نظارت احزاب بر انتخابات با دوربین

دنیای اقتصاد- کامران دانشجو رییس ستاد انتخابات کشور در دومین نشست خبری خود با خبرنگاران به تشریح وضعیت انتخابات در ۲۲ خرداد ۸۸ پرداخت و در این میان توضیحاتی را در قبال برگزاری همزمان انتخابات شوراها و میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان به موازات برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دهم‌، مطرح کردن کمیته صیانت از آرا از سوی برخی گروه‌ها‌، معرفی ناظر از سوی کاندیداها برای شعب اخذ رای‌، نصب دوربین در ستاد انتخابات و نیز نحوه تبلیغات کاندیداها به نمایندگان رسانه‌های گروهی ارائه کرد‌. محور سوال خبرنگاران از رییس ستاد انتخابات کشور در خصوص نگرانی برخی کاندیداهای ریاست جمهوری در زمینه صیانت از آرا و تشکیل کمیته ای به همین منظور بود که دانشجو در توضیح این مطلب تصریح کرد‌: قانون مشخص کرده است که مرجع نظارت بر صیانت آرا، شورای نگهبان است واین نظارت، نظارت نافذ است که در تمام مراحل این نظارت وجود دارد و همیشه این نظارت‌ها انجام شده است‌. وی اضافه کرد: ما نیز از پنج ماه گذشته فعالیت‌های خود را با شورای نگهبان به پیش‌برده‌ایم و شورای نگهبان نیز فعالیت‌های ما را تایید کرده که ما براساس سلیقه عمل نمی‌کنیم و شورای نگهبان وظیفه نظارت بر انتخابات را دارد.

دانشجو در دومین نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در خصوص مطرح کردن کمیته صیانت از آرا از سوی برخی گروه‌ها گفت: تکلیف ستاد انتخابات وزارت کشور به عنوان برگزار‌کنندگان انتخابات حرکت در مدار قانون است و همان‌طور که از همه «عمل به قانون» را انتظار داریم و می‌خواهیم هیچکس خود را خارج از مدار قانون نداند، به دنبال انتخاباتی برای کسب سرافرازی بیش از گذشته برای کشور هستیم. وی افزود: در قانون صیانت از آرا مشخص شده است که اول وزارت کشور وظیفه دارد تمهیداتی را برای صیانت از آرا در نظر گرفته و غیر از ستاد انتخابات در وزارت کشور نیز هیات‌های بازرسی وجود دارد که مستقل از ستاد انتخابات عمل می‌کنند و رییس این هیات را وزیر کشور و اعضای این هیات را رییس آن تعیین می‌کند و هیات بازرسی در ۳۶۸ شهرستان افراد ناظر را مشخص می‌کند و تنها رو نوشت احکام برای بنده ارسال می‌شود. رییس ستاد انتخاباتی کشور در ادامه اظهار کرد: وظیفه هیات‌های بازرسی این است که اگر تخلفی را مشاهده کرده‌اند آن را به وزیر کشور اطلاع دهند و وزیر کشور نیز مواردی را که صلاح بداند به بنده اعلام می‌کند تا تمهیدات لازم برای رفع آن مشکل پیش‌بینی شود. دانشجو در ادامه دومین ناظر را شورای نگهبان دانست و گفت: تا به حال ۲۹ انتخابات را برگزار کرده‌ایم و همه آنها از نظر بنده سالم برگزار شده؛ چرا که شورای نگهبان به عنوان جایگاهی که در قانون دارد و باید صحت انتخابات را تعیین کند، این انتخابات را تایید کرده است.

معرفی ناظر از سوی کاندیداها

رییس ستاد انتخابات کشور با اشاره به حضور ناظران کاندیدا در شوراهای اخذ رای گفت: هر کاندیدا می‌تواند نماینده‌ای را برای هر شعبه اخذ رای داشته باشد. ۴۸‌هزار شعبه اخذ رای در کشور داریم، لذا کاندیداها می‌توانند ۴۸ ناظر را در ۴۸‌هزار شعبه اخذ رای داشته باشد. ناظران به ما معرفی می‌شوند و برای آنها کارت صادر شده و اگر کاندیداها از ۶ نفر بیشتر باشند، می‌توانند برای هر دو شعبه یک ناظر داشته باشند و از زمانی که هیات‌های اجرایی تشکیل می‌شوند، نماینده کاندیداها می‌تواند در جلسات هیات اجرایی شرکت کرده و تا زمان اخذ رای در شعبه حاضر باشند.

