پاسخ رسمی ایران به بیانیه ۱+۵
دنیای اقتصاد- ایران با صدور بیانیهای خطاب به اعضای گروه ۱+۵ از گفتوگو و تعامل سازنده استقبال و اعلام کرد که بسته پیشنهادی بهروز شده خود را ارائه خواهد کرد. در عین حال، درپاسخ ایران آمدهاست که ملت ایران تعابیری چون استراتژی دومسیره را نافی احترام متقابل و گفتوگو در فضای عادلانه میداند و آن را اهانت و در تعارض با علاقه اظهار شده در بیانیه مزبور تلقی میکند. تهران با صدور بیانیهای به دعوت گروه ۱+۵ پاسخ داد
آمادگی ایران برای گفتوگوی رسمی با غرب
ایران با صدور بیانیهای خطاب به اعضای گروه ۱+۵ از گفتوگو و تعامل سازنده استقبال و اعلام کرد که بسته پیشنهادی بهروز شده خود را ارائه خواهد کرد.
اعضای گروه ۱ + ۵ متشکل از کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه به علاوه آلمان که درباره پرونده هستهای تهران مذاکره میکنند، پس از نشست دیپلماتهای عالیرتبه اعضای این گروه که به تاریخ ۱۹ فروردین ماه سالجاری در لندن برگزار شد، در بیانیهای ضمن درخواست از خاویر سولانا برای دعوت از مقامات تهران برای شرکت در نشستهای آتی این گروه اعلام کردند: ما قویا از ایران میخواهیم از این فرصت استفاده کرده و به طور جدی بر مبنای احترام متقابل با ما تعامل داشته باشد. در این بیانیه تاکید شده بود: ما بر اتحاد اهداف خود و قاطعیت جمعی خود برای استفاده از دیپلماسی مستقیم به منظور رفع نگرانیهای مشترکمان درباره برنامه هستهای ایران تاکید میکنیم. اینک، اما مقامهای تهران در بیانیهای رسمی تصریح کردهاند: جمهوری اسلامی ایران همانند گذشته از گفتوگوهای سازنده و عادلانه مبتنی بر احترام متقابل در فضای همکاری استقبال میکند و بر این باور است که مشکلات موجود در عرصه بینالملل باید از راه گفتوگو حل شود.
این بیانیه تاکید کرده است: جمهوری اسلامی ایران فعالیتهای هستهای خود را در تعامل فعال با آژانس انرژی اتمی در چارچوب ان.پی.تی و مقررات آن را همانند سایر اعضا دنبال خواهد کرد. ایران در بیانیه خود تصریح کرده است: برخی مفاد بیانیه ۱+۵ در تناقض آشکار با سایر بندها بهگونهای تنظیم شده است که از تحولات جدید فاصله دارد و یادآور رویکردی است که سعی داشت در گفتوگو با ملتها به جای احترام متقابل از ادبیات زور و تهدید استفاده کند که ناکارآمدی آن به اثبات رسیده است. ملت ایران تعابیری چون استراتژی دو مسیره را نافی احترام متقابل و گفتوگو در فضای عادلانه میداند و آن را اهانت و در تعارض با علاقه اظهار شده در بیانیه مزبور تلقی میکند. در این بیانیه همچنین تاکید شده است: جمهوری اسلامی ایران با این باور که شرایط امروز جهان همگان را به عدالت، صلح و آرامش برای همه فرا میخواند، از ایجاد بسترهای مناسب برای گفتوگو و همکاری در این زمینه استقبال و با به روز کردن بسته پیشنهادی ارائه شده در سال قبل آمادگی خود را برای گفتوگو و تعامل سازنده اعلام میکند.
یک روز پیش از صدور بیانیه ایران، مسکو اعلام کرد که انتظار دارد، نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان به زودی با مقامات ایران دیدار کنند. به گزارش ایسنا، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه روز سهشنبه در گفتوگویی با خبرگزاری اینترفکس اظهار کرد: در راستای ازسرگیری این گفتوگوها، ما با دیگر میانجیگران کار میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که این تماس در آیندهای نزدیک انجام میگیرد.
ریابکوف درباره جزئیات و سطح این نشست احتمالی حرفی نزند، اما خاطر نشان کرد که خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نماینده این شش کشور است. وی در پاسخ به این سوال که چه چیزی باعث خواهد شد که مسکو تحریمها علیه ایران را شدیدتر کند، گفت: باید دید که از مذاکرات چه چیزی حاصل میشود. این بدیهی است. ما نمیتوانیم به صورت ناگهانی اولتیماتوم بدهیم و چیزی شبیه این را بگوییم که اگر این کار را تا این زمان انجام ندهید، این طور و آن طور خواهد شد. این غیرسازنده خواهد بود و برای همه ما مضر خواهد بود. ریابکوف گفت: این به ارتقای روند مذاکرات، که ما در حال حاضر باید توجهمان را بر آن متمرکز کنیم، کمکی نخواهد کرد.
