گفتوگو با مشاور رییس صدا و سیما
کمتر فیلمهای خارجی پخش میکنیم
علیاصغر جعفری، مشاور رییس رسانه ملی و مدیرکل حوزه ریاست صدا و سیما در گفتوگوی مشروح با خبرگزاری مهر درباره نحوه تحقق وعده تولیدات مشترک با دیگر کشورها، تاسیس شبکه تخصصی ورزش، انتصابها در سازمان و... صحبت کرده است. متن این گفتوگو را در زیر مطالعه بفرمائید. شما علاوه بر مدیریت کل حوزه ریاست سازمان صداوسیما، مشاور رییس رسانه ملی هم هستید. برای شروع، وظایف خود را در حوزه ریاست شرح دهید و اینکه در چه زمینههایی به رییس رسانه ملی مشاوره میدهید؟
رییس رسانه ملی به جهت گستردگی و حساسیتهای سازمان از مشاوران متعدد در حوزههای مختلف استفاده میکند. هریک از مشاوران براساس تخصص و تجربههای خود در حوزههای مختلف وظایفی به عهده دارند. معمولا جلسات هفتگی برگزار میشود و درباره مهمترین مسائل رسانه تبادل نظر میکنند.
مشاوران هر یک در کنار انجام وظایف در شوراهای متعدد همچون شورای اقتصاد، فرهنگی و... هم حضور دارند و رییس سازمان صدا و سیما از نظرات آنها بهره میبرد. من هم به عنوان مشاور رییس رسانه و مدیرکل حوزه ریاست مشغولم که حوزهای پرکار و پرمشغله است.
حوزه ریاست، شاهراه ارتباطی صدا و سیما با همه دستگاههای بیرون و هماهنگکننده فعالیتها در داخل سازمان است. این حوزه به نوعی ستاد رییس سازمان محسوب میشود و وظایف را ساماندهی میکند. ما در کنار سایر فعالیتها علاوه بر ارائه دیدگاه خودمان دیدگاههای سایر مشاوران و صاحبنظران مرتبط را جمعآوری و به رییس سازمان صداوسیما منتقل میکنیم.
یکی از مسائلی که در صدا و سیما دیده میشود، موازیکاریها است و این مساله گاهی در بخشهای مختلف مثلا معاونت سیاسی و معاونت سیما تداخل ایجاد میکند. برای بهبود این وضعیت چه اقدامهایی انجام دادید؟
خوشبختانه سازمان صدا و سیما با وجود گستردگی و تعدد شبکهها یکی از دقیقترین و منظمترین دستگاههای کشور است. با این حجم تولید، تنوع برنامه و سلایق مختلف کمترین تنش و مشکل را در برنامهها داریم. این مساله نشاندهنده مدیریت صحیح سازمان است و کارها با کمترین تنش مدیریت میشود. سازمان صداوسیما افتخار رسانههای جهان اسلام است.
کارشناسان در برنامهها دیدگاههای خودشان را آزادانه بیان میکنند. بیان دیدگاه کارشناسان و مدیران در یک برنامه به معنای موضعگیری رسانه نیست. ما موظف به انعکاس اخبار هستیم و در انعکاس اخبار سعی میکنیم امانتدار خوبی باشیم.
برخی مواقع هم ممکن است خبری علیه صداوسیما باشد، اما چون امین مردم و مقام معظم رهبری هستیم، اخبار را منعکس میکنیم. البته اگر مصداقی درباره موازیکاریها بگویید، بهتر میتوانم پاسخ بدهم.
معاونت سیاسی صدا و سیما در جریان سفر نمایندگان آکادمی اسکار به ایران گزارشهایی تهیه و پخش کرد با این نگاه که سفر آنها به ایران در راستای مواضع صهیونیسم است، اما شاهدیم معاونت سیما فیلمهای آمریکایی خریداری و پخش میکند.
