سرنوشت پرداخت نقدی یارانهها در ابهام
لاریجانی: نباید با توهم پیش برویم
دنیای اقتصاد- به اعتقاد لاریجانی، اگر واقعا به مصلحت کشور باشد که یارانهها مستقیم باشد و هزینههای پرت انرژی را کم کند و جلوی اشکالات تورمیرا بگیرد، میتواند مفید باشد، اما اگر تیری در تاریکی باشد، آن را قبول نداریم. معتقدیم باید کاملا راه را روشن ببینیم. نمیشود در این قضیه با توهم جلو رفت. به گفته لاریجانی، یارانه مستقیم دادن منافعی دارد و از طرفی مشکلاتی به همراه دارد. نقد صریح لاریجانی بر نقدی شدن یارانهها
نمیشود در قضیه هدفمند کردن یارانهها با توهم جلو رفت
اگر نقدی شدن یارانهها تیری در تاریکی باشد، آن را قبول نداریم.
دنیای اقتصاد- علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی اگر چه اکنون رییس قوه مقننه است، اما تجربه بالاترین سطوح مدیریت سیاسی، رسانهای و امنیتی و نیز ارتباط پیوسته و موثر با مهمترین لایههای حاکمیت شخصیت وی را در فهرست چهره های معدود و فرا قوه ای نظام جای میدهد. وی در گفتوگوی مبسوطی که با خبرگزاری مهر انجام داده است درباره کاندیدا شدن، حمایت از یک اصولگرای اصلاح طلب و هدفمندکردن یارانهها اظهارنظر کرده است. وی در این گفتگو اعلام داشته که برای ارائه سریع تر لایحه بودجه ۸۸ به مجلس چند هفته قبل نامهای به رییس جمهور نوشته که حداکثر زمانی که برای بررسی بودجه در دولت در نظر دارند، اواخر دی ماه باشد و پایان دی ماه به مجلس ارائه شود. لاریجانی در این گفتوگو مهمترین نقد رییس مجلس هشتم به رییس دولت نهم را انجام کارشناسانهتر و دقیقتر کارها توسط دولت دانسته تا برآیند کار دولت مطلوب تر شود. وی در پاسخ به اینکه مجلس در بررسی لایحه طرح تحول و هدفمند کردن یارانهها تا کجا پیش خواهد رفت، تصریح کرد: سیمای اولیهای که از طرح تحول نشان دادند تفاوت داشت با طرحی که هماکنون به مجلس ارائه شده است. دولت در طرح اولیه به دنبال ۷۸ مورد اساسی از جمله تحول در امور بانکی، گمرکی و مالیاتها بود، اما آنچه امروز ارائه شده بخشی از آن است که نباید اسم طرح تحول اقتصادی روی آن گذاشت.
اگر لایحه دولت برای هدفمند کردن یارانهها جلوی اشکالات تورمیرا بگیرد، میتواند مفید باشد. اما اگر تیری در تاریکی باشد آن را قبول نداریم. نمیشود در این قضیه با توهم جلو رفت.
وی اضافه کرد: در هدفمند کردن یارانهها هم اصل نباید این باشد که حتما یارانهها مستقیم پرداخت شود. ظاهرا در لایحه دولت هم همه همت این نیست و به وجوه دیگر تامین مشکلات فکر شده است. ما نباید تعصبی روی یک نظر داشته باشیم. اگر واقعا به مصلحت کشور باشد که یارانهها مستقیم باشد و هزینههای پرت انرژی را کم کند و جلوی اشکالات تورمیرا بگیرد، میتواند مفید باشد اما اگر تیری در تاریکی باشد آن را قبول نداریم. معتقدیم باید کاملا راه را روشن ببینیم. نمیشود در این قضیه با توهم جلو رفت. باید مبانی روش و طراحی دقیق داشته باشیم فکر میکنم مسیری که تا امروز طی شده مسیر درستی است. دولت نظر خود را ارائه کرده است، مجلس هم کمیسیون ویژهای برای آن تدارک دیده است.
