نماینده ایران در آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی ‌‌‌‌با یک‌جانبه خواندن گزارش‌‌‌های رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌های غربی درباره برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران تاکید کرد که ملت ایران همه اعتماد خود را به غرب از دست داده است. به گزارش خبرگزاری مهر، علی اصغر سلطانیه در مصاحبه با روزنامه لس‌آنجلس تایمز گفت‌‌: رسانه‌‌های کشور‌‌‌های غربی فقط بخش‌‌هایی از گزارش‌‌‌های محمد البرادعی، مدیرکل آژانس را انتخاب می‌‌‌‌کنند و این در حالی است که کل مساله این است که آیا انحرافی در برنامه ایران به سمت مسائل نظامی‌‌‌‌بوده یا خیر، اما رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌های غربی به کلی این مساله را نادیده گرفته و می‌‌‌‌گویند که چرا ایران غنی‌‌سازی را متوقف نمی‌‌‌‌کند؟

نماینده ایران در آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی ‌‌‌‌در پاسخ به این پرسش که نتایج قطعنامه‌‌‌‌‌‌‌‌های شورای امنیت سازمان ملل بر ایران چه بوده است؟ گفت‌‌: مردم ایران بسیار متحد شده و حمایت آنها از دولت افزایش یافته است. دولت آمربکا امیدوار است و حتی این مساله را در رویا می‌‌‌‌بیند که در نتیجه این قطعنامه‌‌‌ها و تحریم‌ها دولت ایران تصمیم عجولانه‌‌ای بگیرد و از NPT خارج شود و بازرسان را نیز از کشور اخراج کند. اما ما این امر را انجام نمی‌‌‌‌دهیم.

سلطانیه در بیان اینکه چرا ایران این کار را انجام نمی‌‌‌‌دهد، گفت: اگر ما خواهان خروج از NPT بودیم، این کار را پس از انقلاب سال ۱۹۷۹انجام می‌‌‌‌دادیم، اما در حالت کلی تسلیحات کشتار جمعی با بسیاری از اصول مقدس قانون اساسی ما مغایرت دارد.

سلطانیه در پاسخ به این که چرا ایران به عنوان یک شهروند خوب جامعه جهانی از خواسته شورای امنیت برای متوقف کردن غنی‌سازی، تبعیت نمی‌‌‌‌کند؟ گفت‌‌: ما در سال ۲۰۰۳ میلادی چنین قدم‌‌هایی را برداشتیم. ما توافق کردیم تا به طور ارادی و دواطلبانه غنی‌‌سازی را به طور موقت تا زمانی که آژانس تجزیه و تحلیل‌‌‌های فنی خود را انجام دهد، تعلیق کنیم. در ژوئن ۲۰۰۴ البرادعی در گزارش خود اعلام کرد که هم‌اکنون صحت اظهارات ایران ثابت شده است. اما بعد فهمیدیم که زمانی که آنها از تعلیق موقت حرف می‌‌‌‌زنند، منظورشان تعطیلی کامل است. آنها از ایران خواستند تا کلیه فعالیت‌‌‌های تحقیقاتی و پیشرفت خود را در غنی‌‌سازی و فرآیند‌‌‌های مرتبط با آن کنار بگذارد و این به معنای هر چیزی بود که از جمله به این معنا بود که ایرانی‌ها با داشتن هزاران سال تمدن، هم‌اکنون از تحقیق و توسعه محروم شوند. من به شما می‌‌‌‌گویم که ما تمام اعتماد خود را به غرب از دست دادیم و بعد تصمیم گرفتیم که دیگر نمی‌‌‌‌توانیم این وضعیت را ادامه بدهیم.

سلطانیه درباره این‌که غرب چه کاری را باید انجام دهد تا به جای بدگمانی موجب اعتماد‌‌سازی شود؟ گفت‌‌: آنها باید فرهنگ ایران را مطالعه کنند؛ ما اعتماد خود را به غربی‌ها از دست داده‌ایم و سوء‌ظن‌هایی به آنها داریم. آنها باید سر میز مذاکره بنشینند و اقدامات دو طرف را بر اساس واقع‌بینی، حقایق و وضعیت مساوی ارزیابی کنند. تا زمانی که آنها از عبارت پیش‌شرط استفاده کنند، این بحث منجر به شکست می‌‌‌‌شود. زیرا ما هرگز پیش شرط‌ها را نمی‌‌‌‌پذیریم. این بخشی از فرهنگ ما است، زیرا پذیرش آن نوعی تحقیر است. ما هرگز آمریکا را به عنوان یک ابر قدرت نمی‌‌‌‌پذیریم؛ ما انقلاب کرده ایم تا کسی را به عنوان ابر قدرت نپذیریم.

وی در پاسخ به این که برخی می‌‌‌‌گویند مذاکرات فقط روشی است تا به وسیله آن ایران زمان کسب کند، گفت: این ادعا هم اکنون منسوخ شده است. ما الان در نقطه‌ای هستیم که به تکنولوژی غنی‌‌سازی مسلط هستیم. از هم اکنون نیز تمام چیزها شبیه هم هستند و فقط اضافه کردن ماشین‌‌‌های جدید است. ما هم اکنون این کار را انجام می‌‌‌‌دهیم و نیازی به خرید زمان نداریم.

سلطانیه در پاسخ به این پرسش که هم اکنون به نظر می‌‌‌‌رسد که در ایران تحریم‌ها بر زندگی روزمره مردم تاثیر گذاشته‌اند، بنابراین آیا مردم ایران حاضرند به خاطر فناوری هسته‌ای فشار بیشتری را تحمل کنند؟ پاسخ داد: بله؛ آیا تا کنون این موضوع را تجزیه و تحلیل کرده اید که چه چیزی موجب دفاع مردم در طی جنگ هشت ساله از کشورشان بود؟ مردم ایران هیچگاه حتی یک اینچ از خاک خود را به صدام نمی‌‌‌‌دادند.

خبرنگار این روزنامه در واکنش به این پاسخ سلطانیه گفت‌‌: اما این یک وضعیت کاملا متفاوت است. ایران هم اکنون تحت فشار است که سلطانیه پاسخ داد‌‌: اینکه ما نمی‌‌‌‌خواستیم حتی یک اینچ از سرزمین خود را از دست بدهیم، هویت ما بود. آنها با تصمیم خود برای محروم کردن ایران از تحقیق و توسعه از خط قرمز رد شدند و این یعنی تحقیر هویت ما.