کاهش 30درصدی قیمت مسکن در شهرستان‌ها

تورم به زودی کاهش می‌یابد و وضعیت طبیعی به زندگی مردم باز می‌گردد

زهرا واعظ- در حالی که کمتر از ۲ هفته از تشریح تصمیمات مهم دولت برای ساماندهی بازار مسکن و نیز اتخاذ سیاست‌هایی شامل حمایت از تولید و انضباط بخشی به بازار معاملات مسکن می‌گذرد، دیروز سخنگوی دولت از کاهش ۳۰درصدی قیمت مسکن در برخی از شهرستان‌ها پس از ابلاغ تصمیمات دولت خبر داد. غلامحسین الهام در نشست هفتگی خود با خبرنگاران با بیان اینکه موضوع مسکن همواره در دستور کار دولت قرار داشته و به طور جدی پیگیری می‌شود، تصریح کرد: گزارشی که از برخی شهرستان‌ها به ما رسیده بیانگر آن است که قیمت مسکن در برخی از شهرستان‌ها تا ۳۰درصد کاهش پیدا کرده و همانگونه که قبلا گفته شد، دولت سیاست خود را در زمینه ساخت‌وساز مسکن در چارچوب گزارشی که اعلام کردم، دنبال می‌کند.

غلامحسین الهام پیشتر اعلام کرده بود که دولت ساماندهی بازار مسکن را در دستور کار قرار داده و حتی خود رییس‌جمهور تصمیم گرفته که مستقیما وارد بخش مسکن شود و بر کار مسکن نظارت کند. به این ترتیب در پی حمایت از تولید مسکن و انضباط بخشی به بازار معاملات است.

وی در این نشست خبری با اشاره به گزارشی که دو هفته قبل در مورد برنامه‌های دولت در زمینه مسکن ارائه کرد، گفت: ما در سال گذشته بیش از یک‌میلیون پروانه ساخت مسکن دادیم و این غیر از مسکن مهر است. در مورد مسکن مهر نیز همان طور که در گزارش گفته شد، نزدیک به یک‌میلیون و ۲۰۰هزار واحد مسکونی آماده واگذاری است و حدود ۴۰۰هزار واحد زمین آماده‌سازی شده است که ان‌شاءا... ساخت مسکن در آنها شروع می‌شود.

وی افزود: سهم بانک‌ها در مورد وام مسکن نیز مشخص شده و به زودی ابلاغ می‌شود.

سخنگوی دولت گفت: زیرساخت‌های مربوط به سامانه اطلاعاتی مربوط به مسکن نیز آماده است و بعد از تکمیل این سامانه اطلاعاتی نقل و انتقال‌ها در زمینه مسکن در این سامانه ثبت و براساس این برنامه اطلاعات مربوط به مسکن در این سامانه متمرکز می‌شود. از آذر ماه نیز از نقل و انتقال‌هایی که بیش از دو واحد در طول سال باشد، مالیات به نرخ واقعی گرفته می‌شود. وی همچنین با اشاره به اینکه «لوازم مسکن پیش ساخته و ارزان نیز در حال تهیه است و در این ارتباط سرمایه‌گذاری شده است»، گفت: امیدواریم نتایج این اقدامات را در آینده نزدیک در ارتباط با مسکن شاهد باشیم.

بازگشت وضعیت طبیعی زندگی مردم

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه تورم وارداتی بر روی اقلام و ارزاق عمومی تاثیر گذاشته است، تاکید کرد: با توجه به سیاست اتخاذ شده از سوی دولت و لایحه‌ای که دولت در این رابطه به مجلس برده است، به زودی این فشار خارجی و بیرونی تورم از روی کالاها برداشته می‌شود و منحنی تورم به صورت برگشتی عمل می‌کند؛ وی افزود: در واقع امید است با تصویب این لایحه فشار برگشت پیدا کند.سخنگوی دولت با اشاره به تصویب لایحه اخیر دولت از سوی مجلس شورای اسلامی، ابراز امیدواری کرد که این اقدام نمایندگان ملت به بازگشت تورم به حالت گذشته خود کمک کند و ادامه داد: راهی که ما برای جبران یارانه‌ها در نظر گرفته‌ایم از این طریق دنبال می‌شود و امیدواریم با همکاری مجلس در جهت تصویب نهایی لایحه‌ای که اخیرا یک فوریت آن نیز به تصویب رسید، شاهد برگشت وضعیت طبیعی به زندگی مردم باشیم.

