رایزنی ۱+۵ درباره نامه ایران
دنیای اقتصاد – اعضای گروه ۱+۵ نامه اعتراضآمیز روز دوشنبه سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی را دیروز دریافت کردند، اما هر یک از آنان پاسخ به این نامه را به رایزنی با سایر اعضای گروه ۱+۵موکول کردهاند.
جلیلی: رفتار غیرمنطقی، شبههنگاه تاکتیکی به مذاکرات را تقویت میکند
دنیای اقتصاد - اعضای گروه ۱+۵ نامه اعتراضآمیز روز دوشنبه سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی را دیروز دریافت کردند، اما هر یک از آنان پاسخ به این نامه را به رایزنی با سایر اعضای گروه ۱+۵موکول کردهاند. در همین رابطه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اظهارنظر درباره نامه تازه دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به خاویر سولانا را منوط به برگزاری مذاکره اعضای ۱+۵ در این مورد دانست.
وی افزود کشورهای ۱+۵، نامه جلیلی را دریافت کردهاند و در حال رایزنی برای برداشتن گامهای بعدی هستند. نمیتوانیم قبل از مذاکره با سایر اعضای ۱+۵ به طور رسمی درباره محتوای این نامه بهطور عمومی اظهارنظر کنیم. در همین حال، سخنگوی رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی اعلام کرد که نامه رییس شورای عالی امنیت ملی ایران به این اتحادیه رسیده است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز، کریستینا گالاش، سخنگوی سولانا در این باره گفت: نامه سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی از سوی سفیر ایران در اتحادیه اروپا به خاویر سولانا رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی داده شد.
گالاش با تایید رسیدن این نامه اعتراضآمیز درباره تصمیم جدید شورای امنیت نسبت به برنامه صلحآمیز هستهای ایران اظهار کرد: نمیدانم محتوای نامه چیست، اما این نامه هماکنون در دستان سولانا است تا بررسی شود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد دو هفته پیش در اقدامی یکجانبه برای چهارمین بار قطعنامهای ضدایرانی تصویب کرد تا به موجب آن تحریمهای پیشین مورد تاکید مجدد قرار گیرد. این در حالی است که ایران بارها بر صلحآمیز بودن ماهیت برنامه هستهای خود تاکید کرده و هر گونه تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را مغایر با موازین و اصول خود دانسته است.
همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمانهای جاسوسی آمریکا در گزارشهای خود بر نبود انحراف در برنامه صلحآمیز هستهای ایران تاکید کردهاند.این درحالی است که پاپ دوهوپ شفر، دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به ناتوانی آمریکا در متوقف کردن فعالیتهای هستهای ایران اقرار کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری اسرائیلی جیتیای، شفر در کنفرانس سیاست جهانی در فرانسه با تکرار ادعاهای غرب مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای به شکست جامعه جهانی برای تعلیق فعالیتهای هستهای ایران اعتراف کرد.
وی در این باره گفت: از آنجا که آمریکا در تعلیق فعالیتهای هستهای ایران ناتوان بوده است، ما از اسرائیل نیز انتظار نداریم تا به فعالیتهای هستهای خود پایان دهد.
وی افزود: همانطور که میدانیم، اسرائیل هرگز به آنچه دارد اعتراف نمیکند، ولی دلیلی نمیبینم که اسرائیل پتانسیلهای خود را رها کند. به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، جلیلی روز دوشنبه طی نامهای دوصفحهای نسبت به عملکرد ۱+۵ در قبال ایران اعتراض کرد. در همان روز، حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز ناامیدی ایران را از عملکرد ۱+۵ درقبال پرونده هستهای خود ابراز کرد. دیروز اما خبرگزاریها متن کامل نامه جلیلی به سولانا و وزیران خارجه کشورهای انگلیس، آمریکا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان را منتشر کردند.
