واکنش ایران به قطعنامه چهارم
دنیای اقتصاد- شورای امنیت سازمان ملل شامگاه شنبه به وقت نیویورک به اتفاق آرا قطعنامه دیگری علیه ایران تصویب کرد؛ هرچند این قطعنامه برخلاف میل واشنگتن حاوی تحریمهای تازهای علیه ایران نیست، اما آمریکا آن را به عنوان نشانه اتحاد بینالمللی علیه برنامه اتمی ایران تعبیر کرده است. جمهوری اسلامی ایران نیز با صدور بیانیهای اقدام شورای امنیت سازمان ملل را در تصویب قطعنامه جدید علیه خود، اقدامی غیرقانونی و مردود اعلام کرد. اعضای شورای امنیت برخلاف تایید صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای تهران توسط آژانس رای دادند:
تصویب چهارمین قطعنامه علیه برنامه هستهای ایران
شورای امنیت سازمان ملل شامگاه شنبه به وقت نیویورک به اتفاق آرا قطعنامه دیگری علیه ایران تصویب کرد. این قطعنامه ایران را برای تعلیق بخشهای حساس برنامه هستهای خود ترغیب میکند.
هرچند این قطعنامه برخلاف میل واشنگتن حاوی تحریمهای تازهای علیه ایران نیست، اما آمریکا آن را به عنوان نشانه اتحاد بینالمللی علیه برنامه اتمی ایران تعبیر کرده است. این در حالی است که ناظران بینالمللی این قطعنامه را تلاشی برای حفظ وجهه غرب در برابر ایران ارزیابی میکنند. قطعنامه ۱۸۳۵ به عنوان چهارمین قطعنامه علیه ایران، از تهران میخواهد بهطور کامل و بدون معطلی به تعهدات خود (براساس قطعنامههای مرتبط سازمان ملل) عمل و درخواستهای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را اجرا کند. درخواست از ایران برای برآوردن درخواستهای شورای حکام در شرایطی مطرح میشود که ایران با تاکید بر ادامه همکاری با آژانس براساس توافقات پادمان معاهده ان.پی.تی بر حق خود در برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای تاکید کرده است.محمد البرادعی، مدیرکل آژانس نیز برای سیزدهمینبار در آخرین گزارش خود صلحآمیز بودن و عدم انحراف برنامه هستهای ایران را تایید کرده است. قطعنامه از ایران میخواهد سه قطعنامه پیشین شورای امنیت را هرچه سریعتر اجرا کند.
این رایگیری بیدرنگ پس از توافق روز جمعه آمریکا و روسیه برای پیگرفتن تلاشهای شورای امنیت در محکومیت برنامه اتمی ایران انجام شد.
زلمای خلیلزاد، سفیر آمریکا در سازمان ملل از تصویب این قطعنامه توسط کلیه ۱۵عضو شورای امنیت استقبال کرد. وی گفت: این نشان میدهد که جامعه بینالمللی بر سر این موضوع متحد است و اینکه ایران باید همکاری کند.
این درحالی است که ایران برداشت متفاوتی از این قطعنامهها دارد و آن را ناشی از «فشار چند کشور معدود غربی» بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی میداند.خلیلزاد تاکید کرد که رویارویی بر سر برنامه اتمی ایران باید «از طریق دیپلماسی و رویکرد دو وجهی» شامل مشوقهای اقتصادی توسط شش قدرت (اعضای دائم شورای امنیت و آلمان) و تحریمها حل شود.
قطعنامه ۱۸۳۵همچنین بر «تعهد شورا نسبت به یافتن راه حلی مبتنی بر مذاکره برای مساله اتمی ایران» تاکید میکند و از «رویکرد دو وجهی» بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا استقبال میکند.آمریکا و متحدان اروپایی آن خواستار تصویب دور تازهای از تحریمها علیه ایران بودند، اما با مقاومت چین و به ویژه روسیه روبهرو شدند.ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان ملل اشاره کرده است که قطعنامه تازه بار دیگر تاکید میکند که کشمکش بر سر برنامه هستهای ایران باید از طریق دیپلماسی حل شود. وی گفت، قطعنامههای قبلی با دقت تنظیم شدهاند تا از هر گونه راه حل نظامی برای مشکل پرهیز شود.مقامهای ارشد غربی روز جمعه ابراز رضایت کرده بودند که توافق بر سر قطعنامه تازه به تهران نشان میدهد که فعالیت گروه ۱+۵برای مهار برنامه اتمی ایران متوقف نشده است. این درحالی است که سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی قطعنامه یاد شده را شبیه یک بیانیه سیاسی خوانده است. کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا پیش از این گفته بود: هدف قطعنامه ۱۸۳۵، نشاندادن وحدت اعضای گروه ۱+۵پس از بروز اختلافات با روسیه بر سر مناقشه گرجستان است. وی اظهار کرده بود: همچنین به ویژه مهم است که ایرانیها تشخیص دهند که فرآیند کاری گروه ۱+۵همچنان به قوت خود باقی است.اندونزی در نشست صبح شنبه شورای امنیت اعمال تعدیل در پیشنویس ارائه شده توسط گروه ۱+۵را خواستار شده و تاکید کرده بود که باید این مطلب ذکر شود که باب گفتوگو با ایران همچنان باز است.
