سقوط ۸۰۰ واحدی داوجونز در روز گذشته از سال ۲۰۰۴ تاکنون سابقه نداشته‌است

دنیای اقتصاد- بورس تهران روز گذشته در پی افت ۷/۰درصدی سطح عمومی قیمت‌ها، میانگین بازدهی ۲۶درصدی را از ابتدای سال جاری ثبت کرد؛ این بازدهی در حالی رقم خورد که بورس تهران دو ماه قبل با ثبت بازدهی ۳۶درصدی توانسته بود در صدر بورس‌های جهان به لحاظ سودآوری قرار گیرد. رشدی که تا آن زمان تا حد زیادی در پی رشد قیمت جهانی مواد اولیه رقم خورده بود. این میزان سقوط در طول دوماه گذشته از افت ۱۰درصدی بازدهی بورس تهران در این مدت حکایت دارد. گزارش خبرنگاران دنیای اقتصاد از بورس تهران حاکی است که این افت شاخص در حالی شکل گرفته است که در حال حاضر اکثر نمادهای تاثیرگذار بر بورس متوقف هستند.

اما چرخش روند حرکتی شاخص‌های بورس نیز، در پی بحران مالی آمریکا و افت قیمت جهانی فلزات و محصولات پتروشیمی شکل گرفته است. در حقیقت بورس تهران پس از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل۴۴ از سوی مقام معظم رهبری شاهد حضور شرکت‌های بزرگی همچون فولاد مبارکه، ملی صنایع مس، کشتیرانی و غیره بود. شرکت‌هایی که طی یکسال گذشته در پی جهش قیمت جهانی کالاهای تولیدی خود، با رشد چشمگیر سودآوری مواجه شدند. اما بروز رکودجهانی و کاهش تقاضای بین‌المللی باعث شد، قیمت کالای تولیدی این شرکت‌ها، سقوط سنگینی را تجربه کند.

در نتیجه شرکت‌هایی که تا دو ماه قبل، روزانه رشد سه رقمی شاخص قیمت بورس را رقم می‌زدند، حال به اهرمی برای سقوط شاخص‌ها بدل شده‌اند. در کنار موارد فوق، سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی در سال جاری رکود رقیب اصلی بازار سرمایه، یعنی بازار مسکن را در پی داشت. این عامل در کنار انتظار رشد سودآوری شرکت‌های بزرگ، هجوم نقدینگی را به بورس سبب شد. توفانی که به دلیل نبود مکانیزم‌های کنترلی در سازمان و شرکت بورس به خوبی مهار نشد و رشد هیجانی ۳۶درصدی بورس را به ارمغان آورد.

براساس این گزارش در حال حاضر دغدغه اصلی فعالان بورس تهران، عمق رکود اقتصاد آمریکا و میزان تاثیر آن بر قیمت‌های جهانی کالاها است. وضعیتی که می‌تواند جهت حرکت بورس را طی هفته‌ها و ماه‌های آینده ترسیم کند.

درهمین رابطه توجه خوانندگان گرامی را به صفحات دنیا، بورس - شرکت‌ها و بورس کالا (۴، ۱۱ و ۱۴) جلب می‌کنیم.