دنیای اقتصاد - درحالی که به نظر می‌رسد، در این روزها که فرصتی به آغاز دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ باقی نمانده است، مقام‌های مسوول در دستگاه دیپلماسی کشورهای عضو این گروه، رغبتی به اظهار نظرهای جدید درباره پرونده هسته‌ای ایران و همچنین روابط کشورمان با آمریکا ندارند در همین چارچوب دیروز، روزنامه نیویورک تایمز یکی از پرتیراژترین روزنامه‌های آمریکا در مطلبی به قلم سخنگوی اسبق کاخ سفید، زمان کنونی را برای گشایش دفتر دیپلماتیک آمریکا در تهران مناسب دانسته است. ایندیپندنت یکی از روزنامه‌های معتبر بریتانیا نیز برای رییس‌جمهور آمریکا نسخه پیچیده است که باید بدون پیش شرط با گفت‌و‌گو با ایران موافقت کند. همزمان برخی رسانه‌ها همچون کریستین ساینس مانیتور عواقب ناگوار تهدیدات نظامی علیه کشورمان از جمله احتمال خروج ایران از پیمان منع اشاعه هسته‌ای را گوشزد می‌کند.

نیویورک تایمز، یک روز پس از این که محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور ایران در جمع خبرنگاران گفت که ما از توسعه روابط بین دو ملت ایران و آمریکا استقبال می‌کنیم، نوشت: وقت گشایش دفتر دیپلماتیک آمریکا در تهران فرا رسیده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، جیمز رابین سخنگوی اسبق کاخ سفید و مدرس دانشکده امور عمومی و بین‌المللی دانشگاه کلمبیا در شماره دیروز روزنامه نیویورک تایمز در مقاله‌ای نوشت: تازه‌ترین آزمایش موشکی ایران در زمانی برگزار شد که زمزمه‌هایی از پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای میان تهران و غرب به گوش می‌رسید. این که این گفت‌وگوها موفقیت‌آمیز باشد یا خیر، وقت آن است که پست دیپلماتیک آمریکا در تهران گشایش یابد.

نویسنده که دستیار وزیر امور خارجه در امور عمومی در طول دولت بیل کلینتون بوده است، به نقل از یکی از مقام‌های ارشد آمریکایی که نامی از وی نبرد، نوشت:‌ کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا به دنبال تصویب بوش برای ایجاد بخش منافع آمریکا در تهران است.

دراین مقاله توصیه شده است: این ایده هوشمندانه باید از سوی دموکرات‌ها و جمهوریخواهان آمریکا مورد حمایت قرار گیرد. ایران کشوری غیرمعمول در خاورمیانه است. در ایران آمریکا دشمن اول از سوی حکومت خوانده شده است.

این روزنامه با اشاره به دیدگاه ملت ایران نسبت به آمریکا که آن را کشوری مدرن می‌دانند به مقام‌های آمریکایی توصیه کرد که بر اساس این دیدگاه سیاست‌های خود را تدوین کنند.

رابین ادامه داد: هر چه ایرانی‌ها به عوض زاویه‌ای که از سوی رسانه‌های ایران ارائه می‌شود با آمریکای واقعی آشنا شوند، تمایل آنها برای حقوق دموکراتیک در داخل کشور و اعتدال در رفتار خارجی بیشتر می‌شود. در این زمان است که دیپلمات‌های ما وارد کار می‌شوند.

در این گزارش آمده است: هدف اصلی اعزام این دیپلمات‌ها به ایران، تسهیل سفر ایرانی‌ها به آمریکا است. در همین حال روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در شماره دیروز خود با اشاره به آزمایش موشکی ایران و وعده رییس جمهور آمریکا مبنی بر رسیدگی به موضوع ایران تا پیش از پایان دوران ریاست جمهوریش نوشت: بوش باید با برگزاری گفت‌و‌گوهای بدون پیش‌شرط موافقت کند.

این روزنامه نوشت: جورج بوش رییس جمهور آمریکا به حامیان خود قول داده است که کاخ سفید را ترک نخواهد کرد، مگر اینکه به موضوع ایران رسیدگی کند.

این روزنامه انگلیسی با اشاره به آزمایش موشکی ایران و پاسخ کوبنده این کشور به حملات نظامی احتمالی نوشت: واکنش ایران ممکن است مصرف‌کنندگان نفت را دچار ترس کند و افزایش درآمد نفت باعث شود تهران از آن برای جلب نظر کشورهای اعمال کننده تحریم‌های سازمان ملل استفاده کند و قیمت‌ها را برای مردم این کشور کاهش دهد.

ایندیپندنت با طرح دو سوال که جواب آنها را مثبت ارزیابی کرد، ادامه داد: آیا تنش‌های میان ایران و آمریکا بدون تغییری ادامه خواهد یافت و به جنگی منتهی خواهد شد که هیچکس خواهان آن نیست؟ یا آیا اروپا می‌تواند کاری انجام دهد که کارآمد باشد؟

این روزنامه انگلیسی با اشاره به بسته پیشنهادی غرب به ایران نوشت: با اینکه این بسته مسائل زیادی را در بر می‌گیرد، اطمینان از اینکه واقعا به همان معنا باشد، دشوار است.

از سوی دیگر روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور در مقاله‌ای با تاکید بر این نکته که دیپلماسی جدی باعث ایجاد امنیت منطقه‌ای خواهد شد و نه اقدام نظامی‌می‌نویسد: صرف نظر از چالش‌های لجستیکی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران و پیامدهای منطقه‌ای جنگ، حمله نظامی‌نه هیچکدام از تاسیسات ایران را نابود خواهد کرد و نه دانش ایران از روند غنی سازی را متوقف می‌کند.

به گزارش خبرگزاری مهر‌، به نقل از این روزنامه‌، حتی در موفق ترین تهاجم احتمالی هوایی‌، ایران بخشی از ظرفیت هسته‌ای خود را حفظ خواهد کرد.

نویسنده مقاله با اشاره به رویکرد آمریکا و اسرائیل در قبال تهران می‌افزاید : به نظر می‌رسد یک نقطه ضعف مشترک در دیدگاه تل آویو و واشنگتن وجود دارد که آن گرایش به خوش بینی بیش از حد نسبت به پیامد عملیات نظامی‌و بدبینی بیش از حد به چالش‌های دیپلماسی است.

ساینس مانیتور در تحلیل خود با هشدار نسبت به انتخاب گزینه نظامی‌تصریح می‌کند: در این صورت تهران از آن برای استناد به ماده ۱۰ معاهده عدم تکثیر سلاح‌های هسته‌ای و خروج از این معاهده استفاده خواهد کرد و این اقدام کاملا مقبول قلمداد می‌شود؛ چرا که در این ماده به همه امضا کنندگان معاهده حق داده شده در صورتی‌که تشخیص دهند حوادث فوق العاده منافع عالی کشور آنها را به خطر بیاندازد، می‌توانند از معاهده خارج شوند.

در چنین حالتی ایران همکاری خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی‌را قطع می‌کند و بازرسان سازمان ملل را اخراج خواهد کرد و با این‌کار جامعه بین المللی را از شفافیت و نظارتی که بسیار مورد نیاز است، محروم خواهد کرد. ضمن اینکه باید توجه داشت که البرادعی به تازگی گفته است که اگر ایران از پیمان عدم تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خارج شود، در ظرف یکسال می‌تواند سلاح هسته‌ای بسازد.