دیپلماتهای غربی احتمال دادند
از سرگیری مذاکرات هستهای؟
دنیای اقتصاد - وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ روز پنج شنبه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با کاترین اشتون، نشست مشترکی را برگزار کردند تا در جریان نتایج آخرین مذاکرات مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران قرار بگیرند؛ بر اساس گزارشها، نشست شش وزیر خارجه با اشتون کاملا پیرامون مذاکرات ۲۸ شهریورماه در کنسولگری ایران بوده و نتیجه جلسه هم تماس مجدد کاترین اشتون با سعید جلیلی برای تعیین زمان دور چهارم گفتوگوهای ایران با ۱+۵ خواهد بود. یک مقام عالیرتبه آمریکایی که خواسته است نامش فاش نشود، گفت که اشتون درباره «گامهای احتمالی بعدی» که وزیران خارجه شش کشور به آن اشاره کردهاند، صحبت خواهد کرد. این مقام عالیرتبه آمریکایی همچنین گفت که «قدرتهای جهانی تصمیم گرفتند زمینه را برای دور دیگری از مذاکرات با ایران درباره برنامه هستهایاش آماده کنند، اما خواستار «یک پیشنهاد بهبود یافته» از جانب تهران هستند.» به گفته او «گزارش دیدار اشتون و جلیلی در استانبول، شش قدرت جهانی را امیدوار ساخته است که ایران در حال برداشتن گامهایی به سمت جدی گرفتن مذاکرات بر سر برنامه هستهای است.» آخرین دور مذاکرات ایران با ۱+۵ خردادماه امسال در مسکو برگزار شده است. کاترین اشتون با سعید جلیلی تماس میگیرد
احتمال ازسرگیری قریب الوقوع مذاکرات اتمی
وزرای خارجه ۱+۵ خواستار ارائه «پیشنهادی بهبودیافته» از سوی ایران شدند
دنیایاقتصاد- نشست وزرای خارجه گروه ۱+۵ در نیویورک به ریاست کاترین اشتون و بدون حضور ایران روز پنجشنبه برگزار شد. جلسهای که به گواه یک مقام عالی رتبه آمریکایی و اظهارات اشتون درباره تداوم ارتباطش با جلیلی برای از سرگیری احتمالی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ مثبت ارزیابی شد.
به عبارت دیگر، ماموریت تازه مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تماس بودن با دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران است درباره برگزاری دور تازه مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ (شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان). مذاکراتی که هنوز تاریخی برای آن تعیین نشده، اما به گفته یک مقام عالیرتبه آمریکایی، «گزارش دیدار اشتون و جلیلی در استانبول، شش قدرت جهانی را امیدوار ساخته است که ایران در حال برداشتن گامهایی به سمت جدی گرفتن مذاکرات بر سر برنامه هستهای است.» این مقام آمریکایی که به نامش اشارهای نشده، همچنین تصریح کرده که به رغم تصمیم گیری شش قدرت جهانی بر آمادهسازی بستر لازم برای تداوم مذاکرات، این گروه از ایران خواستهاند تا «پیشنهادهای بهبود یافتهای» را برای دور تازه مذاکرات ارائه دهد.
نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ آخرین بار در خردادماه سالجاری در مسکو با یکدیگر ملاقات کرده و مذاکراتشان را ادامه دادند. نتیجه این مذاکرات ادامه گفتوگوهای ایران و شش قدرت جهانی در سطح کارشناسان فنی، سپس معاونان جلیلی و اشتون و دیدار نمایندگان ایران و ۱+۵ برای بررسی نحوه تداوم مذاکرات بوده است. پس از دیدار آخر با جلیلی در استانبول، اشتون به نیویورک رفت تا نتیجه این مذاکرات را به استماع وزیران خارجه ۱+۵ برساند. در کنار این تلاشهای دیپلماتیک اشتون و وزیران خارجه شش قدرت جهانی، محمود احمدینژاد کمی قبلتر ضمن حضورش در نیویورک در طول مصاحبه هایش با رسانههای خارجی اعلام کرد که گفتوگوهای بین ایران و ۱+۵ تحت تاثیر انتخابات آمریکا قرار گرفته و به نظر او پس از برگزاری انتخابات، این گفتوگوها «باید یک بار دیگر از سر گرفته شود.» هرچند که بنا به نظر رییسجمهور موضوع هستهای ایران به مسالهای سیاسی بین ایران و ایالات متحده تبدیل شده که درصورت آمادگی آمریکا، این موضوع هم حل و فصل خواهد شد.
