البرادعی: اسناد در اختیار ایران قرار گیرد
دنیای اقتصاد - شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌دیروز در وین تشکیل جلسه داد تا درباره تحقیقات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران مذاکره کند؛

آمریکا و متحدین اروپایی‌اش برای تصویب سریع قطعنامه چهارم تحریم علیه ایران اعمال فشار می‌کنند، اما روسیه و چین مخالف این اعمال فشارها هستند و انتظار می‌رود تلاش کنند تا این روند را آهسته کنند؛ در همین حال به نظر می‌رسد که آلمان نیز با ایده اعمال تحریم‌های بیشتر علیه تهران، سرد برخورد کرده است.

حتی احتمال صدور قطعنامه‌ای نمادین در شورای حکام علیه ایران وجود ندارد
اجماع در تعلیق
دیپلمات‌های وین گفتند که طرح حتی یک قطعنامه نمادین علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌مطرح نیست.
به گزارش ایسنا، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌دیروز در وین تشکیل جلسه داد تا درباره تحقیقات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران مذاکره کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نشست‌های شورای 35 عضوی حکام گاهی اوقات دست گرمی‌برای اقدام شورای امنیت علیه مظنونین به اشاعه هسته‌ای بوده است. اما اتحاد اعضا در هدفشان که هرگز تضمینی برای آن وجود نداشته است، اکنون با تنش‌ها میان روسیه و غرب بیشتر تضعیف شده است. از همین رو، دیپلمات‌ها گفتند: در حالی که دو طرف درباره تهاجم روسیه به گرجستان دچار اختلاف هستند، رسیدن به اجماع حتی درباره یک قطعنامه بسیار نمادین علیه ایران در نشست هفته جاری شورای حکام آژانس مطرح نیست، چه رسد به تحریم‌های سخت‌تر شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در نیویورک. قدرت‌های غربی بار دیگر از ایران درخواست خواهند کرد تا آنچه مانع‌تراشی خوانده می‌شود را متوقف کند یا با اقدام‌های بیشتری روبه‌رو شود، اما این درخواست آنها با نبود هرگونه دورنمای واقع‌گرایانه برای تحریم‌های جدید بی‌نتیجه خواهد بود. روسیه، چین و کشورهای در حال توسعه که در کنار هم حدود نیمی‌از کرسی‌های شورای حکام را در اختیار دارند، احتمالا بر لزوم همکاری ایران و البته گفت‌و‌گو نه مجازات تاکید می‌کنند. یک دیپلمات عالی رتبه در وین پس از آنکه گفت‌وگوهای پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان در روز جمعه به دلیل اختلافات بر سر گرجستان به جایی نرسید، گفت: هیچ مبنایی برای اقدام در اینجا وجود ندارد و شما تا مدتی شاهد هیچ اقدام موثری در نیویورک نخواهید بود. ایران تاکیدکرده است که به دنبال تولید انرژی هسته‌ای با اهداف صلح‌آمیز است و سلاح هسته‌ای را خواستار نیست. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌تحقیق درباره سوریه را نیز در سال جاری و بر اساس اطلاعات جاسوسی ارائه شده از سوی آمریکا آغاز کرد که مدعی است محل هدف گرفته شده در حمله هوایی رژیم اسرائیل به سوریه در سال 2007 یک راکتور هسته‌ای بوده است.
سوریه انجام هرگونه فعالیت هسته‌ای پنهانی را رد کرد و به بازرسان آژانس اجازه داد از سایت الکبار دیدن کنند. اما به گفته دیپلمات‌ها نتایج مقدماتی نمونه گیری‌های محیطی جمع آوری شده در سوریه شامل هیچ‌گونه آثاری از وجود یک راکتور نبوده است. این در حالی است که شورای حکام در نشست سپتامبر خود موضوع‌های مربوط به تحقیقات آژانس درباره سوریه، پرونده هسته‌ای ایران و جدیدترین گزارش البرادعی درباره لیبی را مورد بررسی قرار خواهد داد. این نشست تا پایان هفته جاری به طول می‌انجامد. همچنین در این نشست مساله جانشینی محمد البرادعی، مدیرکل فعلی شورای حکام به بحث گذاشته خواهد شد.
آفریقای جنوبی و ژاپن از هم‌اکنون رایزنی‌های خود را برای به دست آوردن این پست آغاز کرده‌اند.البرادعی اعلام کرده است که پس از پایان دوره مدیریتش در 30 نوامبر 2009 برای بار چهارم نامزد مدیرکلی آژانس نخواهد شد.
گزارش البرادعی درباره پرونده هسته‌ای ایران در حالی دیروز به طور رسمی ‌به نشست شورای حکام ارائه شد که جمعه گذشته مساله هسته‌ای ایران موضوع نشست دیپلمات‌های پنج عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان بود. نمایندگان این کشورها در محل وزارت خارجه آمریکا با یکدیگر ملاقات کرده‌اند تا درباره چگونگی پیشروی موضوع هسته‌ای ایران مذاکره کنند، اما نتوانستند در خصوص دور جدید تحریم‌ها علیه ایران به اجماع نظر دست یابند. علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ با اشاره به جلسه فنی ویژه آژانس که با حضور هرمن ناکارتس، رییس بازرسی‌های آژانس در منطقه خاورمیانه بعد از ارائه غیررسمی ‌گزارش البرادعی درباره ایران تشکیل شد، گفت: ایران تحت فشار قرار گرفته تا با افشای اطلاعاتی که برای امنیت ملی‌اش حیاتی است دروغین بودن ادعاهای غرب را اثبات کند. وی گفت: هیچ کشوری درباره فعالیت‌های نظامی‌ متعارف خود اطلاعات ارائه نمی‌کند.
سلطانیه با اشاره به آنچه که در این جلسه گفته است، ادامه داد: من در این جلسه گفتم که چه کسی باور می‌کند که مرکز اطلاعات جاسوسی آمریکا مجموعه‌ای از اسناد کاملا محرمانه را درباره یک برنامه هسته‌ای از نوع پروژه منهاتان در ایران پیدا کند و هیچ یک از آن اسناد آرم «کاملا محرمانه» یا «پنهانی» نداشته باشد؟ آمریکا و متحدین اروپایی‌اش برای تصویب سریع قطعنامه چهارم تحریم علیه ایران اعمال فشار می‌کنند تا وانمود شود که اراده جامعه‌ بین‌المللی مبتنی بر عدم اجازه‌ تولید سلاح هسته‌ای به ایران است. اما روسیه و چین مخالف این اعمال فشارها هستند و انتظار می‌رود تلاش کنند تا این روند را آهسته کنند؛ کاری که در گذشته و درخصوص قطعنامه‌های قبلی انجام داده‌اند. وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای با تاکید بر مخالفتش با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران تداوم تلاش‌ها برای حل این مساله از طریق مذاکرات را خواستار شد. در همین حال به نظر می‌رسد که به جز روسیه و چین، آلمان نیز با ایده اعمال تحریم‌های بیشتر علیه تهران، سرد برخورد کرده است. ینس پلوتنر، سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان روز جمعه گفت: پیشنهاد اساسی اتحادیه اروپایی همچنان روی میز است. ما هنوز با ایران برای دریافت پاسخی ملموس در حال گفت‌وگو هستیم و امیدواریم پاسخ مثبتی را به این پیشنهاد دریافت کنیم.


