برنامه پنهانی برای اخلال در فعالیت‌های هسته‌ای ایران

دنیای‌اقتصاد- در حالی که جورج بوش آخرین روزهای زمامداری خود را سپری می‌کند، یکی از روزنامه‌های آمریکایی فاش کرده است که بوش سال میلادی گذشته درخواست رژیم صهیونیستی برای کمک به این رژیم در حمله به مجموعه‌های هسته‌‌ای اصلی ایران را رد کرده و به جای آن اجازه داده است یک اقدام پنهانی با هدف ایجاد اختلال در برنامه هسته‌ای ایران انجام شود. این در حالی است که اوباما رییس‌جمهور منتخب آمریکا از زمان انتخاب شدنش در جریان این اقدامات قرار گرفته است. روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی و خارجی عالی‌رتبه خبر داده است که جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا سال میلادی گذشته درخواست اسرائیل را برای دریافت بمب‌های مخصوص بانکرباستر که این رژیم برای حمله به مجموعه هسته‌ای ایران خواستار آن شد بود، رد کرد و به جای آن به اسرائیلی‌ها دستور یک اقدام مخفیانه جدید را برای اختلال در برنامه هسته‌ای ایران داده بود.

به گزارش ایسنا، در ادامه این گزارش آمده است: مقامات کاخ سفید هرگز به طور کامل آشکار نکردند که آیا اسرائیل پیش از آن که با اعتراض آمریکا روبه‌رو شود تصمیم گرفته بود حمله به ایران را انجام دهد یا این که ایهود اولمرت، نخست‌وزیر مستعفی اسرائیل در تلاش بود کاخ سفید را به اتخاذ اقدامی قاطعانه‌تر پیش از به پایان رسیدن دوره ریاست‌جمهوریش تحریک کند؛ اما درخواست اسرائیل برای پرواز بر فراز عراق برای رسیدن به نیروگاه نطنز در ایران جایی که تنها نیروگاه غنی‌سازی اورانیوم این کشور قرار دارد، دولت بوش را به شدت نگران کرد. نیویورک تایمز با استناد به سخنان مقامات آمریکایی نوشته است: کاخ سفید با قاطعیت با این درخواست مخالفت کرد و اسرائیلی‌ها نیز حداقل به طور موقت از طرح‌های خود عقب‌نشینی کردند؛ اما گفت‌وگوهای پرتنشی که بین دو طرف انجام گرفت کاخ سفید را بر آن داشت که تبادل اطلاعات جاسوسی با اسرائیل را افزایش داده و مقامات این رژیم را در جریان تلاش‌های جدید آمریکا برای ایجاد اختلال در زیربنای هسته‌ای ایران (یک برنامه بزرگ پنهانی که بوش قصد دارد آن را به باراک اوباما، رییس‌جمهور منتخب آمریکا واگذار کند) قرار دادند.

این روزنامه ادامه داده است: جریان برنامه گسترده پنهانی آمریکا و تلاش‌های دولت بوش برای تغییر نظر اسرائیل در زمینه حمله هوایی به ایران در ۱۵ ماه گذشته در گفت‌وگوهای گوناگون با مقامات پیشین و فعلی آمریکا، کارشناسان خارجی، بازرسان هسته‌ای بین‌المللی و مقامات اروپایی و اسرائیلی مطرح شد؛ اما هیچ‌یک به خاطر محرمانه بودن اطلاعات مربوط به ایران رسما در این باره صحبت نکردند. جزئیات گوناگونی از تلاش‌های پنهانی آمریکا به درخواست مقامات اطلاعات جاسوسی و ارشد آمریکا از این سایت (نیویورک‌تایمز) حذف شد تا از آسیب رسیدن به عملیات‌ جاری جلوگیری شود. به گزارش نیویورک‌تایمز، این گفت‌وگوها علاوه بر آن نشان می‌دهند که اگر چه بوش در جریان گزینه‌های موجود در زمینه حمله آشکار آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران قرار داشت، اما با وجود آنچه برخی منتقدان گفته‌اند حتی در آخرین سال ریاست جمهوری‌اش نیز هرگز به پنتاگون دستور نداد که از برنامه‌ریزی طرح‌های احتیاطی فراتر رود. این گفت‌وگوها علاوه بر آن نشان می‌دهند که مقامات عالی‌رتبه دولتی آمریکا که رابرت گیتس، وزیر دفاع این کشور در راس آنان قرار داشت بوش را متقاعد کردند که هرگونه حمله آشکار به ایران احتمالا بی‌تاثیر خواهد بود و به خروج بازرسان بین‌المللی (از سایت‌های هسته‌ای ایران) منجر شده و برنامه‌های هسته‌ای ایران را بیش از پیش از نظارت بین‌المللی خارج خواهد کرد.