وی گفت: تحریمهایی که شورای امنیت پیشتر علیه تهران اعمال کرده، هنوز در حال اجرا است.
معاون رییسجمهور روسیه ادامه داد: این (تحریمها) هنوز روی میز است و ما معتقدیم که تحمیل تحریمها بر اساس سه قطعنامه شورای امنیت در راستای هدف اصلی شش کشور مبنی بر کم کردن خطرات اشاعه مربوط به اجرای برنامه هستهای ایران است. وی در پاسخ به این سوال که آیا مسکو میتواند در آینده در برخی پارامترهای همکاری نظامی - فنی با ایران تجدید نظر کند، گفت: روسیه هرگز اقلامی را که ناقض قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران بوده و خطرات تزلزل منطقهای را افزایش میدهد، در اختیار این کشور قرار نداده است. معاون وزیر خارجه روسیه همچنین گفت: این سیستمهایی که روسیه به ایران میفروشد، قطعا سیستمهای تهاجمی نیستند. ریابکوف ادامه داد: ایران معاصر هرگز در تاریخاش به هیچ کشوری حمله نکرده است.
وی ادامه داد: در عین حال نمونههایی از تسلیحاتی متعلق به برخی کشورهای بسیار نگران از همکاری نظامی - فنی ما با ایران وجود دارد که مستقیما علیه نیروهای روسی به کار رفتهاند.
۱+۵ دو هفته قبل در اقدامی که نشان دهنده تغییر سیاست واشنگتن در قبال ایران است، تهران را به شرکت در گفتوگوها پیرامون برنامه هستهای دعوت کردند و آمریکا نیز اعلام کرد که از این پس در چنین نشستهایی به طور کامل شرکت خواهد کرد. دولت باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا اعلام کرده است که از این به بعد به گفتوگوهای هستهای با ایران خواهد پیوست.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود که واشنگتن در گفتوگوی سایرکشورهای عضو ۱+۵ «شرکت کامل» خواهد داشت. آشکار است که ما معتقدیم دنبال کردن تعامل بسیار محتاطانه با ایران در زمینه برخی مسائل که بر منافع ما و منافع جهان تاثیر میگذارند منطقی است.
همچنین یک مقام حاضر در دفتر سولانا نیز پس از نشست لندن گفته بود که برای ترتیب دادن یک ملاقات با ایران تماس گرفته خواهد شد و یک دیپلمات غربی تاکید کرده بود که انتظار میرود گفتوگو با ایران در چند هفته آینده انجام گیرد.
به باور بسیاری از تحلیلگران ،بیانیه ۱+۵ نسبت به قبل یعنی زمانی که مقامات غربی اغلب ایران را به تشدید تحریمها تهدید میکردند یا اقدام نظامی علیه تهران را منتفی نمیدانستند لحن آشتیجویانهتری داشت. تاکنون سیاست آمریکا بر این اساس مبتنی بود که واشنگتن تا زمانی که تهران فعالیتهای غنیسازی اورانیوم خود را متوقف نکند با تهران هیچگونه گفتوگویی نخواهد داشت.
در بیانیه ۱+۵ آمده است که این گروه از خط مشی جدید آمریکا در قبال ایران و تصمیم واشنگتن برای شرکت کامل در روند ۱+۵ و پیوستن به هرگونه نشستی در آینده درباره ایران استقبال میکنند.
گروه ۱+۵ در بیانیه خود اعلام کرده بود که مصمم است نگرانیها درباره برنامه هستهای ایران را از طریق «دیپلماسی مستقیم» که هماهنگ با بسته مشوقهای مالی و دیپلماتیکی که سال گذشته در تلاش برای متقاعد کردن تهران به تعلیق غنیسازی به ایران پیشنهاد شده است، رفع کند.
۱+۵ در این بیانیه بار دیگر بر استراتژی دوسویه خود که تشدید تحریمها را با مشوقهای اقتصادی و سیاسی ادغام میکند، نیز تاکید کرده بود.
۱+۵ در بخش دیگری از بیانیهاش تصریح کرده بود: ما بار دیگر حق ایران را برای داشتن یک برنامه هستهای غیرنظامی به رسمیت میشناسیم، اما این مساله تهران را موظف میکند که اعتماد به ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای خود را بر اساس قطعنامههای ذیربط شورای امنیت سازمان ملل احیا کند. آمریکا و برخی متحدان اروپاییاش مدعیاند که ایران تحت پوشش برنامه هستهای صلحآمیزش در تلاش برای تولید تسلیحات هستهای است و در همین راستا تاکنون تحریمهایی را در شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران اعمال کردهاند تا تهران را متقاعد به کنار گذاشتن فعالیتهای هستهایش کنند.
طرح: کوربیس
ارسال نظر