واکنش احمدتوکلی به طرح تحول اقتصادی
دنیای اقتصاد- جلسه علنی روز گذشته به دلیل نشست غیرعلنی نمایندگان مجلس با رحمانی فضلی و عربیان، رییس و دادستان پیشنهادی دیوان محاسبات از سوی کمیسیون برنامه و بودجه به هیات رییسه با ۴۵دقیقه تاخیر آغاز شد.
رحمانی فضلی رسما رییس دیوان محاسبات شد
دنیای اقتصاد- جلسه علنی روز گذشته به دلیل نشست غیرعلنی نمایندگان مجلس با رحمانی فضلی و عربیان، رییس و دادستان پیشنهادی دیوان محاسبات از سوی کمیسیون برنامه و بودجه به هیات رییسه با ۴۵دقیقه تاخیر آغاز شد. مجلس شورای اسلامی پیش از آغاز جلسه علنی دیروز (چهارشنبه) در جلسهای غیرعلنی که با حضور عبدالرضا رحمانی فضلی و اصغر عربیان برگزار شد، در خصوص انتخاب این افراد به عنوان رییس و دادستان دیوان محاسبات بررسیهایی را انجام داد.
رحمانی فضلی و عربیانی در جلسه روز دوشنبه کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان رییس و دادستان دیوان محاسبات انتخاب و به هیات رییسه مجلس معرفی شدند.
در این جلسه رحمانی فضلی و عربیانی در مورد برنامههای خود توضیحاتی را به نمایندگان ارائه کردند و به همین دلیل این جلسه تا ساعت ۸:۴۵ به طول انجامید.
اما پس از پایان جلسه غیرعلنی به دلیل عدم حضور به موقع نمایندگان در صحن علنی، جلسه علنی با تاخیر آغاز شد و البته همین مساله با اعتراض علی لاریجانی، رییس مجلس مواجه شد. به طوری که وی قبل از آغاز جلسه علنی دیروز در مجلس خطاب به نمایندگان گفت: الان نیم ساعت است که معطل هستیم جلسه رسمی شود. این همه وقت و هزینه میگذاریم تا جلسه به رسمیت برسد.
وی با بیان اینکه الان ساعت ۸ و ۳۰دقیقه صبح است و جلسه باید در ساعت ۸صبح تشکیل شود، افزود: اگر همکاران لطف کنند و سر موقع تشریف بیاورند، نیم ساعت وقت ما هدر نمیرود.
پس از رسمیت یافتن جلسه روز گذشته در ابتدای رایگیری درباره انتخاب عبدالرضا رحمانی فضلی و اصغر عربیان، رییس و دادستان دیوان محاسبات، پیشنهادی از سوی کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به هیات رییسه آغاز شد و در نهایت رحمانی فضلی، با ۱۹۸ رای و اصغر عربیان با ۲۰۵ رای، از سوی نمایندگان مجلس راهی دیوان محاسبات شدند.
انتخاب اعضای کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول
علاوه بر آن مجلس در دستور دیگری اعضای کمیسیون ویژه مجلس برای بررسی طرح تحول اقتصادی دولت را با پیشنهاد نمایندگان برگزید. مجلس در جلسه علنی گذشته با پیشنهاد نمایندگان بر اساس ماده ۵۹ آییننامه داخلی مجلس درباره تشکیل کمیسیون ویژه برای بررسی طرح تحول اقتصادی موافقت کرد و بنا شد تا در این جلسه اعضای این کمیسیون که باید ۱۵نفر باشند، از سوی نمایندگان انتخاب شوند. هر چند در هنگام ثبتنام برای عضویت در کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی، تعدادی از نمایندگان به نحوه ثبتنام تذکراتی داشتند. برخی از نمایندگان که طرح تشکیل کمیسیون ویژه را ارائه کرده بودند، بر این اعتقاد بودند که باید خودشان اعضای کمیسیون را پیشنهاد دهند؛ در حالی که براساس آئیننامه داخلی مجلس، تمام نمایندگان میتوانند اعضای دلخواه خود را برای عضویت در کمیسیون ویژه معرفی کنند. اما همین مساله روز گذشته تذکر محمدرضا خباز را در پی داشت. به طوری که وی در تذکری به استناد ماده ۵۹ آییننامه داخلی مجلس گفت: پیشنهاددهندگان باید افراد را معرفی کنند، بنده اولین پیشنهاددهنده بودم، اجازه دهید که به عنوان پیشنهاددهنده ۱۵نفر را معرفی کنم.