لاریجانی با اشاره به اینکه لایحه مذکور در عین حال در کمیسیونهای دیگر مجلس نیز در حال بررسی است، افزود: این مساله مهمیاست و بسیاری از نمایندگان در بررسی آن مشارکت خواهند داشت. به نظرم برآیند آن مثبت خواهد بود. نمیخواهم در زمان فعلی اظهار نظری در خصوص وجهی از آن داشته باشم، بسیاری از استدلالها را شنیدهام و اکنون نفی و اثبات نمیکنم.
به گفته رییس مجلس شورای اسلامی، یارانه مستقیم دادن منافعی دارد و از طرفی مشکلاتی به همراه دارد. اگر یارانه مستقیم حذف شود ممکن است هزینهها را بسیار بالا ببرد و مردم را تحت فشار قرار دهد. وجه دیگر آن این است که اگر بخواهد طرح یکباره انجام شود باید دید با چه قیمت نفتی انجام شود. آیا قیمت پایه خلیج فارس در نظر گرفته شود یا خیر. حتی ممکن است عدهای بگویند مالیات هم گرفته شود. یعنی نظرشان این باشد که اگر قیمت نفت ۳۵ تا ۴۰دلار در نوسان است ما نیز ۴۰دلار مالیات بگیریم و همه اینها را محاسبه کنیم. در این موضوع حرف و حدیث زیاد است.
وی در پاسخ به اینکه آیا سقف زمانی مشخصی برای بررسی این لایحه در مجلس در نظر گرفته شده است، گفت: هماکنون فرصتی است تا خارج از هورا کشیدن به موضوع کارشناسی نگاه کنیم. فکر میکنم بحث لایحه بودجه نقطه تقاطع زیادی هم با طرح هدفمند کردن یارانهها ندارد. هماکنون کمیسیون ویژه مستمر جلسه تشکیل میدهد و تلاش دارد زودتر این لایحه را به نتیجه برساند که امیدوارم تا بررسی بودجه در مجلس آن را تعیین تکلیف کنند زیرا حداقل فایده آن این است که به کمیسیون بودجه گزارش میدهد که وضع یارانهها چنین شد. زیرا اگر مشخص نباشد ما در چند بخش دچار مشکل در تصمیمگیری خواهیم شد و یکی از موارد در لایحه بودجه است که آیا پول برای یارانهها در نظر بگیریم یا خیر.
نکته دوم اینکه دولت کسری دارد و باید در نظر بگیریم این کسری از کجا جبران شود. اگر بتوانند با دقت این موارد را بگنجانند خوب است. فکر میکنم لایحه بودجه ۸۸ ظرف هفته آینده به مجلس داده شود و بررسی لایحه هدفمند کردن یارانهها هم در زمان بررسی کلیات بودجه در صحن، نهایی شود.
لاریجانی درباره اینکه برای ارائه سریعتر لایحه بودجه ۸۸ به مجلس به طور رسمی از دولت درخواستی داشتهاید، خاطرنشان کرد: من چند هفته قبل نامهای به رییس جمهور نوشتم که حداکثر زمانی که برای بررسی بودجه در دولت در نظر دارند اواخر دی ماه باشد و پایان دیماه به مجلس ارائه شود. اگر آخر دی ماه این لایحه ارائه شود ما تا آخر اسفند بررسی خود را به پایان میرسانیم و در زمانبندی مشکلی ایجاد نمیشود اما این یک ریسک است. اگر آذرماه بودجه ارائه میشد خیلی مناسبتر بود زیرا ممکن است در بررسی بودجه دو حادثه دیگر رخ دهد و نمایندگان را درگیر کند.
