گفتوگوی انتقادی دولت و مجلس در نشست دو جانبه
دنیایاقتصاد - در نشست مشترک دولت و مجلس که یکشنبه شب در محل نهاد ریاستجمهوری برگزار شد، انتقادات کارشناسی مجلس از دولت توسط لاریجانی، عبدالهی و مصباحی مقدم مطرح شد. لاریجانی مباحث خود را در قالب سه انتقاد از قوه اجرایی به ویژه در حوزه ادغام شورایهای تصمیمسازی و عمل به ضوابط اجرایی بودجه به جای قانون بودجه به پیش برد. در نشست مشترک مجلس و دولت مطرح شد:
انتقاد نمایندگان از سیاستهای اقتصادی دولت
دنیای اقتصاد- رییس دولت نهم در نشست مشترک دولت و مجلس تاکید کرد که هیچکدام از دولتهای گذشته به اهداف برنامههای توسعه دست نیافتهاند. لاریجانی در همین نشست در سخنانش در واکنش به این مطلب گفت: گاهی اوقات گفته شده که هیچیک از دولتهای گذشته موفق به اجرای برنامههای توسعه نشدند، ولی برخی از آنها در بخش صنعت و کنترل تورم برنامهای خوبی داشتند که سیاستها عوض شد و باعث بروز برخی مشکلات شد.
نشست مشترک مجلس و دولت که به میزبانی رییسجمهور در محل نهاد ریاستجمهوری برگزار شده بود، به جلسهای تبدیل شد که لاریجانی به بخشی از اظهارات احمدینژاد پاسخ گفت و درست اجرا نشدن قانون بودجه توسط دولت را روال درستی ندانست.
نمایندگان درحالی یکشنبه گذشته به ضیافت افطاری احمدینژاد رفتند که رییسجمهور دولت نهم را دولتی معرفی کرد که بیشترین پایبندی را به قوانین و مصوبات مجلس داشته است، اما، رییس مجلس در سخنان خود تاکید کرد که انتظار مجلس از دولت این است که سمبل قانونگرایی باشد.به گزارش ایلنا، رییسجمهور در این نشست با تاکید بر اینکه دولت و مجلس یار و همراه هم هستند، تصریح کرد: دولت نهم بیشترین پایبندی به قوانین و مصوبات مجلس را داشته است. محمود احمدینژاد، با تاکید بر اینکه قوای مجریه و مقننه در نقطه مقابل هم قرار ندارند، بلکه در یک راستا و مکمل هم هستند، تصریح کرد: موفقیت دولت، موفقیت مجلس است و دولت بدنه کارشناسی مجلس میباشد.وی با اشاره به اینکه دولت نهم قانونمندترین دولت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است، اظهار کرد: دولت متعهد به اجرای قانون بوده و آن را وظیفه خود میداند و قانونمند بودن را نشانه انقلابیگری میداند.رییس قوهمجریه با تاکید بر اینکه دولت نهم به قوانین و مصوبات مجلس بیشترین پایبندی را نسبت به دولتهای گذشته دارد، خاطر نشان کرد: دولت نظارت مجلس را بهترین هدیه برای خود میداند.
رییسجمهور با اشاره به اینکه هیچ کدام از دولتهای گذشته به اهداف برنامههای توسعه دست نیافتند، گفت: البته دولت نهم براساس آمار و ارقام مستند، بیشترین تحقق برنامهها را داشته و در مقایسه با بقیه دولتها بسیار موفق بوده است، اما بهرغم این موفقیتها عدهای بیرون از دولت و مجلس به تبلیغات منفی علیه دولت میپردازند و معتقدیم جوسازی علیه اقدامات دولت و زیر سوال بردن ارزشها ناشکری است.احمدینژاد با تاکید بر اینکه دولت و مجلس همدل و در کنار هم هستند، تصریح کرد: باید تلاش کنیم پرچم عزت ایران اسلامی را در داخل و خارج کشور در بالاترین نقطه به اهتزاز درآوریم و در کنار هم، اهداف انقلاب و ارزشها را به پیش ببریم.
همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، علی لاریجانی هم در این نشست با تاکید بر اینکه انتظار این است که برخی از اشکالات برطرف شود، اظهار کرد: در قانون بودجه دولت یک منطقی وجود داشت که در مجلس این منطق تغییر کرد. وی افزود: اینکه بعد از مدتی مشخص شود که قانون درست اجرا نشده است، روال درستی نیست. انتظار مجلس از دولت این است که سمبل قانون گرایی باشد.لاریجانی با اشاره به اختصاص بودجه ۵/۳ میلیارد دلاری برای واردات بنزین گفت: راهحل این نیست که بر مبنای آنچه در گزارش وزارت نفت آمده است، حدود چهار میلیارد برای واردات بنزین اختصاص یابد، دولت باید در این بخش لایحه میآورد و رقم درخواستی را تغییر میداد.رییس مجلس با تاکید بر اینکه تمایل دولت و مجلس گام برداشتن به سمت اهداف سند چشمانداز است، افزود: یکی از ملاحظات مجلس این است که تمام سازوکارهای اقتصادی به ویژه در بخش تولید و تورم در جهت رشد اقتصادی کشور تنظیم شود.
لاریجانی خطاب به اعضای دولت گفت: مساله دیگر موضوع تورم است. حتما دوستان ما در ارتباط با مردم بوده و متوجه هستند که نگرانیهایی دراین خصوص وجود دارد و بنابراین دولت هر لایحهای در راستای کنترل تورم و رشد تولید ارائه دهد مجلس استقبال میکند.
پاسخ لاریجانی به احمدینژاد
لاریجانی خاطرنشان کرد: گاهی اوقات گفته شده که هیچ یک از دولتهای قبلی موفق به اجرای برنامههای توسعه نشدند، ولی با توجه به این که دولتهای گذشته فراز و فرودهای مختلفی داشتند، برخی از آنها دربخش صنعت یا کنترل تورم برنامههای خوبی داشتند که سیاستها عوض شد و باعث بروز برخی مشکلات شد.
رییس مجلس یادآور شد: از جمله توافقات دولت و مجلس میتواند این باشد که سیاستهایی که در بخش سرمایه گذاری وجود دارد دارای ثبات شوند. وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه نمایندگان علاقهمند هستند تا به دولت کمک کنند، بر حل مشکلات موجود در برخی دستگاهها از جمله مشکلات در بخش تولید انرژی و برق و همچنین وزارت آموزش و پرورش و وجود نظارت دقیق بر عملکردها تاکید کرد و نظارت کامل و دقیق را موجب حرکت جهنده در بخش اجرا دانست.
رییس قوه مقننه در ادامه به روحیه خدمت در دولت نهم اشاره و تصریح کرد: این روحیه باعث بروز ابتکار از جمله سفرهای استانی و حل مشکلات در بسیاری از استانها شد.لاریجانی گفت: ایدههایی که دولت در راستای تحقق اهداف انقلاب دنبال کرده است ارزشمند است و نمره خوبی دارد. وی سخنان اعضای دولت و مجلس در این جلسه را مثبت ارزیابی کرد و گفت: شاخصهای که مطرح شد برخی اندرز دهنده و برخی امیدوار کننده اند که هر دو حالت باید مورد توجه قرار گیرد.علی لاریجانی همچنین نشست مشترک هیات دولت و نمایندگان مجلس را فرصت خوبی برای حرکت هماهنگتر به منظور خدمترسانی بیشتر به مردم خواند. رییس مجلس هشتم تصریح کرد: باید به تعاطی فکری میان مجلس و دولت اهمیت بدهیم و نگذاریم برخی اختلافات سطحی و کوچک در برداشت از قوانین، به حذف و نفی یکدیگر منجر شود.
وی به برخی انتظارات مجلس از دولت اصولگرا اشاره کرد و گفت: توقع داریم که دولت بیش از پیش نمونه قانونگرایی و محل تمرکز و اهمیت به قانون باشد.
سه انتقاد لاریجانی از دولت
همچنین محمدرضا میرتاجالدینی، یک عضو هیاترییسه در گفتوگو با دنیای اقتصاد، با اشاره به جلسه دولت و مجلس گفت: لاریجانی در این جلسه به سه نکته در مورد عدم انطباق عملکرد دولت با قانون اشاره کرد که بحث اول، مساله کاهش ساعات کار کارمندان بود که این نکته بر خلاف قانون بود چرا که براساس قانون، سقف ساعات کار در هفته ۴۴ ساعت است و توزیع آن با حفظ این سقف بر عهده دولت است.وی ادامه داد: مورد دوم، اشاره لاریجانی به انحلال شوراهای عالی دولت بود که این اقدام هم بر خلاف قانون بوده است که در نهایت مجمع تشخیص مصلحت هم نظر مجلس را تایید کرده است.وی مورد سوم در سخنان لاریجانی را بحث ردیفهای بودجه برشمرد و تاکید کرد که لاریجانی تاکید کرده دولت باید براساس آنچه مجلس مصوب کرده بود، حرکت میکرد.