بوش و دستیارانش علاوه بر آن درباره این احتمال صحبت کردند که یک حمله هوایی به یک جنگ گسترده در خاورمیانه منجر خواهد شد و این امر ۱۴۰‌هزار نیروی آمریکایی را که اکنون در عراق مستقر هستند، درگیر خواهد کرد. بوش که متقاعد شده بود تحریم‌های اعمال شده توسط آمریکا و متحدانش در کاهش سرعت تلاش‌های ایران در زمینه غنی‌سازی تاثیری نداشته‌اند، به جای آن از اقدامات عملیاتی گسترده مخفیانه علیه ایران استقبال کرد. این اقدامات پنهانی و این سوال که آیا اسرائیل به چیزی کم‌تر از حمله به ایران راضی خواهد شد، تصمیم‌هایی ضروری و دشوار برای اوباما محسوب می‌شوند.

برنامه پنهانی آمریکا که در اوایل سال ۲۰۰۸ آغاز شد، شامل از سرگیری تلاش‌های این کشور برای نفوذ در زنجیره خدمات هسته‌ای ایران در خارج از کشور و نیز تلاش‌های جدید برای اختلال در سیستم‌های الکتریکی، سیستم‌های کامپیوتری و سایر شبکه‌هایی است که ایران به آن‌ها متکی است که برخی از آن‌ها حالت آزمایشی داشت. اطلاعات مربوط به این برنامه تحت مراقبت‌های شدید قرار داشت، با این حال برخی مقامات در داخل دولت بوش نسبت به احتمال موفقیت آن تردید داشته و بر این عقیده‌اند که تلاش‌های گذشته برای اختلال در برنامه هسته‌ای ایران توسط مقامات ایرانی تشخیص داده شده و تنها تلاش‌های تهران در زمینه غنی‌سازی اورانیوم را به تاخیر انداخته و آن را از مسیر خود خارج نکرده است.

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، در ادامه این گزارش با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران نوشت: سال میلادی گذشته بازرسان بین‌المللی تخمین زدند که ایران ۳۸۰۰ سانتریفیوژ در حال چرخش داشت که این تعداد برای تولید مقادیر اورانیوم کافی برای تولید یک بمب در طی هشت ماه کافی است. اما مقامات اطلاعات جاسوسی آمریکا اکنون بر این عقیده‌اند که این تعداد بین ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ است. یک مقام آمریکایی بدون این که به جزئیات اشاره کند، عملیات‌های پنهانی اخیر علیه ایران را «آزمایش‌های علمی» خواند و یک مقام عالی‌رتبه اطلاعات جاسوسی دیگر گفت که در حالی که بوش در حال ترک سمت خود است، ایران به حدی به دستیابی به قابلیت تسلیحاتی نزدیک شده است که نمی‌توان آن را متوقف کرد. بسیاری با این امر مخالفت کرده و به این نکته اشاره کردند که اسرائیل در صورتی که معتقد می‌بود که تلاش‌های ایران تاثیرگذار نخواهد بود، به راحتی از حمله به ایران منصرف نمی‌شد.

این همه در حالی است که اوباما از زمان انتخاب خود به ریاست جمهوری آمریکا در جریان اقدامات آمریکا در ایران قرار داشته است، گرچه دستیاران وی از اظهارنظر در این باره خودداری کرده‌اند. اوباما در ماه‌های اولیه ریاست جمهوری خود باید تصمیم بگیرد که آیا اقدامات پنهانی آمریکا که توسط بوش آغاز شد، ارزش به خطر انداختن آنچه را که وی تلاش دیپلماتیک فعالانه‌تری برای تعامل با ایران خواند دارد یا خیر. هر دو مسیر برای اوباما خالی از ریسک نیست. یک عملیات نظامی یا اطلاعاتی در صورتی که اشتباهی در آن رخ دهد، می‌تواند نتایج معکوس به دنبال داشته باشد. در عین حال تصمیم قطع این عملیات‌ها علیه ایران می‌تواند اوباما را در برابر این اتهام که به ایران اجازه داده است سرعت رسیدن به قابلیت هسته‌ای را افزایش دهد، آسیب‌پذیر کند.