ادعای مککین و اوباما درباره برنامه هستهای ایران
دو نامزد اصلی انتخابات آمریکا در جریان نخستین مناظره خود که از تلویزیونهای سراسری آمریکا پخش شد، در حالی که مدیر کل آژانس اتمی به تازگی برای سیزدهمین بار صلحآمیز بودن هستهای ایران را تایید کرده است، نسبت به آنچه که خطر «برنامه اتمی ایران» خواندند، هشدار دادهاند. جان مک کین نامزد جمهوریخواهان در این مناظره مدعی شد: مجهز شدن ایران به سلاح اتمی خطر بالقوه ایجاد یک «هولوکاست دوم» علیه یهودیان اسرائیل را به دنبال دارد و به رقابت تسلیحاتی در منطقه دامن میزند.
این سناتور اهل آریزونا با بیان اینکه ما نمیتوانیم اجازه وقوع یک هولوکاست دوم را بدهیم، افزود: سایر کشورهای منطقه «برای به دست آوردن سلاحهای اتمی» تحت فشار قرار خواهند گرفت.
مک کین گفت: ما میتوانیم تحریمهای جدی و دردناکی بر ایران تحمیل کنیم، که به نظر من میتواند اثر مثبتی داشته باشد.
وی همچنین دولت ایران را ناکارآمد دانست و اظهار کرد: ایران دولت بدی دارد، برای همین وضع اقتصادش هم بد است، در حالی که ایران صاحب درآمدهای قابل توجه نفتی است.
باراک اوباما نامزد دموکراتها نیز گفت که او در مورد ابعاد تهدید ایران با جان مک کین موافق است، اما مخالفت او با به کارگیری دیپلماسی مقابل تهران و سایر دشمنان آمریکا را قبول ندارد.
او تاکید کرد که ایران در اثر جنگ عراق قویتر شده است.
اوباما نگرانی مشابهی را در مورد خطر به راه افتادن رقابت تسلیحاتی در منطقه منعکس کرد و گفت که مسلح شدن ایران به سلاح اتمی با توجه به تهدیدی که متوجه اسرائیل میکند «شرایط بازی را عوض خواهد کرد.»
اما سناتور دموکرات افزود: من با سناتور مککین موافق نیستم که قادر خواهیم بود تحریمهایی که لازم است را بدون مقداری همکاری با کشورهایی مانند روسیه و چین اعمال کنیم.
وی که همواره خواستار گفتوگوی مستقیم با ایران شده است، تکرار کرد: ما همچنین باید درگیر یک دیپلماسی شدید و مستقیم با ایران شویم.
مککین که در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران پیرو سیاست سلطه طلبانه جورج بوش رییسجمهوری کنونی آمریکا است، همچنین در مناظره یادشده افزود: باید جبههای از کشورهای به اصطلاح دموکراتیک تشکیل شود که با وجود ممانعت روسیه از اقدام جدی علیه ایران، بتواند تحریمهای معنی داری را علیه ایران تصویب و اجرا کند.
باراک اوباما نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری نیز در این مناظره گفت: این نظر که با گفتوگو نکردن به نتیجه میرسیم و آنها نظر خود را تغییرمی دهند، نادرست است.
مککین در اعتراض به این سخنان اوباما گفت وی میخواهد با رییسجمهوری ایران بر سر یک میز بنشیند در حالی که احمدینژاد میخواهد اسرائیل را از نقشه جهان محو کند.
این درحالی است که اوباما نیز با تکرار دیپلماسی مستقیم گفت: هنری کسینجر و چند تن از وزیران خارجه سابق آمریکا به تازگی گفتند که باید بدون پیش شرط با ایران مذاکره کرد.
اوباما در عین حال گفت که رژیم ایران سرکش است و ممکن است مذاکره به نتیجه نرسد، اما در صورت طرح ایده مذاکره و مخالفت ایران با آن، ما میتوانیم اتحاد قوی تری علیه تهران ایجاد کنیم.
نامزد دموکراتها در ادامه تصریح کرد که او از دیپلماسی قاطع در قبال ایران و تشدید تحریمها حمایت میکند.
ارسال نظر