میرتاجالدینی همچنین اظهارات رییس کمیسیون اقتصادی مجلس را مورد اشاره قرار داد و گفت: مصباحی مقدم تاکید کرد که از سال ۸۳ به این سمت میزان استفاده از درآمدهای ارزی رو به افزایش بوده است و در نهایت در سال ۸۴ به بالای ۵۰میلیارد دلار در سال رسیده است.وی تاکید کرد: برگزاری این جلسات باید به صورت منظم و متناوب و فصلی ادامه یابد و وقت کافی برای صحبت نمایندگان و وزیران نیز وجود داشته باشد. نماینده تبریز با تاکید بر محدود بودن زمان نشست یکشنبه شب گفت: بهدلیل محدود بودن وقت، فرصت به دیگر روسای کمیسیونها و وزیران برای بیان نقطه نظرات نرسید.
احمدینژاد تنها افزایش تورم را پذیرفت
از سوی دیگر محمدرضا خباز، مخبر کمیسیون اقتصادی مجلس هم جلسه دولت و مجلس را مورد اشاره قرارداد و با بیان این که مصباحی مقدم، در طی سخنان کوتاهش، گزارش کاملی را با محوریت مقایسه عملکرد دولت از ابتدای روی کارآمدنش تا به امروز ارائه کرد، گفت: مصباحی مقدم هزینههای جاری دولت را در سال ۸۳، ۲۲هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت که این رقم در عرض این ۳، ۴ سال به ۵۸هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. خباز ادامه داد که مصباحی مقدم هزینههای عمرانی دولت در سال ۸۴ را ۷هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: که این رقم در بودجه مصوب ۸۶، ۲۴هزار میلیارد تومان است. خباز با استناد به اظهارات مصباحی مقدم، درآمدهای نفتی دولت در آخرین سال دولت هشتم را ۳۶میلیارد دلار اعلام کرد و گفت که این رقم امسال به ۸۱میلیارد دلار رسیده است. خباز گفت که رییس کمیسیون اقتصادی مجلس رقم واردات کشور را در سال ۸۴، ۳۸میلیارد دلار اعلام کرد که این رقم در سال جاری به ۵۶میلیارد دلار افزایش یافته است. به گفته خباز، مصباحی مقدم صادرات نفت و گاز را ۵۴میلیارد دلار در سال ۸۴ اعلام کرد که این رقم به ۸۱میلیارد دلار رسیده است. همچنین مخبر کمیسیون اقتصادی به نقل از مصباحی مقدم گفت که مالیاتها در سال ۸۴، ۱۳۴۰۰میلیارد تومان بوده است که در سال جاری به ۱۹هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. به گفته این نماینده مجلس بنابراین دولت تنها در بخش مالیاتها منطبق بر اهداف برنامه چهارم توسعه عمل کرده است و در بقیه جاها منطبق بر برنامه نیست.
خباز در ادامه افزود که رییسجمهور و وزیر اقتصاد گفتند که کدام برنامه کامل اجرا شده است که برنامه چهارم کامل اجرا شود. مخبر کمیسیون اقتصادی ادامه داد که فرصت نشد تا سایر نمایندگان هم صحبت کنند و گرنه من میگفتم که این برنامه متفاوت است، برنامه چهارم یک قطعه از سند چشمانداز است و اگر این برنامه اجرا نشود به اهداف سند نمیرسیم. وی ادامه داد که احمدینژاد گفت، فقط یک چیز را قبول دارم و آن تورم است که منطبق بر برنامه نیست. خباز تصریح کرد که تورم یک ماده بسیط نیست بلکه یک عضو مرکب و معدل اقتصادی یک کشور است که اگر این معدل خوب نباشد پس سایر ارکان هم به خوبی عمل نکردهاند.
درخواست احمدینژاد از لاریجانی
خباز در ادامه گفت که لاریجانی در این نشست به احمدینژاد گفت که انتظار داریم قانون را اجرا کنید که احمدینژاد هم در پاسخ گفت: قوانینی بنویسید که ساده و راحت باشد و اینقدر دستانداز نداشته باشد که در هنگام اجرا پدر صاحب بچه در بیاید، برنامه چهارم عملیاتی نیست و پر از اشکال است.
خباز ادامه داد: دولتهای برنامه گریز و برنامهستیز در هیچ جای دنیا موفق نبودهاند لذا باید به برنامه و قانون احترام بگذاریم و دقیقا براساس آن حرکت کنیم. اگر برنامه مشکلی داشت چرا دولت آن را اصلاح نکرد.
ارسال نظر