گزارش تازه سیا درباره برنامه هسته‌ای ایران

عکس: کوربیس

لئون پانه‌تا، رییس سازمان سیا در کنار باراک اوباما رییس جمهور امریکا به هنگام مراسم معارفه خود

‌سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا: تحریم‌ها تاثیری در برنامه هسته‌ای ایران نداشته است

دنیای اقتصاد-‌سازمان سیا اعلام کرده است که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است و تحریم‌های آمریکا تاثیری چشمگیر در روند این برنامه نداشته است. همزمان ایران در سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس ۲۰۱۰ درباره بازنگری معاهده عدم اشاعه هسته‌ای (ان.پی.تی)، خواستار آغاز فوری و بدون قید و شرط مذاکرات خلع سلاح هسته‌ای شده است.

سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در گزارشی با تایید صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران اعلام کرده است: تحریم‌های ایالات متحده تاثیری در این برنامه صلح‌آمیز نداشته است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از واشنگتن تایمز، گزارش سیا به مقامات آمریکایی خاطرنشان می‌‌کند که تحریم‌های اقتصادی علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران تاثیر بسیار ناچیزی در کند کردن روند پیشرفت این برنامه‌ها داشته است.

در این گزارش که از سوی یک مرکز مربوط به کنترل تسلیحات هسته‌ای و با حمایت شورای اطلاعات ملی نوشته شده، آمده است: در سال ۲۰۰۸ ایران به توسعه فعالیت زیربنایی هسته‌ای و همچنین فعالیت‌های غنی‌سازی و مربوط به راکتور تحقیقات آب سنگین ادامه داده و در این مسیر به قطعنامه‌های شورای امنیت‌سازمان ملل بی‌اعتنایی کرده است.

گزارش تازه‌سازمان سیا، گزارش اطلاعاتی سال ۲۰۰۷ که در آن عنوان شده بود «ایران طرح‌های توسعه تسلیحات هسته‌ای خود را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده» مورد تایید قرار می‌‌دهد، اما در عین حال اضافه می‌‌کند «ما نمی‌‌دانیم که آیا ایران در حال حاضر قصد توسعه تسلیحات هسته‌ای دارد یا خیر».

سازمان سیا همچنین با متهم کردن چین به ارائه فناوری‌های قابل استفاده در تسلیحات به ایران و دیگر کشورها، از این کشور انتقاد کرده است.

این گزارش افزوده است: افراد، شرکت‌های خصوصی و موسسات صادرات نظامی‌‌ دولتی به فعالیت‌های تکثیر تسلیحات کشتار جمعی ادامه می‌‌دهند و گرچه پکن مقررات تجاری خود را در خصوص تجهیزات حساس سخت‌تر کرده است، اما در اجرایی شدن آنها همچنان کوتاهی می‌‌شود. طرف‌های چینی به تهیه اقلام گوناگون مربوط به فناوری موشکی برای مشتری‌های گوناگون از جمله در ایران و پاکستان ادامه می‌‌دهند.

در گزارشی دیگر از کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا به نقل از مقام‌های‌سازمان ملل و مراکز اطلاعاتی غیر آمریکایی عنوان شده است که ایران به کمتر از شش ماه برای غنی‌سازی اورانیوم کافی به منظور ساخت بمب اتمی‌‌ نیاز دارد.

سی.‌ان.‌ان با استناد به گزارش تازه سیا درباره برنامه هسته‌ای ایران نوشته است: هیچ نشانه‌ای دال بر اینکه رهبران ایران دستور ساخت یک بمب را داده باشند، وجود ندارد. اما در ادامه باز هم اتهاماتی را علیه ایران عنوان کرده و افزوده است: مصاحبه‌هایی غیرمحرمانه که از سوی کارکنان کمیته روابط خارجی سنای آمریکا انجام شده روشن می‌‌کند که ایران به سوی تکمیل سه ترکیب برای یک ماده شکاف‌پذیر تسلیحات هسته‌ای، طراحی کلاهک اتمی‌‌و ارائه آن به سیستم حرکت کرده است.