با نگاه استراتژیک رییس سازمان، شورای سیاستگذاری و شورای فیلم و سریال، امروز در مقایسه با سالیان گذشته نه تنها کمترین فیلم غربی خریداری و پخش میشود، بلکه رسانه به سمت خرید فیلمهای شرقی و فیلمهایی گرایش پیدا کرده که با فرهنگ ما تناسب و با ارزشهای ما همخوانی بیشتر دارد. در مجموع خرید فیلمهای غربی خیلی کمتر شده و مواردی که پخش میشود، حتما دارای مفاهیم و پیام مثبت است.
ولی هنوز هم فیلمهای آمریکایی خریداری و پخش میشود. به ویژه در ایام نوروز بیشتر شاهد این مساله بودیم.
بله هنوز هم فیلمهای غربی هست، اما نسبت به سالیان گذشته خیلی کمتر شده است. در غرب هم هر فیلمی که ساخته میشود، مبلغ فرهنگ غرب نیست. چه بسا فیلمسازان آزادیخواه داریم که مورد غضب دولت آمریکا هستند. در انتخاب فیلمها شاخصهایی داریم و از آن بهره میبریم؛ مثلا به ظلمستیزی، انساندوستی، پرهیز از خشونت و رعایت موازین اخلاقی توجه میکنیم.
شما نمیتوانید بگویید فیلمی از تلویزیون پخش شده که ملاک اخلاقی یا پیام نداشته است. سیاست رسانه روشن است. امروز با افتخار میگویم سطح تولیدات داخلی ما بالا است و کمتر فیلمهای خارجی پخش میکنیم. امروز شبکههای استانی به حدی رشد کردهاند که آثارشان از شبکههای سراسری قابل پخش است و مردم هم استقبال میکنند. امیدواریم تولیدات داخلی در دو سال آینده به حدی برسد که بتوانیم شبکههای تلویزیونی منطقه را که علاقهمند به فرهنگ ایرانی و اسلامی هستند، تغذیه کنیم.
ولی در حال حاضر شاهدیم فیلمهای هالیوودی با درجه R (به خاطر لحن بد، خشونت زیاد و...) از تلویزیون پخش میشود. گرچه مدیر سابق تامین برنامه خارجی سیما بارها اعلام کرد فیلمهایی که نیاز به سانسور زیاد داشته باشد، خریداری نمیشود؛ اما همچنان فیلمهایی را میبینیم که تا ۴۰ دقیقه هم سانسور میشوند.
سیاست و استراتژی سازمان پخش نکردن فیلمهای خشن است و شما شاهدید کمترین زمان پخش متعلق به اینگونه فیلمها است. رسانه سعی میکند با هوشمندی و وسواس و احترام به مخاطب تامین برنامه کند. مسلما هر قدر تولیدات داخلی را افزایش دهیم، کمتر نیاز به خرید فیلمهای خارجی پیدا میکنیم. در طول یک سال باید ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ فیلم سینمایی پخش کنیم؛ در حالی که کل تولید کشور ما ممکن است به ۳۰۰ فیلم هم نرسد.
خوشبختانه با تمهیدات جناب آقای ضرغامی، بهرهگیری از ظرفیتهای رسانه و مشارکت مراکز توانستیم حدود نیمی از نیازهای پخش را تامین کنیم. مسلما هر چه اعتبارات سازمان صدا و سیما افزایش یابد؛ تولید فیلمهای داخلی رشد بیشتری خواهد داشت؛ ولی در حال حاضر بین نیاز مخاطب و منابع سازمان فاصله وجود دارد.
راهاندازی شبکه ورزش به کجا رسید؟
در حال حاضر، شبکه سه این ماموریت را بر عهده دارد. آقای ضرغامی هم قولی برای راهاندازی شبکه ورزش ندادند.
ولی رییس سازمان صدا و سیما پارسال وعده راهاندازی شبکه ورزش را داد؟
سازمان صدا و سیما دنبال ایجاد شبکههای تخصصی است و همیشه پیگیر مباحث ورزشی بوده است، اما قول راهاندازی شبکه ورزش داده نشده است.
