دنیای اقتصاد - انتشار برخی جزئیات جدید از سناریوهای در دست بررسی برای تامین کسری بودجه سال آینده، تحت‌تاثیر سقوط نفت، نشان از آن دارد که افزایش نرخ اسمی ارز به عنوان یکی از سناریوهای اصلی در دستور کار قرار گرفته است؛ قیمت نفت هم‌اکنون در بازارهای جهانی همچنان در روند نزولی قرار دارد و در برآوردهای مراکز معتبر مطالعاتی، قیمتی بین ۲۵ تا۳۰دلار برای سال ۲۰۰۹ پیش‌بینی شده است که روند فعلی نیز روی به همین سو دارد؛ به گونه‌ای که دیروز بازار جهانی نفت قیمت زیر ۳۳دلار را هم تجربه کرد. در عین حال، براساس پیش‌بینی‌های موجود، حتی با در نظر گرفتن قیمت ۵/۳۷دلار برای هر بشکه نفت نیز کسری بودجه‌ای بالغ‌بر ۲۵ تا ۳۰هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است.برای مقابله با این کسری بودجه، دیروز خبرگزاری مهر، از سناریوهای دلار ۱۲۵۰تومانی و ۱۶۵۰تومانی علاوه‌بر‌ دلار ۹۵۰تومانی در بودجه سال آینده خبر داده و اضافه کرده است که براساس تحلیل کارشناسان دولت، کسری بودجه ۸۸ در صورتی قابل‌تحمل خواهد بود که دلار ۱۲۵۰تومانی همراه نفت ۵۵دلاری و یا دلار ۱۶۵۰تومانی همراه نفت ۵/۳۷دلاری را شاهد باشیم. صاحبنظران اقتصادی حرکت تدریجی به سمت این نرخ‌ها را با توجه به تثبیت چند ساله دلار قابل‌تایید کارشناسی می‌دانند که موجب می‌شود علاوه‌بر تامین سالم‌تر کسری بودجه، قدرت تولید داخلی نیز تقویت شود.

بخش دیگری از جزئیات لایحه بودجه آشکار شد

سه سناریوی ارزی در بودجه ۸۸

دنیای‌اقتصاد- پیش‌بینی دلار ۱۶۵۰تومانی به عنوان یکی از سه سناریوی پیش‌بینی شده در لایحه بودجه ۱۳۸۸ تازه‌ترین خبری است که خبرگزاری‌ مهر آن را منتشر کرده است.

خبری که نشان می‌دهد دولت برای مقابله با کسری بودجه ۳۰هزار میلیارد تومانی سال آینده به روش‌های مختلفی رو آورده است که در حد امکان کسری بودجه آشکار را جبران کند. پیش از این محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس طی اظهارنظری کسری بودجه دولت در سال آینده را حدود ۳۰هزار میلیارد ریال معادل ۳۰میلیارد دلار برآورد کرده و اعلام داشت افزایش قیمت بنزین و دلار به عنوان راهکارهایی برای کاهش کسری بودجه در نظر گرفته شده است. اکنون و پس از این اظهارات، خبرگزاری مهر اخباری را منتشر کرده که نشاندهنده تمایل دولت به افزایش شدید قیمت برخی کالاها و خدمات و نرخ ارز در بودجه ۸۸ است هر چند دولت تاکنون خبر رسمی را در این خصوص منتشر نکرده است.براساس گزارش خبرگزاری‌ مهر، بودجه ۸۸ براساس دو سناریوی اجرای طرح تحول اقتصادی و بدون اجرای آن (براساس پیشنهاد برخی دستگاه‌های اجرایی‌) تدوین شده است.

براساس این گزارش، دولت لایحه بودجه ۸۸ کل کشور را براساس دو سناریو با اجرای طرح تحول اقتصادی دولت و بدون اجرای این طرح تدوین کرده است. در جزئیات برنامه تدوین بودجه ۸۸ با فرض عدم اجرای طرح تحول اقتصادی (‌براساس پیشنهاد برخی دستگاه‌های اجرایی‌) آمده است: کل درآمدهای دولت در بودجه ۸۸ معادل ۹۰۰‌هزار و ۴۲۷‌میلیارد ریال پیش‌بینی شده است که از این میزان، ۲۱۷‌هزار و ۱۵۵‌میلیارد ریال از محل درآمدهای مالیاتی محقق خواهد شد.

