غرب منتظر پاسخ ایران به پیشنهادهای 1+5

سولانا به همراه نمایندگان کشورهای ۱+۵ به غیر از آمریکا در تهران

دنیای اقتصاد - خاویر سولانا رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپایی در راس هیاتی متشکل از نمایندگان کشورهای ۱+۵ به غیر‌از آمریکا صبح دیروز در دیدار با منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان، بسته پیشنهادی جدید کشورهای یادشده را به وی تسلیم کرد. سولانا در این دیدار با اشاره به اینکه ما درخواست داریم ایران بسته ارائه‌شده را به طور جامع بررسی کند، تاکید کرد: ما برای تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران احترام خاصی قائلیم. حق جمهوری اسلامی ایران را در استفاده از فن‌آوری صلح‌آمیز هسته‌ای به طور کامل شناسایی می‌کنیم. نماینده عالی سیاسی امنیتی اروپا گفت: ما در بسته ایران نیز نقاط مشترک مناسبی را یافته‌ایم که این نکات می‌تواند زمینه مشترک شروع مذاکرات را فراهم سازد.

وزیر امور خارجه کشورمان نیز پس از دریافت بسته شش کشور اظهار کرد: ما منتظر دریافت نظرات مشخص کشورهای ۱+۵ در مورد بسته ایران هستیم، طبیعی است پاسخ ایران به این بسته کشورهای یادشده با در نظر گرفتن پاسخ منطقی و سازنده کشورهای ۱+۵ به بسته ایران خواهد بود.

وی گفت: دولت و ملت ایران با دفاع از حقوق حقه و مسلم خود همواره اعلام کرده است که آمادگی لازم را برای مذاکره در زمینه‌های مختلف دارد.

منوچهر متکی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز با اشاره به آثار و نتایج بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: بسته ایران متضمن مسائل متنوع و گسترده‌ای در عرصه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، هسته‌ای، همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بوده است که می‌تواند با نگرش واقع‌بینانه نسبت به آن، زمینه‌ساز مذاکراتی سازنده‌ و آغازگر فرایندهای مثبتی در تمامی زمینه‌ها باشد.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: بسته جمهوری اسلامی ایران از سوی بسیاری از کشورها مورد استقبال قرار گرفته و آن را به عنوان رویکرد فراگیر و منطقی توصیف شده که می‌تواند گشایش‌گر مذاکرات و فضای مناسب برای چشم‌اندازهای آتی باشد.

متکی با تشریح موضوعات و زمینه‌های مختلف بسته پیشنهادی خاطر نشان کرد: ایران در بسته پیشنهادی خود به موضوعات مورد علاقه طرفین به شکلی جامع و فراگیر نگریسته است؛ در این بسته مسائل - امنیتی، تروریسم، مواد مخدر، جرایم سازمان یافته و مهاجرت‌های غیرقانونی از موضوعاتی هستند که برای تمامی ما تهدید‌کننده بود و باید به دنبال راه‌های مبارزه با آن به صورت مشترک باشیم.

وی افزود: در بخش اقتصادی، همکاری در زمینه انرژی و امنیت، به ویژه با توجه به تحولات بازارهای بین‌المللی و تلاش برای رفع فقر و تنظیم مناسبات به نفع هر دو طرف است.

متکی گفت: در بخش هسته‌ای نیز موضوعات مورد علاقه‌ بر مبنای تعهدات دسته جمعی تمامی کشورها مطرح شده است. حصول اطمینان از عدم انحراف فعالیت‌های صلح‌آمیز همه کشورها ایجاد کنسرسیوم در تمامی کشورها از جمله ایران، تقویت نظارت‌های آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای تمامی کشورها گسترش استفاده از فناوری‌های صلح‌آمیز برای همه، تحقق خلع سلاح هسته‌ای و تشکیل کمیته پیگیری و نظارت آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای تمامی کشورها مواردی هستند که در این بخش مورد اشاره قرار گرفته‌اند.

وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: شما امروز با بسته‌ای از پیشنهادها به ایران آمده‌اید؛ انتظار می‌رود بسته‌های پیشنهادی به طور متقابل با رهیافتی منطقی و سازنده مورد بررسی قرار گیرد. این بررسی باید براساس احترام متقابل، عدالت، حق حاکمیت و تعهدات دسته جمعی صورت پذیرد تا راه برای مذاکرات نتیجه بخش و حل و فصل چالش‌ها و معضلات عمده منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای هموار شود.

