زمان نامعلوم ارائه لایحه تحول اقتصادی به مجلس

زهرا واعظ - با وجود گذشت بیش از ۱۰روز از زمانی که قرار بود رییس‌جمهور لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها را به مجلس ببرد همچنان زمان ارائه این لایحه به مجلس مشخص نیست و سخنگوی دولت در تازه‌ترین کنفرانس مطبوعاتی خود از ارائه تاریخ دقیق ارائه لایحه تحول اقتصادی به مجلس خودداری کرد، هرچند که وی تاکید کرد تاخیر در ارائه لایحه به منظور آن بود که بسترکار برای فوریت آن جا بیفتد؛ چراکه دولت معتقد است این لایحه باید با فوریت به تصویب برسد. غلامحسین الهام دیروز در جمع خبرنگاران رسانه‌های مختلف حاضر شد و به سوالات آنان پاسخ داد. وی در پاسخ به سوال دنیای اقتصاد که روند کاهشی قیمت نفت و نگرانی از اجرای طرح تحول را به وی یادآور شد و پرسید که آیا دولت در صدد است تا توزیع یارانه نقدی را در بودجه ۸۸ بگنجاند، تصریح کرد: نسبت واقعی کردن قیمت انرژی با کاهش قیمت نفت، نسبت منفی نیست و ظرفیت مثبتی است که به تنظیم منابع و تعادل در مصرف و بازار کمک می‌کند. بنابراین ما در داخل به سمت واقعی کردن قیمت انرژی می‌رویم و این روند، روند همگرایی است و این دو حوزه نه تنها با هم در تعارض نیستند بلکه در کنار هم و مکمل هستند.

سخنگوی دولت در ادامه افزود: مدت‌ها است که هر گونه ملاحظاتی در تنظیم این طرح وجود دارد و بحث نوسان قیمت نفت هم پدیده جدیدی نیست که طراحان طرح تحول در تدارک آن غافل یا بی‌توجه باشند. بنابراین این توجیهی برای توقف طرح تحول نیست؛ بلکه ضرورت آن را هم تشدید می‌کند.

غلامحسین الهام برنامه بودجه را یک برنامه سالانه عنوان کرد و گفت: طبعا وقتی برنامه بلندمدت می‌ریزیم، در یک سال هم باید اجرا کنیم و هر تصمیمی راجع به طرح تحول بگیریم این تصمیم در بودجه سال آینده موثر خواهد بود. بنابراین ما در بودجه سال بعد باید منابع را بر این اساس پیش‌بینی کنیم و سازمان کار را براساس اجرای طرح تحول ببینیم.

وی اضافه کرد: البته منافاتی ندارد که طرح کلی در دستور کار باشد و به مجلس ارائه شود اینها با هم در ارتباطند و ارتباط بودجه و طرح تحول هم با یکدیگر روشن و مشخص است. هم می‌توانند همزمان پیش بروند و هم به ترتیب. بنابراین هر دو کار دنبال می‌شود و در دستور کار دولت است.

دولت از ارائه لایحه منصرف نمی‌شود

خبرنگاری پرسید با توجه به تعویق ارائه لایحه به مجلس، به نظر می‌رسد که دولت از طرح تحول اقتصادی منصرف شده است، سخنگوی دولت در پاسخ گفت: این تصمیمی نیست که دولت از آن منصرف شود و رهبری هم بر آن تاکید کرده‌اند و تصریح کردند که تانی در اینکار به هیچ وجه نباید موجب تعطیل کار شود و این یک امر ضروری برای کشور، نظام، دولت و مردم است.

وی افزود: دولت یک سال است که بر روی این طرح کار کارشناسی انجام داده و جلسات مختلفی با گروه‌های مختلف مردم از دانشگاهیان گرفته تا تولیدکنندگان و صادرکنندگان انجام داده است و لذا دولت معتقد است که این لایحه با فوریت تصویب شود و نباید در پیچ‌و‌خم تصمیمات، زمان و فرصت مناسب برای اجرا را از دست بدهد. به گفته الهام، نباید در اراده‌ای که دارد تبدیل به یک اجماع ملی می‌شود، خللی وارد شود و کاهش پیدا کند.

سخنگوی دولت همچنین با اشاره به اینکه دولت برای برنامه‌ریزی بودجه‌ای به این سیاست‌ها نیاز دارد، تصریح کرد: هماهنگی و رایزنی‌هایی با نمایندگان مختلف صورت گرفته و همچنان ادامه دارد و تاکید ما بر روی لایحه، فوریت آن است.

