سفارت انگلستان از من  وثیقه خواست تا پناهنده نشوم!

نگاه سوم- روزنامه گاردین روز ۲۲ خرداد ماه در گزارشی مفصل به زندگی سینمایی «عباس کیارستمی»، هنرمند سرشناس ایرانی پرداخت.

گاردین در این گزارش پای صحبت تنها کارگردان ایرانی برنده نخل طلا نشست تا «کیارستمی» از ساخت فیلم «شیرین» و تاثیر زلزله رودبار بر حرفه فیلم‌سازی‌اش تا وضعیت حاکم بر سینمای کشور و علاقه‌اش به عکاسی صحبت کند.

گاردین در ابتدا به این نکته اشاره دارد که «کیارستمی» ۶۸ ساله برخلاف بسیاری از هنرمندان ایران نه تنها در این سال‌ها، کشورش را ترک نکرد، بلکه توانست در طی این سال‌ها بیش از ۴۰ فیلم بسازد و افتخارات بسیاری برای سینمای کشورش به‌همراه آورد.

«کیارستمی» با ابراز نارضایتی از عملکرد سفارت انگلستان برای عدم صدور رویداد برای سفر به لندن گفت: «سفارت انگلستان از من درخواست وثیقه کرد تا ضمانت بدهم در انگلستان پناهنده نخواهم شد! من به کشورهای زیادی سفر کرده‌ام، اما هیچ‌وقت فکر ترک کشورم به ذهنم خطور نکرده است.

من در این سن دیگر فکرم را تغییر نمی‌دهم.» «کیارستمی» که از دهه ۷۰ علاقه فراوانی به عکاسی پیدا کرده، از دهه‌ ۹۰ بود که آثارش را به نمایش گذاشته تا فروش جهانی آنها، کمکی برای هزینه‌ ساخت فیلم‌هایش باشد.

وی در این‌باره به گاردین گفت: «من موضوعات زندگی عادی را فیلم می‌کنم که برخی آنها را غیرسینمایی تصور می‌کنند؛ اما آن‌چه من می‌خواهم نشان دهم خود طبیعت است، به‌عنوان واقعیت زندگی. عکاسی نسبت به سینما محیط ناب‌تری دارد. من در منظره‌ها و چشم‌اندازها چیزی را حس می‌کنم و بعد آن را ثبت می‌کنم؛ آن حقیقت شخصی و درونی است.»

«کیارستمی» در ادامه مصاحبه‌ با گاردین در اشاره به زوایای جذاب فیلم «شیرین»، عقیده دارد زیبایی هنر در واکنشی است که ایجاد می‌کند.

وی در این‌باره گفت: «فیلم «شیرین» بیانگر این واقعیت است که یک اثر هنری، فراتر از درک و فهم مخاطب نیست. در بازی فوتبال ۲۲ نفر بازی می‌کنند؛ اما میلیون‌ها نفر واکنش مشترک دارند. من هرگز به استادیوم نرفته‌ام؛ اما آن‌چه درباره فوتبال برای من جالب است، سادگی و معصومیت تماشاگران است؛ توانایی آنها برای فراموش کردن مشکلات روزانه.»

«کیارستمی» در ادامه در واکنش به ادعای سیاسی بودن فیلم‌هایش گفت: «اگر سیاست؛ یعنی پارتیزان، من هرگز فیلم سیاسی نساخته‌ام. من هیچ‌کس را دعوت به رای‌دادن به فرد خاصی نکرده‌ام. من مردم را به سمت واکنش نشان‌دادن سوق نداده‌ام، بلکه سعی کرده‌ام به حقیقت زندگی روزمره‌ پی ببرم. مادامی‌که سعی کنیم به این حقیقت برسیم، این واقعا و کاملا سیاسی است.»

برنده‌ نخل طلای کن درباره اینکه برخی از فیلم‌هایش با هدف آشنایی بیشتر مخاطبان غربی با ایران ساخته شده‌اند، گفت: «هدف مستقیم من این نبوده است. تصویر منفی ایران در غرب به ملت ایران مربوط نمی‌شود. آن‌چه ما درون خود داریم؛ یعنی غم و اندوه، جهانی است. ما همه‌ واکنش مشابهی به احساسات و زندگی شخصی داریم.»

وی افزود: «بسیاری از فیلم‌هایی که امروزه ساخته می‌شوند، یک‌بعدی و سطحی هستند و با وجود قدرت تخیل بیننده، همه‌چیز را به آنها منتقل می‌کنند؛ درحالی‌که سینمای بدون پایان این اجازه را به مخاطب می‌دهد تا در پروسه‌ خلاق شرکت کنند.»

«کیارستمی» که در سال ۱۹۹۰، پنجاهمین سال تولدش مصادف با زلزله مرگ‌بار شمال ایران بود، این واقعه تلخ را در حرفه سینمایی‌اش بسیار تاثیرگذار دانست.

وی گفت: «سفر به این مناطق زلزله شده، واقعا مرا تحت تاثیر قرار داد. من از واقعیت مرگ چنان تجربه عمیق و نزدیکی کسب کردم که حرفه مرا به شکل مثبتی تغییر داد.»

این کارگردان سرشناس سینمای ایران در حال حاضر مشغول ساخت جدیدترین فیلم بلندش با نام «کپی برابر اصل» در توسکانی ایتالیا است. این اولین فیلم «کیارستمی» است که در خارج از ایران ساخته می‌شود و « ژولیت‌ بینوش»، بازیگر سرشناس فرانسوی در آن نقش‌آفرینی دارد.