بین ایران و پاکستان بدون حضور هند نهایی شد
امضای دوجانبه قرارداد خط لوله صلح
سران پاکستان و افغانستان دیروز به تهران آمدند - عکس: AFP در اجلاس سه جانبه امنیتی ایران، افغانستان و پاکستان مطرح شد
تاکید بر همگرایی تهران، اسلام آباد و کابل
دنیای اقتصاد - اجلاس سه جانبه امنیتی ایران، افغانستان و پاکستان در سطح رییسان جمهور، دیروز در تهران برگزار شد.در این اجلاس محمود احمدینژاد رییسجمهور با اشاره به حضور نیروهای خارجی در منطقه که به بهانه برقراری امنیت روی داده است، تصریح کرد: حضور این نیروها به امنیت پایدار و رشد سیاسی و اقتصادی منطقه هیچ کمکی نکرده است.
به گزارش ایسنا، احمدینژاد با استقبال از ابتکار تشکیل اجلاسهای سه جانبه گفت: اطمینان دارم که این رویکرد جدید موجبات برقراری امنیت و همکاری در منطقه ما میشود.
وی سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان را دارای تاریخ و تمدن مشترک و منطقه را نیز مرکز جوشش تمدن توصیف کرد و گفت: روابط ما براساس دوستی، عدالت و پاکی بوده و صدها سال ملتهای ما در یک رابطه برادرانه زندگی کردهاند و در این زندگی مشترک همواره شاهد جوشش فرهنگ، تمدن، عشق و محبت بودهایم.
امروز هم راهحل این مشکلات موجود بازگشت به آن روابط دوستانه با تکیه بر ارزشهای مشترک است. احمدینژاد با یادآوری اینکه ما دارای تاریخ و آینده مشترک و نیز دشمنان مشترک هستیم، بر طراحی و برنامهریزی راههای مشترک برای آینده تاکید کرد. احمدینژاد اضافه کرد: حضور نیروهای خارجی اگرچه به بهانه برقراری امنیت در منطقه اتفاق افتاد، اما تا امروز کمکی به امنیت پایدار و رشد سیاسی و اقتصادی نکرده است.
وی گفت: رییسجمهور دو کشور دیگر نیز با من موافقند که هدف گذاری سهجانبه باید در راه ارتقای سطح زندگی مردم و توسعه امنیت و ثبات در منطقه و پشتیبانی از فرهنگ و ارزشهای منطقه باشد. باید تلاش کنیم امنیت پایدار منطقه و نیز رشد پایدار اقتصادی برای سه کشور برآورده شود که موجب نشاط و همبستگی بیشتر ملتها خواهد بود. وی افزود: همراهی ما با یکدیگر میتواند در وهله اول به یک شناخت مشترک از مشکلات منطقه و یافتن ریشه آن و پس از آن به یافتن راهحلهای مشترک برای مشکلات بینجامد؛ از این طریق میتوانیم منابع را تجمیع و در یک رویکرد همافزا در جهت حرکت به پیشرفت گام برداریم.
براساس این گزارش، آصف علی زرداری، رییسجمهور پاکستان در اجلاس سه جانبه امنیتی ایران، پاکستان و افغانستان نیز با اشاره به اشتیاق خود برای شرکت در این اجلاس گفت: با اینکه مشغلههای بسیار فراوانی داشتیم، اما دعوت را قبول کردیم.
وی اضافه کرد: ما در قبال نسل فعلی و آینده یک مسوولیت تاریخی با نام پاسخ دادن به تاریخ داریم که باید در جهت آن گام برداریم. وی با اشاره به مشکلات موجود در جهان گفت: تبعات و مشکلات موجود در افغانستان نیز برای ما بسیار مهم است و مشکلات زیادی دورادور مرزهای ما را فرا گرفته که نمیتوانیم از آنها بگذریم. زرداری با تاکیدبر اینکه باید تلاش کنیم تمامی اتفاقات به صورت مثبت جلوهگر شود؛ گفت: در این راه هیچ کاری نیست که نتوانیم انجام دهیم. ما باید از پتانسیلهای مشترک استفاده کنیم تا زندگی بهتری برای نسل آینده فراهم شود؛ ضمن اینکه میتوانیم از طریق اجلاسهای چندجانبه حرفهایمان را به دنیا برسانیم و دنیا نیز بهتر به ما پاسخ میدهد. وی ادامه داد: ما با چالشهایی در منطقه مواجهیم از جمله اینکه به ابرقدرتها اجازه دادیم تا همسایه ما شوند، اما ما به دنبال جنگ نیستیم و به دنبال همسایگی بهتر میباشیم.
رییسجمهور پاکستان همچنین این اجلاس را فرصتی در جهت استفاده بهتر از پتانسیل سرزمینها ونیروی انسانی توصیف کرد.رییسجمهور افغانستان نیز در این اجلاس سه جانبه با اشاره به مشکلات موجود در کشورش گفت: ما سی سال است که در آتشیم که این مساله از زمان اشغال شوروی تا به امروز ادامه دارد و متاسفانه در منطقه نیز کاری برای آوردن امنیت به افغانستان صورت نگرفته است.