پیش‌بینی بودجه‌ای درآمد نفت

با فرض عدم اجرای طرح تحول اقتصادی، درآمد نفت خام با دو سناریوی نفت ۵/۳۷‌دلاری و نفت ۵۵دلاری در پیش‌بینی بودجه ۸۸ مورد بررسی قرار گرفته است.در سناریوی پیش‌بینی نفت ۵/۳۷دلاری برای هر بشکه در بودجه ۸۸ معادل ۲۷‌هزار و ۴۴۳‌میلیارد ریال درآمد برآورد شده است. همچنین این میزان درآمد سناریوی نفت ۵۵‌دلاری برای هر بشکه معادل ۴۰‌هزار و ۲۵۰میلیارد ریال پیش‌بینی شده است.

۳ سناریو برای نرخ ارز

گزارش مهر از جزئیات برنامه تدوین بودجه ۸۸ با فرض عدم اجرای طرح تحول اقتصادی حاکی از آن است که سناریوهای نرخ‌های تسعیر ارز در سال ۸۸ ( سناریوی دلار ۹۵۰۰ ریالی، ۱۲۵۰۰ ریالی و ۱۶۵۰۰ ریالی برای فروش هر بشکه نفت خام در پیش‌فرض‌های نفت ۵/۳۷‌دلاری و ۵۵دلاری محاسبه شده است.)

همچنین کسری بودجه دولت با فروش هر بشکه نفت خام (با محاسبه نفت ۵/۳۷‌دلاری) در فرضیه هر دلار ۹۵۰۰ریال معادل ۲۴۳‌هزار و ۲۸۹میلیارد ریال، در فرضیه هر دلار ۱۲۵۰۰‌ریال کسری بودجه معادل ۱۶۰هزار و ۹۵۹‌میلیارد ریال و در فرضیه هر دلار ۱۶۵۰۰‌ریال کسری بودجه معادل ۵۱هزار و ۱۸۵میلیارد ریال برآورد شده است.

به گزارش مهر، همچنین کسری بودجه دولت با فروش هر بشکه نفت خام (با محاسبه نفت ۵۵‌دلاری) در فرضیه هر دلار ۹۵۰۰‌ریال معادل ۱۲۱‌هزار و ۶۲۳میلیارد ریال، در فرضیه هر دلار ۱۲۵۰۰ریال کسری بودجه معادل ۸۷۲میلیارد ریال و در فرضیه هر دلار ۱۶۵۰۰‌ریال کسری بودجه معادل منفی ۱۶۰‌هزار و ۱۲۹‌میلیارد ریال برآورد شده است.برهمین اساس، در گزینه ۵/۳۷‌دلار به ازای هر بشکه نفت خام و نرخ تسعیر ۱۶۵۰۰‌ریال به ازای هر دلار، کسری بودجه قابل تحمل خواهد بود.همچنین پیش بینی شده است: در گزینه قیمت ۵۵‌دلار به ازای هر بشکه نفت خام و نرخ تسعیر ۱۲۵۰۰‌ریال به ازای هر دلار، منابع و مصارف تقریبا به تعادل می‌رسند.

اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌های انرژی

در ادامه این گزارش با اشاره به اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌های انرژی آمده است: درآمدهای فروش نفت خام پالایشگاه‌های داخلی بر اساس سناریوی نفت بشکه‌ای ۵/۳۷‌دلاری در مجموع ۲۰‌هزار و ۱۶۸‌میلیارد ریال خواهد بود که این میزان براساس سناریوی نفت خام بشکه‌ای ۵۵‌دلار به ۲۹‌هزار و ۵۸۰‌میلیارد ریال خواهد رسید.

البته درآمد حاصل از فروش داخلی گاز طبیعی در سناریوی اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌های انرژی ۱۷هزار و ۴۸۲‌میلیارد ریال برای بودجه سال آینده برآورد شده است. در این سناریو نرخ تسعیر ارز۹‌هزار و ۵۰۰ریال به ازای هر دلار در نظر گرفته شده است.

این گزارش حاکی از آن است که نحوه محاسبه منابع و مصارف حاصل از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌های انرژی سهم دولت ۲۵‌درصد‌، بهینه‌سازی و کمک به بنگاه‌ها ۱۵‌درصد و تخصیص مجدد یارانه‌ها ۶۰‌درصد خواهد بود.