حتی اسکار هم نمی‌تواند...

نگاه سوم-در این رکود نسبی اقتصادی که بر گیشه سینماها حکمفرما است، اکران تازه پنج فیلم ایرانی مردم را به سالن‌های تاریک سینما کشانده است و رونقی هر چند موقتی، اما با جنب و جوش به گیشه‌ها داده است. کما این که در حال حاضر اگر از مقابل سینما آزادی که به لحاظ کیفیت سالن و نمایش فیلم یک سروگردن بالاتر از سینماهای فعال دیگر این حوزه است، رد بشوید، جنب و جوش و شور و اشتیاق مردم حاضر در مقابل در ورودی (نه گیشه، چون سینما آزادی گیشه‌هایش درون سینما است نه در مقابل در ورودی) سینما را شاهد خواهید بود. نکته جالب و البته تاسف بار این است که در مقابل همین سینمای مشهور پایتخت، سی دی فیلم‌هایی که در درون سینما در حال نمایش است به فروش می‌رسد؛ و صدای ناکوک سی دی فروش را می‌شنوید که می‌گوید: سی دی فیلم دعوت، ۷۰۰۰تومان. حال این که این فیلم و فیلم‌های دیگر چه طور به کنار پیاده‌رو آمده‌اند خود حدیث دیگری است. با این حال در کنار این آدم‌های ناجور احترام تماشاگرهای همان فیلم‌ها را هم می‌بینید که بی‌اعتنا به سی دی فروش، بلیت می‌خرند و لذت فیلم را در سالن تاریک تجربه می‌کنند، نه در صفحه‌های تلویزیون و با کیفیت بد سی دی. با این توصیف نگاهی داریم به فروش فیلم‌های در حال اکران که رونق نسبی به سالن‌های سینما داده‌اند.

دعوت:۲۸۰ میلیون تومان

رکورددار فروش فیلم‌های حاتمی‌کیا

تیزرهای متفاوت تلویزیونی، بازیگران مشهور بی‌شمار و یک قصه اپیزودیک و خاص توجه هر سینما‌دوست پیگیری را به خود جلب می‌کند. دعوت، آخرین فیلم ابراهیم حاتمی‌کیا با توجه صرف به تماشاگر عام تمام این مزایا را در خود دارد. این فیلم توانسته است در ۱۸ روز نمایش خود ۲۸۰میلیون تومان بفروشد. البته علت این جنب و جوش تهیه‌کننده را شاید در این نکته باید جست و جو کرد که خود حاتمی کیا مسوولیت تهیه‌کنندگی را بر عهده دارد.

فیلم محصول حک فیلم است، البته با مشارکت نهاد دولتی دیگر. به هر حال این رقم تا کنون یک رکورد برای فیلم‌های ابراهیم حاتمی کیا محسوب می‌شود. فیلم‌هایی که بعضا بی‌توجه به گیشه صرفا از دردهای درون جامعه گفتند و البته ماندگارتر از دعوت شدند.

کنعان:۱۴۲ میلیون تومان

مردم برای بازیگرهای مشهور می‌آیند

سومین فیلم مانی حقیقی پس از آبادان و کارگران مشغول کارند که اقبال نمایش عمومی نیافت، می‌تواند نقطه امیدی برای این کارگردان جوان باشد. هضم روایت سنگین فیلم شاید برای تماشاگر سینما کمی دشوار به نظر بیاید، اما همین تماشاگر در طول ۱۱ روز ۱۴۲میلیون تومان برای کنعان پول داده است. پس نکاتی در این استقبال نهفته است. اینکه حضور ترانه علیدوستی، افسانه بایگان، محمدرضا فروتن و بهرام رادان نمی‌تواند در این انتخاب کم تاثیر باشد. فیلم مانی حقیقی برخلاف ژست روشنفکرانه‌اش توانست تماشاگر را مجاب کند که بیاید و ببیندش. پس باید به انتظار روزهای بعد ماند و دید این استقبال دوام می‌آورد یا نه.

سه زن:۷۱ میلیون تومان

ریتم کند ساکنان سرزمین سکوت

دومین فیلم منیژه حکمت پس از زندان زنان تا اینجای کار خیلی نتوانسته تماشاگر را راضی کند. البته پیش‌بینی‌های قبل از نمایش فیلم خلاف این نظر را تبیین می‌کرد. تبلیغات شفاهی منیژه حکمت که از چند ماه قبل آغاز شده بود و حضور فیلم پیش از نمایش عمومی در خارج از کشور و جشنواره‌های خارجی این فکر را در ذهن مخاطب می‌کاشت که فیلم در اکران عمومی فروش خوبی خواهد داشت. سه زن در حال حاضر و تا بیستم مهرماه ۷۱میلیون تومان فروش کرده است که به نسبت حجم این تبلیغاتی که ذکر شد، رقم بالایی نیست.

آواز گنجشک‌ها:۶۴ میلیون‌تومان

فیلم اسکاری سینمای ایران نفروخت

تماشاگران ظاهرا گول تبلیغات پیش از نمایش فیلم را نمی‌خورند؛ اجازه می‌دهند فیلم روی پرده برود و آن وقت تصمیم می‌گیرند به دیدنش بروند یا نه. آواز گنجشک‌ها دقیقا در این قاعده می‌گنجد، جایزه خرس نقره‌ای برلین که در سراسر شهر روی بیلبوردها قرار دارد و حتی تیزرهای تلویزیونی متعدد هم نتوانست فروش فیلم اسکاری سینمای ایران را از ۶۴ میلیون تومان تا چند روز قبل بالاتر ببرد. تماشاگر می‌داند که به دیدن کدام فیلم برود.

نسکافه داغ داغ :۴۳ میلیون تومان

موزیکالی با طعم خسرو شکیبایی

نسکافه داغ داغ، در همین حد ۴۳میلیون فروشی که داشته است، به نظر مدیون خسرو شکیبایی است و بیش از این تماشاگر از فیلم چیز دیگری نمی‌خواهد. می‌آید تا آخرین روزهای شکیبایی را ببیند و دو ساعت لذت ببرد. می‌برد یا نمی‌برد را دیگر از خودشان باید پرسید.

سایر فیلم‌ها‌

همچنان همیشه پای یک زن در میان ...

همچنان همیشه پای یک زن... رکورددار فروش اکران حال حاضر است. فیلم کمال تبریزی با ۸۹۶میلیون تومان می‌رود تا یکی از پرفروش‌های سال لقب بگیرد. انعکاس هم با ۵۲۵میلیون فروش به نسبه خوبی داشته است و فرزند خاک نیز هنوز نتوانسته از مرز ۱۱۳میلیون تومان بگذرد.