در این نامه آمده است: با توجه به گفتوگوهای ژنو و تاکید طرفین بر ارائه پاسخ شفاف به یکدیگر، جمهوری اسلامی ایران در نامه مورخ ١٥/٠٥/٨٧ آمادگی خود را برای ارائه پاسخ شفاف در قبال دریافت پاسخ روشن به پرسشها اعلام کرد. متعاقب آن شما در تماس تلفنی مورخ ٢١/٠٥/٨٧ با استقبال از این رویکرد خواهان آن شدید که معاونان ما در نشستی درباره این ابهامها و سوالها گفتوگو کنند که به رغم آمادگی جمهوری اسلامی ایران، معاون شما تا ١٧ روز پس از آن تاریخ، آمادگی لازم را برای این گفتوگو پیدا نکرد.
پس از انجام گفتوگو که از سوی شما جدی، محتوایی و موفق نامیده شد، نماینده شما اظهار داشت که سوالهای جدی جمهوری اسلامی ایران را با سایر اعضا مطرح خواهد کرد و ١٠ روز پس از آن در تماس تلفنی اعلام کرد که قرار است در جلسه مدیران شش کشور در واشنگتن و سپس وزرای خارجه آنها در نیویورک پرسشهای جمهوری اسلامی ایران بررسی و سپس پاسخ ارائه شود.
جلیلی افزوده است: اکنون برای جامعه جهانی جالب است که در روند گفتوگو، آنگاه که سوالی منطقی طرح میشود، طرف گفتوگو به جای ارائه پاسخ و رفع ابهام از ابزار فشار استفاده میکند. این رفتار غیرمنطقی در قضاوت جامعه جهانی گواه نداشتن پاسخ روشن به پرسشهای اصولی جمهوری اسلامی ایران است و این شبهه را تقویت میکند که نگاه برخی قدرتها به گفتوگو صرفا تاکتیکی و مقطعی است. فقدان تمدن گفتوگو در برخی قدرتها که میخواهند با ملتها با تکیه بر اهرمهای فشار به جای استدلال سخن بگویند، از نظر جامعه جهانی پوشیده نیست.
در این نامه تصریح شده است: نزدیک به شش ماه پیش جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر ظرفیتهای واقعی خود با ارائه بسته پیشنهادی، بستری را برای گفتوگو حول نگرانیهای مشترک با تعهدات دسته جمعی برای نیل به جهانی مبتنی بر عدالت، صلح و آرامش پیشنهاد کرد. به خوبی واقف هستید که از مهمترین محورهای این بسته همکاری برای جهانی عاری از سلاحهای کشتار جمعی و تلاش دسته جمعی برای خلع سلاح هستهای و عدم اشاعه بود که ظاهرا برای قدرتهایی که سالها در جهت انباشت سلاح هستهای و اشاعه آن عمل کردهاند، خوشایند نیست. دبیر شورای عالی امنیت ملی تاکید کرده است: بدون شک استقبال از این پیشنهاد، از دست ندادن زمان و فرصتها و پرهیز از رفتارهای غیرمنطقی میتوانست مبنای مناسبی برای همکاریهای سازنده باشد.
واکنش سولانا به نامه جلیلی
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی روز سهشنبه در برلین اعلام کرد که نامه مذاکره کننده ارشد هستهای ایران از سیاستهای دوگانه غرب انتقاد میکند، اما باعث تغییر رویکرد دوسویه غرب نمیشود. به گزارش ایلنا به نقل از رویتر، خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی، درباره نامه سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هستهای ایران و دبیر شورای عالی امنیت ملی این کشور که روز دوشنبه توسط سفیر ایران در بروکسل به سولانا ابلاغ شد، با اشاره به رویکرد دوسویه دیپلماسی و تهدید به تحریم گفت: این نامهای است که به نوعی از سیاستهای ما شکایت میکند، اما سیاست ما روشن است؛ سیاست ما رویکرد دو سویه است.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا این نامه مذاکره با ایران را دشوارتر میکند،گفت: این فقط یک نامه است.
ارسال نظر