نگرانی تلآویو از همکاریهای مسکو و تهران
نظامی-فنی خود با ایران است، البته به عقیده کارشناسان مسکو قصد چشم پوشی از این همکاریها را ندارد.
هدف نخست وزیر اسرائیل از سفر به مسکو متقاعد ساختن مقامات روسی برای صرفنظر کردن از ادامه همکاریهای
نظامی-فنی خود با ایران است، البته به عقیده کارشناسان مسکو قصد چشم پوشی از این همکاریها را ندارد. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه نووی یه ایزوستیا، ایهود اولمرت، نخست وزیر مستعفی اسرائیل روز دوشنبه برای انجام یک سفر کاری وارد مسکو شد. اولمرت دوشنبه شب با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و دیروز با دیمیتری مدودف، رییس جمهوری روسیه دیدار و گفتوگو کرد.منابع خبری نزدیک به وزارت خارجه اسرائیل یادآور شدهاند که برای تل آویو داشتن روابط خوب با مسکو اهمیت زیادی دارد و بر این عقیدهاند که این روابط نباید بهخاطر تیرگی روابط اخیر بین مسکو و واشنگتن لطمه ببیند. به نوشته این روزنامه، با وجود استعفای وی از سمت نخست وزیری و خارج شدنش از جهان سیاست، اولمرت این سفر را ضروری دانسته است تا مقامهای روسی را متقاعد سازد تا از ادامه همکاریهای نظامی- فنی خود با سوریه و بهخصوص ایران که نگرانیهای جدی را در تل آویو بوجود آورده است، صرفنظر کند. هرچند به عقیده کارشناسان روسیه قصد چشم پوشی از این نوع همکاریها را ندارد، چرا که این همکاری کاملا به نفع مسکو است. مساله بر سر فروش مجموعه سیستمهای موشکی- ضدهوایی اس-۳۰۰ روسیه به جمهوری اسلامی ایران است که روز دوشنبه وزارت امور خارجه ایران خرید آنها را تایید کرد.
این تسلیحات تدافعی مدرن میتوانند ایران را در مقابل حملات نظامی احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای که حتی برنار کوشنر، وزیر خارجه فرانسه آن را بعید ندانسته، در امان بدارد.
البته سرگئی کاراگانوف، رییس دانشکده سیاست و اقتصاد جهانی دانشگاه دولتی «مدرسه عالی اقتصاد» در رابطه با ادعای کوشنر میگوید: غالبا از چنین احتمالاتی در مذاکره با وزیر امور خارجه کشور دیگری صحبت به میان نخواهد آمد.
به عقیده وی، احتمال چنین حملهای به ایران بسیار کم است، بویژه آنکه دولت آمریکا مدتها است گوشزد کرده است که قصد ندارد مسوولیت چنین اقدامی را بر عهده بگیرد. هرچند نباید احتمال آن را بهطور ۱۰۰درصد منتفی دانست. از سوی دیگر به نظر این کارشناس، هرچند روسیه علاقهای به هستهای شدن ایران ندارد، ولی فروش تسلیحات متعارف به ایران همواره روندی رو به رشد داشته و مسکو قصد ندارد از این معاملات پر منعفت دست بردارد. میخائیل مارگلییف، رییس کمیته امور بینالملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه نیز نظر مشابهی دارد. به گفته وی، در حال حاضر اوضاع سیاسی در داخل اسرائیل آنقدر پیچیده است که اراده سیاسی لازم برای چنین اقدامی از سوی تلآویو برای حمله نظامی به ایران کافی به نظر نمی رسد.
مارگلییف نیز ادامه همکاریهای نظامی با تهران را دارای منافع اقتصادی زیادی برای روسیه میداند که مسکو از آن صرف نظر نخواهد کرد. به گفته وی، هرچند قصد روسیه توانمند کردن بنیه نظامی ایران نیست، ولی مساله قراردادهای فروش تسلیحات نظامی به ایران همواره موضوعی برای معامله بوده است.
این در حالی است که شبکه ۱۰تلویزیون اسرائیل به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد: آمریکا تا زمانی که نیروهایش در عراق مستقر هستند، اجازه حمله اسرائیل به ایران را نمیدهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام اسرائیلی که ایهود اولمرت، نخست وزیر این رژیم را در سفر به مسکو همراهی میکرد از اظهار نظر درباره این خبر خودداری کرد. این گزارش که در کانال ۱۰ اسرائیل منتشر شده، حاکی از آن است که هرگونه حمله به ایران منجر به آسیبپذیری نیروهای آمریکایی مستقر در عراق میشود.
این در حالی است که نیروهای آمریکایی حداقل تا دو سال آینده در عراق خواهند ماند. کانال ۱۰ مدعی شد: چون اسرائیل دریافته است که تلاشهای بینالمللی و تحریمهای سازمان ملل برای توقف برنامه هستهای ایران شکست میخورد، در نهایت روزی باید با ایران روبهرو شود. مقامهای ایرانی بارها تاکید کردهاند هرگونه تجاوز به خاک این کشور با پاسخ شدیدی روبهرو خواهد شد. بنابراین گزارش، مقامها در وزارت خارجه اسرائیل در حال کار روی اوراق سیاسی هستند تا با یک ایران هستهای کنار بیایند.
ارسال نظر