در ادامه بررسی اصلاح آییننامه داخلی مجلس تصویب شد
استثنای حقوق نمایندگان از نظام هماهنگ پرداخت
دنیای اقتصاد - با تصویب نمایندگان مجلس، بودجه سالانه مجلس به پیشنهاد هیات کارپردازان و پس از مشورت با کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس و تصویب هیات رییسه برای دولت ارسال میشود. نمایندگان مجلس شورای اسلامیدر ادامه بررسی جزییات مطرح اصلاحآییننامه داخلی مجلس، ماده ۶۲ آییننامه داخلی مجلس را حذف و ماده ۸۲ آییننامه را اصلاح کرد. نمایندگان مجلس در ادامه با اصلاح ماده ۸۲ آییننامه داخلی مجلس تصویب کردند بودجه سالانه مجلس به پیشنهاد هیات کارپردازان پس از مشورت با کمسیون برنامه و بودجه و محاسبات و تصویب هیات رییسه در موعد مقرر برای دولت ارسال و در بودجه سالانه کل کشور درج شود. همچنین با تصویب مجلس، مقرری و هزینههای نمایندگی، در هر سال به تصویب هیات رییسه میرسد و قبل از تصمیم مجدد در هر دوره، به صورت علیالحساب مطابق مصوبه دوره قبل عمل خواهد شد. بر اساس ماده ۸۲ آییننامه داخلی فعلی مجلس که مربوط به حقوق نمایندگان است مقرری نمایندگان بر اساس قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت و همچنین مخارج سمت نمایندگی با پیشنهاد هیات رییسه و تصویب جلسه مشترک هیات رییسه و کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس برای هر سال تعیین و جهت درج در بودجه سالانه کشوری به دولت ابلاغ میشود و قبل از تصمیم مجدد در هر دوره، مطابق مصوبه دوره قبل عمل میشد. همچنین با اصلاح ماده ۱۹۳ آیین نامه داخلی مجلس و حذف ماده ۱۹۴ آییننامه، رسیدگی به سوال نمایندگان از وزرا دستخوش تغییر و تحولات زیادی شد. بر اساس این مصوبه، هر نماینده میتواند راجع به مسائل داخلی و خارجی کشور از وزیر مسوول درباره وظایف او سوال نماید. سوال باید کتبی و صریح بوده و در فرم مخصوص که هیات رییسه تهیه مینماید توسط نماینده تنظیم و به هیات رییسه تسلیم شود. هیات رییسه موظف است سوال را فورا به کمیسیون تخصصی ذی ربط ارسال کند. همچنین بر اساس این مصوبه، کمیسیون موظف شد حداکثر ظرف مدت ده روز پس از وصول سوال، جلسهای را با حضور وزیر و نماینده سوال کننده تشکیل دهد و با استماع نظرات سوال کننده و وزیر و بررسیهای لازم به موضوع رسیدگی کند. طبق اصل ۸۸ قانون اساسی وزیر مورد سوال مکلف است حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ سوال در مجلس حضور یافته و به سوال پاسخ دهد مگر آن که وزیر به صورت رسمی و با عذر موجه به تشخیص هیات رییسه تقاضای تاخیر حداکثر برای مدت ۱۰ روز داشته باشد؛اما با تصویب نمایندگان مجلس در جلسه علنی، ابتدا گزارش کمیسیون متضمن طرح سوال و بررسیهای انجام شده توسط مخبر کمیسیون به مدت حداکثر ۵ دقیقه مطرح میشود سپس وزیر و نماینده سوال کننده به ترتیب و هر کدام به مدت حداکثر ۱۵ دقیقه توضیحات خود را ارائه میدهند و در صورت قانع نشدن نماینده، رییس جلسه قانع کننده نبودن پاسخ وزیر را به رای خواهد گذاشت. در صورتی که اکثر نمایندگان حاضر، به قانعکننده نبودن پاسخ وزیر رای دهند، رییس مجلس موظف است موضوع را به رییس جمهور جهت رسیدگی ارجاع نماید. بر این اساس عدم حضور وزیر در مجلس و کمیسیون به منزله وارد بودن سوال و قانع نشدن مجلس و کمیسیون از پاسخ میباشد و انصراف نماینده از سوال در هر مرحله تا قبل از رای گیری در جلسه موجب مختومه شدن سوال میشود. علی لاریجانی رییس مجلس به عنوان موافق این اصلاح گفت: با اصلاح این بند، وزیران اهتمام بیشتری به سوالات نمایندگان خواهند داشت.
وی افزود: با این اصلاحیه اگر نمایندهای از پاسخ وزیر قانع نشود صحن علنی به پشتیبانی نماینده میآید و رییس مجلس از نمایندگان درباره پاسخ وزیر رایگیری میکند و اگر مجلس از سخنان وزیر قانع شد یک سوم اعتبار وزیر صنایع میشود و در صورتی که سه بار دیگر مجلس از پاسخ وزرا به سوالات نمایندگان قانع نشود رای اعتماد او از بین میرود. لاریجانی اظهار کرد: در حال حاضر سوال از وزیران به کاری لغو تبدیل شده و چیزی پشت سوال نیست و سوال رها میشود، اما با این اصلاحیه کل مجلس به پشتیبانی سوال کننده میآید.
همچنین با تصویب نمایندگان مجلس ماده ۱۲۰ آییننامه داخلی مجلس درباره نصاب رایگیری در کمیسیونها و کمیتههای شعب در صحن علنی مجلس اصلاح شد.
ارسال نظر