گزارش
اصلاحطلبان با ۱۲ سال تجربه میآیند
دنیای اقتصاد- امید ایرانمهر: سالن شهید چمران دانشکده فنی دانشگاه تهران از اولین ساعات صبح دیروز مملو از دانشجویانی بود که هر یک به دلیلی میخواستند در مراسم روز دانشجوی انجمن اسلامی این دانشگاه که مهمان ویژه آن سیدمحمد خاتمی بود، شرکت کنند. برخی که با توجه به جو سالن در هنگام برگزاری مراسم اکثریت حاضران را تشکیل میدادند، حامی کاندیداتوری و بازگشت خاتمی به مقام ریاستجمهوری بودند که این موضوع را با سردادن شعارهای حمایت از خاتمی و بالا بردن پلاکاردهایی با این مضمون که «تا بهار یک زمستان باقی است» نشان میدادند. برخی دیگر که البته مشخص نبود مخالف حضور خاتمی در انتخابات هستند یا منتقد این حضور، با توجه به بیانیههایی که در سطحی گسترده در دانشگاه منتشر کرده بودند خواهان پاسخگویی رییسجمهور سابق به چند سوال بودند. این طیف که نام انجمن اسلامی دانشجویان دموکراسی خواه را یدک میکشیدند با تاکید بر این که خواستار ساختارشکنی نیستند درخواستهایی را مطرح کرده بودند تا اگر قرار بر این است که بار دیگر رییسجمهور سابق به مقام پیشین بازگردد این موضوعات را مدتظر داشته باشد. در میان این سوالات مواردی نظیر تلاش برای اجرای کامل قانون اساسی، بهبود وضعیت دانشگاهها، ایستادگی در پیشبرد اصلاحات، تنش زدایی در عرصه بینالملل، بهبود وضعیت فرهنگی و علمی و... به چشم میخورد. گروهی نیز از حاضران در سالن برخلاف جو عمومی مخالف حضور خاتمی بودند که این مخالفت را در بعضی لحظات برنامه با بالا بردن پلاکاردهای اعتراض آمیز نشان دادند که البته با واکنش اکثریت دانشجویان مواجه شد.
سیدمحمد خاتمی که پس از ساعتها انتظار دانشجویان به جمع آنها آمده بود، نخست از اهمیت روز ۱۶ آذر و دلیل نامگذاری این روز به نام روز دانشجو سخن گفت.
وی با بیان اینکه به ۱۶ آذر از چند منظر میتوانیم نگاه کنیم، افزود: شاید اتفاقات بسیار دیگری نیز در تاریخ جنبش دانشجویی اتفاق افتاده بود که بسا بیشتر از ۱۶ آذر هزینه به دانشگاه وارد کرد اما ۱۶ آذر به دلایل بسیار تنها یک روز در تقویم نیست بلکه از جنبههای مختلفی حائز اهمیت است. خاتمی با اشاره به حوادث تیر ماه ۷۸، حادثه کوی دانشگاه را نشانه مظلومیت دانشگاه دانست و گفت: حادثه کوی دانشگاه نشانه مظلومیت دانشگاه و مقاومت ستودنی این دانشگاه بود. در صورتی که این حادثه هیچ ربطی به دانشگاه نداشت و تنها سبب شد که فشار بر دانشگاه بیشتر شود.
رییس دولت اصلاحات در ادامه به خواست دانشجویان از دوران اصلاحات و انتخابات آینده ریاستجمهوری نیز سخن گفت و تصریح کرد: باید سعی شود کسانی که نمیتوان آنان را رد صلاحیت کرد و یا رد صلاحیت آنان هزینه سنگین دارد، در صحنه شرکت کنند. اگر این مشکل نبود قطعا افراد باصلاحیت بسیاری حضور داشتند که میتوانستند خدمت به سزایی کنند. وی با بیان اینکه ما تجربه تدوین دو برنامه سوم و چهارم و اجرایی کردن برنامه سوم را داریم، یادآور شد: اکنون شرایط بسیار سخت است، ما نتوانستهایم در مسیر اهداف چشمانداز حرکت کنیم. اما تحول و پیشرفت در جامعه نیازمند برنامه است تا هم مردم در جایگاه اقتصادی مناسب قرار گیرند و هم تهدیدها در عین حال که بر اصول پافشاری میکنیم، کاهش یابد و هم عدالت اجتماعی اجرا شود.
خاتمی در ادامه اضافه کرد: اگر برنامه خوبی داشته باشیم با دو مساله نیز مواجهایم که اولین مساله توقع مردم است. مردم انتظار دارند مشکلات حل شود و مساله دوم نیز عدم حمایت دستگاههایی است که باید پشتیبانی کنند. آن زمان همه انتقاد میکردند و امروز شرایط گل و بلبل است. نمیشود به مردم قول داد و نتوان عمل کرد و بعد هم همه جریانات شروع به حمله کنند. من معتقدم کسی باید بیاید که میتواند کاری انجام دهد. اکنون من پاسخ منفی به حضور در انتخابات نمیدهم و در حال بررسی هستم.
رییس بنیاد باران، اصلاحات را بنای بزرگی که در آن دفاع از ارزشها، خواست و حقوق ملت مطرح بود، دانست و افزود: هشت سال فرصت اصلاحات با نفت نه دلاری و با خشکسالی وحشتناک همراه بود، در همان زمان تورم به ۵/۱۱درصد رسید و صحبت از تک نرخی کردن ارز بود. هنگامی که ارز تک نرخی شد تورم به ۱۵درصد رسید و ما کشور را با تورم ۳/۱۵درصد به دولت تحویل دادیم و شایسته است امروز محاسبه کنیم و بپرسیم با نفت ۹۰ دلار تورم چه میزان است.
خاتمی در عین حال خاطرنشان کرد: البته به نام اصلاحات حرفهای بیربطی گفته شد اما آنها را به حساب اصلاحات مورد علاقه من نگذارید. اکنون اگر اصلاحات روی کار بیاید تجربه هشت سال دولت اصلاحات و چهار سال اخیر را هم دارد. وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا هشت سال کافی نیست؟، گفت: برای رسیدن به آرمانهای انقلاب هشت سال کافی نیست، بلکه وقتی اصلاحات تدریجی است، ۲۸ سال هم برای آن کافی نیست. من به هیچ وجه نمیگویم که عیب نداشتیم. اتفاقا عیوب زیادی هم داشتیم و حتی برخی فرصتها را از دست دادیم. اگر آن زمان که برخی در مقابل اصلاحات و خواست مردم ایستادگی میکردند، با قاطعیت بیشتری عمل کرده بودیم، نتیجه بهتر بود. اگر بعضی از کارشکنیها انجام نمیشد، قطعا دستاوردهای بیشتری داشتیم و در عین حال اعتراف میکنم ضعف در دولت نیز وجود داشت.
ارسال نظر