کامران دانشجو ادامه داد: ناظران کاندیداها پس از پایان اخذ رای که شمارش آرا آغاز می‌شود، می‌توانند حضور داشته باشد که در ابتدای شمارش آرا اول ته برگ تعرفه‌ها شمارش شده و پس از آن وقتی صندوق رای باز می‌شود، ابتدا کل برگه‌های موجود در آن نیز شمارش می‌شود تا با ته برگ‌های تعرفه‌ها مطابقت داشته باشد و پس از آن شمارش تعداد آرای هر کاندیدا آغاز می‌شود و تا زمانی که فرم ۲۲ امضا می‌شود نمایندگان کاندیداها می‌توانند حضور داشته باشند و حتی می‌توانند وقتی این فرم‌ها به فرمانداری ارسال می‌شود همراه آن باشد. وی در خصوص نظارت احزاب بر انتخابات نیز اظهار کرد: به دلیل اینکه هر کاندیدا از سوی یک حزب حمایت می‌شود، کاندیداها می‌توانند تعدادی از ناظران خود را از احزاب انتخاب کنند و آن افراد نیز اگر مشکلی را مشاهده کنند، می‌توانند به ناظران شورای نگهبان و هم به کاندیداهای خود آن مشکل را اعلام کنند.

کمیته‌های درون ستاد‌ی وجاهت قانونی ندارد

دانشجو با بیان اینکه نمی‌توانیم به کمیته‌هایی که درون ستاد‌های کاندیداها وجود دارد وجاهت قانونی بدهیم، گفت: در درون ستادهای کاندیداها به طور حتم کمیته‌هایی مانند کمیته دانشجویی، کمیته استان‌ها و دیگر کمیته‌ها وجود دارد و ما کاری به مجموعه‌های داخلی ستاد‌های کاندیداها نداریم و آنها می‌توانند در درون ستادهای خود ساختارهای مورد نیاز را تشکیل دهند و به هیچ کس هم ارتباطی ندارد، اما اگر از ما بخواهند که به آن کمیته‌ها وجاهت قانونی بدهیم به دلیل ذکر دقیق ناظران انتخابات از سوی قانون، امکان این وجاهت قانون وجود ندارد و تنها برای ما تایید صحت انتخابات از سوی شورای نگهبان ملاک است.

وی همچنین تاکید کرد:‌ اگر کاندیداها چنین چیزی را می‌خواهند تا به کمیته‌های خود وجاهت قانونی ببخشند، اگر می‌توانند قانون را تغییر دهند؛ چرا که ما هر چه که در قانون وجود دارد اجرا می‌کنیم و کار افراد در قانون مشخص است.

احزاب از طریق دوربین‌ ستاد انتخاباتی را ببینند

رییس ستاد انتخابات کشور گفت: برای تعامل با احزاب آنچه که در انتخابات مجلس هشتم اجرا شد و دوربین‌هایی در ستاد انتخابات نصب شد تا احزاب نیز از طریق آن دوربین‌ها ستاد انتخاباتی را ببینند در این انتخابات نیز چنین کاری انجام خواهد شد تا مانند گذشته تعامل خوبی بین احزاب و وزارت کشور وجود داشته باشد. دانشجو در پاسخ به سوالی مبنی بر نظارت احزاب در انتخابات گفت: کاندیداها از سوی احزاب حمایت می‌شوند و می‌توانند بخشی از ناظران خود را از احزاب قرار ندهند و در قانون چگونگی نظارت احزاب مشخص شده و ما تنها قانون را اجرا می‌کنیم و چون می‌دانیم احزاب نقش مهمی در انتخابات دارند تلاش می‌کنیم تا تعامل خوبی با آنها داشته باشیم.

وی در خصوص الزام ثبت‌نام اینترنتی برای انتخابات گفت: هیچ گونه الزامی برای ثبت‌نام اینترنتی وجود ندارد و افرادی که از طریق سایت اینترنتی ثبت‌نام نکرده‌اند می‌توانند فردا ثبت‌نام کنند و آنچه که تا به امروز از طریق سایت اینترنتی برای ثبت‌نام انجام شده است تنها تسهیل مراحل ثبت‌نام است و تاکید می‌کنم که هیچگونه الزامی برای ثبت‌نام اینترنتی وجود ندارد.

شرایط کاندیداتوری بر اساس ماده ۳۵ قانون انتخابات

رییس ستاد انتخابات کشور، به شرایط کاندیداتوری بر اساس ماده ۳۵ قانون انتخابات پرداخت و گفت: ‌بر اساس قانون، وزارت کشور محدودیتی از نظر ثبت‌نام برای افراد ندارد اما بر مبنای قانون داوطلبین می‌بایست از رجال مذهبی و سیاسی، ایرانی‌الاصل، دارای تابعیت جمهوری اسلامی، مدیر و مدبر، حسن سابقه و امانت و تقوا، همین طور مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشند و در هنگام مراجعه به ستاد انتخابات کشور برای نام‌نویسی، ضمن تکمیل پرسشنامه اعلام داوطلبی که پیش از این در سایت قرار داده شده، نسبت به تحویل چهار برگ تصاویر کلیه شناسنامه و ۱۲ قطعه عکس ۴×۶ پشت‌نویسی شده اقدام کنند.