ناامیدی دولت بوش نسبت به اقدام سختگیرانه شورای امنیت علیه تهران
رییسجمهور آینده آمریکا با ایران گفتوگو میکند؟
دنیایاقتصاد- در شرایطی که سردی روابط میان روسیه و آمریکا در محافل و مراجع بینالمللی از جمله گروه ۱+۵، شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در سیاستهای متضاد یا حتی گاه متناقض این دو کشور نمود یافته است، منابع خبری آمریکا از دلسردی دولت بوش در مورد دستیابی به اجماع قدرتها به منظور اعمال فشارهای بیشتر علیه ایران گزارش میدهند.
سخنگوی کاخ سفید: اطلاعات هستهای جامع در اختیار آژانس قرار گیرد
دنیایاقتصاد- در شرایطی که سردی روابط میان روسیه و آمریکا در محافل و مراجع بینالمللی از جمله گروه ۱+۵، شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در سیاستهای متضاد یا حتی گاه متناقض این دو کشور نمود یافته است، منابع خبری آمریکا از دلسردی دولت بوش در مورد دستیابی به اجماع قدرتها به منظور اعمال فشارهای بیشتر علیه ایران گزارش میدهند. دولت بوش کمتر از دو ماه دیگر کلید کاخ سفید را در دستان مک کین جمهوریخواه یا باراک اوبامای دموکرات خواهد گذاشت و این چنین است که از هماینک تحلیلگران، سیاستمداران و گاه مراکز پژوهشی ایالات متحده در پی چارهجویی و بربستن سیاستی نو علیه تهران برآمدهاند. در این میان، اما گفتوگوی رییسجمهور آینده آمریکا با مقامهای ایران بیشترین طرفدار را دارد، هرچند که برخی از مراکز از جمله مرکز سیاست دو حزبی آمریکا ترکیبی از تمام گزینههای اقتصادی، سیاسی و... را برای مقابله با ایران طرح میکنند. به گمان بوش جمهوریخواه اگرچه روزگار ضعف و نخوت خود را طی میکند، اما خواهان واگذاری کاخ سفید به هم حزبی خود است؛ و شاید از همین رو است که تلاش میکند با تکرار سیاستهای پیشین خود درباره ایران، راه را برای مک کین هموار کند. آمریکا در آخرین موضع خود در قبال تهران گفته است که ایران یا باید با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند یا با آنچه «عواقبی منفی» خواند، روبهرو شود.
به گزارش ایسنا، دانا پرینو، سخنگوی کاخ سفید بدون اشاره به تاکید محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر لزوم ارائه اسناد و مدارک مطالعات ادعایی به ایران گفت: ما آنچه را که آژانس گفت تکرار میکنیم و آن این است که ایران برای اثبات اظهارات خود باید اطلاعات جامعی به آژانس ارائه کند و دسترسی لازم را در اختیار آژانس قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، سخنگوی کاخ سفید همچنین گفت: کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در نیویورک با همتایان انگلیسی، فرانسوی، چینی و آلمانی خود دیدار میکند تا درباره مساله هستهای ایران گفتوگو کند.
البرادعی روز دوشنبه از اعضای شورای حکام خواست تا اجازه دهند که بازرسان اصل یا کپی اسنادی را که به این فعالیتها مربوط میشود، در اختیار ایران قرار دهند.
علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس در این باره گفته است که آمریکا با نشان ندادن این اسناد «برای آژانس و برای جامعه بینالمللی بن بست ایجاد کرده است.»
البرادعی همچنین گفت که تداوم برنامه غنی سازی اورانیوم ایران «در نبود توضیح کامل ایران درباره برنامه هستهای گذشته و فعلیاش، همچنان باعث نگرانی جامعه بینالمللی است».
مدیرکل آژانس طبق روال معمولش در استفاده از ادبیات دوپهلو درباره برنامه هستهای صلحآمیز کشورمان مدعی شد که با وجود تایید عدم انحراف برنامه هستهای ایران، وی قادر نیست نبودن فعالیتهای هستهای پنهانی در ایران را تضمین کند.