درآمد نفت باعث تورم شده

الهام گفت: معتقدیم درآمد ناشی از افزایش قیمت نفت که باعث تورم شده، باید برای مردم هزینه شود و ما در واقع یکی از راه‌هایی که برای جبران یارانه‌ها داریم از این طریق است.

سخنگوی دولت در ادامه گفت‌و‌گوی خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «تورم و مشکل در کشور وجود دارد ولی گویی دولت این تورم را به دشمنان نسبت می‌دهد، در حالی که مردم به واقع دچار تورم هستند و از این مساله در فشارند»، تصریح کرد: بحث تورم را باید جامع و واقع‌بینانه دید، دولت هیچ وقت با این نگرش با مسائل برخورد نکرده، این فضای تبلیغاتی منفی است که برخی دامن می‌زنند و شاید به دنبال آن هستند که واقعیت‌ها مکتوم بماند.

وی با بیان اینکه دولت سعی کرده در تمام تصمیم‌گیری‌ها منافع مردم را در اولویت قرار دهد، گفت: بخشی از تورم ناشی از تورم جهانی است که قابل انکار نیست و ما آن را در کشورهای همسایه نیز می‌بینیم و همه کارشناسان قبول دارند. البته بخش فتنه‌ و فساد را نیز نمی‌توان انکار کرد، در این مورد سرنخ‌هایی وجود دارد و پرونده‌هایی در دستگاه‌های اطلاعاتی و قضایی در حال پیگیری است، عده‌ای از منابع بانکی سوءاستفاده و سعی کردند بر بازار تاثیر بگذارند. عده‌ای نیز با تبلیغات بیگانگان و جنگ نرم آمریکایی‌ها به دنبال این هستند که برای رسیدن به اهداف نامشروع خود از این موضوع بهره‌ بگیرند که البته این تجربه‌ای شکست خورده است، ولی گویا آن‌ها علاقه‌مند هستند این تجربه را بارها تکرار کنند.

مهار تورم با هدایت منابع بانکی

الهام گفت: سیاست دولت تاکید بر مهار تورم و هدایت منابع بانکی بوده است. وی افزود: از ۱۰۰هزار میلیارد تومان تسهیلات موجود، شش‌هزار میلیارد تومان آن برای بنگاه‌های زودبازده اقتصادی اختصاص داده شده و روی این مساله نیز کنترل دقیق می‌شود؛ چنان‌که گزارش‌ها نشان می‌دهد این بنگاه‌ها به سمت تولید و اشتغال حرکت کرده‌اند، ولی می‌بینیم برخی تمرکز خود را روی این شش‌هزار میلیارد تومان گذاشته‌اند و می‌گویند این مساله باعث ایجاد تورم است؛ در حالی که همان طور که گفتم این بنگاه‌های زودبازده به سمت تولید و اشتغال حرکت کرده‌اند.

وی افزود: شاید یک جریان نمی‌خواهد مشکلات اصلی کشور حل شود.

سخنگوی دولت همچنین گفت: دولت تمام توان خود را برای حل مشکلات به کار می‌برد و از راه‌حل‌های مناسب از جمله مراقبت‌های نرم‌افزاری و تقویت یارانه‌ها در این ارتباط استفاده می‌کند.

سیاست دولت مهار تورم است

سخنگوی دولت تصریح کرد: سیاست دولت امروز مهار تورم است، چراکه دولت با برنامه‌هایی که ارائه کرده از جمله ساماندهی منابع بانکی در تلاش است تا تورم را مهار کند.

وی با بیان اینکه ۶هزار میلیارد تومان برای صنایع پایه اختصاص یافته است، گفت: از مبلغ ۱۰۰هزار میلیارد تومان، دولت ۶هزار میلیارد تومان برای صنایع پایه در نظر گرفته است که کاهش بیکاری در استان‌های کشور از جمله استان چهارمحال و بختیاری که با کاهش ۵/۵درصدی مواجه بودیم از جمله کارهایی است که دولت با اختصاص همان ۶هزار میلیارد تومان صورت گرفته است.

