روز انتخاب برای ایران

دنیای‌اقتصاد- شاید بتوان انتخابات ریاست‌جمهوری دهم را که فردا جمعه ۲۲ خرداد برگزار می‌شود، یکی از متفاوت‌ترین انتخابات ایران دانست. متفاوت از آن رو که برای اولین بار با پدیده‌ای به نام مناظره مواجه شدیم و چهار کاندیدای موجود به صورت دو به دو و در شش نوبت رو در روی یکدیگر قرار گرفتند و به تشریح برنامه‌های خود و در عین حال انتقاد از حریف پرداختند و این برای اولین بار است که چنین اتفاقی رخ می‌دهد.

البته در انتخابات ریاست‌جمهوری گذشته نمایندگان کاندیداها به تلویزیون می‌آمدند و مناظره رو در رو انجام می‌دادند، اما حذف نمایندگان کاندیداها و دعوت مستقیم از کاندیداها برای حضور در تلویزیون و برگزاری مناظره زنده تلویزیونی به فرصتی کم‌نظیر تبدیل شد تا شمار میلیونی رای‌دهندگان مستقیما با توان کاندیداها و نیز برنامه‌های آنان آشنا شوند تا به این ترتیب رای‌دهندگان با قدرت انتخاب بیشتری پای صندوق‌های رای بروند.

اگرچه در این مناظره‌ها برخی حوادث رخ داد که باعث واکنش‌های متفاوتی میان مردم و نخبگان شد و بعضا اعتراض‌هایی را هم موجب شد؛ اما با این وجود می‌توان گواهی داد در شش مناظره‌ای که روی هم رفته ۲۰۰میلیون بیننده داشت، تمام نقاط قوت و ضعف کاندیداها و برنامه‌های آنان برای مردم روشن شد و به این ترتیب می‌توان گفت برپایی این مناظره‌ها اگرچه هزینه‌هایی را به دنبال داشت، اما با این وجود می‌توان گفت که فایده آن بیشتر از هزینه‌هایش بوده است؛ چراکه در جریان مناظره‌های رودررو است که منش، بینش، روش و قدرت کاندیداها بر مردم روشن شد و می‌توان گفت که از این نظر اتفاق جدیدی در نظام جمهوری اسلامی رخ داد که بی‌شک می‌توان از این تجربه استفاده کرد و با تحلیل محتوایی شش مناظره‌ای که برگزار شد نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی کرد و برای انتخابات بعدی هم به کار گرفت.

شاید گزاف نباشد بگوییم که انجام این مناظره‌ها شوک بزرگ را به انتخابات وارد کرد و فضای ایران به شدت انتخاباتی شد. امری که تا پیش از برگزاری مناظره‌ها باعث نگرانی برخی فعالان احزاب و گروه‌های سیاسی شده بود و فعالان یادشده نگران آن بودند مبادا تنور انتخابات ریاست جمهوری به اندازه کافی گرم نشود. اما ظاهرا این نگرانی‌ها رفع شده است و می‌توان انتظار داشت که فردا اکثریت بزرگی از ایرانیان پای صندوق‌های رای بیایند و نظر خود را با رای دادن به یکی از کاندیداها ابراز کنند.

البته جدا از این مسائل انتخاباتی که فردا ۲۲خرداد ماه برگزار می‌شود، از جهاتی حائز اهمیت است که رای دادن به هر کدام از چهار کاندیدای موجود پیام خاص خود را دارد؛ چرا که در طول مدت رقابت‌های ریاست‌جمهوری شعارها و برنامه‌هایی ارائه شد که رای به هر کدام از این شعارها و برنامه‌ها می‌تواند جهت حرکت کشور را کاملا از سویی به سوی دیگر تغییر دهد.

بنابراین بسیار مهم است که مردم در آخرین روز باقی‌مانده تا برگزاری انتخابات بار دیگر به بازخوانی روش، منش، بینش، شعارها و برنامه‌های چهار کاندیدا بپردازند و با چشمان باز کاندیدای اصلح را انتخاب و رای خود را به نام او به صندوق‌های رای بیندازند.

