دنیای اقتصاد- یک روز پس از آنکه وزیر امور خارجه ایران پیشنهاد غرب برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با ایران در روز ۲۵ فوریه (هفتم اسفند) در قزاقستان را «یک خبر خوب» برشمرد، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز تلویحا از این پیشنهاد استقبال کرد و گفت: «امیدوارم اگر این بار پشیمان نشدند، بتوانند با رویکردی سازنده وارد گفت‌وگوها شوند.» همزمان احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه پیشنهاد کرد که کشورش به همراه عربستان به تیم شش قدرت جهانی برای مذاکره با ایران اضافه شوند و گروه ۳+۵ را تشکیل دهند. داوود اوغلو: ترکیه و عربستان به شش کشور مذاکره‌کننده با ایران اضافه شوند

پیشنهاد افزایش اعضای گروه ۱+۵

دنیای‌اقتصاد- کنفرانس امنیتی مونیخ تمام شد، اما اخبار غیر قابل پیش‌بینی آن همچنان ادامه دارد. چه، پس از واکنش ایران به پیشنهاد مذاکره با آمریکا و دیدار صالحی با رییس اپوزیسیون دولت سوریه، حالا وزیر امور خارجه ترکیه هم پیشنهاد کرده است که کشورش به همراه عربستان به تیم شش قدرت جهانی برای مذاکره با ایران اضافه شوند و گروه ۳+۵ را تشکیل دهند. احمد داوود اوغلو این اظهارات را در جریان کنفرانس مونیخ ابراز کرده است.

به گزارش ایسنا روزنامه ملیت چاپ ترکیه همچنین نوشته است که احمد داوود اوغلو، حتی به سوالی درباره حضور اسرائیل در مذاکرات هسته‌ای ایران هم پاسخ داده است. او البته گفته است که «این رژیم در درجه اول باید عضو پیمان منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای باشد و پس از عضویت می‌تواند حرفی در این باره داشته باشد.»

ارائه این پیشنهاد غیر مترقبه پس از آن مطرح شد که سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه هم در جریان کنفرانس مونیخ گفته بود که دولتش پیشنهادی را مدت‌ها روی میز گذاشته است و فحوای آن برگزاری کنفرانسی بین‌المللی با حضور نمایندگان ۵ کشور دارای حق وتو در شورای امنیت، ایران و دیگر کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و همچنین سازمان امنیت و همکاری اروپا است تا به این وسیله بی‌اعتمادی این کشورها را نسبت به یکدیگر برطرف کند. به گفته لاوروف، روسیه بارها خواهان تشکیل این کنفرانس بین‌المللی شده است و این پیشنهاد همچنان روی میز است و هدف از تشکیل چنین کنفرانسی نیز این است که ما بتوانیم بی‌اعتمادی موجود در بین این کشورها را برطرف کنیم.

به نظر می‌رسد روسیه و البته بیش از پیش ترکیه خواهان ایفای نقش موثرتری در جریان پرونده هسته‌ای ایران و البته رفع اختلاف برخی کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس با ایران هستند و از این رهگذر می‌کوشند که در جامعه بین‌المللی اعتبار بیشتری برای خود ایجاد کنند. روسیه به طور مشخص در جریان از سر گیری مذاکرات ایران وشش قدرت جهانی همه تلاش خود را بر تداوم مذاکرات متمرکز کرده است و سعی داشته تا در لفافه نقشی میانجی را در این باره ایفا کند. از سوی دیگر ترکیه هم علاوه بر نقشی که سعی دارد در جریان بحران سوریه ایفا کند می‌کوشد تا در موضوع پرونده هسته‌ای ایران هم باز نقش آفرینی کند. ترکیه یک بار هم در سال ۲۰۱۰ میلادی به همراه برزیل به عنوان میانجی وارد پرونده هسته‌ای ایران شدند و بیانیه تهران را به امضا رساندند که مهم ترین ماده آن انتقال اورانیوم ۵/۳ درصد از ایران به ترکیه و واردات آن از این کشور به صورت ۲۰درصد بود. بیانیه‌ای که با تحریم های ۱۹۲۹ شورای امنیت اعتبار خود را از دست داد و اکنون همین موضوع یعنی غنی‌سازی اورانیورم ۲۰ درصد به محور مذاکرات هسته‌ای بدل شده است.

