دنیای اقتصاد- در حالی که سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی از ارائه لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها با قید یک فوریت سه‌شنبه این هفته به مجلس خبر داده و اعلام کرده است که دولت هیچ گونه توافقی با مجلس درباره منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها نداشته و کماکان بر پرداخت نقدی اصرار دارد، ابوترابی فرد نایب رییس مجلس شورای اسلامی از امکان موکول شدن بررسی این طرح به سال آینده از سوی نمایندگان خبر داده است. وی در خصوص تصویب لایحه طرح تحول اقتصادی اظهار داشته: به نظر می‌رسد نمایندگان با توجه به ابعاد مختلف طرح مذکور و آثاری که بر روی قسمت‌های مختلف اقتصاد خواهد داشت، بررسی آن را به سال آینده موکول کنند. نایب رییس مجلس در گفت‌وگو با برنا در خصوص کاهش قیمت نفت و تاثیر آن بر روی اقتصاد کشور و تدابیر دولت پیرامون چنین مساله‌ای گفت: به طور حتم نمایندگان و دولت محترم با هم‌فکری یکدیگر تدابیری برای مقابله با آثار سوء چنین مساله‌ای خواهند اندیشید.

براساس این گزارش، غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس هفته گذشته در حالی از توافق دولت و مجلس برای منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها خبر داده بود که از سوی سخنگوی طرح تحول رد شد. در همین حال محمدرضا تابش، نایب رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس در اظهارات متناقضی در پاسخ به این‌‏که مصباحی‌‏مقدم، رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی، براساس کدام یک از جلسات مشترک دولت و مجلس از منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌‏ها خبر داده است، گفت: در طول جلسات متعددی که با مسوولان مختلف دولت درباره این طرح داشتیم، تیم اقتصادی دولت اعلام کرد که تا مجلس لایحه هدفمند کردن یارانه‌‏ها را مصوب نکند و طرح تحول اقتصادی را به تصویب نهایی نرساند، یارانه‌‏ها را نقدا پرداخت نخواهد کرد.

تاکید دولت بر اجرای لایحه سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی با اعلام اینکه دولت هیچ گونه توافقی با مجلس درباره منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها نداشته است، به شایعات چند روز اخیر پایان داد و تاکید کرد: هیچ تغییری در لایحه دولت به وجود نیامده و لایحه به همان شکل سابق و قبل از بودجه به مجلس ارائه خواهد شد. محمدرضا فرزین در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: توافقی با دولت برای منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها صورت نگرفته و دولت بر اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها و جبران تبعات ناشی از اصلاح قیمت‌ها برای مردم، تولیدکنندگان و دستگاه‌های دولتی از طریق پرداخت نقدی و منطبق با سه رکن آن تاکید دارد. وی «اصلاح قیمت‌ها»، «جبران افزایش قیمت ناشی از هدفمند شدن یارانه‌ها برای دولت، مردم و تولیدکنندگان» و «مکانیزم‌های اجرایی» را سه رکن لایحه پیشنهادی دولت برشمرد و افزود: هیچ تغییری در لایحه دولت به وجود نیامده و لایحه به همین شکل به مجلس ارائه خواهد شد. فرزین تاکید کرد: دولت هیچ گونه توافقی با مجلس درباره منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها نداشته و کماکان بر پرداخت نقدی اصرار دارد. وی در خصوص نتایج نشست کارگروه تحول اقتصادی با ۱۲۰ اقتصاددان گفت: این نشست برگزار و اقتصاددانان حاضر در جلسه نظرات مختلفی را مطرح کردند. فرزین یادآور شد: بررسی دقیق‌تر آثار اجرای طرح تحول اقتصادی بر بخش‌های کشاورزی و تولید در سال آینده از مسائل مورد تاکید اقتصاددانان بود و نظراتی نیز درباره نظام مدیریتی اجرای لایحه داشتند. سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی ادامه داد: نکات مورد نظر اقتصاددانان حاضر در جلسه بیشتر در سیاست‌های اجرایی لایحه دیده خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: کارگروه تحول اقتصادی در خصوص آثار هدفمند شدن یارانه‌ها در بخش‌های کشاورزی، حمل و نقل و صنعت جلسات منظمی را با وزارتخانه‌های مربوطه برگزار کرده و این وزارتخانه‌ها نیز گزارش‌هایی را تهیه و آثار اجرای طرح را مورد تحلیل قرار داده‌اند. فرزین ادامه داد: همچنین تهیه برنامه‌‌هایی که با اجرای طرح تحول اقتصادی باید در بخش‌های کشاورزی، حمل و نقل داخلی برون شهری و صنعت داشته باشیم تا تبعات منفی کار را به حداقل رسانده و انعطاف‌پذیری لازم را در بخش تولید به وجود آوریم، مورد توجه قرار دارد. وی گفت: کارگروه تحول اقتصادی این جلسات را برگزار و پس از مصوب شدن لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها در برنامه‌های اجرایی از این نظرات استفاده خواهد کرد.

