دکترحسن حبیبی درگذشت
خداحافظی با مردمیانهرو
عکس: خبرگزاری مهر، محمدرضا عباسی حسن حبیبی در سن ۷۶ سالگی درگذشت
خاکسپاری مرد میانهرو سیاست با حضور بزرگان
دنیایاقتصاد- حسن آقای حبیبی، حبیب خیلیها بود، کاراکتر ثابت نشریه «گل آقا» بود، آرام بود. در تشییعش همه بودند، گویا روی هر دو بال نظام رهسپار خانه ابدیاش شد. همه آمدند از منتها الیه راست گرفته تا آن سوی چپ. در این روزها هیچ چیز نمیتوانست این همه شخصیت را یکجا جمع کند؛ اما حبیبی بدون برنامه قبلی توانست؛ انگار کل سرمایههای نظام زیر یک سقف گردآمده بودند.
حبیبی چهره محترمی بود؛ محترم آمد، محترم ماند و محترم رفت. این را حضور چهرهها از جریانها و تفکرات مختلف در مراسم خاکسپاریاش و پیام تسلیت شخصیتها به مناسبت در گذشتش نشان میدهد. وی که صبح پنجشنبه در پی یک بیماری طولانی مدتدار فانی را وداع کرد، آخرین سمتش ریاست بر بنیاد ایران شناسی و اولین مسوولیتش نقش آفرینی در تهیه متن پیشنویس قانون اساسی به عنوان حقوقدان بود. حبیبی البته تا آخرین روز حیاتش عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو مجمع تشخیص مصحلت نظام نیز ماند.درس حقوق و جامعه شناسی خواند و در حیاتش سعی کرد حقوق همگان را محترم بشمارد، جامعه نیز از وی کدورت و خاطره بدی به خاطر ندارد. پایان حضور وی در دنیا، آغاز پیامهای تسلیتی بود که جناح و گروه سیاسی نمیشناخت و همگان را دربرمیگرفت. پس از مقام معظم رهبری، محمود احمدینژاد رییسجمهور، آیتالله صادق آملی لاریجانی رییس قوه قضائیه، علی لاریجانی رییس مجلس، اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، سردار محمدرضا نقدی رییس سازمان بسیج مستضعفین، محمدرضا رحیمی معاون اول رییسجمهور، آیتالله هاشمی شاهرودی، حجتالاسلام سیدحسن خمینی، سیدمحمد خاتمی، محمدرضا عارف، محمدرضا باهنر و دیگر شخصیتها در این باره پیام تسلیت صادر کردند. حبیبی ۷۶ ساله در سال ۱۳۱۵ متولد شد و از جمله کسانی بود که در ۱۲ بهمن ۵۷ به همراه امام خمینی(ره) از پاریس به تهران آمد و چه تقارنی که در ۱۲ بهمن چشم از جهان فروبست. در ساعات اولیه درگذشت معاون اول دولتهای هاشمی و دولت اول خاتمی، منزل شخصی وی به صحنه حضور چهرههای راست و چپ و میانه تبدیل شد. مراسم تشییع پیکرش نیز به همین سان بود، گویا مسوولان دولتهای مختلف همگی با وی نسبتی داشتند. حبیبی در شش دولت به عنوان وزیر و معاون اول رییس جمهور فعال بوده است. وی در دولت موقت مهندس بازرگان مسوولیت وزارت ارشاد را عهدهدار بود و بعد از اینکه در دولتهای بنی صدر و شهید رجایی حضور نداشت، در دولت نخست میرحسین موسوی به عنوان وزیر علوم و آموزش عالی برگزیده شد و در دولت چهارم هم وزارت دادگستری را عهدهدار شد. پس از این در دولت هاشمی رفسنجانی، حسن حبیبی معاون اول شد و در دولت خاتمی نیز با همین سمت تا چند سال به کارش ادامه داد. نماز میت بر پیکر وی را که یادگار سه دهه حیات جمهوری اسلامی بود، یادگار بنیانگذار انقلاب سید حسن خمینی اقامه کرد تا حبیبی سرانجام در مرقد امام (ره) آرام بگیرد.
حضور پرشمار سیاسیون از دو جناح
به گزارش خبرگزاری فارس، حجتالاسلام محمدی گلپایگانی رییس دفتر مقام معظم رهبری، سیدحسن خمینی، علیاکبر هاشمی رفسنجانی، سیدمحمد خاتمی، علیاکبر ناطق نوری، محمدباقر لاریجانی، علیاکبر صالحی، محمدرضا میرتاجالدینی، سید محمد حسینی، علیاکبر صالحی، عباس آخوندی، احمد مسجد جامعی، عبدالله جاسبی، عبدالواحد موسوی لاری، محمدرضا عارف، محمد علی نجفی، محمد شریعتمداری، علی یونسی، مرتضی بختیاری، غلامعلی حدادعادل، عبدالله نوری، غلامحسین کرباسچی، مهدی هاشمی، مجید انصاری، قدرت الله علیخانی، داوود دانش جعفری، محمدهادی ایازی، محمدعلی سبحانی، بیژن زنگنه، احمد خرم، محمود دعایی، آیتالله موسوی بجنوردی، اسحاق جهانگیری، سردار نقدی و شمار دیگری از چهرههای سیاسی در مراسم تشییع پیکر حبیبی حضور داشتند.
ناطق نوری: تدین و تعهد داشت
در این مراسم، درباره وی چهرههای مختلفی اظهارنظر کردند و از جمله عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دکترحبیبی در مسوولیتهای اجرایی که برعهده داشت با تدین و تعهد آنها را انجام میداد. به گزارش خبرگزاری فارس، حجتالاسلام علی اکبر ناطق نوری در حاشیه مراسم تشییع پیکر مرحوم حسن حبیبی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ایشان شخصیت جامعی بود؛ هم فرهنگی هم حقوقی و در مسوولیت اجرایی نیز با تعهد و تدین مسوولیت خود را انجام میداد.
