دنیای اقتصاد- در حالی که این روزها هوای تهران از مرز «هشدار» به سمت «اضطرار» در حرکت است، به نظر می رسد به جز طرح چند پیشنهاد،راهکاری برای مقابله با این پدیده در دستورکار نیست ومردم تهران با ادامه این وضعیت، فقط باید به آسمان چشم بدوزند، به امید این که باد و باران بیاید و هوای آلوده را با خود ببرد یا بشوید. آلودگی هوا دست بردار نیست

هشدار دوباره به تهران

پیشنهاد ممنوعیت تردد موتورسیکلت‌ها در محدوده‌ طرح ترافیک و زوج و فرد به مدت یک ماه

دنیای اقتصاد- در حالی که این روزها هوای تهران در وضعیت هشدار قرار گرفته و از سالمندان و کودکان و بیماران قلبی خواسته شده تا از رفت و آمد در شهر خودداری کنند، بر اساس آمار و ارقام ارائه شده از سوی سازمان بهشت زهرا نیز در یک هفته گذشته ۵۴۹ نفر در تهران بر اثر بیماری‌های قلبی، ریوی و تنفسی جان خود را از دست داده اند و این نشان می دهد برنامه های کاهش آلودگی هوای تهران تاکنون ثمربخش نبوده است.

یوسف رشیدی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، در این باره اظهار داشته طی بررسی‌های انجام شده ، شاخص کیفیت هوای تهران امروز یکشنبه در شش منطقه شامل مناطق ۲، ۵، ۱۰، ۱۱، ۱۸ و ۱۷ در شرایط «ناسالم» قرار می‌گیرد. همچنین بررسی نقشه پیش‌یابی نیز حاکی است، شاخص کیفیت هوای تهران در ۱۴ منطقه فردا دوشنبه در شرایط ناسالم قرار می‌گیرد که این مناطق شامل مناطق شش، هفت، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۸، ۱۷، ۱۵، ۱۹، ۱۶، ۲۰ و ۲ است.پیش از این برای مقابله با بحران آلودگی هوا تولید خودروهای استاندارد، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده ،طرح زوج و فرد کردن خودروها و طرح معاینه فنی خودروها به اجرا درآمد اما گزارش‌ها نشان می‌دهد به دلیل افزایش تعداد خودروها، وضعیت خیابان‌های مرکزی پایتخت، به وضع سابق برگشته و آلودگی هوا همچنان در وضعیت هشدار قرار دارد.

در همین حال پیشتر شهرداری تهران پیشنهاد کرده بود که ساعت کار ادارات و مدارس تغییر کند. بر اساس این پیشنهاد، ساعت شروع به کار کارخانجات و مراکز نظامی، ساعت شش و نیم صبح، ادارات دولتی هفت و نیم، دانشگاه‌ها، هشت و نیم و کسبه و بازار نیز بین نه و نیم تا ده صبح باشد. پیشنهادهایی نیز در زمینه محدودیت تردد خودروهای تک سرنشین، موتورسیکلت و مسافربرها مطرح شده بود. آلودگی هوای تهران به حدی رسیده است که شهرداری تهران پیشنهاد کرده مدارس برخی مناطق این شهر که آلودگی بیشتری دارند، از جمله قلهک، آزادی و تجریش که در وضعیت اضطراری قرار دارد تعطیل شود.

در همین رابطه وحید نوروزی مشاور محیط زیست معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران در جلسه کمیته هماهنگی و نظارت مواقع اضطراری آلودگی هوای تهران با ارائه پیشنهاد ممنوعیت تردد موتورسیکلت‌ها در محدوده‌های طرح ترافیک و زوج و فرد به مدت یک ماه، دلیل پیشنهاد خود را ایجاد بی‌نظمی در تردد و ترافیک در خیابان‌ها توسط موتورسواران عنوان کرده که عامل ۲۵‌درصد آلودگی هوا هستند.

بر اساس گزارش‌ها، آلودگی هوای شهر تهران نسبت به سال گذشته افزایش یافته و روزهای ناسالم شهر سه برابر شده است. بنابر گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میزان آلودگی هوای شهر تهران در سال گذشته ۱۵روز فراتر از حد استاندارد بود اما این رقم در هفت ماه اول امسال به ۴۶ روز رسیده است. آلودگی هوا معمولا در اواخر پائیز و اوایل زمستان افزایش پیدا می‌کند به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود که روزهای ناسالم هوای شهر تهران در سه ماه پایان سال خورشیدی جاری افزایش پیدا کند. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که به طور متوسط سالانه نزدیک به ۱۰هزار نفر بر اثر آلودگی هوا در تهران جان خود را از دست می‌دهند. پزشکان می‌گویند استمرار آلودگی هوا علاوه بر این که باعث مرگ بیماران ریوی و قلبی می‌شود، سلامت شهروندان دیگر را نیز تهدید می‌کند و ممکن است آنها را به بیمارهای قلبی و تنفسی مبتلا کند. بالا بودن منواکسید کربن، سرب و ذرات آلاینده باعث می‌شود که اکسیژن لازم به قلب، ریه و مغز نرسد و شهروندان را به بیماری‌هایی نظیر تنگی نفس، اختلالات قلبی، ریوی و ناراحتی‌های عصبی مبتلا کند.

علاوه‌بر این، اکسید گوگرد، ئیدروکربورها و اکسیدهای نیتروژن مهم‌ترین مواد آلوده کننده هوا به شمار می آیند که منبع عمده این مواد آلاینده، وسایل نقلیه موتوری هستند.

همچنین نزدیک به چهار میلیون خودرو در تهران تردد می‌کنند و بیش از ۷۰درصد آلودگی هوای شهر تهران ناشی از آنهاست به همین دلیل مقامات دولتی سعی دارند تا برای مقابله با آلودگی از تردد خودروها بکاهند.

شاید باران ببارد

تهران به دلیل قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی خاص هر ساله با معضل آلودگی هوا مواجه است و تاکنون برنامه مدونی برای مقابله با آن ارائه نشده است. این کلانشهر از سمت شرق، غرب و شمال به وسیله ارتفاعات البرز محصور شده و تنها در سمت جنوب از شیب ملایمی برخوردار است.

از آنجا که بیشتر منابع آلوده کننده هوا در سمت جنوب و غرب تهران قرار گرفته‌اند، با وزش باد مقادیر زیادی از مواد آلوده کننده وارد تهران می‌شود و دره تهران این آلاینده‌ها را در خود محبوس می‌کند. با بروز وارونگی هوا، این مواد آلاینده در سطح زمین انباشته می‌شوند و تنفس را دشوار می‌کنند. به نظر می‌رسد با تکرار و تشدید هر ساله بحران آلودگی هوا‌، مردم تهران با ادامه این وضعیت، فقط باید به آسمان چشم بدوزند، به امید این که باد و باران بیاید و هوای آلوده را با خود ببرد و بشوید.