پیش‌داوری فرانسه

فرانسه از اعضای گروه ۱+۵ که بسته پیشنهادی خود را به دست «خاویر سولانا» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی برای ارائه آن به ایران سپرده‌ است، اعتراف کرد، این گروه منتظر پاسخ جدید مطابق با مقاصد اتحادیه اروپا از ماموریت سولانا در تهران نیست.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه «الشرق الاوسط»، یک منبع آگاه رسمی فرانسه در دیدار با خبرنگاران اظهار کرد: کشورهای غربی در گروه شش (فرانسه، انگلیس، آلمان، آمریکا، چین و روسیه) منتظر نکته جدیدی از سفر سولانا در تهران نیستند اما روسیه و چین بر دیدار دوباره وی با مقامات ایرانی تاکید کردند.

این منبع فرانسوی بدون در نظر گرفتن حق ایران برای بهره‌‌گیری از انرژی هسته‌ای تحت نظارت آژانس و منطبق با معاهدات ‌‌(‌ان‌پی‌تی) ادعا کرد: در صورتی که بسته پیشنهادی مورد قبول واقع نشود یعنی همه وسایل ممکن در برخورد با برنامه هسته‌ای ایران ‌بی‌نتیجه

بوده و باید گام‌های دیگری برداشته شود.

هنوز محتوای کامل بسته پیشنهادی که آن را نسبت به بسته پیشنهادی ژانویه ۲۰۰۶ به ایران سخاوتمندانه‌تر خوانده‌اند، فاش نشده اما یک منبع فرانسوی گفت: این بسته مشتمل بر دو صفحه، به مسائل گفت‌وگو با تهران درباره امنیت و ثبات منطقه خلیج «فارس» می‌پردازد و درباره پرونده هسته‌‌ای این کشور نیز، گروه ۱+۵ بار دیگر آمادگی خود را برای کمک به ایران از طریق تحویل نیروگاه‌هایی که با آب سبک کار کرده و تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه تحت کنترل کمیته مشترک ناظر اعلام کردند.

این منبع افزود: گروه شش در این بسته پیشنهادی بر تعلیق برنامه هسته‌‌ای در مدت مذاکرات با آژانس تاکید دارد.

این در حالی است که بر اساس معاهده ان‌پی‌تی این حق ایران و کشورهای عضو این معاهده است که از انرژی صلح‌آمیز اتمی و غنی‌سازی اورانیوم تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برخوردار باشند.

کشورهای غربی به ویژه آمریکا و سه کشور اروپایی نسبت به برنامه هسته‌ای ایران حساس هستند و به هر نحو ممکن تلاش می‌کنند ایران را از پیگیری برنامه هسته‌ای خود منصرف کنند و برای این کار مدل‌های مختلفی را دنبال می‌کنند.

آنها از سویی تلاش می‌کنند فشارها را علیه ایران تقویت کنند و از سویی دیگر می‌کوشند مشوق‌هایی را برای ایران در نظر بگیرند تا جمهوری اسلامی از برنامه هسته‌ای خود دست بکشد که هر دوی آنها تاکنون بی‌نتیجه بوده است.

ضرورت تعلیق فعالیت‌های حساس

وزیر امور خارجه فرانسه مدعی شد: اروپا از همکاری نکردن ایران با جامعه جهانی نگران است.

به گزارش ایسنا، برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه در گفت‌وگو با روزنامه عکاظ، چاپ عربستان گفت: در صورت مخالفت ایران با انجام گفت‌وگوها و تلاش‌هایی که در حال حاضر انجام می‌شود، جامعه جهانی چاره‌ای جز اعمال تحریم‌های جدید علیه این کشور نخواهد داشت.

وی ادامه داد: تلاش‌هایی از سوی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه در رابطه با مساله هسته‌ای ایران انجام می‌شود. ما معتقدیم خاویر سولانا، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا باید بسته پیشنهادی جدیدی را به طرف ایرانی ارائه دهد که این پیشنهاد شامل ضرورت تعلیق فعالیت‌های حساس و اعتمادسازی در خصوص اهداف برنامه‌های هسته‌ای است.

کوشنر گفت: در واقع اروپایی‌ها نگران هستند که ایران نشانه‌ای از همکاری از خود نشان نمی‌دهد.

اگر تهران با مذاکره مخالفت کند جامعه جهانی هم چاره‌ای جز ادامه تکیه بر تحریم‌های جدید نخواهد داشت؛ مساله‌ای که نیازمند پیگیری تلاش‌ها برای تثبیت اعمال فشارهای بین‌المللی است.

او درباره مساله گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌ها و پیشنهاد پادشاه عربستان به تقویت گفتمان فرهنگی و دینی اظهار کرد: پادشاه عربستان در جریان کنفرانس جهان اسلام و ژاپن که ۲۴ مارس گذشته برگزار شد، سخنان تاریخی را ایراد کرد که در آن بر عزم عربستان بر کاهش مشکلات در جوامع و جلوگیری از بروز بحران‌های بین‌المللی از طریق گفت‌وگو و شنیدن نظرات دیگران تاکید شد.

وی ادامه داد: گفت‌وگو و شنیدن نظرات دیگران موجب غلبه بر ترس ناشی از جهل می‌شود.