دو خبرگزاری غربی: ایران، به کارگیری نسل جدید سانتریفیوژها را به آژانس اعلام کرده است
افزایش سرعت غنیسازی اورانیوم در نطنز
دنیای اقتصاد- افزایش تعداد سانتریفیوژهای نسل جدید در تاسیسات هستهای نطنز برای تسریع در روند غنیسازی؛ این خبری بود که خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس روز پنج شنبه گذشته به نقل از دیپلماتهای اروپایی بر خروجی خود قرار دادند و روسیه هم آن را تایید کرد.
روسیه: بهتر است ایران در جریان مذاکرات، غنی سازی را متوقف کند
دنیای اقتصاد- افزایش تعداد سانتریفیوژهای نسل جدید در تاسیسات هستهای نطنز برای تسریع در روند غنیسازی؛ این خبری بود که خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس روز پنج شنبه گذشته به نقل از دیپلماتهای اروپایی بر خروجی خود قرار دادند و روسیه هم آن را تایید کرد. ایالات متحده، اما طبق معمول چنین اقدامی را تحریککننده خواند. این در حالی است که هنوز هیچ یک از مقامات مسوول ایرانی این خبر را تایید نکردهاند. رویترز البته مدعی شده است که نصب این سانتریفیوژها در نامهای از سوی ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده شده است و وزیر خارجه روسیه هم همین موضوع را مورد تایید قرار داده، اما گفته بهتر است ایران در جریان انجام مذاکرات، غنیسازی را متوقف کند.
اشاره سرگئی لاوروف باید به موضوع مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ باشد که هنوز طرفین برای رسیدن به توافقی بر سر مکان مذاکرات مشغول چانهزنی هستند. هرچند که مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است به طرف ایرانی تاریخی را در ماه فوریه (ماهجاری) پیشنهاد دادهایم و منتظر پاسخ ایران هستیم. البته شبکه خبری پرس تی.وی هم به نقل از اشتون نوشته است که او مطمئن است که مذاکرات حتما درآینده نزدیک برگزار میشود.
از سوی دیگر ایران قرار است ۲۴ بهمن ماه بار دیگر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پای میز مذاکرات برود و در شرایطی که غرب بر توقف غنیسازی اورانیوم اصرار دارد، خبرگزاریهای خارجی مدعی افزایش سرعت غنیسازی اورانیوم در ایران شدهاند. روزپنجشنبه هفته گذشته خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس در خبری به نقل دیپلماتهای اروپایی مدعی شدند که ایران با نصب سانتریفیوژهای جدید به دنبال تسریع روند غنیسازی اورانیوم است.
به گزارش ایسنا، این دیپلماتها که نخواستند نامشان فاش شود در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شدند که ایران با ارسال نامهای به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده است که میخواهد تعدادی سانتریفیوژ با فناوری بالا در تاسیسات هستهای نطنز نصب کند. این سانتریفیوژها میتوانند سرعت غنیسازی را دو تا سه برابر در مقایسه با فناوری کنونی افزایش دهند.
همچنین خبرگزاری رویترز هم روز پنجشنبه ادعا کرد که ایران در سندی که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارسال کرده، اعلام کرده است که سانتریفیوژهای نوع IR۲m در واحد A-۲۲ در نطنز نصب میشود و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران در خواست کرده است که جزئیات بیشتری در این باره اعلام کند. به نوشته رویترز در این واحد اورانیوم تا ۵درصد غنی میشود و ایران در حال حاضر از سانتریفیوژهای مدل IR-۱ استفاده میکند. رویترز ادعا کرده است که در صورت صحت این خبر، ایران قادر خواهد بود با سرعت بیشتری غنیسازی اورانیوم را ادامه دهد.
روسیه: غیرقانونی نیست اما بهتر است متوقف شود
وزیر امور خارجه روسیه اما در واکنش به اعلام خبر تصمیم ایران برای افزایش تعداد سانتریفیوژهای نسل جدید از سوی برخی دیپلماتها گفت: این اقدام در راستای تعهدات ایران در موافقتنامه پادمان است.
به گزارش خبرگزاری نووستی، سرگئی لاوروف روزپنجشنبه در جمع خبرنگاران گفت: این اقدام ایران در چارچوب موافقتنامه پادمان است، اما با این وجود مسکو در کنار کشورهای عضو شورای امنیت تهران را تا زمان دستیابی به نتیجه در مذاکرات به توقف روند غنیسازی فرا میخواند.