۲ اشتباه ۱+۵ درباره ایران

در همین حال، علی آهنی سفیر کشورمان در پاریس با تاکید بر اینکه گروه ۱+۵ تحت فشار آمریکا با دو حرکت اشتباه و نسنجیده موجب پیچیده‌تر شدن موضوع هسته‌ای ایران شده، یادآور شد: حرکت اشتباه و نسنجیده ۱+۵ این بود که برخلاف مقررات آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، با خودداری و جلوگیری از تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران که به اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده نیاز دارد و مصارف پزشکی و کشاورزی داشته و جنبه کاملا غیر نظامی دارد، ایران را مجبور ساخت سطح غنی سازی ۵/ ۳ درصدی خود را که برای تامین سوخت نیروگاه هسته‌ای کاربرد دارد به ۲۰ درصد ارتقا دهد و در نتیجه گروه ۱+۵ با این اقدام خود دستیابی به راه‌حل موضوع هسته‌ای را دچار پیچیدگی بیشتر کرده است. درحالی که اگر سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را تامین می‌کردند، سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران در حد زیر ۵ درصد باقی مانده بود و نیازی به غنی‌سازی ۲۰درصدی نداشت. او در توضیح دیگر اشتباه گروه ۱+۵ گفت: تحمیل مجازات‌های اقتصادی و تحریم سیستم بانکی ایران، با این امید که اقتصاد ایران را فلج ساخته و ملت ایران را به نشان دادن واکنش تحریک کنند. آنها با این حرکت اولا برخلاف اصول اولیه انسانی ملت ایران را در تامین برخی داروهای حیاتی با مشکلاتی مواجه کرده‌اند ضمن اینکه این سیاست‌های خصمانه موجب شده تا ملت تیزبین و مقاوم ایران با درک اهداف برخی دولت‌های غربی با صلابت به مسیر خود در دستیابی به پیشرفت‌های چشمگیر در زمینه‌های مختلف ادامه داده و انسجام و وحدت ملی را در ایران هرچه بیشتر تقویت کند.

به نظر می‌رسد ترکیه با ارائه پیشنهاد جدید که فراتر از نقش میانجی است، تلاش می‌کند نقش پررنگ تری را در جریان پرونده هسته‌ای ایران ایفا کند؛ آن هم به همراه عربستان. این در حالی است که مساله سوریه و موضع‌گیری‌های ترکیه و عربستان به نفع مخالفان مسلح، گهگاه به موضع‌گیری‌های طرفین علیه هم شده است.

واکنش جلیلی به پیشنهاد مذاکره در اسفندماه

امیدواریم این بار پشیمان نشوند

یک روز پس از آنکه وزیر امور خارجه ایران از پیشنهاد اروپائیان برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با ایران در روز ۲۵ فوریه (هفتم اسفند) در قزاقستان به عنوان «یک خبر خوب» یاد کرد، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز از این پیشنهاد استقبال کرد، اما در عین حال گفت: امیدوارم اگر این بار پشیمان نشدند بتوانند با رویکردی سازنده وارد گفت‌وگوها شوند. به گزارش واحد مرکزی خبر، سعید جلیلی که برای دیدار با مقامات ارشد سوریه از جمله بشار اسد به این کشور سفر کرده بود، در کنفرانسی خبری در دمشق درباره گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران و ۱+۵ گفت: آخرین دور گفت‌وگوهایی که داشتیم در مسکو بود. ما در پنج محور دیدگاه‌های خود را به شکل روشن و اساسی با پیشنهادهای سازنده بیان کردیم و بعد از گفت‌وگوها هر چه را که بود در اختیار افکار عمومی جهان قرار دادیم.

چرا اعضای ۱+۵ از گفت‌وگو فرار می‌کنند؟

مذاکره‌کننده ارشد ایران با گروه ۱+۵ اظهار کرد: آنها گفتند باید این را بررسی کنیم. ما در همان‌جا در مسکو در هفت ماه پیش بیان کردیم که آماده‌ایم همین الان گفت‌وگو‌ها را بر مبنای همین منطق و پیشنهادی که دادیم، ادامه دهیم. آنها گفتند ما باید بررسی کنیم و مهلت خواستند تا برای بررسی پیشنهادهای جمهوری اسلامی فرصتی داشته باشند. انتظار این بود که بعد از یک ماه این آمادگی را پیدا کنند، اما ظاهرا آنها این آمادگی را نداشتند و مدام گفت‌وگوها را به تاخیر انداختند.

جلیلی افزود: باید از آنها سوال کرد که چرا از گفت‌وگوها فرار می‌کنند؟ آخرین بار برای ۲۸ و ۲۹ ژانویه (۹ و ۱۰ بهمن) قرار گذاشتیم، ولی بازهم آنها آماده نشدند و چند روز قبلش اعلام کردند گفت‌وگو‌ها باید به تاخیر بیفتد.

وی گفت: به هر حال منطق جمهوری اسلامی روشن است، اراده‌اش در دفاع از حقوقش روشن است، ظرفیت‌های ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی ما امروز بیش از همیشه است، امروز جمهوری اسلامی ایران به عنوان رییس‌ جنبش غیرمتعهد و یک عنصر موثر در منطقه با ظرفیت‌های بالای ملی برای جهان شناخته شده است.

جلیلی ادامه داد: به هر حال ما فکر می‌کنیم بهتر است آنها دچار اشتباه محاسباتی نشوند؛ از گذشته پند بگیرند و با رویکردی سازنده هر چه سریع‌تر وارد گفت‌وگو شوند. وی افزود: اکنون آنها پیشنهاد کرده‌اند گفت‌وگوها برای اواخر فوریه (هفتم اسفندماه) باشد؛ ما همان‌طور که گفته‌ایم همیشه برای گفت‌وگو آماده هستیم. امیدوارم اگر این بار پشیمان نشدند بتوانند با رویکردی سازنده وارد گفت‌وگوها شوند.