درباره موضع روسیه نسبت به فعالیتهای هستهای ایران صورت گرفت
هشدار مشاوران بوش به اوباما
آلمان به همراه فرانسه و انگلیس طرفدار اعمال تحریمهای بیشتر اقتصادی علیه تهران در صورت شکست مذاکرات ایران و غرب هستند. این در حالی است که منافع اقتصادی روسیه، چین و آلمان یا به تعبیری، آینده اقتصادی این کشورها با توجه به سیطره بحران اقتصادی بر بزرگترین بازارهای بینالمللی به تصمیم سران و رهبران کشورهای یادشده درباره چگونگی رفتار با شریک تجاری ایرانی خود گره خورده است. برخی از فعالان سیاسی آلمان بر این باورند که آلمان بازنده اصلی اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران است؛ چراکه در کنار روسیه و چین، شرکتهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نیز شرکتهای آمریکایی آمادهاند که در صورت تحریم ایران، جای شرکتهای آلمانی را بگیرند و از طریق شرکتهای پنهان معاملات خود را با ایران انجام دهند. بدین ترتیب به نظر میرسد، اعضای گروه ۱+۵ (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین، آمریکا و آلمان) در آستانه حضور ایران در نشستهای گروه یادشده از تشتت آرا رنج میبرند و به موضع واحدی در قبال تهران دست نیافتهاند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری شینهوا، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در سخنانی در جلسه شورای سیاست خارجی و دفاعی در مسکو درباره موضع روسیه در قبال ایران اظهار کرد که روابط روسیه با ایران به شکلی پویا در حال توسعه یافتن است.
ایتارتاس به نقل از لاوروف گزارش داد: ایران همسایه ما و کشوری است که میتواند نقش مهمی را در حل مشکلات منطقه از جمله در افغانستان، عراق و خاورمیانه ایفا کند. این در حالی است که مشاوران پیشین جورج بوش و دیک چنی، به واشنگتن درباره تعهدات روسیه به همکاری درباره برنامه هستهای ایران هشدار دادند.
این هشدارها پس از آن داده شد که شبکه خبری فاکس نیوز روز پنجشنبه به نقل از مشاوران ارشد باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا مدعی شد که روسیه قصد دارد در صورت خودداری ایران از تعلیق غنیسازی اورانیوم با اعمال تحریمهای «بسیار شدیدتر» علیه ایران موافقت کند.
یک مقام عالیرتبه آمریکایی در دولت اوباما به فاکس نیوز گفته بود که تمایل جدید مسکو به اعمال تحریمهای سختتر علیه تهران ناشی از پذیرش این امر در کرملین است که ارزیابیهای اطلاعاتی آمریکا از روند برنامه هستهای ایران بسیار دقیقتر از اطلاعات روسیه است.
بنا به ادعای وی، دیمیتری مدودف، رییسجمهور روسیه در نشست گروه۲۰ در لندن که اوایل ماه جاری برگزار شد، به اوباما گفته است که ارزیابیهای شما صحیحتر از ارزیابیهای ما است. اما مشاوران دولت جورج بوش، رییسجمهور پیشین آمریکا گفتند که روسیه پیشتر هم به چنین مواردی اشاره کرده است. دیوید وورمسر، مشاور پیشین دیک چنی، معاون رییسجمهور آمریکا و بنیانگذار گروه تحلیل جهانی دلفی، یک گروه مشاوره دهنده خصوصی در واشنگتن گفت: «ما هم قبلا در چنین موقعیتی قرار گرفتهایم.» وی افزود: در مواقع مهم و مختلفی از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ روسیه درباره رفتار ایران ابراز خشم کرد. وورمسر افزود: مشکل این بود که این امر هرگز واقعا قطعی نبود. او در ایمیلی که برای فاکسنیوز ارسال کرد، نوشت: شورای امنیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اتحادیه اروپا همگی بر اساس یک سری واقعیات عمل کردند و تفاوتهای اندکی دارند. تفاوتها در سیاست محاسبات سیاسی متفاوتی که ما همگی داشتیم، ظاهر میشد.
وورمسر ادامه داد: اطلاعاتی که به دست آوردیم، نشان داد که هدف اولیه اروپا و روسیه در ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ جلوگیری از دادن بهانهای به آمریکا برای حمله به ایران بود.
مشاور پیشین دیک چنی افزود: در آن دوره هرگاه من به درخواست جان بولتون برای مذاکره درباره ایران به پایتختی اروپایی وارد میشدم، اولین چیزی که گفته میشد این بود هدف نهاییتان چیست؟ آیا میخواهید از این اطلاعات برای رقم زدن عراقی دیگر استفاده کنید؟ قبل از این که بگوییم چقدر در سازمان ملل میپذیریم ایران در مسیر سلاح هستهای حرکت میکند، بگویید که با این اطلاعات چه خواهید کرد؟ وقتی که نمیتوانستم به آنها تضمینی بدهم آنها در محافل علنی از اذعان به آن چه در محافل خصوصی میگفتند یا میپذیرفتند خودداری میکردند. روسیه در این مسیر مانند اتحادیه اروپا بود. او روز جمعه در مصاحبهای تلفنی گفت: قبل از جنگ عراق فکر میکردم که بر روسها غلبه خواهیم کرد و از ۲۰۰۳ به بعد آنها با این ایده که ایران تهدیدی در زمینه اشاعه است، مخالفت کردند. آنها با آن چه ما درباره ایران میگفتیم مخالفت نداشتند. آنها فقط با ما همکاری نکردند زیرا روسیه منافع تجاری بسیاری در ایران داشت.