تصویب قطعنامه جدید درباره ایران در شورای امنیت باتوجه به این که در آن تنها به تکرار مواضع پیشین اکتفا شده و آمریکا نتوانست با وجود خواست خود نکتهای تازه به تحریمهای ایران بیفزاید، حاکی است که واشنگتن تنها به جنبه سیاسی تصویب این قطعنامه توجه داشته است تا به وسیله آن بتواند فضای ضدایرانی تازهای در رسانهها و محافل جهانی درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران ایجاد کند.
در همین حال به گفته نماینده روسیه در نیویورک این قطعنامه که به ابتکار عمل مسکو در شورای امنیت تصویب شده است،
نه تنها شامل تحریم جدیدی نیست، بلکه مانع از حل و فصل نظامی مساله هستهای ایران میشود.به گزارش خبرگزاری ریانووستی، ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد اعلام کرد: قطعنامه جدید درباره ایران بهگونهای تنظیم شده است تا مانع از هر نوع امکانی برای حلوفصل نظامی مساله هستهای این کشور شود. به عقیده طرف روسی تصویب این قطعنامه از آن جهت لازم بود تا ثابت کند که فعالیت در چارچوب گروه کشورهای عضو ۱+۵در حل و فصل مساله هستهای ایران ادامه دارد و مسکو خود را همچنان در خصوص توافقات صورت گرفته قبلی در این زمینه پایبند میداند.قطعنامههای قبلی شورای امنیت سازمان ملل درباره برنامه هستهای ایران که در دسامبر سال ۲۰۰۶، در ماه مارس سال ۲۰۰۷ و در ماه مارس سالجاری به تصویب رسیده بودند از تهران میخواستند تا از ادامه فعالیت غنیسازی اورانیوم دست برداشته و برنامه موشکی خویش را نیز کاهش دهد. درخواست برای تعلیق فعالیت غنیسازی اورانیوم در شرایطی صورت میگیرد که ایران بهعنوان عضوی از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (ان.پی.تی) و بنا برتعهدات مندرج در این معاهده حق دارد از غنیسازی و استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای برخوردار باشد درصورتی که فعالیتهای خود را به بازرسان آژانس اعلام کند.
محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در گزارشهای متعدد خود با اشاره به بازرسیهای صورت گرفته از برنامه هستهای ایران بر نبود انحراف در مواد هستهای اعلام شده از سوی ایران تاکید کرده است. از اینرو درخواست از ایران برای تعلیق غنیسازی تلاشی برای محروم کردن تهران از حقی است که بنا بر معاهده (ان.پی.تی) به آن داده شده است.
تهران:دخالت شورای امنیت مبنای حقوقی ندارد
جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیهای اقدام شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامه جدید علیه خود را اقدامی غیرقانونی و مردود اعلام و تاکید کرد ملت ایران در عزم راسخ خود برای پیگیری حقوق مسلم خویش لحظهای تردید به خود راه نخواهد داد.
در بیانیه نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل که همزمان با تصویب قطعنامه ۱۸۳۵ در محل شورای امنیت و نیز سازمان ملل در اختیار اعضای سازمان ملل و رسانههای گروهی قرار گرفت، آمده است: «باعث تاسف است که جامعه جهانی یکبار دیگر شاهد آن است که شورای امنیت در حرکتی عجولانه، غیر قابل قبول و غیر قابل توجیه مبادرت به تصویب قطعنامهای غیر قانونی درباره موضوعی میکند که تحت هیچ معیار منطقی و حقوقی در حیطه وظایف این شورا نیست و تهدیدی را متوجه صلح و امنیت بینالمللی نمیکند. دخالت شورای امنیت در رابطه با برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران و اقدامهای این شورا در این خصوص نه تنها غیر منصفانه و سیاسی است، بلکه کاملا فاقد هر گونه مبنای حقوقی و منطقی است.
این بیانیه افزوده است: «این گونه حرکات غیر قابل توجیه و مسلما غیرسازنده است؛ چرا که کشورهای بانی این قطعنامه باید تلاش میکردند تا به جای اتخاذ اقدامهای غیرقانونی و افزودن بر بیاعتمادی ملت ایران، نسبت به جلب اعتماد آنها از طریق همکاری سازنده و تعهدات جمعی بپردازند.» نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل در بیانیه خود همچنین تاکید کرده است: «همان گونه که کرارا و در مناسبتهای مختلف تاکید کردهایم و همان گونه که حقایق مسلم موجود نیز به خوبی گواهی میدهد، برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلحآمیز بوده و صلحآمیز باقی خواهد ماند.» در این بیانیه همچنین تصریح شده است: «ملت ایران بدون توجه به اقدامهای شورای امنیت از جمله اقدام غیرقانونی امروز این شورا، در پیگیری و اعمال حقوق مسلم خود در جهت استفاده صلحآمیز از تکنولوژی هستهای مصمم بوده و هست.»
ارسال نظر