متکی: سوخت هستهای مورد نیاز همه را تضمین میکنیم
وزیر امور خارجه تصریح کرد: پس از کامل شدن تولید سوخت در داخل ایران تامین سوخت مورد نیاز همه کسانی که به سوخت هستهای نیاز دارند را تضمین میکنیم. به گزارش ایسنا، منوچهر متکی، وزیر امور خارجه یکشنبه در کنفرانس خبری مشترک با همتای ونزوئلایی خود در پاسخ به سوالی درباره اظهارات نقل شده از علیاصغر سلطانیه سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه اگر تضمینی به ایران داده شود، از ادامه غنیسازی صرفنظر خواهد کرد؟ گفت: ایران از حق غنیسازی خود صرفنظر نمیکند و آقای سلطانیه نیز توضیحات لازم را درباره دیدگاهشان ارائه کردند.
وی با اشاره به یک مثل قدیمیایرانی که انسان از هر سوراخی یک بار گزیده میشود، اظهار کرد: ما قولهای کشورهای مختلف در زمینه همکاری برای فنآوری صلحآمیز هستهای را تجربه کردیم که بدقولترین آنها آمریکا بود. براساس قرارداد سال ۱۹۷۵، این کشور متعهد به تولید ۲۳ هزارمگاوات برق هستهای بوده است. آلمانیها نیز امتحان خود را با تکمیل نکردن نیروگاه بوشهر و همچنین برخی کشورهای دیگر پس دادند.
متکی با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای خاطرنشان کرد: این مساله به معنای ساخت نیروگاهها و میلیاردها دلار سرمایهگذاری است که تجربه تاریخی ما ایجاب میکند که با تدبیر در این زمینه عمل کنیم و تدبیر ایران این است که در تولید سوخت برای نیروگاههایش و احیانا برای دیگران خودکفا باشد.
به گفته او، بر اساس قانون و حقوق مصرحه ان.پی.تی ایران مصمم است که با خودکفایی کامل به فعالیتهای صلحآمیز هستهای ادامه دهد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: زمانی که تولید سوخت کامل شد این تضمین را میدهیم که نیاز همه کسانی که نیازمند سوخت هستند را تامین کنیم. متکی پیش از پاسخ به سوال خبرنگاران، با اشاره به سفر وزیر امور خارجه ونزوئلا به تهران گفت: سفر ایشان به تهران در راستای ادامه مشورتهای دو کشور درباره موضوعهای مربوط به روابط دوجانبه و تحولات مختلف سیاسی بینالمللی در دو منطقه مهم آمریکای لاتین و خاورمیانه و نیز جهان است.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: اراده سیاسی رهبران دو کشور در جهت منافع دو کشور، برخی موانع ممکن را برطرف میکند که در دیدار دوجانبه نیز روابط خود را در حوزههای نفتی، بانکی، صنعتی و ایده دو رییسجمهور در مورد تشکیل صندوق مشترک و مراحل اجرایی آن را مرور کردیم.
به گفته متکی، دو کشور دارای زمینههای فراوان و بنیههای خوب اقتصادی برای همکاری هستند که بههمین منظور میلیاردها دلار پروژه مشترک به امضا رسیده و بخشی از آنها در دست اجرا است و بخشی پایان یافته است.
او همچنین همکاری در زمینه انرژی و تاسیس واحدهای متانول را از دیگر پروژههای مشترک بین دو کشور عنوان کرد که در چشمانداز روشنتر، دو کشور گامهایی را به سوی پیشرفت برمیدارند.
وی همچنین از سفر هوگو چاوز، رییسجمهور ونزوئلا در ماههای باقی مانده سال جاری میلادی به تهران خبر داد و گفت: امروز وزیر امور خارجه ونزوئلا دیداری با رییسجمهوری دارند که درباره سفر چاوز به تهران در ماههای باقیمانده سال جاری میلادی هماهنگی میکنیم. کمیسیون اقتصادی مشترک آتی دو کشور نیز امکاناتی برای فعالان اقتصادی دو کشور فراهم میکند.
وزیر خارجه همچنین شنبه شب در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره انگلیسی با تاکید بر مواضع جمهوری اسلامیتنها راه حل مشکل هستهای را وفاداری به اصول آژانس بینالمللی انرژی اتمی و به رسمیت شناختن حق ایران در استفاده مسالمت آمیز از انرژی هستهای دانست.
متکی درباره احتمال گفتوگو با زمامداران جدید آمریکا بعد از انتخابات ریاست جمهوری این کشور گفت: باید مواضع زمامداران آمریکا را در جای خود و هنگام استقرار آنها در موقعیتهای واقعیشان دید.
متکی تاکید کرد: ما به گفتوگو با آمریکا به عنوان یک شو و نمایش نگاه نمیکنیم، از اینرو، چارچوب گفتوگو نخست تعیین چارچوبی مخصوص و سپس مشخص کردن سهم هر طرف برای پیشبرد واقعی آن است.
وی در مورد امکان حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هستهای ایران گفت: اسرائیل عددی نیست بلکه آن رژیم فقط میتواند به کمک آمریکا چنین حرکتی انجام دهد که قطعا پاسخ مقتضی را دریافت خواهد کرد، ایران نه افغانستان است و نه عراق. متکی همچنین در گفتوگو با هفتهنامه نیوزویک اظهار کرد: آمریکا در مواقعی که در تحمیل سیاستهایش شکست میخورد ایران را مقصر میداند و رییس جمهوری بعدی آمریکا باید تغییراتی بنیادی در سیاستهایش اتخاذ کند.
وی در پاسخ به اینکه ظاهرا مقامهای دولت شما درباره بستن تنگه هرمز در صورت وقوع یک حمله صحبت کردهاند؟ گفت: تعدادی از مقامهای آمریکایی و اسرائیلی اظهاراتی نظامی مطرح کرده و مواضع نظامی اتخاذ کردهاند، طبیعتا آنان پاسخهای نظامیدریافت خواهند کرد.
وی همچنین در پاسخ به اینکه«رییس جمهور بوش، ایران را عضو محور شرارت خوانده است، سپس در ژوئیه گذشته یکی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه یعنی ویلیام برنز را برای شرکت در مذاکرات با ایران فرستاد، این تغییری واقعا بزرگ بود»، اظهار کرد: ما از حضور برنز در مذاکرات ژنو استقبال کردیم. ما احساس میکنیم که اگر این رویکرد واقعی باشد که آمریکا در حال حاضر درباره مساله هستهای اتخاذ کرده است، باید به چنین تلاشها ادامه دهد.
دولت آمریکا اولین گام واقعگرایانه را برداشته است.
ارسال نظر