تهران و واشنگتن می‌توانند به مصالحه دست یابند

شهردار تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری انگلیسی رویترز گفت: اگر منتقدان ایران درک کنند که جمهوری اسلامی ایران قصد ترک صحنه را ندارد، تهران و واشنگتن می‌توانند به مصالحه دست یابند. به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در این گفت‌وگو به برنامه هسته‌ای ایران، روابط ناآرام ایران و آمریکا و نقش ژئوپولتیک ایران در خاورمیانه پرداخت و گفت: اشتباه آمریکا و غرب این است که فکر می‌کنند هنوز هم می‌توانند به دوران پیش از انقلاب اسلامی ایران (در سال ۱۹۷۹ ) برگردند، آنها باید این را فراموش کنند. وی افزود: دشمنان ایران باید اذعان داشته باشند که نظام تقریبا ۳۰ ساله ایران، یک تصویر دموکرات از اراده مردم ایران است و اعتقادات مذهبی آنها را نشان می‌دهد.

قالیباف تاکید کرد: ایران و آمریکا منافع امنیتی مشترکی در منطقه نفت خیز و ناآرام خاورمیانه دارند، اما معیارهای دوگانه آمریکا در زمینه دموکراسی، تروریسم و حقوق زنان و نیز مساله هسته‌ای ایران مانع هر گونه تفاهم است. شهردار تهران گفت: ایران در حقیقت در منطقه حضور دارد، آنها باید این مسائل را از راه درست آن حل کنند، نه از طریق تلاش برای نادیده گرفتن یا حذف ایران. وی با اشاره به اتفاق نظر ملی درباره نیاز به فن‌آوری هسته‌ای صلح‌آمیز در ایران افزود: تنها برخی اختلاف‌ها درباره این که چه روش‌هایی در برخورد با غرب باید اتخاذ شود، وجود دارد.

وی گفت: ما چگونه می‌توانیم به جهان اطمینان دهیم که به دنبال تسلیحات هسته‌ای نیستیم؟ ایرانی‌ها می‌خواهند این اطمینان را به جهان بدهند و با جهان تعامل داشته باشند.

به گزارش رویترز، قالیباف که در طول جنگ ایران و عراق از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ از فرماندهان جنگ بود، اظهارکرد که با توجه به گرفتار شدن ارتش آمریکا در بحران‌هایی که گریبانگیر عراق و افغانستان است، وی شک دارد آمریکا به ایران حمله کند.

شهردار تهران گفت: ما معتقدیم آمریکا هرگز به چنین کار غیرعاقلانه‌ای دست نخواهد زد و کاری را که در قبال عراق و افغانستان انجام داد، با ایران تکرار نخواهد کرد.

قالیباف حتی عملیات‌های نظامی محدود آمریکا را نیز محتمل ندانست؛ زیرا ایران واکنش شدیدی نشان خواهد داد. وی گفت: آغاز کردن این مساله در دست آمریکا است، اما پایان آن این طور نیست. وی تاکید کرد: دیپلماسی گزینه منطقی‌تری است.

شهردار تهران اگرچه از مذاکرات درباره بسته مشوق‌های پیشنهادی کشورهای ۱+۵ حمایت کرد، اما تصریح کرد که احتمال این که ایران با درخواست تعلیق غنی‌سازی اورانیوم موافقت کند، وجود ندارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران بدون کنار گذاشتن حق خود در زمینه چرخه سوخت هسته‌ای، غنی‌سازی را متوقف خواهد کرد تا مذاکرات بتواند آغاز شود، گفت: نامحتمل است.

قالیباف همچنین تصریح کرد که هنوز برای شرکت در رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری دهم تصمیمی نگرفته است. وی در پاسخ به سوالی درباره برنامه‌های آینده‌اش تنها گفت: احتمال این که یک شخص سیاسی برنامه‌ای نداشته باشد، وجود ندارد.