در پی انتشار سخنان مدیرعامل متروی تهران درباره کاهش بودجه متروی تهران در دولت نهم، دفتر سخنگوی دولت با ارسال جوابیه‌ای به «دنیای اقتصاد» به سخنان محسن هاشمی پاسخ داد. محسن هاشمی هفته گذشته با غیرواقعی دانستن آمار ارائه شده در نشست خبری سخنگوی دولت در مورد پرداخت اعتبارات به مترو در سه سال گذشته، گفته بود: به‌رغم اظهارات سخنگوی محترم دولت، بودجه مترو در دولت نهم نه تنها دو برابر نشده بلکه به یک پنجم نیز کاهش یافته است. متن کامل جوابیه دولت به این اظهارات به شرح زیر است: مدیرمسوول محترم روزنامه دنیای اقتصاد

با سلام و احترام

نظر به درج خبری در صفحه ۶ آن روزنامه مورخ ۱۶/۱۰/۸۷ در ستون رویداد «واکنش هاشمی به اظهارات الهام» که حاوی مطالب نادرست و اتهام‌زنی به سخنگوی محترم دولت است، خواهشمند است پاسخ زیر براساس قانون مطبوعات در اولین فرصت در همان صفحه و ستون و با همان حروف درج شود:

مسوولان شرکت مترو هرگاه که ارائه آمارهای غلط و جوسازی‌های آنها با پاسخی مستدل مواجه می‌شود، ضمن شبهه‌افکنی نسبت به صحت اعداد و ارقام، موضوع را به سمت دیگری سوق می‌دهند و آنچنان ادعا می‌کنند که گویی غیر از آنها کسی محاسبه اعداد و ارقام را بلد نیست و همواره برای فرار از پاسخگویی تلاش می‌کنند در جایگاه مدعی قرار گیرند.

جناب آقای محسن هاشمی رفسنجانی در حالی که مراجع رسمی در دولت جمهوری اسلامی ایران را متهم به آمارسازی و پنهان کردن حقایق از مردم و بازی با ارقام می‌کند که خود در ادعایی گزاف و بی‌پایه مدعی شده است که بودجه متروی تهران در دولت نهم یک پنجم شده است و دلیل آن را هم محقق نشدن منابع این شرکت از محل فاینانس یا پرداخت نشدن وام از حساب ذخیره ارزی اعلام می‌کند در حالی که برای کسانی که کمترین اطلاع از امور مالی و مدیریتی دارند، بدیهی و مشخص است که فاینانس هیچ گاه جزو بودجه پرداختی دولت محاسبه نمی‌شود.

آمار و ارقام اعلام شده از سوی سخنگوی محترم دولت در نشست خبری شنبه ۱۴ دی‌ماه کاملا دقیق و مستند است و همین آمار و گزارش نیز قبلا در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس که آقای هاشمی رفسنجانی نیز حضور داشته‌اند، در حضور نمایندگان محترم مجلس مطرح شده بود. بر این اساس در سال ۸۵ اعتبارات عمرانی مترو در تهران ۱۹۲میلیارد تومان بود که این مبلغ در سال ۸۷ به ۲۹۰میلیارد تومان رسید؛ بودجه جاری مترو نیز از ۳/۱۳میلیارد تومان در سال ۸۵ به ۸/۲۳میلیارد تومان رسید؛ همچنین دولت ۱۲۰میلیارد تومان برای طرح تکمیل مطالعات جامع حمل‌و‌نقل و توسعه حمل‌و‌نقل عمومی کلانشهرها اختصاص داد که نزدیک ۴۰میلیارد تومان فقط به تهران اختصاص یافت. کمک دولت به مترو از سال ۸۴ تا ۸۶ رشد ۱۰۰درصدی داشته است و حتی در سال ۸۵ از متمم بودجه نیز ۱۱۷میلیارد تومان برای پیش‌پرداخت و میان‌پرداخت واگن‌های مترو اختصاص داده شد. اعتبار دولت به مترو در سال ۸۶، ۹۰میلیارد تومان بوده که نزدیک به ۶۸میلیارد تومان آن تخصیص پیدا کرد یعنی تقریبا ۷۵درصد که رقم خیلی خوبی نسبت به عملکرد بودجه است. (عین سخنان دکتر الهام در نشست خبری) همچنین در اینجا توجه مخاطبان محترم را به مصاحبه جناب آقای مهندس چمران رییس محترم شورای شهر تهران در تاریخ ۱۵/۱۰/۸۷ با خبرگزاری ایرنا جلب می‌کنیم:

«چمران: کمک دولت نهم به مترو تهران بیش از دو برابر بوده است. رییس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اعلام روز گذشته سخنگوی دولت درخصوص دو برابر شدن کمک به مترو تهران در زمان دولت نهم گفت: کمک‌های دولت به مترو ادعا نیست و اسناد و ارقام دارد که براساس آن این کمک‌ها بیش از دو برابر نیز بوده است. مهدی چمران با بیان اینکه کمک‌های دولت به مترو عمدتا در بخش عمرانی است، افزود: در لایحه ۱۰هزار میلیارد تومانی مجلس برای کمک برای حمل‌و‌نقل عمومی، ۶هزار میلیارد تومان برای حمل‌و‌نقل برون‌شهری و چهار هزار میلیارد تومان برای درون‌شهری دیده شده بود که از این میزان یک هزار و ۹۰۰میلیارد تومان از سوی دولت

تخصیص یافت. وی اظهار داشت: یک هزار و ۱۰۰میلیارد تومان از این اعتبار برای حمل‌و‌نقل ریلی که ۲۹۰میلیارد تومان برای مترو تهران اختصاص یافت و با توجه به ۷۰درصد تخصیص اعتبارات در سال جاری، ‌دولت در سال جاری تاکنون ۱۸۹میلیارد تومان به مترو تهران کمک کرده که از سایر شهرها بیشتر بوده است. رییس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه این رقم در سال گذشته حدود ۸۶میلیارد تومان بود، تصریح کرد: در سال‌های قبل نیز ارقام کمک دولت به مترو کمتر از اینها بوده که با مساعدت دولت بیش از دو برابر افزایش داشته است ... رییس شورای اسلامی شهر تهران همچنین از کمک ۳۹میلیارد تومانی دولت برای یارانه بلیت اتوبوس و متروی تهران خبر داد که نسبت به سال گذشته حدود سه برابر شده است.»

همچنین درباره آن قسمت از اظهارات مدیرعامل شرکت متروی تهران که گفته است به دلیل تامین نشدن فاینانس در نظر گرفته شده برای شرکت مذکور بودجه مترو در دولت نهم یک پنجم شده است ذکر نکات ذیل ضروری است.

۱ - جناب آقای مهندس هاشمی رفسنجانی بهتر می‌دانند که در محاسبات ریاضی، نسبت گرفتن قاعده مشخصی دارد، چگونه است که ایشان منبعی را که قبلا وجود نداشته و قرار بوده اضافه شود ولی این اتفاق رخ نداده طوری فرض می‌کند که گویی در گذشته بوده است و اکنون حذف شده است و در آخر هم یک نتیجه تبلیغاتی به سود خود استخراج می‌کند که بودجه مترو یک پنجم شده است! در حالی که این دروغی بزرگ است. ایشان باید منابع تخصیص‌یافته و محقق شده را با هم مقایسه کنند.

۲ - آقای محسن هاشمی رفسنجانی در اظهارات خود تلاش جالبی برای ایجاد اختلاف میان دولت و مجلس انجام داده‌اند و ارقام پرداختی دولت را نه از جانب دولت بلکه مصوب مجلس اعلام کرده‌اند، در حالی که واضح است کل بودجه سالانه کشور هر سال به پیشنهاد دولت به تصویب مجلس محترم می‌رسد و سپس دولت در طول سال آن را تخصیص می‌دهد.

۳ - درخصوص مشکل فاینانس مترو و پرداخت وام از حساب ذخیره ارزی به آن نیز باید جهت مزید استحضار این دوستان که به طور مداوم به دولت با ادعای برداشت از حساب ذخیره ارزی خرده گرفته و حمله می‌کنند تاکید کنیم که گرفتن وام از حساب ذخیره دارای آیین‌نامه مشخصی است که هر موسسه‌ای پس از تکمیل مدارک و درخواست خود از جمله ارائه ضمانت جهت اخذ وام، در نوبت دریافت تسهیلات قرار می‌گیرد و طبعا اگر شرکت متروی تهران نیز شرایط مذکور را احراز کند از وام حساب ذخیره ارزی برخوردار خواهد شد.