البرادعی: اسناددر اختیار ایران قرار گیرد
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران خواست تا در پاسخ گویی درباره پرسش‌های مربوط به پروژه‌هایی در گذشته که می‌تواند کاربرد دوگانه داشته باشد، با آژانس همکاری کند. به گزارش ایسنا، خبرگزاری آلمان گزارش داد: با این حال محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از اعضای آژانس خواست تا به بازرسانش اجازه دهند اصل اسنادی را که آژانس از آژانس‌های جاسوسی مختلف به دست آورده است، به تهران نشان دهند. البرادعی به ۳۵ عضو شورای حکام گفت که آژانس «متاسفانه» در روشن ساختن ابعاد احتمالی نظامی در برنامه هسته‌ای ایران پیشرفتی اساسی را حاصل نکرده است. وی گفت: این (مسائل) همچنان باعث نگرانی جدی است. البرادعی از اعضای شورای حکام خواست تا اجازه دهند که بازرسان اصل یا کپی اسنادی را که به این فعالیت‌ها مربوط می‌شود، در اختیار ایران قرار دهند. علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس در این باره گفت که آمریکا با نشان ندادن این اسناد «برای آژانس و برای جامعه بین‌المللی بن بست ایجاد کرده است.» البرادعی همچنین گفت: تداوم برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران «در نبود توضیح کامل ایران درباره برنامه هسته‌ای گذشته و فعلی‌اش، همچنان باعث نگرانی جامعه بین‌المللی است.» خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از وی استدلال ایران را مبنی بر اینکه تحقیق درباره برنامه هسته‌ای‌اش امنیت ملی ایران را تهدید می‌کند، رد کرد. البرادعی گفت: ما به دنبال کنجکاوی در فعالیت‌های نظامی متعارف ایران یا فعالیت‌های مربوط به برنامه موشکی نیستیم. ما کاملا بر مواد و فعالیت‌های هسته‌ای متمرکزیم. وی ادامه داد: در هر حال ما به استفاده از همه اطلاعات مربوطه نیاز داریم تا قادر شویم تایید کنیم که هیچ مواد هسته‌ای برای اهداف تسلیحات هسته‌ای به کار گرفته نمی‌شود. به گزارش آسوشیتدپرس، مدیرکل آژانس طبق روال معمولش در استفاده از ادبیات دوپهلو درباره برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان مدعی شد که با وجود تایید عدم انحراف برنامه هسته‌ای ایران وی قادر نیست نبودن فعالیت‌های هسته‌ای پنهانی در ایران را تضمین کند. البرادعی مدعی شد که نمی‌تواند سلامت برنامه هسته‌ای تهران را تضمین کند؛ مگر در صورتی که تهران به بازرسانش اجازه دهد دسترسی بیشتری به (تاسیسات هسته‌ای ایران) داشته باشند و به برخی اتهامات ادعایی پاسخ دهد.


رد اتهام مخفی‌کاری توسط سلطانیه
نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به تلاش آمریکا برای تحت تاثیر قرار دادن روند بررسی برنامه هسته‌ای تهران در این نهاد، انزوای بیشتر واشنگتن را نتیجه مطلق این اقدامات اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران اتهام مخفی کاری در برنامه‌های هسته‌ای کشورمان را رد و از آمریکا به خاطر تحریک آژانس برای فشار بر ایران انتقاد کرد.
وی ادامه داد: جامعه بین‌المللی و اعضای آژانس از اقدام‌های خصمانه آمریکا خسته شده‌اند و آمریکایی‌ها در این ماجرا چیزی جز انزوای روزافزون به‌دست نخواهند آورد.
سلطانیه تکنولوژی موشکی ایران را پیشرفته عنوان کرد و گفت: فعالیت‌های نظامی وموشکی ما هیچ ارتباطی با برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ما ندارند.