لاریجانی در پاسخ گفت: الان هر کسی میتواند پیشنهاد دهد، ما نمیتوانیم بقیه را از کاندیدا شدن منع کنیم.
همچنین ادیانی راد نیز تذکر داد که طبق ماده ۵۹، لیستی برای عضویت در کمیسیون ویژه موضوعیت دارد که پیشنهاددهنده کمیسیون ویژه معرفی کند. لاریجانی پاسخ داد: چنین اولویتی نداریم، نمیتوانیم مجلس را از نامنویسی منصرف کنیم و برداشت هیات رییسه این چنین نیست.
بر این اساس نمایندگان، پیشنهادهای خود را برای اعضای تشکیلدهنده کمیسیون ویژه ارائه کردند. در این میان برخی از نمایندگان بارها نام احمد توکلی را با صدای بلند به عنوان نماینده دلخواهشان برای عضویت در کمیسیون ویژه پیشنهاد دادند که توکلی بارها تاکید کرد انصراف میدهد و نام وی هم در میان اسامی که توسط هیات رییسه قرائت میشد، خوانده نشد. اما در آخر جلسه علنی مجلس لاریجانی پایان رایگیری در این باره اعلام کرد و گفت که آقای توکلی هم به دلیل رای نمایندگان به وی و اعلام این مساله که به رای و خواست نمایندگان احترام میگذارد، پذیرفت که در جمع اعضای کمیسیون ویژه قرار بگیرد. براین اساس، اعضای کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس با رای نمایندگان به شرح زیر انتخاب شدند:
مصباحیمقدم با ۱۹۶ رای، مفتح با ۱۸۰ رای، دلخوش با ۱۷۱ رای، کاتوزیان با ۱۶۶ رای، رجایی با ۱۶۰ رای، فرهنگی با ۱۵۳ رای، عبدالهی با ۱۵۱ رای، زارعی با ۱۴۹ رای، انصاری با ۱۴۷ رای، باهنر با ۱۴۵ رای، اکبری با ۱۴۳ رای، تابش با ۱۳۸ رای، آقایی با ۱۳۶ رای، حسینیان با ۱۲۳ رای و توکلی با ۱۱۹ رای.
نظر توکلی درباره کمیسیون ویژه
درحالی که احمد توکلی به واسطه اصرار نمایندگان به عضویت کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول درآمد، در جمع خبرنگاران تشکیل این کمیسیون را غیرضروری دانست و در توضیح گفت: از آنجا که هنوز ابعاد طرح گسترده تحولات اقتصادی مشخص نشده است، ضرورتی برای تشکیل کمیسیون ویژه برای بررسی این طرح در نهاد قانونگذاری وجود نداشت.
توکلی افزود: کمیسیونهای تخصصی میتوانند اطلاعات مورد نیاز برای بررسی طرح تحولات اقتصادی را از دولت استعلام و جمعآوری کرده و با صاحبنظران و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد ارزیابی قرار دهند، تا مشخص شود این طرح وافی اهداف صحیح خود خواهد بود یا خیر.
نماینده تهران در مجلس هشتم تصریح کرد: کمیسیونهای تخصصی مجلس میتوانستند با استعلام از دولت طرح تحولات اقتصادی را از جوانب مختلف بررسی کنند و نیازی نبود مانند مجلس هفتم که کمیسیونی ویژه برای تسریع در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی تشکیل شد، کمیسیون جدیدی تشکیل دهند؛ چراکه طرح تحولات اقتصادی طرحی گسترده و ابعاد آن نامشخص است و فقط میدانیم کار بزرگ و مهمی است.
توکلی با اشاره به تهیه و آماده کردن فرمهای آماری مربوط به یارانهها برای پرداخت نقدی افزود: دولت تاکنون اطلاعاتی جمعآوری کرده، ولی خبرهایی نیز حاکی از این است که پژوهش در عرصههای مختلف مربوط به این کار تمام نشده و با این وجود، کمیسیون ویژه در روزهای نخست خود دستور کاری برای بررسی نخواهد داشت.