الهام ادامه داد: ارائه وام از سوی دولت برای بنگاه‌های زودبازده نشان داد که این سیاست توانسته است نرخ بیکاری در کشور را کاهش دهد. وی گفت: متاسفانه برخی‌ها تنها به این ۶هزار میلیارد تومانی که دولت برای ساماندهی برخی کارها ازجمله بیکاری در نظر گرفته است توجه می‌کنند، حال کسی نمی‌آید که سوال کند ۹۴هزار میلیارد دیگر در کجاها مصرف شده است.

سخنگوی دولت گفت: سیاست دولت بر این بوده که مشکلات موجود را برطرف و تورم را نیز مهار کند.

رویکرد تعلیق قابل‌بررسی نیست

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره اینکه «گفته می‌شود در بسته پیشنهادی ۱+۵ پیش‌شرط‌هایی از جمله تعلیق قرار داده شده» تاکید کرد: در بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ که از سوی خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی و امنیتی اروپا به ایران تحویل شده، رویکرد تعلیق مطرح نیست و اگر تعلیق در این بسته مطرح باشد به هیچ عنوان قابل طرح و بررسی نخواهد بود.

الهام تصریح کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران کاملا روشن است و پیش‌شرط برای هیچ توقف و تعلیقی قابل‌طرح نیست.

وی در پاسخ به خبرنگار دیگری که از وی پرسید: «یعنی بسته با رویکرد تعلیق ارائه نمی‌شود» خاطرنشان کرد که «با رویکرد تعلیق ارائه نشده است» ضمن آنکه اگر وجود داشته باشد قابل‌طرح نیست و موضوع را متوقف می‌کند. به گفته الهام، بارها جمهوری اسلامی ایران موضع خود را در این ارتباط مطرح کرده و جای توقفی در فعالیت صلح آمیز هسته‌ای نیست. الهام افزود: فضای جهانی را مثبت می‌بینیم و معتقدیم که آنها نیز از مساله تعلیق عبور کرده‌اند و به این مهم توجه دارند.

سولانا با کسی دیدار نمی‌کند

سخنگوی دولت در خصوص اینکه آیا سولانا با رییس‌جمهور دیدار می‌کند، گفت: ماموریت سولانا تنها تحویل بسته پیشنهادی است و هیچ برنامه‌ دیگری ندارد و قرار ملاقات دیگری نیز نیست. خبرنگاری پرسید: برخی می‌گویند سولانا در صدد است با لاریجانی ملاقات کند؛ اما دولتی‌ها مخالف این دیدار هستند، الهام در پاسخ تاکید کرد: موضع ما نسبت به مسائل هسته‌ای و بین‌المللی، موضع روشن نظام است و اختلافی بین قوا وجود ندارد و در واقع حرکت براساس رویکرد و سیاست جامع صورت می‌گیرد و اختلافی نیست. وی افزود: متاسفانه روشی که بدخواهان به دنبال آن هستند القای آن است که بین مسوولان شکاف وجود دارد یا اینکه شکاف ایجاد کنند و بگویند در مواضع مسوولان در این ارتباط اختلاف و تفاوت وجود دارد. در صورتی که مواضع مشترک است و همه، سیاست‌های قطعی نظام را پیش می‌برند. سخنگوی دولت در پاسخ به اینکه «برخی می‌گویند سولانا درخواست حضور در یک برنامه تلویزیونی یا گفت‌وگو با خبرنگاران را داشته اما با درخواست وی مخالفت شده» گفت: با توجه به پیگیری گروه ۱+۵ برای ارائه بسته توسط سولانا، ما نیز با سفر وی موافقت کردیم و ماموریت وی تنها ارائه بسته بود. الهام در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا سولانا برای ارائه اولتیماتوم به ایران سفر کرده است، گفت: چنین تلقی‌ای درست نیست و وجود ندارد؛ چرا که آنها در جایگاهی نیستند که بخواهند با چنین ادبیاتی صحبت کنند و چنین برداشتی که بسته حاوی چنین پیامی باشد، وجود ندارد. وی افزود: آنها چاره‌ای ندارند که به این واقعیت تن بدهند و باید پیشنهادها و مواضع آنها مبتنی بر درک این واقعیت باشد. جمهوری اسلامی ایران کشوری است که از فن‌آوری صلح‌آمیز هسته‌ای برخوردار است و در چارچوب آژانس و قانون حرکت می‌کند، فعالیت‌هایش روشن و شفاف است و بارها مواضع خود را در این ارتباط به صورت صریح اعلام کرده است.

