واکنش دولت به نامه لاریجانی

دنیای اقتصاد- به گفته رییس مجلس شورای اسلامی، در مصوبه اخیر تصریح شده تخلف از اجرای مصوبه مجلس جرم است و اگر کسی آن را اجرا نکند، مانند تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است. لاریجانی در خصوص نامه اخیر خود به احمدی‌نژاد با بیان اینکه مجلس قانون می‌سازد و بر آن نظارت می‌کند، تاکید کرد: اخطار به قوه مقننه براساس قانون اساسی وجاهت قانونی ندارد. رییس مجلس در کنفرانس مطبوعاتی به احتمال عدم اجرای ردیف‌های بودجه ۸۸ واکنش نشان داد

لاریجانی: تخلف از اجرای بودجه جرم است

تخلف از مصوبه مجلس در بودجه جرم محسوب می‌شود؛ این پاسخ قاطع لاریجانی به هرگونه تخلف احتمالی دولت از لایحه بودجه‌ای بود که تصویب آن به همراه تغییراتی که نمایندگان در آن ایجاد کردند با واکنش سریع و صریح دولت مواجه شد.

این سخن لاریجانی شاید مهم ترین بخش کنفرانس مطبوعاتی رییس مجلس در سال جاری بود؛ علی لاریجانی صبح روز گذشته در بهارستان میزبان خبرنگاران شد تا از این رهگذر هم در مورد لایحه بودجه و تغییراتی که برای اصلاح آن در مجلس لازم بود انجام بگیرد توضیحاتی دهد و هم پاسخگوی سوالات پی در پی خبرنگاران در این باره باشد. رییس مجلس در جریان پرسش و پاسخ‌های روز گذشته در مورد ضمانت اجرایی بودجه سال ۸۸ و احتمال کاهش ردیف‌های بودجه توسط دولت در اجرا تاکید کرد که تخلف از مصوبه مجلس جرم محسوب می‌شود و اگر صورت بگیرد تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است.

لاریجانی در نامه خود که در پاسخ به اخطار قانون اساسی رییس‌جمهور نسبت به بودجه مصوب مجلس و این که تغییرات نمایندگان لایحه بودجه را دچار بهم ریختگی و عدم انسجام کرده است گفته بود که بهم ریختگی وقتی است که ردیف‌های قانونی دستگاه‌ها بلاوجه حذف می‌گردد و به رغم مصوبه مجلس در سال ۸۷ دولت بر راه خویش می‌رود. مجلس در سال ۸۷ لایحه بودجه‌ای را که دولت در ۳۹ ردیف تقدیم کرده بود به ۲۶۲ ردیف تغییر داد‌، هرچند که دولت همان بودجه ۳۹ ردیفی را به دستگاه‌ها ابلاغ کرد و همین موضوع البته بارها اعتراض نمایندگان را در پی داشت و در کنفرانس لاریجانی نیز بار دیگر مورد توجه قرار گرفت.

این بار، اما برای آن که از بروز چنین اتفاقی جلوگیری شود‌؛ به گفته لاریجانی، تخلف از مصوبه مجلس در بودجه جرم محسوب خواهد شد.

علاوه بر این لاریجانی، همچنین در این کنفرانس هم در مورد حذف لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها از بودجه و دلایل آن توضیح داد و از تغییراتی که باید در لایحه بودجه صورت می‌گرفت تا بودجه شفاف شود، سخن گفت‌. رییس مجلس در عین حال از پاسخ خود به احمدی نژاد و لحن نامه‌اش که علاوه بر ناخشنودی حامیان دولت که در روزنامه ایران نمود یافت، مورد اعتراض خبرنگار کیهان نیز قرار گرفت؛ دفاع و تاکید کرد که لحن این نامه حقوقی بوده و موضوع مهم حفظ حقوق ملت و اجرای قانون اساسی است‌. وی موضوع پیش آمده را نه از بعد سیاسی بلکه کاملا کارشناسانه قلمداد کرد.

مناقشات سیاسی نیست

نماینده‌ قم در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که حدود سه ماه به انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده آیا اختلاف بین دو قوه روی بودجه‌، سیاسی است یا خیر؟ گفت: گزارشی که از سوی دیوان محاسبات ارائه شد از نظر عملکرد بودجه در سال گذشته بود ضمن آنکه این گونه اختلاف نظرات جنبه‌ کارشناسی دارد و ممکن است برخی نظرات متفاوتی داشته باشند. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که اختلاف‌نظرها بین قوای مقننه و مجریه طبیعی است، گفت: مسیر حرکت ما یک مسیر برادرانه است و احترام برای قوه مجریه و رییس‌جمهور قائل هستیم، اما در جهت حفظ حقوق مجلس حرکت می‌کنیم ضمن آن‌که تضعیف مجلس در صد سال اخیر مخاطرات زیادی ایجاد کرده، بنابراین ما در پیگیری حقوق ملت پافشاری می‌کنیم و هر دولتی هم که باشد ما در واقع کار خود را ادامه می‌دهیم. در نظام ما که مجلس را ملت انتخاب می‌کند و رییس‌جهمور نیز از سوی ملت انتخاب می‌شوند، چنین اختلافاتی بسیار طبیعی است، در واقع کشورهایی که در آن دموکراسی وجود دارد این گونه مناقشات را هم دارند.

رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مناقشات و بحث‌هایی که بین مجلس و دولت در مورد بودجه و همچنین هدفمند کردن یارانه‌ها وجود دارد به هیچ عنوان سیاسی نیست ما مناقشه و بحث می‌کنیم، اما این مناقشه و بحث برادرانه است و به صلاح هم نمی‌دانیم که این گونه مسائل سیاسی شود.

تورم‌زا بودن بودجه به اجرای دولت بستگی دارد

رییس مجلس شورای اسلامی، در ادامه‌ این کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا بودجه‌ ۸۸ در سال آینده کسری خواهد داشت و این بودجه چقدر تورم‌زا است؟ خاطر نشان کرد: با اصلاحات مجلس کسری مشهودی در بودجه وجود ندارد و میزان تورم‌زایی آن بستگی به رویکرد اجرایی دارد. اگر به سمت اجرایی شدن اصل ۴۴ قانون اساسی پیش رویم و تنه‌ دولت از نظر اجرایی ضعیف شود، اما چابک باشد تورم وجود ندارد، اما اگر دولت مثل گذشته فربه شود و تلاش شود که همه‌ کارها را خود انجام دهد این بودجه تورم‌زا است؛ لذا دولت می‌تواند به نحوی این بودجه را اجرا کند که تورم‌زا نباشد و راه آن هم اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی است.

حذف هدفمند کردن یارانه‌ها صدمه‌ای به اسلام وارد نمی‌کند

لاریجانی در پاسخ به خبرنگار دیگری که پرسید آیا حذف هدفمند کردن یارانه‌ها برای دولت مشکل ایجاد نمی‌کند؟ گفت: قطعا مشکلی ایجاد نخواهد کرد. ۳۰ سال است که این هدفمندکردن در کشور اجرا نشده است. حال شش ماه دیرتر اجرایی شدن آن چه لطمه‌ای به عالم اسلام وارد می‌کند؟ اگر طرح هدفمند کردن یارانه‌ها با این هدف پیش رود که مصرف انرژی را کاهش دهیم مطلوب است، اما باید عوارض آن را نیز سنجید. وی گفت: طرح هدفمند کردن یارانه‌ها اگر بد اجرا شود دیگر هیچ‌وقت اجرا نمی‌شود، لذا خوب است که در ابتدای کار دقت کنیم. رییس مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که پرسید شما همواره عنوان می‌کنید اختلافات مجلس و دولت حقوقی است آیا فکر نمی‌کنید از حد حقوقی گذشته است؟ گفت: من همچنان معتقدم که این اختلافات ماهیت حقوقی دارد، اما بر این اعتقاد هستم که می‌توانست این قضیه با روش دیگری مطرح شود. دلیلی ندارد که این‌گونه مناقشات حقوقی افکارعمومی را مضطرب کند. حتی اگر اختلافی بین مجلس و دولت باشد مطابق اصل قانون اساسی شأن رهبر معظم انقلاب رفع این اختلافات است.

برخی از بندها برای انضباط و آراستگی بودجه اضافه شد

رییس مجلس شورای اسلامی اظهار امیدواری کرد که سال آینده با مجموع مختصات اقتصادی کشور و بحران مالی مطرح در دنیا، رونق اقتصادی در کشور را شاهد باشیم.