نگاه جهان به انتخابات فردا

اکنون بسیاری از کشورهای خارجی به نظاره نشسته‌اند و منتظرند ببینند مردم ایران کدام کاندیدا را بر کرسی ریاست‌جمهوری می‌نشانند.

از دیدگاه کشورهایی چون آمریکا و اروپاییان نتیجه انتخابات ایران تعیین‌کننده نحوه تعامل با ایران خواهد بود.

بنابراین می‌توان گفت انتخابات در ایران به یکی از مهم‌ترین انتخابات منطقه‌ای و جهانی تبدیل شده است و همان گونه که برگزاری انتخابات در آمریکا یا برخی کشورهای اروپایی از اهمیت جهانی برخوردار است، اکنون به همان میزان هم انتخابات در ایران دارای اهمیت جهانی است و رسانه‌های بین‌المللی توجه ویژه‌ای به نتایج انتخابات در ایران دارند.

فردا روز انتخاب برای مردم ایران است؛ انتخابی که جهت حرکت ایران برای چهار سال آینده را تعیین خواهد کرد. فردا همه باهم پای صندوق‌های رای می‌آییم و از حق انتخاب خود برای تعیین سرنوشت ایران استفاده می‌کنیم. دیدار با خوانندگان محترم دنیای اقتصاد؛ فردا جمعه ۲۲ خرداد ماه پای صندوق‌های رای!

دعوت خاتمی از مردم برای رای دادن

رییس‌جمهور سابق کشورمان عصر روز سه‌شنبه با حضور در جمع ده‌ها هزار نفر از مردم مشهد در ورزشگاه کارگران مردم را به حضور گسترده در انتخابات دعوت کرد. به گزارش ایلنا وی در بخشی از سخنانش با تشکر از مردم خراسان گفت: به برکت انقلاب اسلامی امروز ما شاهد نظام جمهوری اسلامی در این کشور هستیم که بر دو پایه استوار است یکی از ارکان آن رای مردم است؛ یعنی مردم تعیین‌کننده نظام مردمند؛ حاکمان را مردم به روی کار می‌آورند و مردم حق دارند از حاکمان خود سوال کنند و حق دارند در آنجا که بخواهند حاکمان خود را جابه‌جا کنند. در جمهوری اسلامی میزان چنانچه امام فرمود رای ملت است و در جمهوری مردم ارباب نظام‌ و کشورهستند و مسوولان نوکر و خدمتگزار آن‌ها. وی سپس ادامه داد :در چنین نظامی باید ارزش‌های الهی حاکم باشد و بزرگ‌ترین ارزش در عرصه‌ اجتماعی عدالت و اخلاق است، یعنی اساس رابطه مردم با یکدیگر و اساس رابطه حاکمان و مردم باید عدالت و اخلاق باشد و عدالت به معنی واقعی و همه جانبه آن از جمله تامین آزادی‌های اساسی مردم و ایجاد زمینه برای برخورداری همه مردم از امکانات زندگی و عدم تبعیض جنسی، قومیتی و نژادی در نظام جمهوری اسلامی ایران است. در نظام جمهوری اسلامی میزان رای ملت است و انتخابات؛ یعنی جلوه‌گاه ظهور و بروز حضور و رای مردم. مردمی که دلبسته به سرنوشت خویشند؛ مردمی که می‌خواهند آزاد زندگی کنند و برخوردار باشند، شرط آن؛ آن است که با انگیزه در انتخابات شرکت کنند.رییس دولت اصلاحات سپس تصریح کرد: اینک برخلاف موانع و تمام کارشکنی‌ها و ساز و کارهایی که نمی‌خواهد اراده اکثریت حاکم شود، می‌گوییم ما می‌آییم به پای صندوق‌های رای تا معادلات موجود را به نفع آزادی، استقلال و پیشرفت به هم بزنیم. وی ادامه داد :خواهران و برادران من! جمعه روز سرنوشت‌ساز است همه به صحنه بیاییم و بیاییم. بیاییم بگوییم تصمیم گرفته‌ایم با اکثریت قاطع در انتخابات شرکت کنیم و به سوی آینده بهتر که در آن هم عدالت، هم آزادی وهم اخلاق باشد حرکت کنیم.