پالیزدار ربطی به دولت ندارد

خبرنگاری از سخنگوی دولت پرسید: گفته می‌شود سخنان پالیزدار به نوعی رمزگشایی از اظهارات رییس‌جمهوری درباره مفاسد اقتصادی بوده است و گفته می‌شود که وی با دولت ارتباط داشته است، الهام در پاسخ گفت: موضوع پالیزدار، هیچ ربطی به دولت و صحبت‌هایی که آقای احمدی‌نژاد درباره مبارزه ریشه‌ای با مفاسد کرد، ندارد. ما معتقدیم این وسیله‌ای برای لوث کردن مبارزه صحیحی است که رییس‌جمهور دنبال می‌کند، این روش‌ها مورد تایید دولت نیست و حتی ما معتقدیم مشکوک است و دستگاه‌های دولتی نیز این مساله را دنبال می‌کنند.

وی همچنین تصریح کرد: دستگاه‌های قضایی نیز طبق قانون به مساله رسیدگی می‌کنند و دستگاه اطلاعاتی نیز آنچه را برای افکار عمومی مناسب تشخیص دهد، اطلاع‌رسانی می‌کند.

الهام ادامه داد: ما معتقدیم چنین شیوه‌هایی شیوه درستی نیست، دولت این روش‌ها را درست نمی‌داند و حتی مخل می‌داند و ممکن است این موضوع برای لوث کردن مبارزه اصولی و مبنایی صورت گرفته باشد.

دولت محور است

الهام در ادامه گفت‌وگو با خبرنگاران همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «آقای لاریجانی پیشنهاد کرده کمیته مشترک دولت و مجلس برای حل مسائل تشکیل شود» گفت: همکاری یک اصل در ارتباط بین قوا است و سیاستی است که دولت دنبال می‌کند، رهبری نظام نیز در این مورد تمام قوا را ارشاد کرده و قوا برای پیشبرد اهداف نیازمند این تعاملات هستند؛ البته این تعاملات باید با حفظ استقلال و اختیار باشد، همچنین همان طور که مقام معظم رهبری در پیام خود مطرح کردند، در مسائل داخلی و بین‌المللی دولت محور است، چرا که کارهای کارشناسی در دولت عمیق‌تر و گسترده‌تر صورت می‌گیرد. کاری که از دولت به مجلس ارائه می‌شود، جنبه کارشناسی قوی دارد و این عقبه کارشناسی می‌تواند در اختیار مجلس نیز باشد؛ البته این دو نهاد می‌توانند این عقبه کارشناسی را به یکدیگر متصل کنند و با رعایت قوانین تعامل سازنده‌ای با یکدیگر داشته باشند.

سخنگوی دولت در پایان گفت: ما از این امر استقبال می‌کنیم و چشم‌انداز خوبی را در این ارتباط برای تسریع در امور و حل مشکلات مردم می‌بینیم و امیدواریم قوا با همگرایی قدم‌های محکم‌تری برای حل مشکلات بردارند.

کاهش هزینه‌های مسکن و تاثیر آن بر تورم

بانک مرکزی چندی پیش در گزارش ۱۶ صفحه‌ای خود درباره تورم در فروردین ماه سال ۸۷ اعلام کرد که شاخص اجاره بهای مسکن در این ماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸/۲۷ درصد رشد داشته است. همچنین رشد شاخص اجاره بها در فروردین ماه امسال بیشترین تاثیر را در رشد تورم داشته است. براین اساس بانک مرکزی تورم عمومی در اولین ماه از سال‌جاری را ۲۴ درصد گزارش کرده است.

اکنون سخنگوی دولت از کاهش ۳۰درصدی هزینه‌های مسکن پس از اقدامات دولت برای حل معضل مسکن خبر می‌دهد. حال باید دید تاثیر اقدام دولت در حوزه مسکن در نرخ تورم که براساس نظر بانک مرکزی بیش از هر چیزی متاثر از تورم حوزه مسکن بوده است، چه میزان خواهد بود.