‌علی لاریجانی ضمن ابراز امیدواری از این‌که سال آینده از نظر اقتصادی سالی باشد که با مجموع مختصات اقتصادی که کشور دارد و بحران مالی که در دنیا مطرح است رونق اقتصادی در کشور را شاهد باشیم، گفت: برخی اعتقار دارند که درمسائل اقتصادی کشور آن انسجامی که باید وجود داشته باشد، نیست، اما لازمه‌ برقراری رونق اقتصادی آن است که انضباط مالی و مقررات قانونی در کشور به درستی محقق شود. وی همچنین با بیان این‌که لایحه‌ بودجه‌ سال ۸۸ ویژگی‌های مختلفی داشت، خاطرنشان کرد: همه اطلاع دارند که قیمت نفت نسبت به سال گذشته نصف شد و در واقع درآمد ما ۵۰ درصد کاهش یافت، بنابراین این کاهش درآمد، تغییرات زیادی در تنظیم بودجه می‌گذاشت. همچنین نوع برداشتی که نسبت به بحران مالی بین‌المللی وجود داشت به طور طبیعی روی منابع درآمدی از جمله فروش سهام یا صادرات ایران تاثیرگذار بود، بنابراین این که ما چگونه به این بحران نگاه کنیم و آن را تنظیم کنیم نیز بسیار مهم است. وی هدفمند کردن یارانه‌ها را از دیگر ویژگی‌های لایحه‌ بودجه سال ۸۸عنوان کرد و گفت: انعکاس هدفمند کردن یارانه‌ها و عدم انعکاس آن نیز تغییراتی در لایحه‌ بودجه داشت، همچنین از نظر ساختار برخی تغییرات در لایحه‌ بودجه ایجاد شده بود و ردیف‌هایی که مطابق قوانین مادر باید مستقل می‌بودند و برای آنها بودجه در نظر گرفته می‌شد، برداشته شده بود و تنها ۳۹ ردیف در لایحه‌ بودجه در نظر گرفته شده بود و مابقی به ذیل دستگاه‌های دیگر رفته بودند. این در حالی است که دستگاه‌هایی که قانونی تاسیس شده‌اند و براساس نظر مجلس‌، شورای انقلاب فرهنگی یا دیگر مراجع قانونی تایید شده‌اند و در چارچوب قانون تصویب شده‌اند، باید ردیف بودجه‌ مشخصی داشته باشند. لاریجانی اضافه کرد:‌ همچنین بسیاری از پروژه‌های ملی به پروژه‌های استانی تغییر پیدا کرده بوده است، البته ما باید عدم تمرکز را هدف کار خود قرار دهیم، اما بسیاری از پروژه‌های ملی بودجه‌‌شان در پروژه‌های استانی دیده شده بود. رییس مجلس گفت: همچنین برخی از بندها نیز برای انضباط و آراستگی بودجه به بندهای لایحه‌ بودجه اضافه شد.

حضور میرحسین باعث آراستگی انتخابات است

لاریجانی در مورد این که آیا در انتخابات از احمدی‌نژاد حمایت خواهد کرد یا خیر با بیان این‌که فعلا هر هفته تصمیمات جدیدی در مورد انتخابات از سوی افراد گرفته می‌شود و تغییراتی را شاهدیم، گفت: این مساله نشان می‌دهد که هنوز آرایش نهایی انتخابات وجود ندارد، لذا باید صبر کرد تا وضع آرایش انتخاباتی شکل دقیق‌تری پیدا کند تا افراد بتوانند نظر دهند.

لاریجانی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید آیا ائتلاف شما با آقایان قالیباف و رضایی برای انتخابات پیش‌رو درست است؟ گفت: این ائتلاف درست نیست هر چند که حضور این برادران و سایر دوستان مثل آقای احمدی‌نژاد را در صحنه انتخابات مثبت ارزیابی می‌کنم. مشرب من مشرب بازی است و معتقد نیستم که به خاطر اختلاف‌نظرها باید یک نفر را از یک اردوگاه از صحنه انتخابات حذف کرد، اما وجود چنین ائتلافی درست نیست. وی گفت: آقایان قالیباف و رضایی برادران خوبی هستند که اگر فعالیتی در انتخابات داشته باشند کار مثبتی است. ‌علی لاریجانی در ادامه سخنانش در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که پیش از این شنیده شده است که جنابعالی از حضور مهندس میرحسین موسوی در صحنه انتخابات استقبال و در دیداری از ایشان خواسته‌اید که وارد این عرصه شود، گفت: این خبر درست نیست. من هم تاکنون آن را نشنیده بودم، اما اصل حضور ایشان در صحنه انتخابات و البته حضور سایر کاندیداها همانند آقای کروبی برای فضای فعلی کشور مطلوب است. رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: آقای مهندس میرحسین موسوی نیز شخصیتی است که سابقه اجرایی داشته و حضور ایشان حتما به آراستگی انتخابات کمک می‌کند. البته همان‌طور که گفتم هنوز سیمای انتخابات کاملا روشن نیست. وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید آیا طرح بحث تشکیل دولت ائتلافی با هدف عبور از احمدی‌نژاد است؟ گفت: باید این موضوع را از طراحان دولت ائتلافی پرسید، اما این‌که هدف این باشد که از همه نیروهای مدیر و خدوم در کشور برای ایجاد یک دولت مستحکم قوی استفاده شود، فکر بدی نیست. به گزارش ایسنا، لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود در واکنش به سوال خبرنگاری که عنوان کرد بعضا گفته می‌شود که شما کاندیدای اصلاح‌طلبان میانه‌رو خواهید شد با خنده خطاب به خبرنگاران، گفت: نمی‌دانم امروز چه حالی به شما دست داده که سوالات عجیب و غریب می‌پرسید. بنده تعریف اصلاح‌طلبان میانه‌رو را نمی‌دانم و چنین چیزی را هم تاکنون نشنیده بودم.

عکس: ایرنا