نگاه -معاون سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد:
لزوم راهاندازی پایگاههای بهداشتی مشارکتی
معاون سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به تاثیر راهاندازی پایگاههای بهداشتی مشارکتی در شهرها گفت: لازم است وزارت بهداشت به صورت رسمیتر در این زمینه وارد شود. دکتر ابوالحسنی در همایش برونسپاری ارائه خدمات سلامت و تجربه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به راهاندازی پایگاههای بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی، گفت: این حرکت از چهار سال گذشته در دانشگاه علوم پزشکی تهران شکل گرفته و ۲۲ پایگاه مشارکتی در منطقه تحت پوشش راهاندازی شده بود که این واحدها برای خدمات پوشش ۳۰درصد جمعیت تحت پوشش کافی بود. از طرف دیگر بیش از ۹۰درصد مراقبتهای اولیه بهداشتی عمدتا توسط بخش خصوصی صورت میگرفت که کیفیت این مراقبتها اطمینان بخش نبود و از طرفی هم مراقبتهای اولیه بهداشتی در دولت به صورت رایگان انجام میشود که در بخش خصوصی این امر وجود نداشت. از آنجا که دریافت رایگان مراقبتهای اولیه بهداشتی حقی همگانی است، دانشگاه تصمیم به راهاندازی پایگاههای بهداشتی مشارکتی گرفت.
وی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی تهران مکلف به اجرای سیاستهای وزارت بهداشت و گسترش پوشش خدمات خود است، ادامه داد: از طرفی به دنبال محدودیتهایی در قانون برنامه سوم توسعه، گسترش شبکه خدمات بهداشتی درمانی امکانپذیر نبود. همچنین در بخش دولتی انگیزه کافی برای ارتقای کیفیت، افزایش کارایی و پاسخگویی به گیرنده خدمت وجود ندارد. بنابراین با توجه به ناعادلانه بودن ارائه خدمات اولیه بهداشتی در روستاها و شهرها، اهمیت ایجاد پایگاههای بهداشتی مشارکتی را نشان داد.
دکتر ابوالحسنی، پایدار نبودن اعتبار مورد نیاز برای پرداخت به موقع تعهدات، بیسابقه بودن این روش کار و مقاومت سازمانی در مقابل آن و استاندارد نبودن فرآیندهای مرتبط با جلب مشارکت بخش غیردولتی را از جمله چالشهای راهاندازی مراکز بهداشتی مشارکتی عنوان کرد و گفت: از طرف دیگر به دلیل تعجیل صورت گرفته در راهاندازی ۲۲ پایگاه مشارکتی، به همه ظرافتهای این امر توجه نشده بود.
وی با اشاره به فرآیند فراهم آوردن شرایط لازم برای ایجاد پایگاههای بهداشتی مشارکتی در توضیح هدف از راهاندازی این پایگاهها گفت: کامل کردن پوشش مراقبتهای اولیه بهداشتی در مناطق شهری، ارتقای کارایی شبکه و کاهش هزینهها به دنبال حذف هزینههای سرباری در این پایگاهها، از جمله اهداف راهاندازی این پایگاهها هستند. همچنین از آنجا که در پایگاههای بهداشتی مشارکتی، پرداختها وابسته به عملکرد و کیفیت خدمات است، ارائه خدمات در این پایگاهها بهتر شده و از طرف دیگر تصدیگری دولت نیز کاهش مییابد و دولت میتواند به صورتی قوی بر فعالیت آنها نظارت داشته باشد.
دکتر ابوالحسنی گفت: در حال حاضر بر حدود ۷۰درصد جمعیت تحت پوشش خود، ارائه خدمات داریم که با راهاندازی ۵۰ پایگاه بهداشتی مشارکتی دیگر به پوشش صد درصدی میرسیم. پایگاههای بهداشتی مشارکتی از ناظران دولتی حرف شنوی بیشتری دارند. این امر علاوه بر آن که ارتقای کیفیت خدمات را به دنبال دارد، انگیزه را برای فعالیت بهتر ناظران بیشتر میکند.
معاون سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران، راهاندازی پایگاههای باقی مانده در سال جاری، ارزیابی دقیق عملکرد پایگاههای مشارکتی در مقایسه با پایگاههای دولتی، پوشش فعال جمعیت، رعایت استانداردها، رضایت مردم و ... را از جمله گامهای بعدی دانشگاه در این زمینه عنوان کرد و گفت: با توجه به تجارب به دست آمده در این زمینه، لازم است که این حرکت را با قوت علمی بیشتری ادامه دهیم. همچنین لازم است وزارت بهداشت محکمتر و رسمیتر در این زمینه وارد شود. گفتنی است، در جریان همایش برونسپاری ارائه خدمات سلامت، دکتر رشیدیان معاون مرکز تحقیقات سیاستهای دانشگاه و همچنین یکی از اعضای شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما، سخنرانیهایی را ارائه کردند. رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز با بیان اینکه در سال جاری تلاش میشود تا ۵۰ پایگاه بهداشتی مشارکتی در مناطق تحتپوشش دانشگاه راهاندازی شود، در عین حال گفت: طی سال جاری تلاش میشود تا تعدادی از تختهای واحدهای درمانی بزرگ به صورت خصوصی به ارائه خدمات بپردازند.
دکتر «باقر لاریجانی» تصریح کرد: در شهرهای بزرگ شبکههای بهداشتی درمانی مناسبی وجود ندارد، این در حالی است که در شهرهای کوچک برخی از شاخصهای خدمات بهداشتی درمانی جالب توجه بوده و روند آنها مطلوبتر از طرحهای بزرگ است، لازم است که این روند در شهرهای بزرگ اصلاح شود. در این زمینه اقداماتی در سطح وزارت بهداشت بر سطحبندی خدمات آغاز شده است. بر این اساس در جلسات شورای برنامهریزی درمان، ساماندهی خدماتدرمانی مطرح شد و طی سالهای پس از آن نیز توسعه یافت، اما این امر هنوز جای کار زیادی دارد.
همچنین معاون سلامت وزارت بهداشت از تدوین دستورالعمل «مراکز بهداشتی درمانی آموزشی» خبر داد و با اشاره به مقوله برونسپاری ارائه خدمات سلامت گفت: وزارت بهداشتی بر برونسپاری ارائه خدمات سلامت تاکید دارد و از آن حمایت میکند.
دکتر امامی رضوی در همایش برونسپاری ارائه خدمات سلامت که در تالار امام بیمارستان امام خمینی (ره) برگزار شد، با اشاره به مقوله ادغام آموزش با درمان گفت: از حدود یک سال گذشته با اقداماتی کارشناسی برای ارائه دستورالعمل جدید تشکیل مراکز بهداشتی درمانی آموزشی تلاش شده است که در آن حوزههای ارائه خدمت به نوعی بیشتر در خدمت آموزش قرار گیرند. با اجرایی شدن این دستورالعمل در سال ۸۸، یک مرکز بهداشتی درمانی در هر دانشگاه ایجاد شده و به تدریج گسترش مییابد. به این ترتیب اهداف ادغام آموزش و درمان بیش از پیش میسر میشود.
ارسال نظر