وی این نکته را متذکر شد که دولت با وجود درخواست مجلس هنوز اطلاعات خود را در خصوص ابعاد طرح تحولات اقتصادی به مجلس ارائه نکرده، اما دلیل این کار، سرباز زدن از تعامل نیست، بلکه هنوز کار جمعآوری اطلاعات و پژوهش در زمینههای مختلف از سوی دولت به اتمام نرسیده است.
ارزیابی سایت توکلی از طرح تحول
پایگاه خبری «الف» با بیان اینکه با گذشت بیش از دو هفته از مصاحبه اقتصادی رییسجمهور و اعلام محورهایی از طرح تحول اقتصادی، هنوز متن این طرح میان کارشناسان و رسانهها منتشر نشده و مسوولان ریاستجمهوری از انتشار متن یا حتی اسلایدهای مربوط به این طرح جلوگیری میکنند، نوشت: در جلسات معرفی این طرح نیز که در روزهای گذشته برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بهارستان و نیز برای مدیران رسانهها و اقتصاددانان در نهاد ریاستجمهوری برگزار شد، متن طرح به حضار ارائه نشد و همراهان رییسجمهور از کپیبرداری یا ارائه نسخهای از فایل اسلایدهای ارائه شده به نمایندگان نیز شدیدا جلوگیری کردهاند.پایگاه اینترنتی وابسته به احمد توکلی مینویسد: برخی این طرح را با «طرح اصلاح ساختاری» دولت آقایخاتمی که در سال ۱۳۷۶ توسط آقایان نیلی و نجفی در سازمان وقت برنامه و بودجه تهیه شده بود شبیه میدانند، با این تفاوت که آن طرح، اصلاح قانون کار را نیز در بر میگرفت؛ ولی طرح تحول اقتصادی آقای احمدینژاد به قانون کار اشارهای ندارد.«الف» با اشاره به اینکه به دلایلی این طرح عملیاتی نشد، در عین حال مینویسد: مسوولان وقت سازمان برنامه و بودجه، احکام طرح ساماندهی اقتصادی خود را در برنامه سوم و بعدها در برنامه چهارم توسعه گنجانده بودند.الف همچنین خبر میدهد طرحی که توسط شمسالدین حسینی، دبیر کارگروه تحول اقتصادی تشریح شده است با طرح تهیه شده در بانک مرکزی که اخیرا در اختیار معاون اول رییسجمهور قرار گرفته شباهت دارد.
مطالب ارائه شده از طرح تحول اقتصادی همچنین نشان میدهد که این طرح با گزارش «گزارش اقتصاد ایران در تبدیل ثروت نفت به توسعه» که در سال ۲۰۰۳ توسط بانک جهانی منتشر شد، شباهت بسیاری دارد.
گزارش بانک جهانی که توسط «حبیب فتینی» و همکارانش در واشنگتن تهیه شده به ایران توصیه میکند یارانهها ابتدا بهطور سرانه و نقدی تقسیم شود، پس از دو سال و با شناسایی دهکها، فقط به سه دهک پایین پرداخت شود و از سال چهارم نیز کل یارانهها حذف شوند. حبیب فتینی، اقتصاددان تونسی الاصل بانک جهانی بهار گذشته به دعوت وزارت اقتصاد به ایران آمد و مجددا از ایران خواست یارانه سوخت را حذف و قیمت هر لیتر بنزین را به سطح جهانی (حدود یک تا دو دلار در هر لیتر) افزایش دهند. اندکی پس از انتشار خبر حضور و توصیههای نماینده بانک جهانی، رییسجمهور در سفر استانی به شیراز از حضور و استماع و توصیههای نماینده بانک جهانی در دولت نهم به شدت انتقاد کرده بود. آخرین اخبار از ریاستجمهوری حاکی است که متن طرح تحول اقتصادی هنوز کامل نشده و در حال نگارش است و درخواست مکرر نمایندگان مجلس برای دستیابی به اصل طرح نیز به همین دلیل تاکنون اجابت نشده است.
ارسال نظر