با بخشنامه پورمحمدی اجرایی میشود
نظارت سازمان بازرسی بر انتخابات ریاست جمهوری
دنیای اقتصاد- زهرا واعظ: مصطفی پورمحمدی، رییس سازمان بازرسی کل کشور با صدور بخشنامهای، معاونین و مدیرانکل مرکز و استانهای این سازمان را موظف کرد تا در حوزه وظایف و تکالیف قانونی و بدون ورود به حوزه صلاحیت ذاتی شورای نگهبان بر دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری نظارت کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، بخشنامه مصطفی پورمحمدی با محوریت اعمال نظارتهای لازم و بررسی درخصوص استفاده از اموال و امکانات دولتی و عمومی له یا علیه نامزدهای دوره دهم انتخابات ریاستجمهوری (موضوع ماده ۶۸ قانون انتخابات ریاستجمهوری)؛ همکاری دستگاههای دولتی و عمومی با مجریان برگزاری انتخابات و نحوه انجام وظایف مسوولان و دستگاههای ذیربط در پشتیبانی و ارائه خدمات مربوط و جلوگیری از بروز تخلفات و سوءجریانات صادر شده است.
در این بخشنامه ضمن تاکید بر ضرورت ارائه هشدارهای به موقع و پیشگیرانه به منظور جلوگیری از وقوع تخلف و سوء جریان آمده است: چنانچه اعمال نظارت منجر به کشف سوءجریان یا نقض قوانین و مقررات و یا وقوع جرم باشد، گزارش آن از طریق معاونت نظارت و بازرسی امور سیاسی و قضایی به مراجع صالح ارسال میشود. مسوولیت اجرای صحیح این بخشنامه بر عهده معاونین و مدیران کل و دفتر نظارت، ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات سازمان بازرسی کل کشور است.
صدور بخشنامه رییس سازمان بازرسی کل کشور در خصوص نظارت این سازمان بر روند انتخابات کشور در حالی صورت گرفته است که پیش از این
اصلاح طلبان نیز به دلیل نگرانی در خصوص شمارش آرا، کمیتهای را تحت عنوان «کمیته صیانت از آرای انتخابات» تشکیل دادهاند. این در حالی است که شورای نگهبان با غیرقانونی خواندن این کمیته خود را تنها ناظر بر روند برگزاری انتخابات دانسته و وزارت کشور نیز قانونا مجری برگزاری این انتخابات است. طرح تشکیل کمیته صیانت از آرای انتخابات، سال گذشته از سوی برخی چهرههای اصلاحطلب مطرح شد. طرح این موضوع در حالی صورت گرفت که به گفته برخی از اصلاحطلبان، به دلیل اینکه در حال حاضر تمام دستگاههای اجرایی و نظارتی انتخابات و همچنین رسانههای عمومی و روزنامههای پرتیراژ در اختیار جریان اصولگرا است و این نگرانی وجود دارد که انتخابات از «رویه عادلانه» خارج شود، لذا پیشنهاد تشکیل کمیته صیانت از آرا باید پیگیری شود.در همین حال سخنگوی شورای نگهبان طی یک نشست خبری، تشکیل کمیته صیانت از آرا را «اقدامی خلاف قانون» و «توهین به مردم و نظام» دانست. به گفته وی، شورای نگهبان مرجع صیانت از آرای مردم است وتا زمانی که موضوعی در قانون پیشبینی نشده باشد، هر مرجع دیگری با عنوان کمیته صیانت از آرا خلاف قانون است.
اگر چه برخی از نمایندگان نیز در این رابطه تاکید کردند که هیچ اختلالی در روند انتخابات وجود ندارد و سیستم صیانت از آرا کاملا رعایت میشود، اما با قطعی شدن نامزدی میرحسین موسوی، بحث تشکیل یک کمیته مشترک برای صیانت از آرای مردم، بین دو نامزد اصلاحطلبان، یعنی موسوی و کروبی جدیتر شد. تا آنجا که ششم اردیبهشت ماه ستادهای انتخاباتی کروبی و موسوی اعلام کردند که کمیته هماهنگی شوراهای راهبری انتخاباتی کروبی و موسوی برای صیانت از آرا تشکیل شده و رسما کار خود را آغاز کرده است. وظیفه این کمیته در حوزه تبلیغات، اطلاعرسانی و صیانت از آرا برشمرده شد.از سوی دیگر، همزمان با غیر قانونی خواندن تشکیل این کمیته از سوی سخنگوی شورای نگهبان، کسانی که طرح تشکیل کمیته صیانت از آرای انتخابات را مطرح کرده بودند، به دفاع از این طرح برآمدند. در این خصوص علیاکبر محتشمیپور، رییس کمیته صیانت از آرای ستاد میرحسین موسوی تاکید کرد که این کمیته کاملا قانونی است و سابقه شکل گیری چنین کمیته ای را مربوط به زمان حضرت امام خمینی (ره) دانست و ایشان را بنیانگذار چنین کمیتههایی خواند.وی در گفتوگویی اعلام کرد:کسانی که با تشکیل کمیته صیانت از آرای مردم مخالفند، چنانچه صادق و امانتدارند و فعالیتشان منطبق با قانون است، چرا از تشکیل کمیته صیانت از آرا و نظارت نمایندگان مردم ترس دارند؟ در حالی که باید از تشکیل چنین کمیتههایی استقبال کنند. مخالفت با این گونه فعالیتها این شائبه را ایجاد میکند که مسایلی پشت پرده است که نمیخواهند این مسایل روشن شود.اما درست یک روز پس از اعلام رسمی تشکیل کمیته صیانت از آرا، یکبار دیگر سخنگوی شورای نگهبان در برابر آن موضع گیری کرد و این کمیته را از اساس غیر قانونی خواند. به گفته وی، هر نهادی که بخواهد عهدهدار وظایفی در خصوص انتخابات شود، نیازمند قانون است.صادق محصولی، وزیر کشور نیز در این باره گفت: قانون پیشبینیهای لازم را کرده و از جمله موارد موجود برای نظارت، این است که هر یک از نامزدها می توانند یک نفر را به عنوان نماینده خود در شعب اخذ رای داشته باشند. وی پیش از این نیز از حق هر کاندیدا برای معرفی ۳۶هزار نماینده در حوزههای رایگیری (به تعداد صندوقهای رایگیری کل کشور) خبر داده بود.از دیگر سو، علی رضا بهشتی، عضو ارشد ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی در واکنش به اظهارات مخالفان کمیته صیانت از آرا درباره اینکه انتخابات در جمهوری اسلامی سالم است و دیگر نیازی به کمیته صیانت از آرا نیست، اظهار کرد: اگر این گونه است، پس چه نیازی به ناظرین کاندیداها وجود دارد؟وی اضافه کرد: کسی ادعا نمی کند که میزان تقلب یا اشتباه در انتخابات ایران بالا است، اما حتما مسایلی محتمل است که قانون گذار حق وجود ناظر را برای کاندیداها در نظر میگیرد.اینک درحالی که ۱۸ روز تا زمان برگزاری دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است، مخالفان کمیته صیانت از آرا آن را غیر قانونی دانسته و برای آن مصرف پس از انتخاباتی دانسته اند. به گونهای که از طریق این کمیته اصلاحطلبان در صورت شکست، ادعای انتخابات ناسالم را به میان آورند. به عقیده مخالفان،جمهوری اسلامی نظامی است که طی ۳۰ سال گذشته بیش از ۳۰ بار انتخاباتهای مختلف را با کمال امانتداری برگزار کرده است و طرح چنین مباحثی، اهانت به نظام اسلامی است.
ارسال نظر