رییس جمهور پارسال در بازدید از مجموعه «مختارنامه» وعده راهاندازی یک شهرک سینمایی را به رییس سازمان صدا و سیما دادند. این کار در چه مرحلهای است؟
آقای ضرغامی پیشنهاد خود را داده و خوشبختانه کارهای کارشناسی نیز انجام شده است. امیدواریم با دستور مساعد رییسجمهور محترم این حرکت بزرگ انجام شود تا صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بتواند به لحاظ داشتههای تخصصی قطب آثار فاخر سینمایی و تلویزیونی در منطقه باشد.
از اواخر پارسال با حکم رییس سازمان صدا و سیما انتصابهایی انجام شد. برخی حکمهای صادر شده در مدت چند ساعت تغییر میکرد که شایعات زیادی در سازمان صدا و سیما به همراه داشت.
انتصاب چیز جدیدی در سازمان صدا و سیما نیست و امری طبیعی است. تصمیمات سازمان همیشه روشن بوده و اگر مواردی در جایی مطرح شده، اشتباه بوده است. ما کمترین تغییر را نسبت به دستگاههای دیگر داریم. در مجموع چرخش مدیریتی امری طبیعی است و این موضوع که شما گفتید در خصوص تغییر احکام در مدت زمان چند ساعت را من اولین بار از شما میشنوم.
در پخش سازمان هم شاهد سلایق مختلف هستیم. مواردی در مجموعهها به راحتی در یک شبکه نشان داده میشود، اما در شبکهای دیگر نه.
سازمان صدا و سیما در تمام بخشهای تولید، ضوابط و چارچوبهای مدون دارد و برای نظارت کیفی و پخش هم قانون مکتوب داریم.
اما ناظران کیفی میگویند برای نظارت کیفی قانون مکتوب وجود ندارد و آنها بر اساس شناخت از رسانه حکم میدهند.
اینطور نیست. البته برای بایدها و نبایدها در مباحث هنری از جمله فیلم و سریالها نمیتوان خطکش و ملاکهای غیر قابل تفسیر گذاشت و مقایسه کرد. نگاه آدمها فرق میکند. وقتی یک مجموعه پخش میشود عدهای از منتقدان نظر مثبت دارند و تعدادی دیگر نظرشان منفی است؛ در حالی که همه آن منتقدان تا حد زیادی معیارهای ثابت دارند. به نظرم این امر در حوزه فرهنگ و هنر طبیعی است، اما در کلان، قضیه سازمان برای تمام عرصههای کمی و کیفی ملاکها و استانداردهای ویژه دارد.
صدا و سیما برای انتخابات ریاستجمهوری چه برنامههایی دارد؟
سازمان با همه ظرفیت آماده انجام وظیفه و نقشآفرینی برای تجلی اراده مردم است و همانطور که رییس سازمان اعلام کرد، درصدد است فرصتهای خوبی برای نامزدها فراهم کند تا ضمن پرهیز از هزینههای غیر ضروری امکان آشنایی بیشتر مردم را با نامزدهای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری فراهم کند. خوشبختانه ستاد انتخابات سازمان نزدیک به یکسال است فعالیت میکند و تیمهای تخصصی در تلاشند بسترهای لازم برای مشارکت حداکثری مردم فراهم شود.
و صحبت آخر؟
همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند همه دستگاهها یک طرف و رسانه ملی طرف دیگر. انتقال پیام همه دستگاهها بر دوش رسانه ملی است. در حال حاضر، رقبای رسانهای ما خیلی زیادند و این مساله در تاریخ تا این حد سابقه نداشته است. خوشبختانه سازمان صدا و سیما با اعتماد رهبری و کمک مردم ایستاده و توانسته مخاطب خود را حفظ کند و هر روز بر اعتماد آنها به رسانه بیفزاید.
توقع داریم تمام دستگاهها و مسوولان به رسانه ملی کمک کنند، چون رسانه در خط مقدم جنگ رسانهای با استکبار قرار دارد. امروز جنگ رسانهای وسعت و تاثیر تخریب بیشتری دارد و رسانهها با سرعت زیاد حرکت میکنند.
شایسته است برای حفظ ارزشها، باورها و داشتههای اعتقادی و فرهنگی و در راستای منویات مقام معظم رهبری، رسانه ملی بیش از گذشته تقویت شود.
ارسال نظر