سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اعتراضها بیان کرد
دلایل اعطای ۳۰۰میلیون دلار به پاکستان
دنیای اقتصاد- مجید اعزازی: سخنگوی وزارت خارجه در تازهترین کنفرانس مطبوعاتی خود، تعهد ایران به اعطای کمک ۳۰۰میلیون دلاری به پاکستان رامنطبق بر مصوبه مجلس اعلام کرد. حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران همچنین موضوع محکومیت رکسانا صابری خبرنگار برخی از رسانههای غربی در تهران را بیارتباط با سیاست خارجی ایران خواند. نامه اعتراضآمیز نصرتا... تاجیک دیپلمات ایرانی که در انگلیس در بازداشت خانگی به سر میبرد و همچنین اختلال در صدور ویزا برای حجاج ایرانی سایر موضوعات مهم نشست دیروز قشقاوی با نمایندگان رسانهها بود.
وی درباره این که آیا پرداخت کمک بلاعوض ۳۰۰میلیون دلاری به پاکستان پیشنهاد وزارت خارجه بوده است؟ با اشاره به دیدار یکشنبه شب رییس و اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس با شورای معاونان و وزیر امور خارجه که در محل وزارتخانه یاد شده برگزار شده بود، گفت: این بحث در این دیدار مطرح شد. موضوع حضور شرکتهای توانمند ایرانی در قالب مناقصهها و از طریق دریافت اعتبارات به ویژه بانک توسعه صادرات که زمینه حضور این شرکتها را در قالب صدور خدمات فنی و مهندسی در نقاط مختلف جهان فراهم میکند، دقیقا براساس مصوبه مجلس است و در ارتباط با پاکستان هیچ چیزی خارج از مصوبه مجلس صورت نگرفته و عین مقررات است و وزیر خارجه نیز در این خصوص توضیحاتی را به اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه کرد.
داریوش قنبری، نماینده ایلام یکشنبه هفته جاری در جلسه علنی مجلس با بیان اینکه قانون اساسی مهمترین میثاقی است که بین شهروندان و حکومت وجود دارد و بایستی براساس آن کار تنظیم روابط قوای مختلف در کشور انجام شود، اظهار کرده بود: جایگاه وامهای خارجی یا هرگونه کمکی که قرار است به خارجیها داده شود در قانون اساسی مشخص شده و باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد. دولت به چه حقی وعده کمک ۳۰۰میلیون دلار به پاکستان میدهد، بدون اینکه در مجلس تصویب شود و این اختیار را دولت از کجا کسب کرده که به این شکل به میثاق ملی بیتوجهی میکند. قنبری با بیان اینکه این مبلغ بیش از دو برابر اعتبارات عمرانی حوزه انتخابیه بنده است، خطاب به لاریجانی گفت: از حضرتعالی تقاضا دارم که مسوولان دولتی را به مجلس فرا بخوانید تا در این رابطه توضیح بدهند که چه کسی به آنها حق داده که به این شکل حقوق ملت را به بیگانگان واگذار کنند و از حقوق ملت به این شکل حاتمبخشی کنند. پیش از قنبری، حشمتا... فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی سه شنبه هفته گذشته در حاشیه جلسه علنی مجلس و در جمع خبرنگاران، از تعهد ۳۰۰میلیون دلاری ایران به پاکستان در اجلاس ژاپن به شدت انتقاد کرده و گفته بود: کمک به کشوری که موجب ناامنی در مرزهای شرقی ما میشود، بیمعنا است وی با تاکید بر این که هر نوع کمک خارجی باید به تصویب مجلس برسد، افزوده بود: دلیلی ندارد که جمهوری اسلامی به کشوری که سازمان اطلاعات و ارتش آن ارتباط خاص با تروریستهای ضدایرانی دارد، کمک مالی کند. در جلسه امروز تذکر دادیم و در مراحل بعد از طریق سوال از وزیر خارجه اعتراضهای خود را دنبال میکنیم.
قشقاوی در پاسخ به سوالی درباره اعتصاب غذای رکسانا صابری و اینکه آیا این اعتصاب غذا میتواند در گفتوگوهای هستهای ایران تاثیرگذار باشد؟ گفت: خانم صابری مدارکی را که ارائه کرده از جمله شناسنامه و ... هویت ایرانی ایشان را نشان میدهد. خودش نیز در نزد مسوولین قضایی چنین ادعایی نداشته که تابعیت غیرایرانی دارد و بنابراین، براساس مقررات ایران درباره ایشان باید عمل شود.
