کسر مالیات تئاتریها با آری یا نه؟
این روند توهینآمیز است
با وجود گذشت بیش از نیمی از سال ۸۷ و بهرغم راهاندازی انجمن هنرهای نمایشی ایران حکایت کسر مالیات پنج درصدی از قرارداد گروههای نمایشی همچنان ادامه دارد.
سال گذشته که موضوع کسر مالیات ۵ درصدی از گروههای نمایشی پیگیری شد، حسین پارسایی مدیریت اداره کل هنرهای نمایشی اعلام کرد: «این مالیات به خاطر غیرقانونی بودن ادامه فعالیت انجمن نمایش و انعقاد قرارداد گروهها در موسسه توسعه هنرهای معاصر کسر میشود و هر گروه با مراجعه به دایره مالیاتی محل سکونت خود و تأیید هنرمند بودن کارگردان توسط این مرکز میتواند ۵ درصد کسر شده را دریافت کند.»
همان زمان اعلام شد با تاسیس انجمن هنرهای نمایشی ایران، گروههای تئاتری با این انجمن قرارداد میبندد و دیگر مالیات ۵ درصدی از قرارداهایشان کسر نخواهد شد.
نامه سرگشاده و گلایهآمیز هیات مدیره خانه تئاتر
هیات مدیره خانه تئاتر در نامه سرگشادهای خطاب به رییس سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به روند اجرا نشدن قانون معافیت هنرمندان تئاتر از پرداخت مالیات، گلایه کرد.
به گزارش ایسنا، روابط عمومی خانه تئاتر اعلام کرد: بیش از چهارصد هنرمند با امضای طومار به کسر مالیات از دستمزد خود اعتراض کرده و این نامه سرگشاده را امضا کردهاند.
متن نامه هیات مدیره خانه تئاتر خطاب به عرب مازار رییس سازمان مالیاتی کشور به شرح زیر است:
«شما مجری قانون هستید و همه توقع ما از شما اجرای قانون است که مجلس تصویب کرده و دولت و سازمان تحت مدیریت شما به عنوان بخشی از دولت ملزم به انجام و اجرای آن هستید.
همانگونه که اطلاع دارید، و اگر مطلع نیستید ، به عرض میرسانیم موضوع کسر مالیات از دستمزد دریافتی هنرمندان صنوف مختلف تئاتر که مشمول معافیت بند ( ل ) ماده ۱۳۹ قانون مالیاتها هستند ، ظاهرا به معضلی تبدیل شده که جز به اجرای قانون قابل حل نیست.
برای حل این مشکل، که ناشی از عدم اجرای قانون است، در اوایل آذرماه نامهای خطاب به وزیر سابق جناب آقای دکتر دانش جعفری و شما نوشته شد که در رسانهها نیز انتشار یافت اما ، متاسفانه هیچ پیامد مثبت و دلگرم کنندهای از سازمان امور مالیاتی دریافت نشد.
بر اساس خرد جمعی تصمیم گرفتیم به دعوت سازمان شما و ملاقات با حضرتعالی پاسخ دهیم.
آقایان ، انتظامی ، راد و فراهانی از اعضای هیات مدیره خانه تئاتر به سازمان امور مالیاتی آمده و حضورا با جنابعالی و کارشناسان شما ملاقات کردند و قولهای مساعدی از جانب شما داده شد و ... .
متاسفانه در ایام بزرگداشت هفته تئاتر پاسخ تلخ مدیر کل فنی مالیاتی و قراردادهای بین المللی سازمان شما نشان داد که قصد ندارید به قانون مصوب مجلس عمل کنید و طبق نامه مذکور هدف سرگردان کردن هنرمندان تئاتر است و این که قرار نیست شما حقوق شان را رعایت کنید. اما ما امیدواریم ، جنابعالی با اجرای قانون و در پاسداری از ارزشهای انسانی و اخلاقی هنرمندان ، به وظیفه خود عمل نمایید . هنرمندان تئاتر همیشه قدردان کسانی بودند که در پناه قانون پشتیبان این هنر فخیم و هنرمندان آن بودهاند.»
برای حقمان چقدر باید هزینه کنیم؟
اما تعدادی از این گروهها در گفتوگوهایی اذعان داشتند: وضعیت قراردادها به همان روند پیشین ادامه دارد.
