امسال سینمای ایران در کن نماینده ندارد؟

عکس :عباس کیارستمی تنها دارنده نخل طلای کن از ایران

نگاه سوم- با این‌که زمان زیادی به برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم کن نمانده، اما هنوز فهرست نهایی و قطعی فیلم‌های پذیرفته شده در بخش مسابقه، «نوعی نگاه» و بخش‌های دیگر این جشنواره به طور رسمی اعلام نشده‌است. امسال از طرف سینمای ایران بیش از ۳۰ فیلم برای بخش رسمی و مسابقه کن فرستاده شده‌است. همین‌طور تعداد ۱۵ فیلم برای بخش «هفته منتقدان و ۱۵ روز کارگردانان» نیز ارسال شده که از میان آنها باید به فیلم‌های اشکان ساخته شهرام مکری، مرزهای آبی ساخته بابک جلالی، چاله از علی کریم و تهرون از نادر تکمیل همایون اشاره کرد.ژان کریستف بروژن دبیرکل هفته بین‌المللی منتقدان جشنواره فیلم کن اعلام کرد که هنوز فیلمی از سینمای ایران وجود ندارد که بتوان آن را در فهرست نهایی قرار داد.به گفته آقای بروژن، کمیته انتخاب کن، همه فیلم‌هایی که تاکنون از فیلمسازان ایرانی به دفتر جشنواره رسیده را دیده، اما هنوز به تصمیم قطعی در این مورد نرسیده ‌است.به گفته وی «شاید در این هفته باقیمانده به فیلم قابل توجهی بربخوریم و آن را در فهرست نهایی قرار دهیم.»به گفته آقای بروژن، کمیته انتخاب تا کنون بیش از ۴۵۰ فیلم را از سراسر جهان دیده که در میان آنها فیلم‌هایی از سینمای بلژیک، فنلاند، کلمبیا و فرانسه آنها را به هیجان آورده‌است.

کمیته انتخاب کن برای فیلم‌های بخش مسابقه با محدودیت بسیاری مواجه است؛ چرا که باید از میان صدها فیلم، تنها ۷ فیلم را برای این بخش انتخاب کند.بروژن می‌گوید تا کنون ۵ فیلم برای این بخش برگزیده شده که وی از نام بردن آنها معذور است.

با این حال برخی منابع غیررسمی اعلام کرده‌اند که فیلمی از سینمای ایران که ساخته یک فیلمساز جوان ایرانی است شانس زیادی برای پذیرفته شدن در بخش نوعی نگاه را دارد که از بخش‌های رسمی جشنواره کن است، اما نام آن هنوز اعلام نشده‌است.

قرار است فیلم‌های پذیرفته شده در بخش هفته منتقدان کن روز ۲۴ آوریل به طور رسمی اعلام شود.شصت و دومین دوره جشنواره فیلم کن از روز ۱۳ ماه مه در شهر ساحلی کن فرانسه گشایش می‌یابد و تا ۲۴ مه ادامه خواهد داشت.

جشنواره فیلم کن برای اولین بار در شهر کان در جنوب فرانسه در سپتامبر ۱۹۳۹ برگزار شد، اما پس از آن تا پایان جنگ جهانی دوم برگزاری مجدد این جشنواره متوقف ماند. در دهه ۱۹۵۰ میلادی زمان برگزاری جشنواره، از ماه سپتامبر به آوریل تغییر یافت و از سال ۱۹۵۵ میلادی، نخل طلا به عنوان جایزه اصلی جشنواره کن معرفی شد.

برنامه‌های این جشنواره از هفت بخش اصلی تشکیل شده است که شامل بخش‌های مسابقه، خارج از مسابقه، نوعی نگاه، سینه فونداسیون (مسابقه فیلم‌های کوتاه)، هفته منتقدان، دو هفته کارگردانان و بازار فیلم می‌شود.در جشنواره بین‌المللی فیلم کن فیلم‌ها در دو بخش اصلی و فرعی از اقصی نقاط جهان با یکدیگر رقابت می‌کنند. مهم‌ترین و پر افتخار‌ترین جایزه در جشنواره بین‌المللی فیلم کن جایزه نخل طلایی (Palme d'Or) است. عباس کیارستمی فیلمساز مطرح ایرانی در سال ۱۹۹۷ برای فیلم طعم گیلاس برنده نخل طلایی جشنواره کن و تاکنون ۳ بار نامزد دریافت نخل طلایی جشنواره بین‌المللی فیلم کن شده ‌است.از دیگر ویژگی های جشنواره فیلم کن خصوصی بودن آن است که در آن بزرگ‌ترین ستارگان سینما و مطرح‌ترین تهیه‌کنندگان عرصه سینما حضور به هم می‌رسانند. قابل ذکر است که فقط اهالی سینما حق شرکت در جشنواره، آن هم با کارت دعوت ویژه را دارند.جشنواره بین‌المللی فیلم کن محل بسیار مناسبی برای تهیه‌کنندگان سینما از تمام نقاط جهان است که در آن فرصت می‌یابند تا فیلم‌های خود را به شرکت‌های عظیم فیلمسازی عرضه کنند.