گروه‌ شهری- معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: در پاسخ به نیاز شهروندان و در جهت تامین خواسته آنها، سعی کرده‌ایم خدمات خود را به سمت و سویی هدایت کرده و در چارچوب هایی دنبال کنیم که بتوانیم این نیاز‌ها و خواسته‌ها را برآورده سازیم. خدمت رسانی در کلان‌شهری مانند تهران، مشکلات خاص خود را دارد که مسائلی از قبیل شرایط جغرافیایی، انبوه جمعیت و انبوه خودروهایی که در این شهر تردد می‌کنند، آلودگی هوا و شرایط اقتصادی مردم و بسیاری از شاخصه‌های دیگر، به این مشکلات دامن می‌زند. BRT تفکر جدید مدیریتی بود

جعفر تشکری هاشمی معاون شهردار تهران اظهار کرد: این شاخصه‌ها بخشی از ضرورت‌های نیاز به توسعه در این بخش بود و توسعه زیرساخت‌های حمل و نقلی و همزمان توسعه کیفی و کمی حمل و نقل عمومی، دو سیاست مدیریت شهری است که متکی و مبتنی بر خواسته شهروندان تهرانی شکل گرفته و مسیر تکاملی‌اش را با سرعت پشت سر می‌گذارد.

او تصریح کرد: در راه‌اندازی اتوبوس‌های تندرو یا‌‌ همان BRT در تهران دو پیام نهفته است: نکته اول اینکه به دلیل شدت نیاز شهروندان به توسعه زیرساخت‌های حمل و نقلی، نیازمند راهکارهای جدید هستیم تا بتوانیم جابه جایی شهروندان را تسهیل و تسریع کنیم و نکته دوم اینکه به خدمات‌رسانی به شهروندان کیفیت ببخشیم.

تشکری هاشمی گفت: اگر ما تاکید می‌کنیم حمل و نقل شهری باید به سمت حمل و نقل انسان محور سوق پیدا کند و نیازهای شهروندان با یک دیدگاه کیفی مورد توجه قرار بگیرد، به BRT نه تنها به عنوان یک سیستم جدید حمل و نقلی بلکه به عنوان یک تفکر جدید مدیریتی نگاه می‌کنیم، به طوری که پس از چند سال BRT به یک مطالبه جدی مردم تبدیل شده است.

معاون شهردار تهران اظهار کرد: یک ماه و نیم تا آخر سال باقی مانده است و از ابتدای امسال تا امروز تنها سه روز هوای پاک داشته‌ایم و این به معنای آن است که به رغم تمام اقداماتی که در مدیریت شهری به عمل می‌آید، برخی سیاست‌ها حل‌وفصل مسائل و مشکلات شهر را به ابر و باد و مه و خورشید و فلک سپرده که البته این مدیریت نیست، بلکه سپردن امور به حکمت الهی و نظاره کردن است.

وی تصریح کرد: مدیریت شهری به عنوان متولی امور شهر نمی‌تواند نظاره گر باشد و ما به خود اجازه نمی‌دهیم شهر را با این امید و آرزو که روزی باد و باران بیاید و هوا پاک شود، اداره کنیم بلکه در برنامه ریزی‌ها یمان فکر و تلاش می‌کنیم و راه اندازی سامانه اتوبوس‌های BRT بخشی از این تفکر و ایده بود تا ما صرفا منتظر ابر و باد نباشیم.

تشکری هاشمی ادامه داد: روزانه صد‌ها تن مواد آلاینده سمی و مهلک تولید و مردم این شهر آن را تنفس می‌کنند و مدیریت شهری در قبال این موضوع نمی‌تواند بی‌تفاوت باشد و تمام همت خود را در چارچوب پاسخگویی به نیازهای مردم شهر از طریق توسعه حمل و نقل عمومی در دو بخش اتوبوسرانی به ویژه اتوبوس‌های BRT و حمل و نقل ریلی یا‌‌ همان مترو گذاشته‌ایم.