لاوروف اضافه کرد: در این باره به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده شده است که آژانس نیز در روند کار حضور و نظارت داشته است. این مسائل از بعد حقوقی و قانونی مطرح است؛ اما از بعد سیاسی، ما به همراه تمام کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد ایران را به تعلیق غنی سازی اورانیوم در دوره مذاکرات فرا میخوانیم.
آمریکا: تحریکآمیز است
با این حال، خبرگزاری انگلیسی رویترز اعلام کرد آمریکا قصد ایران برای استفاده از سانتریفیوژهای مدرنتر در نطنز را اقدامی تحریکآمیز و نقض قطعنامههای سازمان ملل خوانده است.
جیکارنی، سخنگوی کاخ سفید در جمع خبرنگاران با بیان اینکه این اقدام ایران برای دولت آمریکا تعجبآور نبود، مدعی شد: چنین اقدامی باعث انزوای بیشتر ایران در جامعه بینالمللی میشود. وی در ادامه اظهارات خصمانهاش گفت: این اقدام به معنای نقض قطعنامههای سازمان ملل است و باعث تشدید فشارها علیه ایران میشود.
علاوه بر این، هیلاری کلینتون در آستانه تحویل دادن سکان وزارت خارجه آمریکا به جان کری مدعی شده است که اختلاف میان مقامات بلندپایه ایران و نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن (خرداد ۹۲)، باعث برگزار نشدن نشست ایران و گروه ۱+۵ شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، کلینتون ادامه داد: من معتقد نیستم که پنجره [برای مذاکرات با ایران] میتواند برای مدت زیادی باز باقی بماند اما قصد ندارم که برای این مدت زمانی، روز، هفته یا ماه تعیین کنم. کلینتون گفت: اوباما هرگز از ایده تعامل با ایران کوتاه نخواهد آمد اما تاکید کرد که این فقط یک طرف سیاست دوگانه آمریکا است که طرف دیگر آن نیز تحریمهای اقتصادی است. وی در ادامه گفت: سیاست ما پیشگیری و نه خویشتنداری است و تمامی گزینهها همچنان بر روی میز بوده و در برخی نقاط نیز پنجرههای تعامل در حال بسته شدن است.
پیشنهاد چند باره
مذاکره دوجانبه با آمریکا
در همین حال معاون رییسجمهور آمریکا یعنی جو بایدن که برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ به آلمان سفر کرده است، اگرچه اظهاراتی تند را علیه ایران مطرح کرده اما باز هم در خواست مذاکره مستقیم و دوجانبه را به ایران داده است. به گزارش خبرگزاری مهر، «جو بایدن»، در گفتوگو با روزنامه «زوددویچه سایتونگ» مدعی شد که ما از یک ایران مسلح به تسلیحات هستهای جلوگیری به عمل میآوریم. بایدن همچنین راهکار مذاکره و البته گفتوگوی مستقیم با ایران را خواستار شد و اظهار کرد که هنوز ظرف و زمان برای دیپلماسی موفق با ایران وجود دارد، اما پنجره دیپلماسی تا ابد باز نخواهد بود.
آلمان: ایران و آمریکا مذاکره کنند
وزیر امور خارجه آلمان هم در نشست خبری مشترک با «کاترین اشتون» در برلین با اشاره به سخنان بایدن، از تهران خواست دست دراز شده از سوی آمریکاییها را کنار نزند.
به گزارش ایرنا، «گیدو وستروله» با اشاره به سفر «علی اکبر صالحی»، وزیر امور خارجه ایران به آلمان به منظور شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: من روز شنبه با وی دیدار میکنم و از همتای ایرانی خود خواهم خواست که با نگاهی سازنده نسبت به این پیشنهاد آمریکاییها برخورد کنند. سیاست برلین در پابرجا نگه داشتن کانالهای مذاکراتی با تهران، کار درستی بوده است. وزیر امور خارجه آلمان در پاسخ به این سوال که آیا میتوان شاهد مذاکره نمایندگان ایران و آمریکا در حاشیه کنفرانس مونیخ بود، گفت: نباید این انتظار را داشته باشیم که چنین برنامهریزی برای نشست مونیخ صورت گرفته باشد.
اشتون نیز در این نشست گفت: من در جایگاهی نیستم که بگویم مذاکرات نمایندگان ایران و آمریکا در حاشیه نشست مونیخ انجام شود یا نه، اما معتقدم که این گفتوگوها باید بین گروههای دیپلماتیک دو کشور انجام شود. باید از همه فرصتها برای پیشبرد مذاکرات استفاده شود با این هدف که بتوانیم به یک اعتماد پایدار درباره ماهیت برنامه هستهای ایران دست یابیم.
ارسال نظر