پرینو در حالی مدعی تکرار مواضع آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد که روزنامه واشنگتن پست با اشاره به کند شدن روند توقف برنامه هستهای ایران با توجه به تحولات اخیر بر ناامیدی مقامهای دولت بوش نسبت به اقدام سخت شورای امنیت علیه تهران تاکید کرد.
واشنگتن پست نوشت: در میان بحران مالی آمریکا و افزایش خشنونتها در افغانستان و پاکستان، برنامه هستهای ایران و تلاشهای غرب برای توقف آن در لیست اولویتهای واشنگتن ناپدید شده است. این وضعیت همان چیزی است که مقامهای ایرانی امید آن را داشتند.
نویسنده این مطلب خاطر نشان کرده است: اعضای گروه ۱+۵ ( آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) هفته جاری (پنجشنبه) دیدار خواهند کرد و این تلاشی برای نشان دادن این مساله است که با وجود اختلاف فزاینده بین روسیه و غرب اعضای این گروه هنوز میتوانند با یکدیگر کار کنند.
در ادامه این مطلب آمده است: اما به نظر میرسد که انتظار کمی برای موافقت شورای امنیت سازمان ملل با دور چهارم تحریمها علیه ایران در آینده نزدیک وجود دارد.
نویسنده با طرح این سوال که اقدامهای جدید علیه ایران چه چیزهایی میتواند باشد، پاسخ داده است: دو اقدام بسیار مهم تحریم تسلیحاتی و ممنوعیت صادرات بنزین و دیگر محصولات تصفیه شده به ایران است.
در ادامه این مطلب آمده است: اما به نظر میرسد که مقامهای دولت بوش تقریبا امید خود را برای اینکه شورای امنیت چنین اقدام محکمی را اتخاذ کند، از دست داده اند. این مقامها به جای چنین اقدام محکمی به قطعنامه سمبولیک دیگری امید دارند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: از این رو ابتکارعمل مهم بعدی برای توقف برنامه هستهای ایران احتمالا تلاش جدید رییسجمهور آینده آمریکا برای آغاز مذاکرات خواهد بود؛ «باراک اوباما» نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا این مساله را محور سیاست خود قرار داده است و «جان مک کین» نامزد جمهوریخواهان نیز گفته که وی خواستار حمایت از گفتوگوها است. هر دوی آنها همچنین میگویند که برای شدت تحریمها تلاش خواهند کرد.
در همین حال «مرکز سیاست دوحزبی» آمریکا با اذعان به شکست سیاست کنونی واشنگتن در قبال تهران، گفتوگوی رییسجمهور جدید آمریکا با ایران را پیشنهاد داد.
این مرکز با انتشار گزارشی اعلام کرد که سیاست کنونی آمریکا در قبال ایران در حال شکست است. در این گزارش ابزارهای جدید دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی به شکلی ترکیبی برای برخورد با برنامه هستهای ایران پیشنهاد شده است. مولفان این گزارش همچنین پیشنهاد دادهاند که رییسجمهور آینده آمریکا در صورتی که هم پیمان اروپایی آن تحریمهای اقتصادی بیشتری را علیه ایران اعمال کنند، با یک جدول زمانبندی از پیش تعیین شده وارد گفتوگو با تهران شود.
به ادعای پژوهشگران این مرکز، رییسجمهور آتی باید از همان روز اول دولت جدید خود به طور همزمان اهرمهای دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی را در برابر ایرانیها ایجاد کند تا از موضع قدرت وارد مذاکره شود و برای همه احتمالات آماده باشد.
در این گزارش همچنین پیشنهاد شده که اگر این مذاکرات به نتیجه نرسید، آمریکا تاکتیکهای شدیدتری را دنبال کند.
نویسندگان این گزارش به زعم خود برنامه هستهای صلح آمیز ایران را مهمترین تهدید برای دولت آتی آمریکا دانسته اند.
این گزارش محصول یک نیروی ویژه رده بالای دو حزبی به رهبری «دانیل کوتز» و «چارلز راب» سناتورهای سابق آمریکا، ژنرالهای بازنشسته چهارستاره و دیگر کارشناسان مسائل هستهای است و به زعم خود طرحی را برای ایجاد یک راهبرد موثر آمریکا برای برنامه هستهای ایران پیشنهاد میکند.
ارسال نظر