اولین تجربه تلخ حضور در مجلس برای صمصامی

مرجان توحیدی- در حالی که به نظر می‌رسد به جز حسین صمصامی، گزینه دیگری برای تصدی پست وزارت اقتصاد از سوی احمدی‌نژاد معرفی نخواهد شد، سرپرست وزارت اقتصاد در اولین حضورش در مجلس و البته در جمع اعضای کمیسیون اقتصادی به دلیل بی‌برنامگی مورد انتقاد شدید اعضای این کمیسیون قرار گرفت. به طوری که به گفته محمدرضا خباز، مخبر کمیسیون اقتصادی مجلس تا به حال چنین برخوردی با یک وزیر از سوی نمایندگان مجلس صورت نگرفته بود. سرپرست وزارت اقتصاد روز سه‌شنبه هفته جاری برای حضور در کمیسیون صنایع و معادن وارد مجلس شد و سپس در جمع اعضای کمیسیون اقتصادی نیز حضور یافت. اگرچه خبرگزاری مهر در خبری که بر خروجی خود قرار داده بود، تصریح کرده که حضور صمصامی در جمع اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس به صورت سرزده بوده است و گرچه وزارت اقتصاد این خبر را تکذیب نکرد، اما این خبر از سوی رییس، مخبر و یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی درگفت‌و‌گو با دنیای‌اقتصاد تکذیب شد. کما اینکه مصباحی‌مقدم، خباز و دلخوش هر سه تاکید کردند که این حضور سرزده نبود و با دعوت قبلی اعضای کمیسیون و به منظور معارفه و آشنایی سرپرست وزارت اقتصاد با اعضای کمیسیون اقتصادی صورت گرفته است. علاوه بر این، حضور صمصامی در مجلس و البته در کمیسیون اقتصادی اولین حضور وی در مجلس و در جمع نمایندگان بوده و از آنجا که وی در آستانه پایان مهلتش در قالب سرپرستی وزارت اقتصاد به سر می‌برد، به نظر می‌رسد که این حضور نوعی تلاش برای جلب حمایت نمایندگان در صورت معرفی وی از سوی احمدی‌نژاد است؛ چراکه بر اساس اظهارنظر برخی از نمایندگان مجلس در گفت‌و‌گو با دنیای‌اقتصاد، اعضای کمیسیون اقتصادی نسبت به تاخیر حضور صمصامی در مجلس و البته نداشتن برنامه در بسیاری از موارد از وی انتقاد کردند.

علاوه بر اینکه به گفته نمایندگان، صمصامی نه تنها برنامه‌ای را در خصوص تصدی وزارت امور اقتصاد و دارایی در صورت معرفی‌اش از سوی احمدی‌نژاد به مجلس ارائه نکرده، بلکه اصولا بدون برنامه وارد مجلس شده و در برخی موارد تنها به ذکر برخی توضیحات پرداخته است که این امر انتقاد و اعتراض اعضای کمیسیون را در پی داشته است.

به طوری که محمدرضا خباز با اشاره به همین موضوع و بیان این نکته که حسین صمصامی پس از دو ماه برای اولین بار به دعوت نمایندگان به مجلس آمد، افزود: بحث‌های مفصلی از سوی اعضای کمیسیون در خصوص وضعیت بانک، بیمه و گمرک مطرح و در بوته نقد گذاشته شد و صمصامی این ایرادات را پذیرفت و بنا شد تا در این باره راهکار ارائه دهد. خباز در تشریح جلسه اعضای کمیسیون و صمصامی نیز افزود: صمصامی قبل از اینکه رزومه بدهد، شروع کرد به دردودل کردن در رابطه با معضلاتی که وجود دارد. ولی هیچ راه حلی هم ارائه نداد و صحبت‌های وی که پایان پذیرفت، نمایندگان انتقادات تند و شدیدی را نسبت به وی مطرح کردند، که بنده در طول سنوات نمایندگی‌ام به یاد ندارم که نمایندگان اینگونه وزیری را مورد خطاب قرار داده باشند.