وی با بیان این که طبق میثاق حقوق بشر هرگونه دخالت و اعمال نفوذ در پروسه قضایی در یک کشور که در مورد اتباع آن کشور صورت میپذیرد، چه له و چه علیه متهم، غیرقابل قبول و خلاف هنجارهای بینالمللی است، افزود: موضوع ایشان ربطی به طرف خارجی ندارد و یک بحث داخلی است که در پروسه رسیدگی قرار دارد. ایشان توسط وکیلش تجدیدنظرخواهی کرده و روند قضایی در حال طی شدن است و اینکه مداخلاتی از بیرون صورت گیرد، خلاف معیارهای حقوقی است. قشقاوی وجه المصالحه قرار دادن رکسانا صابری یا موضوعاتی از این دست را نادرست خواند و تصریح کرد: همه باید به استقلال قوه قضاییه و روندی که دستگاه قضایی مستقل ما طی میکند، احترام بگذارند.
وی با تاکید بر اینکه موضوع رکسانا صابری به هیچوجه ربطی به مساله سیاست خارجی ندارد، افزود: اگر قاضی و قوه قضاییه تشخیص دهند که روشنگریهایی را داشته باشند، حتما حامیان داخلی و خارجی او را پس از روشنگریها به تامل جدی وا میدارد.
وی تصریح کرد: این پرونده در دست قوه قضاییه است و وزارت خارجه نمیتواند در این مورد تعیین تکلیف کند.
قشقاوی درباره صدور ویزای جسی جکسون برای بر عهده گرفتن وکالت رکسانا صابری نیز خاطرنشان کرد: این موضوع در خبرها مطرح شده بود، ولی درخواست چنین چیزی را از حوزه معاونت آمریکا نشنیدهام.
قشقاوی همچنین درباره نامه اعتراضآمیز اخیر نصرتا... تاجیک سفیر پیشین ایران در اردن به سفیر کشورمان در انگلستان در اعتراض به روند پیگیریهای انجام شده برای آزادی خود، گفت: موضوع تاجیک اولویت کاری ما در بحث با انگلیسیها است، به طور مستمر مذاکرات توسط سفارت و وزارت خارجه با وکیل ایشان انجام و در حال استمرار است و ما نهایت تلاش و مساعدت را در حوزه وزارت خارجه و بخش دولتی داشتهایم.
وی اضافه کرد: ایشان در حال حاضر در دورهام زندگی عادی خود را میگذراند و مشغول فعالیت آکادمیک است. قشقاوی با ذکر این نکته که متاسفانه استاندارد دوگانه قضایی انگلیس باعث شد بیجهت و بدون محمل قانونی و هر بار با بهانههایی این پرونده طولانی شود، ابراز امیدواری کرد که این موضوع به جایی برسد.
به گزارش خبرگزاری فارس، تاجیک هفته گذشته در نامهخود به سفیر ایران در لندن با تاکید بر اینکه فشار بر ایران و جوسازی رسانههای خارجی در پرونده صابری تا جایی پیش رفته که گویا مسوولان ذیربط پرونده نیز در حقانیت خود شک کردهاند، نوشته بود: جای تعجب است که دفتر رییس جمهوری ایران طی نامهای به دادستان تهران از وی میخواهد که نامبرده از تمامی آزادیها و حقوق قانونی برای دفاع از خود برخوردار شود؛ البته این جمله، تاکید حقی است و طبیعتا از این حق هم برخوردار بودهاند.
آیا رییس جمهوری ایران میداند که اینجانب در طول ۳۰ ماه که تحت انواع شکنجههای روحی قرار دارم و با توجه به بیماریهای قلبی، سردرد، سرگیجه و حصر خانگی و عدم امنیت اجتماعی برای خود و خانوادهام، از کوچکترین حقوق انسانی برای ادامه زندگی برخوردار نیستم؟
قشقاوی همچنین در پاسخ به سوالی درباره کارشکنی دولت عربستان در صدور ویزا برای زائران ایرانی گفت: گاهی ممکن است بحث ویزا فراز و نشیبی داشته باشد، اما روند کلی در عمرهگزاری و عمرهگزاران را منفی نمیبینیم و موضوع خاص منفی نداشتیم. گزارش سفارت ایران در عربستان حاکی از روال عادی در بحث عمره گزاری است و تحول جدیدی در این زمینه رخ نداده است.
قشقاوی دیروز همچنین در خصوص فعالیتهای دولت عراق برای شناسایی و دستگیری عاملان حوادث تروریستی عراق تصریح کرد: تا زمانی که یک سرباز آمریکایی، عراق را در اشغال خود دارد، مطابق همه کنوانسیونهای بینالمللی مسوولیت امنیت به عهده آمریکا است.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اظهارات یکی از نمایندگان پارلمان عراق، افزود: این واقعه تلخ و اسفبار و کشتار بیگناهان در استان دیاله عراق اتفاق افتاد و همه میدانند مسوولیت امنیت این استان بر عهده آمریکاییها است و آمریکاییها هنوز مسوولیت این استان را به دولت عراق واگذار نکردهاند. انتظار ما این است که عاملان این جنایت شناسایی، معرفی و امکان محاکمه آنها فراهم شود.
ارسال نظر