تذکر به دولت درباره عدم ارائه گزارش قانون برنامه چهارم
رییس مجلس درباره عدم ارائه گزارش قانون برنامه چهارم توسعه از سوی رییس جمهور با توجه به نزدیک شدن تدوین برنامه پنجم، گفت: طبق قانون دولت باید خرداد ماه یک گزارش برای تطبیق سیاستها میداد. همچنین یک گزارش هم از اجرای برنامه باید ارائه میکرد که نسبت به هر دو تذکراتی به دولت داده شده است. البته گزارشات ریز را سازمان برنامهریزی ارائه کرده اما گزارش رسمیکه دولت از نحوه اجرای برنامه باید ارائه دهد هنوز به مجلس نرسیده است. آنچه مهم است این است که ما در این مسائل نقص داریم. دولت وظیفه خود را باید انجام میداد اما اینطور هم نیست که کانال ارتباطی مجلس برای فهم موضوع فقط این تعاملات رسمی باشد. مراجع نظارتی گزارش میدهند و مجلس
بیاطلاع نیست و از وضعیت اجرای برنامه مطلع است و میداند چه جاهایی نقص وجود داشته است اما روابط رسمی داریم که آن روابط رسمی باید جای خود باشد.
میرحسین شخصیت ملی است
وی در خصوص جایگاه میرحسین موسوی در عرصه سیاسی کنونی کشور خاطرنشان کرد: نمیدانم ایشان چقدر برای ورود جدی است. در برخی خبرها در مورد آن شنیدهام. میرحسین شخصیت ملی است. در زمانی که نخست وزیر بود خدمات شایانی داشت و سالهای اخیر بیشتر به کارهای فرهنگی هنری روی آورده است. آکادمی هنر را راهاندازی کرد، با ایشان در راهاندازی این آکادمی همکاری نزدیک داشتم. او رشته فلسفه هنر را نیز راهاندازی کرد. در کل شخصیت متخلق و ملی و فهیمی دارند و فکر نمیکنم دسته بندیهایی که الان وجود دارد به درد زمان ما بخورد.
لاریجانی افزود: زمانی اوایل انقلاب چپ و راست بر مواضع اقتصادی مطرح بود و دوستانی مانند میرحسین و کروبی و خوئینیها چپ محسوب میشدند و ناطق نوری و مهدوی کنی و عسگراولادی راست شناخته میشدند. بیشتر مبنا این بود آنها گرایش تمرکزگرایی دولتی داشتند و طرف دیگر آزادانه راجع به اقتصاد نظر میدادند. این ریشهاش بود اما به مرور بار سیاسی قبیلهای گرفت. ایرانیان از ظرفیتهای عقلانی بالایی برخوردارند و نمیشود آنان را در اشلهای کوچک اداره کرد. در مسابقه بینالمللی با عقلهای کوچک نمیتوان پیش رفت. باید تجربه، فهم و درک نسبت به مسائل داخلی و خارجی عمیق و گسترده باشد و این کمک میکند که از منافع ملی کشور دفاع شود. وی اضافه کرد: آن زمان گذشت و ما بیجهت این بار را حمل کردیم. افرادی که در جناح راست آن زمان بودند امروز به جناح چپ گذشته بیشتر شباهت دارند و همینطور برعکس. البته در مساله اقتصادی تقریبا سران دو جناح به یک نظر رسیدند به این معنا که اقتصاد هر قدر مردمیتر باشد بهتر است.
در مساله اصلاحطلبی و اصولگرایی مقام معظم رهبری نکتهای فرمودند که فکر میکنم کم به آن توجه شد. اینکه ما به دنبال اصولگراهای اصلاحطلب باشیم. پس ببینیم این دستهبندیهای قبیلهای آیا آنقدر وزن دارد که ما را به سر منزل مقصود برساند یا نه؟ در خود اصولگرایان و اصلاح طلبان فرقههای متفاوتی وجود دارد و به نظر میرسد یک کژ اندیشی و سطحی نگری که شاید معلول تجربههای سازمانی گذشته بوده باشد، وجود دارد. به جای اینکه مدام به نقاط اشتراک نزدیک شوند دنبال صف کشیهای جدید و تجزیه هستند. زمانی کسانی که در مجاهدین خلق بودند دنبال این بودند که به محضی که به اختلاف افتادند گروه جدید ایجاد کنند. این روش صحیحی نیست. ممکن است برای تازهکاران در عالم سیاست یا تازه کاران در مسائل مدیریتی شیرینی داشته باشد و فکر کنند در حذف دیگران نانی برای آنان به تنور گرم میشود.
عکس: خبرگزاری مهر
ارسال نظر