صرف نظر از گمانهزنیهای احمدینژاد برای برقراری گفتوگو با آمریکا و حل مساله هستهای تحت لوای این موضوع، هنوز از دل جلسه پنجشنبه بیرون نیامده که مذاکرات احتمالی ایران و ۱+۵ دقیقا چه زمانی برگزار خواهد شد و اینکه آیا این نشست قبل از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا خواهد بود یا بعد از آن. علاوه بر این وزیران خارجه ۱+۵ در این نشست از ایران خواستهاند تا «پیشنهاد بهبود یافتهای» را بر میز مذاکرات قرار دهد. البته علی باقری، معاون سعید جلیلی هم چهارشنبه گذشته از گروه ۱+۵ خواسته بود به پیشنهادهای ارائه شده ایران در مسکو پاسخ دهد. پیشنهادهایی که به گفته علیاصغر سلطانیه نماینده دائم ایران در آژانس انرژی اتمی شامل توقف غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم در قبال لغو تحریمها میشود. اگرچه سلطانیه تاکید کرد که تعطیلی سایت غنیسازی فردو به هیچ وجه امکانپذیر نخواهد بود. محمود احمدینژاد هم در گفتوگوهایش با رسانههای خارجی در نیویورک گفته بود که حاضر است درباره توقف غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم در ازای فروش آن به ایران مذاکره کند. این پالسهای طرفهای ایرانی در رابطه با موضوع هستهای را احتمالا اعضای ۱+۵ درک کردهاند، اما نگفتهاند که چه پیشنهادهایی از سوی ایران از نظر آنها «بهبود یافته» تلقی میشود. هرچند که اعضای این گروه پیشتر در جریان مذاکرات بغداد خواستار توقف غنیسازی ۲۰ درصدی، خروج مازاد غنیسازی ۲۰ درصدی به خارج از کشور و نیز تعطیلی سایت فردو شده بودند. موضوعی که ایران فقط یک گزینه آن را، آن هم در ازای تعلیق تحریمهای نفتی و بانک مرکزی پذیرفته است. با این حال به نظر میرسد رایزنیهای جلیلی و اشتون در جریان ملاقات ۲۸ شهریور در استانبول توانسته تا حدی نظر اعضای ۱+۵ را به خود جلب کند که آنها هم خواستار از سرگیری مذاکرات بین ایران و ۱+۵ شوند.
تماس دوباره اشتون با جلیلی
آنگونه که ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش داده است، کاترین اشتون، پس از دیدار روز پنجشنبه با وزرای خارجه گروه ۱+۵ به جمع خبرنگاران رفت و گفت که ایران باید هر چه زودتر دست به اقدامی بزند تا نگرانیهای بینالمللی درباره برنامه هستهایاش را برطرف کند. رییس سیاست خارجی اتحادیه ادامه داد: ما در حال بررسی موضوع هستهای تهران، به تفصیل درباره لزوم اینکه ایران هرچه زودتر دست به اقدامی بزند صحبت کردیم. او گفت که وزیران خارجه شش قدرت جهانی را در جریان گفتوگوی اخیرش با سعید جلیلی، مذاکرهکننده ارشد ایران در استانبول قرار داده است. اشتون همچنین خبر داد: من پس از این جلسه با ایران در تماس خواهم بود تا این روند را ادامه دهند. در همین حال، یک مقام عالیرتبه آمریکایی هم که خواست نامش فاش نشود گفت که اشتون درباره «گامهای احتمالی بعدی» که وزیران خارجه شش کشور به آن اشاره کردهاند، صحبت خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این مقام عالیرتبه آمریکایی گفت که قدرتهای جهانی روز پنجشنبه تصمیم گرفتند زمینه را برای دور دیگری از مذاکرات با ایران درباره برنامه هستهایاش آماده کنند، اما خواستار «یک پیشنهاد بهبود یافته» از جانب تهران هستند. آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود نوشت که نه آمریکا و نه سایر شرکای بینالمللیاش، آماده کنار گذاشتن دیپلماسی و توسل به اقدام نظامی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی خواستار آن شده است، نبودند. این مقام آمریکایی گفت که ایران باید این بار پیشنهاد بهتری را به میز مذاکرات بیاورد، اما تاکید کرد که کشورها نشانههایی برای خوشبینی مشاهده کردهاند و دیپلماسی همچنان «روش ترجیحی برای حل این مساله» به حساب میآید. این دیپلمات آمریکایی گفت که از اشتون خواسته شده است که با سعید جلیلی تماس داشته باشد، با این حال هنوز تاریخی برای از سرگیری احتمالی مذاکرات ۱+۵ با ایران تعیین نشده است.
تاکید پکن و مسکو بر از سرگیری مذاکرات
در مذاکرات روز پنجشنبه، چین بار دیگر خواستار برگزاری هرچه سریعتر مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ شد و روسیه هم تاکید کرد روش افزایش تحریمها و تهدیدها درباره ایران تنها به قطع همکاری ایران و آژانس انرژی اتمی خواهد انجامید. یانگ جیه چی، وزیر امور خارجه چین با بیان اینکه دور تازه مذاکرات با ایران درباره موضوع هستهای باید هر چه سریعتر آغاز شود، تصریح کرد: پیشرفتهای مثبتی در موضوع هستهای ایران حاصل شده و همچنان باید بر دیپلماسی تمرکز کرد. وی افزود: گروه ۱+۵ مسیر دیپلماتیک را رها نکردهاند و مایل به گفتوگو و پیشرفت در مذاکرات و حل موضوع هستند و ما به یک رهیافت کامل، جامع و مناسب برای پایان دادن به موضوع نیاز داریم. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم در گفتوگو با شبکه خبری بلومبرگ گفت: اگر انزوا شعار روز است، اعمال تحریمهای بیشتر و تهدید به بمباران ایران -که خدا کند رخ ندهد- باعث میشود آنچه که بلافاصله از دست خواهیم داد همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باشد. به گزارش شبکه خبری پرس تیوی، لاوروف افزود: ما با تحریم و تهدید دوباره ایران، تهران را به همکاری بیشتر ملزم نخواهیم کرد. او با دفاع از برنامه هستهای ایران برای دستیابی به چرخه سوخت هستهای آن را «کاملا همسو با معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (انپیتی)» دانست و تاکید کرد: هیچ نشانی از این که ایران تصمیمی سیاسی برای نظامی کردن برنامه هستهای خود گرفته باشد، وجود ندارد. حتی اطلاعاتی که پنتاگون نیز گاهی منتشر میکند موید همین موضوع است.
ارسال نظر