قوت گرفتن احتمال کاهش یارانه سوخت و افزایش قیمت بلیت هواپیما
احتمال کاهش یارانه سوخت حمل و نقل هوایی و افزایش قیمت بلیت هواپیما قوت گرفته است. به گزارش رجانیوز، کاهش یارانه سوخت در حالی در دستور کار دولت و مجلس قرار خواهد گرفت که سال گذشته پیشنهادی مبنی بر حذف یارانه سوخت هوایی طی ۳ سال در کمیسیون تلفیق مجلس مطرح شد اما کمیسیون پیشنهاد را به حذف یکباره یارانه تغییر داد که با این پیشنهاد در صحن علنی مجلس موافقت نشد. با این حال، تعلق حدود یک هزار میلیارد تومان یارانه دولت به بخش حمل و نقل هوایی در شرایطی که تنها یک میلیون و ۲۰۰ هزار ایرانی از آن بهرهمند میشوند، کاهش و در نهایت حذف این یارانه را در نظام هدفمند کردن یارانهها در طرح تحول اقتصادی دولت ضروری کرده است.
خدمات نازل شرکتهای هواپیمایی به مسافران و کاهش ضریب ایمنی پرواز از اثرات قیمت پایین بلیت هواپیما در ایران است که از سال ۷۶ به بعد به دلیل نگاه سیاسی به صنعت هوایی، متناسب با افزایش قیمت در سایر بخشها، رشد قیمت نداشته است. آنچه که امروز مورد نظر کارشناسان حمل و نقل هوایی است، آزادسازی نرخ و متعاقب آن بالا رفتن کمیت و کیفیت امور حمل و نقل هوایی میباشد. به عنوان نمونه، در جابهجاییهای درون شهری فاصله بین فرودگاه امام خمینی(ره) تا مرکز شهر با تاکسی مبلغی حدود ۱۵ هزار تومان برای مسافر هزینه دارد اما همین مسافر برای مسافرت هوایی از تهران به رامسر تنها حدود ۳۰ هزار تومان پرداخت میکند. این در شرایطی است که هزینههای سرمایهگذاری در بخش حمل و نقل هوایی چه در ابعاد ناوگان و فرودگاه در هر مسافرت هوایی غیرقابل قیاس با هزینههای بخش حمل و نقل درون شهری است.
پس از آزادسازی نرخ و قطع سوبسیدهای مستقیم و غیرمستقیم، دولت افزایش درآمدی حدود یک هزار میلیارد تومان خواهد داشت و اگر مردم متوجه شوند که این مبلغ که به تنها یک میلیون و ۲۰۰ هزار ایرانی اختصاص داشت، اکنون برای ۷۰ میلیون ایرانی هزینه میشود، برخلاف برخی تبلیغاتها مبنی بر نارضایتی مردم از افزایش قیمت، رضایت آنها را به دنبال خواهد داشت.همچنین آزادسازی نرخ بلیت هواپیما و رقابت بین شرکتهای هواپیمایی داخلی در کیفیت و کمیت خدمات رسانی به مردم اثر مثبت میگذارد. شرکتها در رقابت سالم در بعضی از خطوط و ساعات شبانهروز مجبور به کاهش نرخ بلیت خواهند شد و این زمینه را برای استفاده بلیت ارزان قیمت برای مردم ایجاد خواهد کرد. این تجربه در اکثر خطوط هوایی دنیا موجود است.از سوی دیگر، حمل و نقل هوایی با توده مردم سر و کار ندارد و جزو نیازهای ضروری مردم نیست. براساس یکی از مطالعات دقیق انجام شده در خصوص مشتریان حمل و نقل هوایی، ۵/۵۸ درصد مسافرین هوایی، بیش از ۱۰ بار در سال سوار هواپیما میشدند، ۱۹ درصد بین ۵ تا ۱۰ بار، ۵/۱۸ درصد بین ۳ تا ۵ بار ۴ درصد هم بین یک تا ۳ بار، از پرواز برای جابهجایی استفاده میکنند. گفتنی است سال گذشته بهرغم افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت هواپیما، حدود ۲ درصد، مسافران این نوع از حمل و نقل افزایش نشان داد.
ارسال نظر