تازه‌ترین گزارش سیا درباره برنامه هسته‌ای ایران در شرایطی منتشر شده است که هیات‌جمهوری اسلامی ‌‌ایران با بازنگری معاهده عدم اشاعه هسته‌ای خواستار آغاز فوری و بدون قید و شرط مذاکرات خلع سلاح هسته‌ای شده است.

هیات‌جمهوری اسلامی ‌‌ایران در سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس ۲۰۱۰ بازنگری معاهده عدم اشاعه هسته‌ای (ان.پی.تی) با ارائه بیانیه‌ای، ضمن تشریح مواضع ایران درخصوص خلع سلاح هسته‌ای، از عدم اجرای تعهدات کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای طبق معاهده ان.پی.تی طی چهل سال گذشته به شدت انتقاد کرده است.

در این نشست هیات ایران با اشاره به مواضع اصولی‌جمهوری اسلامی‌‌ ایران در زمینه سلاح‌های هسته‌ای و خطر جدی این سلاح‌ها و ضرورت امحای آنها، بر ضرورت اجرای تعهدات خلع سلاح کشورهای دارنده تسلیحات هسته‌ای تاکید کرده است.

این هیات همچنین با مرور تحولات بین‌المللی پس از سال ۲۰۰۰، نقض‌های مکرر معاهده توسط کشورهای هسته‌ای را عقبگرد جدی نسبت به معاهده و ناامید کننده خوانده و با اشاره به مواردی همچون توسعه انواع تسلیحات جدید هسته‌ای، تهدید کشورهای غیرهسته‌ای به استفاده از تسلیحات مذکور، تولید ده‌ها تن پلوتونیوم و اورانیوم با غنای بالا برای سلاح‌های هسته‌ای و عدم شفافیت کشورهای هسته‌ای در برنامه‌های مخفیانه توسعه چنین سلاح‌هایی، خواستار توجه فوری کنفرانس بازنگری به نگرانی‌های ناشی از توسعه سلاح‌های هسته‌ای توسط کشورهای دارنده تسلیحات مذکور و تصمیم‌گیری برای ممنوعیت توسعه و تولید تسلیحات هسته‌ای جدید شده است.

این بیانیه با اشاره به وعده‌های تازه مقامات آمریکایی مبنی بر کاهش ۸۰‌درصدی زرادخانه هسته‌ای این کشور آمده است‌: جامعه بین‌المللی انتظار دارد چنین بیاناتی در عمل و به طور شفاف محقق شود، ضمن آنکه کاهش سلاح‌های هسته‌ای هیچ‌گاه به معنای جایگزین کردن آن با تعهد اصلی این کشور به امحای کامل تسلیحات هسته‌ای‌اش نیست. ایران همچنین خواستار ایجاد یک کمیته ویژه در کنفرانس خلع سلاح برای تدوین یک کنوانسیون تسلیحات هسته‌ای با هدف انهدام و همچنین ممنوعیت تحقیق، تملک، تولید، توسعه و استفاده از تسلیحات هسته‌ای شده است.

بیانیه ایران همچنین با برشمردن محدودیت‌های موجود برای رسیدن به جهان عاری از سلاح‌های هسته‌ای شامل فقدان اراده سیاسی از سوی کشورهای هسته‌ای، نبود‌ساز و کار راستی‌آزمایی برای اثبات صحت گفته‌های این کشورها در زمینه کاهش تسلیحات هسته‌ای و تفسیر نادرست آنها از ماده ششم معاهده درباره زمان‌بندی امحای سلاح‌های هسته‌ای، تصریح کرده است: تنها راه برای از بین بردن بن‌بست موجود در زمینه خلع سلاح هسته‌ای، تعیین یک ضرب‌الاجل مشخص برای اجرای ماده ۶ ان.‌پی.‌تی است. در غیر این صورت چاره‌ای جز درخواست برای اصلاح ماده مذکور و درج زمان بندی به منظور امحای سلاح‌های هسته‌ای باقی نخواهد ماند.

سومین نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری ۲۰۱۰ ان.‌پی.‌تی از روز دوشنبه گذشته ۱۴ اردیبهشت ۸۸ در نیویورک و با حضور هیات‌هایی از تمامی‌‌ کشورهای عضو معاهده آغاز به کار کرد. هیات ایران نیز به سرپرستی سید محمد علی حسینی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در این اجلاس شرکت کرده است.