محمد یعقوبی که اوایل سال نمایش «ماچیسمو» را در تالار چهارسو به صحنه برده است درباره وضعیت قرارداد نمایش خود به«ایسنا» توضیح داد: حدود دو ماه پیش قرارداد نمایش بسته شد، اما به جز قسطی که در جشنواره به ما پرداخت شد، تاکنون دریافتی نداشتهایم.
او که چندی پیش به عنوان یکی از استادان مدعو در پروژه چهار فصل تئاتر ایران حضور داشت، از کسر مالیات ۵ درصدی از مبلغ دستمزد این دوره خبر داد و افزود: تا زمانی که به دنبال عدم کسر مبلغ مالیات ۵ درصدی باشیم، وضعیت تئاتر به همین منوال باقی میماند. این روند توهینآمیز است.
همین که نگاهی متفاوت از دیگر مشاغل نسبت به حرفه ما وجود دارد، توهینآمیز است و فقط در ظاهر خوشایند است. در حالیکه میتوان به هنرمندان تئاتر هم همچون صاحبان دیگر حرفهها امکانات داد و از آنها مالیات کسر کرد تا این نگاه متفاوت وجود نداشته باشد.
حمید پورآذری هم که بهار سال جاری نمایش «غُلتشنها» را به صحنه برده بود، درباره قرارداد نمایش خود توضیح داد: اواخر سال گذشته با موسسه توسعه هنرهای معاصر قرارداد بستیم و یکی دو هفته پیش شانسی متوجه شدم باید با انجمن هنرهای نمایشی قرارداد ببندم و ظاهرا همان روند قبلی ادامه دارد. البته عنوان شده با ارائه معرفینامه، ۵ درصد کسر شده بازگردانده میشود. ظاهرا نمیخواهند حق مسلمی را که به هنرمندان تعلق دارد بدهند، چون هیچ دلیل دیگری برای این ماجرا نمیتوانم پیدا کنم. این پروسه در هیچ جای دیگری مرسوم نیست، چون مرکز هنرهای نمایشی میتواند با فرستادن یک نامه و ضمیمه کردن تمام قراردادها تمام هنرمندان را معرفی کند و از پرداخت مالیات معاف کند، بنابراین به هیچ وجه درک نمیکنم چرا تکتک افراد باید جداگانه این پروسه را طی کنند.
او از میزان اندک دستمزد هنرمندان تئاتر اظهار تاسف کرد: مگر دستمزد تئاتریها چهقدر است که باید اینطور از سر و ته آنهم کسر شود؟! چون علاوه بر مالیاتی که از قراردادها کسر میشود از بودجهای هم که برای ساخت دکور و لباس، چاپ پوستر و بروشور و ... به گروهها ارائه میشود هم مالیات کسر میشود که بسیار ناجوانمردانه است. چون در قوانین موجود اگر درآمد زیر یک مبلغ به خصوص باشد از پرداخت مالیات معاف هستیم .
کارگردان «حسینقلی مردی که لب نداشت» یادآوری کرد: وقتی که مبلغ قرارداد میان تمام اعضای یک گروه تقسیم شود، کاملا آشکار است که بسیاری از ما به لحاظ درآمدی که در طول سال به دست میآوریم زیر خط فقر هستیم مگر اینکه به طور همزمان از راههای دیگری کسب درآمد کنیم. درحالیکه تئاتر، شغل ماست و نمیتوان از هنرمندان آن انتظار داشت مشاغل دیگری هم داشته باشند، همچنانکه در دیگر صنوف نیز این اتفاق نمیافتد. با اینحال حضور همزمان هنرمندان تئاتر در دیگر مشاغل باعث پایینآمدن بازدهی آنان میشود.
کیومرث مرادی هم که نمایش «رویاهای شب نیمه پاییز» را به صحنه برده بود، خانه تئاتر را مسوول پیگیری این موضوع دانست گفت: پرسش من از خانه تئاتر این است که نتیجه پیگیریهایشان چه شد؟! اگر به نتیجه نرسیدهاند، اعلام کنند تا ما خود وارد عمل شویم. چون درحال حاضر پیگیری این موضوع را به نمایندگان صنفمان که در خانه تئاتر حضور دارند، سپردهایم.
