ایجاد رشته طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی برای نخستین بار در کشور

گروه شهری - به پیشنهاد انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان و فروشندگان مبل استان تهران و با همکاری دانشگاه پیام نور، رشته طراحی مبلمان و دکوراسیون داخلی برای نخستین بار در کشور در مقطع کارشناسی دایر می‌شود.

در سالی که به سال نوآوری و شکوفایی نامگذاری شده است نخستین جرقه‌های ایجاد این رشته پس از برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی دکور ۲۰۰۸ در تیر ماه جاری زده شد. بسیاری از کارشناسان معتقدند از جمله ضعف‌های اساسی در صنعت مبلمان در کشور ما عدم دانش فنی و فقدان کارشناسان دانش‌آموخته دانشگاهی است؛ موضوعی که تاکنون دانشگاه‌های ما به آن نپرداخته‌اند.

با دانشگاه علمی - کاربردی نیز برای دوره‌های کاردانی این رشته رایزنی شده است.

مهندس علی انصاری که اخیرا ریاست این انجمن را بر عهده گرفته توانسته است با طرح نظراتی نو و بدیع همچون برپایی کنفرانس دکو ۲۰۰۸، طرح راه‌اندازی موزه ملی مبل و در حال حاضر نیز راه‌اندازی رشته دانشگاهی طراحی مبلمان، حرکت جدیدی را در این صنعت به وجود آورد.

در زمینه راه‌اندازی این رشته دانشگاهی گفت‌وگویی را با آقای دکتر فاضل لاریجانی ریاست کمیسیون علمی‌و آموزشی انجمن صنفی مبل استان تهران انجام داده‌ایم که در ادامه می‌آید:

آقای لاریجانی خوشبختانه مدتی است که اخبار خوبی از انجمن صنفی در جامعه منعکس می‌شود. یکی از این اخبار که به تازگی در مورد آن شنیده‌ایم راه‌اندازی و ایجاد رشته طراحی و دکوراسیون برای نخستین بار در کشور است. ممکن است در این خصوص توضیحاتی را برای خوانندگان ما بدهید؟

صنف صعنت مبلمان در کشور دارای سابقه و جایگاه دیرینه است.

اما معتقدیم این جایگاه در روزگار فعلی در شان کشور ما نیست و لذا باید در سطح بین‌المللی جایگاه بالاتر و والاتر پیدا کنیم.

به همین منظور بنا داریم برای رسیدن و دستیابی به این جایگاه نیازمند حرکت علمی‌و ملی هستیم.

ما با داشتن نیروهای پرتوان و استعدادهای جوان در کشور که امیدهای آینده ایران هستند باید جایگاه مناسبی را کسب کنیم.

اگر ما در زمینه‌های علمی‌ مختلف در دنیا افتخاراتی برای کشور به دست آورده‌ایم، مطمئنا با داشتن نیروهای مستعد می‌توانیم در عرصه‌های دیگر نیز افتخارآفرین باشیم.

لذا در همین راستا کمیسیون علمی ‌و آموزشی انجمن که متشکل از تعدادی از استادان خبره دانشگاهی است پس از بحث و بررسی به منظور ایجاد تحول در این صنعت پیشنهاد ایجاد رشته دانشگاهی طراحی مبلمان و دکوراسیون را مطرح کردند که در این زمینه مذاکراتی با دانشگاه پیام نور آغاز که خوشبختانه در این خصوص تفاهم و توافقات مناسبی در جهت راه‌اندازی این دوره‌ها مهیا شد و امیدواریم در آینده نزدیک نیز شاهد پذیرش دانشجو در این رشته باشیم.

به نظر شما راه‌اندازی این رشته تا چه حد به توان علمی ‌و صنعتی ما در صنعت مبلمان کمک می‌کند.

جهانی بودن، دانش‌محور و مبتنی بر رقابت از ویژگی‌های اقتصاد نوین، است. رشد و شکوفایی اقتصادی و نیز در هر عرصه از صنعت، نیازمند به نوآوری و خلاقیت است. از این رو برای افزایش ظرفیت‌های نوآوری و رشد و خلاقیت‌ها ناگزیر باید به ارتقای سطح آموزش‌های دانشگاهی و حرفه‌ای در رشته‌های مختلف صنعتی پرداخت.

از سوی دیگر زیربنای هر حرکت اصولی و درست در جامعه، مطالعه علمی‌ در زمینه رشد و توسعه آن است. بنابراین یکی از اقدامات لازم در این صنعت ارتقای دانش آکادمیک برای فعالان اقتصادی در این صنف است و می‌توان گفت یکی از بنیادی‌ترین کارهای هر صنعت، داشتن خلاقیت و نوآوری در آن رشته است. لذا باید عرض کنم نوآوری از ذهن خلاق افراد برمی‌خیزد و لازمه بروز این خلاقیت‌ها، آموزش آکادمیک و دانشگاهی است که لازمه شکوفایی، نوآوری و خلاقیت در صنعت است.

نوآوری‌ها را در کجا باید جست‌وجو کرد؟

مسلم است که نوآوری‌ها از استعدادهای درون جامعه برمی‌خیزد. ما برای پرورش و باروری این استعدادها نیازمند آموزش دانشگاهی هستیم.

لذا اگر بخواهیم در این هنر صنعت در سطح جهانی به جایگاه مطلوبی برسیم باید به صورت علمی‌ و حرفه‌ای عمل کنیم به عبارتی تلفیق (علم نوین با تجربه سنتی.)

آقای لاریجانی به عنوان سوال آخر: پذیرش دانشجو در این رشته به چه نحو صورت خواهد گرفت؟

پذیرش دانشجو بر اساس ضوابط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و از طریق کنکور سراسری در قالب طرح فراگیر صورت خواهد گرفت.

داوطلبان این رشته پس از احراز رتبه علمی‌، بر اساس ضوابط و توانمندی‌های مورد نظر انجمن گزینش و نهایتا انتخاب خواهند شد. لذا ما امیدواریم با ورود نیروهای تحصیل کرده و دانشگاهی به رشته‌های مرتبط با صنعت مبلمان حرکت جدیدی در کشور ایجاد شود. البته مطمئنیم که این حرکت ما الگویی خواهد شد تا سایر صنوف موجود در کشور نیز برای حضور در صحنه‌های جهانی به مراکز علمی‌ و دانشگاهی متوسل شده و زمینه آموزش و همچنین جذب نیروهای تحصیل کرده دانشگاه‌ها را فراهم کنیم.