خباز با بیان اینکه صمصامی برنامه‌ای را درباره اداره وزارت اقتصاد ارائه نکرد، در پاسخ به این سوال که نظر کمیسیون درباره سرپرست وزارت اقتصاد در صورت معرفی وی به عنوان وزیر چه خواهد بود، گفت: در ابتدا چون صمصامی نتوانست توضیحات کاملی از وضعیت موجود اقتصادی ارائه کند و فقط به بیان مشکلات بدون ارائه راه حل پرداخت، مورد انتقاد قرار گرفت؛ اما با ارائه برخی توضیحات اواخر جلسه قدری تلطیف شد و قرار شد وی در یک جلسه دیگر نیز به کمیسیون اقتصادی بیاید و مفصل‌تر به بیان نقطه‌نظرش بپردازد. خباز نظر کمیسیون را درباره معرفی صمصامی به حضور مجدد وی در کمیسیون و ملاحظه برنامه احتمالی‌اش منوط کرد.

ظاهرا صمصامی معرفی می‌شود

در حالی که تعلل دولت در معرفی شخص پیشنهادی برای وزارت اقتصاد، شک و شبهه‌هایی را به وجود آورده است، سیدکاظم دلخوش، دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد در همین باره با بیان اینکه صمصامی در جلسه کمیسیون دیدگاه‌هایش را درباره مسائل اقتصادی و جایگاه وزارت اقتصاد مطرح کرد، درباره احتمال معرفی وی از سوی رییس‌جمهوری گفت: «ظاهرا این‌طور که پیدا است، صمصامی معرفی شده است و بنابراین اعضای کمیسیون باید با دقت بررسی و اظهارنظر کنند.»

این عضو کمیسیون اقتصادی در عین حال با اشاره به جلسه روز گذشته ادامه داد: نقدهایی را به سرپرست وزارت اقتصاد درباره عدم‌حضورش در مجلس داشتیم و از وی خواستیم تا برنامه‌های خود را به صورت جامع معرفی کند.

دلخوش در ادامه تاکید کرد که صمصامی در جلسه با اعضای کمیسیون هیچ برنامه‌ای را ارائه نکرد؛ نه برنامه برای وزارت و نه آنچه تاکنون انجام داده است؛ بلکه وی تنها به ذکر برخی توضیحات بسنده کرد و البته به بخشی از ۴۰، ۵۰سوال نمایندگان پاسخ گفت و قرار شد که ادامه پاسخ‌ها را نیز بعدا بیاورد.

صمصامی باید زودتر می‌آمد

همچنین غلام‌رضا مصباحی‌مقدم، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد با بیان اینکه جلسه گذشته بیشتر درباره آشنایی بیشتر اعضای کمیسیون و صمصامی صورت گرفت، اظهار کرد: سرپرست وزارت اقتصاد باید زودتر به مجلس می‌آمدند تا با نظرات نمایندگان نیز آشنا شوند، گفت‌و‌گوی خوبی صورت گرفت و قرار شد یک جلسه تکمیلی دیگر نیز در

این باره برگزار شود. وی در پاسخ به این سوال که نظر کمیسیون درباره معرفی صمصامی به عنوان وزیر چیست، گفت: نمی‌توانم بگویم.

با این حال در شرایطی که به نظر می‌رسد سرپرست وزارت اقتصاد در اولین تجربه مشترک خود با نمایندگان نتوانسته است نظر آنها را جلب کند و برای همین منظور هم قرار بر این شده است تا جلسات تکمیلی که احتمالا پس از تعطیلات تابستانی مجلس خواهد بود برگزار شود، اما همین تاخیر در معرفی گزینه مورد نظر رییس‌جمهور به مجلس روز گذشته، با اعتراض و اخطار الیاس نادران در صحن علنی مجلس مواجه شد.

اعتراض به تعلل دولت

نادران با بیان این‌که بر اساس اصل ۱۳۵ قانون اساسی، رییس‌جمهور می‌تواند برای وزارتخانه‌هایی که وزیر ندارند، حداکثر برای مدت ۳ ماه سرپرست تعیین نماید و طبق تفسیر شورای نگهبان مدت ۳ ماه حداکثر مهلتی است که یک وزارتخانه می‌تواند با سرپرست اداره شود، ادامه داد: این بدان معنا است که اگر وزیری معرفی شد و رای نیاورد و مجددا وزیر معرفی کردند، هر چند باری که این موضوع تکرار شود، حداکثر مهلت سرپرستی برای وزارتخانه ۳ ماه است و بعد از آن هیچ احدی در آن وزارتخانه حق امضای مکاتبات و ارجاع مراسلات را به عنوان سرپرست آن وزارتخانه ندارد.