باید با متولی تئاتر که همان مرکز هنرهای نمایشی است، گفتوگو کنیم، چراکه مدیران این مجموعه جزو هنرمندان تئاتر هستند و به نظر میرسد با گفتوگو و مذاکره با آنان میتوانیم به نتایج خوبی دست یابیم و همه با هم فکری به حال این ماجرا بکنیم.
کوروش نریمانی دیگر هنرمند تئاتر که نمایش «هتل پلازا» را اوایل تابستان به صحنه برده است و این تئاتر یکی از پرتماشاگرترین تئاترهای روی صحنه لقب گرفت. کسر مالیات ۵ درصدی را اتفاقی عجیب دانست و گفت: شاید کارگردانی حوصله طیکردن این پروسه را نداشته باشد، آنوقت تکلیف گروهش چه میشود و چه کسی پاسخگوی آنان است. با این شیوه دستکم حقوق ده دوازده نفر ضایع میشود.
او ادامه داد: در این میان تکلیف مرکز هنرهای نمایشی چیست و اعتبار آن چه میشود؟! آیا اعتبار مرکز اینگونه است که تکتک هنرمندان باید مستقلا خود را اثبات کنند.
نریمانی سپس به مشکل دیگری اشاره کرد و افزود: اصولا انعقاد قراردادها قانونی نیست. چون قراردادها بعد از اجرای نمایشمان به ما رسیده است. درحالیکه تاریخ آن به پیش از آغاز نمایش دلالت دارد، ضمن اینکه تمام بندهای آن مبهم است.
او که اسفند گذشته در نمایش «تئاتر بیحیوان» به کارگردانی مهدی مکاری بازی کرده بود، در پایان گفت: هنوز برای بازی در آن نمایش دریافتی نداشتهایم و شیوه بستن و پرداخت قراردادها بسیار غیرحرفهای است.
افشین هاشمی هم که نمایش «حسن و دیو راه باریک پشت کوه» را در تالار قشقایی اجرا کرده بود، گفت: هنوز دریافتی نداشتهایم، البته به خاطر آسیبی که به دست نگار عابدی - همسر هدایت هاشمی - وارد شد، مبلغ اندکی پرداخت شد که آن را به هدایت هاشمی بدهیم. اما به جز آن هزینه دیگری به ما پرداخت نشده و این درحالی است که هزینه چاپ پوستر و بروشور هم به عهده گروهها گذاشته شده است.
مالیات به گروههای نمایشی تعلق نمیگیرد
مدیر اداره کل هنرهای نمایشی تاکید کرد: مالیات به گروههای نمایشی تعلق پیدا نمیکند.
حسین پارسایی ادامه داد: برابر بخشنامه معافیت مالیاتی سال ۸۶، مرکز هنرهای نمایشی موظف است با ارائه یک معرفینامه توسط گروه برای اخذ معافیت مالیاتی از دفتر مالیاتی وزارت اقتصاد و امور دارایی اقدام کند و گروههایی که معرفی نامه خود را ارائه دهند، کل مبلغ قرارداد خود را دریافت خواهند کرد.
وی متذکر شد: در حال حاضر ۵ درصد از مبلغ قرارداد گروهها باقی میماند تا کارگردان بعد از ارائه برگه معافیت مالیاتی مبلغ
باقی مانده را دریافت کند و این به معنای کسر مالیات نیست.
پارسایی یادآور شد: این مساله هیچگونه ارتباطی به موسسه هنرهای معاصر ندارد، کلیه فعالیتهای هنری با اخذ برگه معافیت مالیاتی کل مبلغ قرارداد خود را دریافت میکنند.
به گفته او تمام قراردادهایی که تا پایان سال ۸۵ منعقد شده است، بدون این ماده اجرا شده است، اما از ابتدای سال ۸۶ نیاز به برگه معافیت مالیاتی است.
حسین پارسایی تاکید کرد به تمام هنرمندانی که تسویه حساب کردهاند اعلام شده است که این مبلغ کسر نمیشود، بلکه با ارائه برگه معافیت مالیاتی، پرداخت خواهد شد.
ارسال نظر