هاشمی: یک لحظه از انقلاب غافل نبود
همچنین، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد که مرحوم دکترحبیبی یک لحظه از انقلاب و رسالت خودش غافل نبود. اکبر هاشمی رفسنجانی در گفتوگو با سایت جماران در خصوص شخصیت وی اظهار کرد: آقای دکتر حبیبی هم در زمانی که در خارج و داخل کشور مبارزه میکردند و تا همیشه، بهترین دوست و همکار بودند.
نماد وحدت ملی
در این حال، وزیر اسبق اطلاعات گفت: اعتدال ویژگی مهم دکتر حبیبی بود. علی یونسی در گفتوگو با خبرگزاری مهر، در خصوص شخصیت دکتر حبیبی، دانش، خرد و هوش و روحیه اعتدالی دکتر حبیبی را مهمترین ویژگی وی دانست و افزود: این ویژگیهای ممتاز سبب شده همه شخصیتهای فراجناحی با گرایشهای سیاسی مختلف به ایشان علاقه داشته باشند. وزیر پیشین اطلاعات افزود: همانطور که میبینیم تشییع جنازه دکتر حبیبی نشاندهنده وحدت ملی است. وی در پایان خاطرنشان کرد: ای کاش بقیه مسوولان از ایشان عبرت بگیرند و مثل ایشان فعالیت سیاسی کنند و مانند ایشان فعالیت سیاسی کرده و در حیات و مماتشان الهام بخش همه مردم باشند.
عارف: سنگ صبور دولتها بود
علاوه بر این، معاون اول دولت اصلاحات حبیبی را سنگ صبور دولتها توصیف کرد و گفت: دکتر حبیبی شخصیتی از هر نظر برجسته با ویژگیهای منحصر به فرد بود و هر چه داشت در خط انقلاب گذاشت. محمدرضا عارف تصریح کرد: ایشان از همان روزهای پیروزی انقلاب در سنگرهای مختلف در خدمت انقلاب بود.
محمدی گلپایگانی: همواره به ولایت وفادار بود
افزون بر اینها، رییس دفتر مقام معظم رهبری گفت: مرحوم حبیبی نسبت به انقلاب مخصوصا ولایت چه در زمان امام (ره) و چه در زمان مقام معظم رهبری پایدار، وفادار و استوار بود. حجتالاسلام محمدی گلپایگانی، افزود: ایشان علاوه بر شخصیت معنوی، عامل و مقید به فرائض بود و به شدت از اینکه از بیتالمال استفاده حتی شبههناکی داشته باشد، پرهیز داشت. رییس دفتر مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: یادم هست آخرین بار چند ماه قبل ملاقاتی با رهبر انقلاب داشت و گفت این آخرین دیدار من است و همین هم شد.
صالحی: شخصیتی کاملا شفاف داشت
همچنین وزیر امور خارجه، مرحوم حبیبی را انسانی عاشق ایران و در عین حال معتقد به اسلام عنوان کرد. علیاکبر صالحی ادامه داد: دکتر حبیبی شخصیتی کاملا شفاف بود یعنی هیچگونه پیچیدگی در شخصیت ایشان وجود نداشت. برخورداری از علم و ژرفاندیشی و همچنین صداقت، نشاندهنده شخصیت یک انسان ویژه در ایشان بود. صالحی گفت: ما هیچگاه از ایشان رفتار ناخوشایندی را مشاهده نکردیم.
میرتاجالدینی: الگوی اخلاق بود
معاون رییسجمهور در نظارت بر اجرای قانون اساسی نیز در خصوص شخصیت حسن حبیبی گفت: دکتر حبیبی یک الگوی ولایت مدار اخلاقی و علمی بود و از اولین روزهای انقلاب در صحنههای سیاسی مختلف شرکت داشت. محمدرضا میرتاجالدینی تصریح کرد: دو ویژگی برجسته در شخصیت ایشان وجود داشت یکی اینکه در مسیر ولایت و انقلاب بود و دیگری شخصیت علمی ایشان است. علاوه بر اینها شخصیت فرهنگی هم داشت.
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام تسلیتی به مناسبت درگذشت دکتر حسن حبیبی، با اشاره به تاریخچه خدمات ایشان به نظام جمهوری اسلامی، مرحوم دکتر حبیبی را مومنی صادق، پارسا و خدوم خواندند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به شرح زیر است:
بسمالله الرحمن الرحیم
با دریغ و تاسف خبر درگذشت یار دیرین انقلاب و دانشمند متعهد مرحوم مغفور آقای دکتر حسن حبیبی رحمهاللهعلیه را دریافت کردم. ایشان مومنی صادق و پارسا و خدوم بود. تاریخچه خدمات وی به نظام جمهوری اسلامی از پیش از انقلاب و بههنگام تدوین پیشنویس قانون اساسی آغاز شده و در طول سالهای متمادی در عضویت شورای انقلاب و سپس بر عهده گرفتن مسوولیتهای بزرگ دیگر ادامه یافته است. بیماری جانکاه و طولانی وی، صبر و تسلیم و توکل او را نیز بر فهرست مزایای شخصیتی وی افزود و امید است رحمت و مغفرت و رضوان الهی شامل حال ایشان گردد. لازم میدانم به همسر گرامی و باوفای ایشان و دیگر بازماندگان و نیز به همکاران و علاقهمندان به آن فقید سعید تسلیت خویش را تقدیم نمایم.
سیدعلی خامنهای؛ ۱۲ بهمن ۱۳۹۱
عکس: خبرگزاری تسنیم
ارسال نظر