اصلاح قیمت حامل‌های انرژی مهم‌ترین بخش لایحه سخنگوی طرح تحول اقتصادی، کاهش مصرف انرژی، پرداخت یارانه بیشتر به قشرهای کم درآمد و فراهم کردن فضا برای تحقق اهداف سیاست‌های کلی اصل ۴۴ را از مهم‌ترین آثار اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها دانست و اعلام کرد: مهم‌ترین بخش هفت محور لایحه تحول اقتصادی دولت، هدفمند کردن یارانه‌ها است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانى دولت، مشاور وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، فقرا را فقیرتر نمی‌کند، افزود: کاهش مصرف انرژی، پرداخت یارانه بیشتر به قشرهای کم درآمد و فراهم کردن فضا برای تحقق اهداف سیاست‌های کلی اصل۴۴ از مهم‌ترین آثار اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها خواهد بود. وی ایجاد فضا و افزایش انگیزه ورود بیشتر بخش خصوصی به عرصه اقتصاد و افزایش درآمد غیرنفتی دولت را از دیگر اهداف اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها بیان کرد. سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت اصلاح قیمت حامل‌های انرژی و کالاهای یارانه‌ای را از بخش‌های مهم لایحه طرح تحول اقتصادی ذکر کرد و گفت: میزان افزایش هزینه‌های مردم، دولت و تولیدکنندگان از افزایش قیمت حامل‌های انرژی و چگونگی جبران آن پیش‌بینی شده است.

وی افزود: در این لایحه پرداخت نقدی یارانه به صورت ۶۰‌درصد به هفت دهک کم درآمد جامعه، ۲۵‌درصد به دولت (برای جبران هزینه‌های ناشی از آزادسازی قیمت‌ها) و ۱۵‌درصد هم به تولیدکنندگان برای بهینه سازی مصرف انرژی و تولید کالاهای کم‌مصرف در نظر گرفته شده است. محمدرضا فرزین با بیان اینکه تقریبا همه صاحبنظران درباره ضرورت هدفمند کردن یارانه‌ها اجماع دارند، گفت: برخی اختلاف‌ها از پرداخت نقدی یارانه‌ها است اما روش هدفمند کردن یارانه‌ها به صورت غیرنقدی نیز در صورتی می‌تواند انجام شود که منابع لازم وجود داشته باشد. وی افزود: تجارب کشورها نشان داده است اصلاح غیرقیمتی روش مناسبی نیست و فساد آور است و اختیار را از اقتصاد خانواده سلب می‌کند. فرزین با بیان اینکه بدون اصلاح قیمت حامل‌های انرژی بهره‌وری حاصل نمی‌شود، گفت: اگر اصلاح قیمت را پذیرفتیم برای اجرای آن سه راه (اصلاح تدریجی، مرحله‌بندی و اصلاح یک باره) وجود دارد. فرزین گفت: اصلاح تدریجی اثر بخش نیست و تغییر یک باره هم درست و کارساز نخواهد بود و به همین خاطر روش اصلاح مرحله‌ای در نظر گرفته شده است و با این روش نرخ‌ها در مدت سه سال اصلاح می‌شود. سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت یکی از مزیت‌های اصلاح قیمت‌ها را تغییر رویکرد افراد و تولیدکنندگان به استفاده اقتصادی از امکانات و انرژی، تولید و استفاده از کالاهای کم مصرف و برخی خدماتی دانست که با نرخ‌های کنونی انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری در آنها وجود ندارد.

جلسه با رییس‌جمهور

از سوی دیگرسخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از جلسه چهارشنبه اعضای این کارگروه با رییس‌جمهور خبر داد و اعلام کرد: جلسه اعضای کارگروه تحول اقتصادی دولت با حضور رییس‌جمهور چهارشنبه گذشته برگزار شد و اعضا مشکلات و مسایل مرتبط با حوزه کاری خود را مطرح کردند. وی افزود:در این جلسه محمد مدد رییس مرکز آمار ایران مدل اطلاعات اقتصادی خانوار را که در چندین جلسه کارگروه‌های تخصصی مطرح و بررسی شده بود، ارائه کرد. در این مدل، براساس تعدادی از شاخص‌ها، میزان درآمد افراد برآورد می شود. فرزین اعلام کرد: برهمین اساس، کارگروه تحول اقتصادی دولت مقرر کرد که اصلاحاتی روی مدل مرکز آمار ایران صورت گیرد و در جلسه آتی نسخه اصلاحات شده مدل بحث و بررسی شود.سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی دولت گفت: در ادامه جلسه محمدرضا رویانیان رییس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور مسایل و مشکلات حمل و نقل داخلی با اجرای طرح تحول اقتصادی را مطرح کرد که کارگروه خواستار مطالعات بیشتر برای بسترسازی مناسب در این باره شد.

فرزین اظهارکرد: در جلسه چهارشنبه کارگروه تحول اقتصادی، محمدرضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی نیز گزارشی از آثار اجرای طرح تحول اقتصادی بر بخش کشاورزی ارائه کرد.