حامد کرزای با ابراز خرسندی از برگزاری اجلاس
سه جانبه امنیتی ایران، پاکستان و افغانستان و میهماننوازی ایران گفت: نشست اول سه جانبه افغانستان، ایران و پاکستان را در شرایطی دایر کردیم که باید همکاریها بین سه کشور همسایه که دارای دین، منافع، فرهنگ و زبان مشترک هستند، برقرار شود.
وی ادامه داد: از ضروریات اولیه زندگی آرام وجود امنیت در سه کشور است و لذا فکر میکنم که باید چنین نشستهایی را چند سال پیش برگزار میکردیم. وی با ابراز تقدیر وتشکر ازجانب مردم افغانستان از دو کشور ایران و پاکستان برای میهماننوازی مهاجران خاطرنشان کرد: ما باید با یکدیگر همکاریهای لازم را در ساحات مهم حیات ملی سه کشور داشته باشیم که میتواند امنیت در منطقه و رفاه و آرامش مردمی را باعث شود ضمن اینکه مردم ما به ترقی دلخواه خود میرسند.
کرزای با تاکیدبر اینکه از طرف افغانستان اطمینان میدهم که مردم این کشور به تمام معنا این حقیقت را درک میکنند که زندگی ما با یکدیگر است و همه از یک منطقه هستیم و اینجا خانه مااست، تاکید کرد: ما باید در تمام ساحات زندگی و از جمله امنیت، اقتصاد، تجارت و دادوستد بین ملتها همکاری کنیم؛ ضمن اینکه مقابله با افراطگرایی، جنگ و نفاق را مدنظر قرار دهیم.
قرارداد خط لوله صلح دوجانبه امضا شد
قرارداد خط لوله صلح که براساس برنامه اولیه قرار بود بین سه کشور ایران، پاکستان و هند امضا شود، دیروز به صورت دوجانبه بین ایران و پاکستان امضا شد و سهجانبه شدن آن موکول به توافق با هند شد.
به گزارش ایرنا، دکتر «محمود احمدی نژاد» و «آصف علی زرداری» رییسجمهور پاکستان، در حاشیه برگزاری نشست سه جانبه سران کشورهای ایران، افغانستان و پاکستان، درباره مفاد نهایی این قرارداد دیدار و گفتوگو کرده و آن را تایید کردند.
احمدی نژاد و زرداری همچنین بیانیه چارچوب همکاری بین الدولی میان ایران و پاکستان را پس از این ملاقات امضا کردند. روز گذشته وزارت نفت اعلام کرد، مذاکرات خط لوله صلح با سفر هیات پاکستانی به ایران در مراحل نهایی قرار دارد و با احداث این خط لوله، گاز ایران به پاکستان از عسلویه صادر میشود.
هیات پاکستانی به ریاست عاصم حسین، وزیر فدرال و مشاور انرژی نخست وزیر پاکستان، از روز جمعه مذاکرات نهاییسازی قرارداد صدور گاز ایران به پاکستان را انجام دادند. پس از تصویب قیمت صادرات گاز ایران به پاکستان در دولت این کشور و اعلام رسمی آن به وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ایران و پاکستان برای تعیین زمان امضای قرارداد صادرات گاز به پاکستان در دستور کار قرار گرفته بود و دولت پاکستان، ۲۱ فروردین ماه سال جاری از تصویب قیمت صادرات گاز ایران به پاکستان در دولت این کشور خبر داد. آخرین نشست ایران و پاکستان به منظور اصلاح متن قرارداد بر اساس آخرین تغییرات توافق شده و تعیین زمان امضای قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان روز جمعه برگزار شد. تهران و اسلامآباد اواسط دی ماه سال گذشته درباره فرمول تجدیدنظر شده قیمت و مکانیزم جدید بازنگری در قیمت گاز صادراتی ایران به پاکستان به توافق دست یافتند.
فرمول قیمت گاز صادرات از طریق خط لوله صلح به پاکستان بر اساس قیمت نفت وارداتی ژاپن و عددی ثابت است و دلیل انتخاب نفت خام وارداتی ژاپن این مساله است که ژاپن بیشترین میزان واردات گاز مایع طبیعی را در دنیا به خود اختصاص داده است. خط لوله دو هزار و ۷۰۰ کیلومتری صلح، بر اساس برنامهریزی اولیه قرار است گاز ایران را به پاکستان و سپس به هند منتقل کند. پیشبینی شده است در صورت توافق نهایی یک هزار و ۱۰۰ کیلومتر از این خط لوله در ایران، هزار کیلومتر در پاکستان و در صورت توافق با هند، ۶۰۰ کیلومتر نیز در این کشور احداث شود. با تکمیل این طرح، روزانه ۱۵۰میلیون مترمکعب گاز ایران به هند و پاکستان صادر میشود که ۹۰میلیون مترمکعب آن برای هند و ۶۰میلیون مترمکعب آن برای پاکستان در نظر گرفته شده است. با امضای این قرارداد، ایران ظرف پنج سال صادرات گاز به پاکستان را از طریق خط لوله ۵۶ اینچی که هم اکنون از عسلویه تا ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان در حال احداث است، انجام میدهد.
ارسال نظر