لایحه همچنان در دستور کار و پیگیری است تا به مجلس ارائه دهیم و بتوانیم افق کار را برای قانون بودجه سال آینده هم براین اساس پیش‌بینی کنیم و تدارک ببینیم. ضمن آنکه ملاحظات بودجه‌ای و مالی طرح باید در سال آینده دیده شود.

سرعت کار مدنظر دولت است

خبرنگار دیگری مجددا از سخنگو سوال کرد که آیا لایحه تا پایان سال به مجلس ارائه می‌شود، وی در پاسخ دوباره به فوریت لایحه تاکید کرد و ادامه داد: با تاکید دولت بر یک فوریتی لایحه، اراده بر این است که هرچه سریع‌تر کار انجام شود، چرا که سرعت کار موردنظر دولت است. ضمن آنکه با توجه به وضعیت جهانی، به دلیل عدم الحاق و وابستگی فضای داخل با فضای خارج از کشور، فرصت‌های خوبی در اختیار کشورمان قرار گرفته و روند کاهش قیمت‌ها خصوصا در بخش ساخت و تولید مسکن، با مدیریتی که مجموعه دولت خواهد کرد و با وضعیت پیش‌رو، روند آسایش و چشیدن قیمت‌های پایین‌تر و راحتی برای مردم مثبت باشد.

اسیر نوسانات قیمت نفت نمی‌شویم

الهام درباره پیش‌بینی کاهش قیمت نفت در حدود ۲۰ تا ۲۵ دلار که بانک مرکزی آمریکا عنوان کرده است، گفت: برعکس آنها، کارشناسان ما پیش‌بینی نمی‌کنند که این مسیر کاهش، دائمی باشد؛ بلکه این روند متوقف خواهد شد و به تعادل خواهد رسید. از طرفی دولت آمادگی دارد برنامه‌ریزی اقتصادی‌اش را مستقل از نوسانات قیمت نفت داشته باشد. تلاش‌ها برای حفظ منابع و ذخایر کشور هم تلاش ملی است و هم ارتباطات بین‌المللی برای ضبط حقوق تولیدکنندگان نفت به صورت جدی دنبال می‌شود. سخنگوی دولت همچنین اضافه کرد: ما نظام پیشرفت کشور را به سمت استقلال از نفت برده‌ایم و قدرت برنامه‌ریزی در این جهت وجود دارد که ما خودمان را اسیر این نوسانات نکنیم و بتوانیم در هر شرایطی، برنامه‌ای را برای پیشرفت کشور داشته باشیم.

دولت وارد بازی‌های سیاسی نمی‌شود

خبرنگاری، موضع دولت درباره طرح دولت وحدت ملی را جویا شد، غلامحسین الهام با ذکر این نکته که نباید دولت را وارد منازعات گروهی، باندی و جناحی کنیم، تصریح کرد: دولت ورود در این مسائل نخواهد کرد و فرصت برای خدمت به مردم مغتنم است. دولت برآمده از ملت است و دولت منتخب مردم طبعا دولتی ملی و متعهد به اصول انقلاب، قانون اساسی و تعهدات به ملت است و وارد بازی‌های سیاسی نمی‌شود.

جمهوری اسلامی با هویج تطمیع نمی‌شود

سخنگوی دولت در ادامه درباره اظهار نظر اوباما در خصوص رابطه با ایران و به‌کارگیری سیاست هویج و چماق خاطرنشان کرد: نظام جمهوری اسلامی با هویج تطمیع نمی‌شود و این مسائل از نظام ما گذشته است. نظامی که از لحاظ تاثیرگذاری بین‌المللی و اثرگذاری علمی، اقتصادی و فرهنگی در جهان فراتر از مرزها نفوذ کرده است و به اعماق باور انسان‌ها و دولت‌های مستقل و آزاداندیش راه پیدا کرده است، نیازی به مسائل و مشوق‌ها ندارد و چماق هم کارایی‌اش را تنها برای متحجران سیاسی آن هم متحجرترین نظام‌ها مانند اسراییل و رژیم صهیونیستی حفظ کرده است.

وی افزود: تهدید در عرصه بین‌المللی روشی کاملا شکست خورده و متحجرانه است و با این روش و ادبیات نمی‌توان با ملت بزرگ ایران تعامل کرد و اگر کسانی اراده دارند با این ملت و قدرت عظیم پیوند بخورند، باید به این اصول توجه کنند و در مبنای فکری و دیدگاهشان تغییر دهند.