نماینده تهران با اشاره به تاریخ تودیع و معارفه وزیر سابق اقتصاد و دارایی در تاریخ ۲۸ فروردین ماه سال جاری گفت: این بدان مفهوم است که ایشان قبل از آن تاریخ استعفا داده یا عزل شده‌اند که فرقی نمی‌کند و از کار بر کنار شدند و بنابراین تا قبل از ۲۸ تیرماه موضوع باید تعیین تکلیف شود.

نادران همچنین اظهار کرد: طبق آیین‌نامه داخلی مجلس، مجلس ۱۰ روز فرصت دارد که برای کاندیداهای معرفی شده و نامزدهای وزارتخانه جلسه گذاشته و رایزنی و تحقیق کرده و نسبت به صلاحیت وزرا پرس و جو کرده و سپس تصمیم‌گیری کند.

وی با ابراز تاسف از این‌که هنوز وزیر جدید اقتصاد و دارایی معرفی نشده و مجلس در جریان قرارنگرفته است، گفت: این درحالی است که در آستانه تعطیلات اول دو هفتگی تابستان مجلس قرار داریم و در نتیجه فرصت برای معرفی و رای اعتماد به وزیر در مهلت قانونی منتفی شده است.

نماینده مردم تهران گفت: برای حفظ شان مجلس و برای توجه به این‌که باید ریاست جمهوری به وظیفه‌ای که در قانون اساسی برای ایشان تعریف شده است، عمل کند، لازم بود که این تذکر داده می‌شد و این در حالی است که تذکر کتبی داده شده است، ولی متاسفانه قرائت نشد و من ناچار به ارائه تذکر شفاهی شدم. دراین هنگام رییس مجلس گفت: با ریاست جمهوری صحبت کرده‌ایم که وقتشان رو به اتمام است و برای بعد از ۳ ماه وزیر معرفی کنید و این اخطار درست است و منتظریم وزیر جدید اقتصاد و دارایی را سر موقع معرفی کنند.

لاریجانی گفت: البته اشکال این است که به تعطیلات مجلس می‌خورد و امیدواریم وزیر زودتر معرفی شود.

به هر روی مجلس پس از پایان جلسه علنی روز گذشته تا ۵مرداد ماه سال جاری، در اولین تعطیلات دو هفته‌ای تابستانی خود قرار می‌گیرد و این در حالی است که سوم مرداد، مهلت سرپرستی حسین صمصامی بر وزارت اقتصاد پایان می‌گیرد و تا امروز هم رییس‌جمهور هیچ عجله‌ای برای معرفی وزیر اقتصاد به مجلس نکرده است و البته مجلس هم به دلیل سکوت قانونی جز تذکر و اخطار اقدام دیگری نمی‌تواند انجام دهد.

توکلی هم در مورد مهلت دولت برای معرفی وزیر آینده امور اقتصادی و دارایی گفت: مهلت دولت در حال اتمام است اما هنوز تمام نشده و رییس‌جمهور تا سوم مرداد فرصت دارد گزینه خود را برای تصدی وزارت اقتصاد معرفی کند. توکلی افزود: اینکه دولت در مهلت قانونی، گزینه پیشنهادی خود را برای تصدی یک وزارتخانه معرفی نکند، کار خوبی نیست و فرصت بررسی ویژگی‌های آن فرد را از مجلس می‌گیرد؛ در حالی که اگر فردی که برای تصدی یک وزارتخانه معرفی می‌شود رای نیاورد، دولت باید فرصت معرفی فردی دیگر را داشته باشد و مجلس نیز باید فرصت کافی برای بررسی ویژگی‌های او را داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: چنانکه مهلت قانونی سرپرستی وزارت امور اقتصادی و دارایی پایان یابد اقدامات نامبرده از مشهوریت قانونی برخوردار نخواهد بود و در آن صورت باید برای انجام ماموریت‌های این وزارتخانه از رهبر معظم انقلاب مجوز گرفت.

خبرنگاری از نماینده تهران در مجلس هشتم در خصوص نیاز وزارت نفت به ۸میلیارد دلار برای واردات بنزین سوال کرد که توکلی با تاکید بر لزوم کسب اطلاعات لازم برای اظهار نظر در این زمینه گفت: باید بررسی شود که رقمی که وزارت نفت می‌گوید، ناشی از افزایش قیمت بنزینی که قرار بود وارد کشور شود، است یا این وزارتخانه به دنبال توزیع بنزین بیشتر است.