البرادعی پیشنهاد جدید خود را گفت
چانهزنی بزرگ میان ایران و غرب
دنیای اقتصاد- مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفتوگو میان غرب و تهران را خواستار شد و با بیان این که باراک اوباما «امید زیادی»را در او ایجاد کرده است، اظهار کرد که درباره حل مساله هستهای میان تهران و غرب خوشبین است. البرادعی ابراز امیدواری کرد آنهایی که در آمریکا تعامل با ایران را خواستارند، بر آنهایی که تحدید و انزوا را خواستارند، فایق آیند. البرادعی پیشنهاد جدید خود را اعلام کرد
چانه زنی بزرگ میان ایران و غرب
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفتوگو میان غرب و تهران را خواستار شد و با بیان این که باراک اوباما «امید زیادی»را در او ایجاد کرده است، اظهار کرد که درباره حل مساله هستهای میان تهران و غرب خوشبین است.
محمد البرادعی مدیر کل آژانس بینالمللی اتمی در گفتوگو با روزنامه لس آنجلس تایمز گفت: باراک اوباما، رییسجمهور منتخب آمریکا پس از آن که پیشنهاد نابودی تسلیحات هستهای را از سکوی حزب دموکراتیت مطرح کرد و خواستار گفتوگو با دشمنان آمریکا شد، «امید زیادی» را در او ایجاد کرده است. به گزارش ایسنا، البرادعی با اشاره به اکراه جورج بوش، رییسجمهور آمریکا به مذاکره افزود: او (اوباما) حاضر است با دشمنانش از جمله ایران و نیز کره شمالی صحبت کند. البرادعی ادامه داد: این که همچنان بر روی میز کوبیده و گفته شود قصد نداریم با شما گفتوگو کنیم و به روشی بسیار متکبرانه رفتار شود، مشکلات را بزرگتر میکند.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، البرادعی در اظهاراتی دوپهلو مدعی شد: ما واقعا در حد یک اینچ به سمت پاسخگویی به مساله حرکت نکردهایم. وی افزود: فکر میکنم این سیاست تا کنون با شکست روبهرو شده است.
این دیپلمات ۶۶ ساله مصری و برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۰۵ در طول یازده سال فعالیتش در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اغلب با دولت بوش که کوشید او را از سومین دور ریاستش بر آژانس محروم کند، دچار مشکل بوده است. این اقدام دولت بوش از مشاجرات تلخی بود که با واشنگتن بر سر اصرارش بر این که عراق برنامه هستهای در اختیار دارد، ناشی شد. هنوز هم برخی دیپلماتهای غربی آژانس، البرادعی را به سخت نگرفتن در قبال ایران، سوریه و کره شمالی متهم میکنند.
بنابراین گزارش، البرادعی ابراز امیدواری کرد آنهایی که در آمریکا تعامل با ایران را خواستارند بر آنهایی که تهدید و انزوا را خواستارند فایق آیند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که تحریمها ممکن است به سختتر کردن موضع ایران منجر شود و افزود که بسیاری از ایرانیها حتی آنهایی که اختلاف سلیقه دارند در اطراف آن جمع شدهاند؛ زیرا احساس میکنند که این کشور تحت محاصره است.
وی افزود: امید به حل دیپلماتیک (مساله هستهای ایران) به دیدار ایران و آمریکا برای گفتوگو درباره نه فقط فنآوری هستهای بلکه به گلایههایی مربوط میشود که از دهه ۵۰ میلادی و زمانی آغاز شد که آمریکا به سرنگونی دولت منتخب ایران کمک کرد. البرادعی «چانهزنی بزرگ» میان غرب و ایران را خواستار شد که نقش تهران در منطقه را به رسمیت بشناسد و به آن «قدرت، پرستیژ و نفوذی» را که خواستارش است، بدهد. او با ذکر این که منطقه و خاورمیانهایها را به لحاظ روانشناسی درک میکند، گفت: قادرم با آنان با زبان خودشان ارتباط برقرار کنم. برخی از توهماتشان نظیر تئوریهای توطئه یا قربانی واقع شدن را درک میکنم. البرادعی استدلال تحلیلگران آمریکایی که ایران را کشوری توصیف میکنند که مصمم به دستیابی به سلاح هستهای برای جنگ علیه اسراییل است را رد کرد و گفت: وقتی به ایران میروم میبینم که سایهها و رنگهای مختلفی در ایران از خداشناس گرفته تا آدمهای تعصبی وجود دارد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: بنابراین، ایران هیچ تفاوتی، با هیچ کشور دیگری ندارد؛ منظورم این است که آنان با باقی جهان مرتبطند.
البرادعی بهترین مسیر جلوگیری از گسترش تسلیحات هستهای را ایجاد اعتماد بینالمللی دانست و گفت: این سیستم نباید مبتنی بر نظامیگری باشد. وی ادامه داد: این سیستم باید مبتنی بر این باشد که «من چه سهمی را در جهان متحدان میتوانم ایفا کنم؟».
ارسال نظر