رابرت وود، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه هفته گذشته در پاسخ به این سوال که آیا از آغاز دولت اوباما تاکنون شاهد تغییر در رویکرد روسیه در قبال ایران بوده است یا خیر؟ گفت: ما با روسیه در اینباره گفتوگو کردهایم و روسیه در نگرانیهای ما درباره نیات ایران با ما سهیم است.
فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان، در رابطه با برنامههایش برای فشار بر ایران از طریق تشدید تحریمها، در بوندس تاگ، مجلس نمایندگان این کشور، با مقاومتهای زیادی روبهرو است.
به گزارش ایلنا، در مجلس نمایندگان آلمان تنها حزب «سوسیال دموکرات» است که از برنامههای وزیر خارجه این کشور برای تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران حمایت میکند، بهنظر میرسد که این مقام آلمانی در دولت نیز متحدی ندارد.
سیاستمداران امور خارجی از احزاب دموکرات مسیحی، دموکراتهای آزاد و سبزها اعلام کردهاند که تشدید تحریمها علیه ایران، به جای اینکه در مذاکرات با این کشور بر سر مناقشه هستهای پیشرفتی بهوجود آورد، مانعی در برابر آن خواهد بود.
بر اساس گزارش روزنامه «تاگس اشپیگل»، اشتاینمایر تاکنون نتوانسته است در دولت آلمان نیز موتلفی برای خود بیابد. بخش اقتصادی دفتر صدر اعظم آلمان و نیز وزارت اقتصاد، تاکنون در برابر وزیر خارجه آلمان مقاومت کردهاند.
وزیر خارجه آلمان در نظر دارد، به همراه فرانسه و انگلیس، تدابیری را در راستای تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران اتخاذ کند.
ادعا میشود که قرار است تهدید به این تحریمهای اقتصادی ایران را وادار کند تا به پیشنهاد آمریکا برای همکاری با جامعه جهانی پاسخ مثبت دهد.
وزارت اقتصاد و بخش اقتصادی دفتر صدر اعظم آلمان استدلال میکنند که در صورت اعمال چنین تحریمهایی علیه ایران، شرکتهای کشورهای دیگر جای شرکتهای آلمانی را خواهند گرفت و بسیاری از مردم شغل خود را از دست خواهند داد.
«دانیل برنبک»، رییس اتاق بازرگانی و صنعتی آلمان در تهران، در اینباره گفت که علاوه بر خساراتی که لایههای میانی جامعه آلمان از تحریمها دیدهاند، محدودیتهای اقتصادی تاکنون علیه ایران تاثیری نداشتهاند و شرکتهای ایرانی میتوانند در بازار جهانی بهراحتی جایگزینی برای صادرکنندگان آلمانی بیابند. در همین چارچوب، یورگن تریتین عضو حزب سبز آلمان از دولت کشورش خواست تا با سیاستهای دوران «جورج بوش»، رییسجمهوری سابق آمریکا در قبال ایران خداحافظی کند. دویچهوله گزارش داد که تریتین از دولت آلمان خواست تا با «سیاست تهدید» دوران «جورج بوش»، رییسجمهوری سابق آمریکا در قبال ایران خداحافظی کند و این کشور را به حلقه صلح منطقهای پیوند زند. «روپرشت پولنتس»، رییس کمیسیون خارجی مجلس نمایندگان آلمان نیز با اعلام اینکه با اعمال سیاست «چماق و هویج» در قبال ایران بهشدت مخالف است، خویشتنداری بیشتر در قبال این کشور را خواستار شد.
پولنتس در مورد تشدید فشار و تهدیدهای بیشتر علیه ایران، در شرایطی که واشنگتن تصمیم دارد پس از ۳۰ سال راههایی برای گفتوگو با تهران بیابد، هشدار داد. وی افزود: «ایرانیها میخواهند که با آنها با احترام رفتار شود».
همچنین «ورنر هویر» و «الکه هوف»، سیاستمداران امور خارجی حزب دموکراتهای آزاد آلمان گفتوگو با ایران بدون تهدید به اعمال تحریمهای بیشتر را خواستار شدند. هوف با بیان اینکه آلمان بازنده اصلی اعمال تحریم علیه ایران است، گفت که در کنار روسیه و چین، شرکتهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نیز شرکتهای آمریکایی آمادهاند که در صورت تحریم ایران، جای شرکتهای آلمانی را بگیرند و از طریق شرکتهای پنهان معاملات خود را با ایران انجام دهند.
ارسال نظر