مقامات دولت همچنان صبر پیشه کردهاند
متکی: برای قضاوت درباره اوباما عجله نمیکنیم
دنیای اقتصاد- در حالی که تازهترین اظهارات باراک اوباما رییسجمهور منتخب آمریکا درباره آنچه که وی «توسعه سلاح اتمی در ایران» و «حمایت تهران از سازمانهای تروریستی مانند حزبالله» واکنش شدید برخی از دولتمردان و مقامهای ایرانی را در پی داشته است، وزیر خارجه ایران اعلام نظر درباره رییسجمهور منتخب آمریکا را زودهنگام دانسته و گفته است که هنوز برای قضاوت نهایی، درباره اوباما زود است و در این زمینه عجله نمیکنیم. روز پنجشنبه علی لاریجانی ریس مجلس هشتم با به کارگیری الفاظی تند علیه اوباما، سخنان وی را درباره استفاده از سیاست چماق و هویج در قبال تهران به سخنان گاوچرانان تشبیه کرده و گفته بود که با آمدن یا رفتن یک رییسجمهور تغییری اساسی در کاخ سفید در قبال ایران رخ نخواهد داد. یک روز پس از سخنان رییس مجلس هشتم در قزوین، آیتالله احمد خاتمی خطیب نماز جمعه تهران با استفاده از ادبیاتی مشابه لاریجانی، اوباما را انسانی «ناپخته و نوکیسه» خوانده و گفته بود که اوباما باید بداند سیاست فریب و دروغ، عامل بدنامی همه رییسجمهورهای آمریکا بوده است و بوش هم به خاطر همین فریبها، مفتضحانه و رسوا کاخ سفید را ترک میکند. مردم دنیا یادشان نرفته است که اوباما در تبلیغاتش میگفت ایران سلاح اتمی ندارد، اما امروز ترس خود را از توسعه سلاح اتمی در ایران بیان میکند. این یعنی همان فریب و دروغ، این همه در حالی است که منوچهر متکی وزیر خارجه ایران در گفتوگو با خبرگزاری مهر در تحلیل جدیدترین مواضع باراک اوباما درباره جمهوری اسلامی ایران و میزان احتمال تحقق شعار «تغییر» رییسجمهور جدید ایالات متحده اظهار کرده است: فکر میکنیم برای قضاوت نهایی درباره اوباما و رویکردهای قطعی او باید چند هفته باقیمانده تا حضور او در کاخ سفید را نیز فرصت قایل شویم. وی با بیان این که رییسان جمهور آمریکا در طول تاریخ همواره سه دوره دگردیسی داشتهاند، افزوده است: مبارزات انتخاباتی تا برگزیده شدن و رفتن به کاخ سفید، دوران استقرار به عنوان رییسجمهور تا زمان خروج از کاخ سفید و در نهایت هنگام خروج از کاخ سفید که رییسجمهور به عنوان یک صاحبنظر سیاسی مطرح میشود، سه دورهای است که هر رییس جمهوری در ایالات متحده گذرانده و بر اساس مقتضیات زمانی و خصوصیات همان دوره به اعلام نظر و مواضع خود نیز پرداخته است.
وزیر خارجه ادامه داده است: اما طبعا کسی که ما با او طرف خواهیم بود فردی است که به کاخ سفید وارد میشود و به اعمال سیاستهای جدید یا شاید هم تکرار سیاستهای سابق میپردازد. به هر حال به اعتقاد ما هنوز برای قضاوت درباره رییسجمهور جدید آمریکا اندکی زود است و باید تا زمان استقرار قطعی او در کاخ سفید منتظر بمانیم. متکی گفته است: با توجه به آنچه گفته شد باید صبر کنیم تا ببینیم فردی که به کاخ سفید وارد میشود به عنوان رییسجمهور جدید آمریکا چه مواضع و رویکردهایی را اتخاذ میکند.
حضور بانکی ایران در مینسک
در بخش دیگری از این گفتوگو وی سفر خود به بلاروس را مفید و گامی موثر در راستای توسعه منطقی مناسبات تهران - بلاروس توصیف و اظهار کرده است: همان طور که میدانید بلاروس از جمهوریهای نسبتا مستقل شوروی سابق است که پس از فروپاشی حکومت مرکزی، نمونه خوبی از مدیریت متمرکز و برنامهدار را به اجرا گذاشت و در این زمینه هم به میزان قابل توجهی توفیق یافت.
وی نقش آفرینی بلاروس در پروژه استخراج نفت از منطقه جفیر و افتتاح فاز دوم تولید خودروی سمند در این کشور را دو پروژه مهمی دانسته است که نمایانگر میزان جدیت دو کشور در عرصه روابط دوجانبه است. وی همچنین با اشاره به همکاریهای بانکی دو کشور از انجام مذاکراتی برای حضور یکی از بانکهای ایرانی در مینسک خبر داده است.
ارسال نظر