لاریجانی به دنبال ایجاد شانی تازه برای مجلس

دنیای اقتصاد- تلاش‌های علی لاریجانی برای پررنگ کردن نقش و جایگاه مجلس شورای اسلامی در معادلات سیاسی و حاکمیتی کشور ادامه دارد. یک هفته پس از ملاقات با رییس قوه مجریه، رییس جدید قوه مقننه دیروز میزبان محمود هاشمی شاهرودی بود و با ارائه پیشنهادهایی به رییس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، نشان داد که تلاش دارد در همه عرصه‌ها نقش تازه‌ای برای مجلس بیافریند؛ نقشی که در پایان مجلس هفتم بسیار تضعیف شده بود. لاریجانی که روز گذشته در ساختمان مجلس مشروطه از همتای خود در قوه قضائیه استقبال کرده بود، در این دیدار دو پیشنهاد به هاشمی شاهرودی داد. پیشنهادهای وی به تشکیل دو کمیته مشترک میان قوای مقننه و قضائیه مربوط می‌شد که با هدف رفع اختلافات و بازنگری در قوانین مادر قضایی تشکیل خواهند شد. البته رییس قوه قضائیه نیز از پیشنهادهای رییس مجلس استقبال کرد و آنها را «پیشنهادهایی خوب» توصیف کرد و افزود که با توجه به «سابقه بسیار موفق» لاریجانی در پست‌های قبلی، ان‌شاءا... او در صدارت قوه مقننه نیز گام‌های بلندی برخواهد داشت. اهمیت این سخنان هاشمی‌شاهرودی به‌ویژه از آن جهت است که کمتر از یک ماه قبل، قرائت گزارش جنجالی تحقیق و تفحص مجلس هفتم از قوه قضائیه به تیرگی نسبی روابط دو قوه مقننه و قضائیه انجامیده بود و حالا با ریاست لاریجانی بر مجلس، هاشمی شاهرودی به بازسازی رابطه دو قوه بیش از پیش امیدوار است.

لاریجانی هم بعد از نشست یک‌ساعته با هاشمی شاهرودی، در جمع خبرنگاران، از سابقه آشنایی طولانی‌خود با هاشمی شاهرودی سخن گفت و او ‌را «صاحب اندیشه‌ای راقی» معرفی کرد تا فهرست بلندبالای تعارفات سران قوا طولانی‌تر شود.

او رییس قوه قضائیه را یکی از شخصیت‌های ممتاز دینی کشور دانست و گفت: ما از دیرباز با ایشان روابط نزدیکی داشته‌ایم و از اندیشه راقی ایشان در مسائل کشور استفاده کرده‌ایم.

رییس مجلس هشتم با بیان اینکه قوه‌ قضائیه می‌تواند عدالت را در کشور محقق کند، به اهمیت این قوه اشاره و خاطرنشان کرد: به همین دلیل ارتباط تنگاتنگی با قوه قضائیه در حل‌وفصل مسائل کشور وجود دارد تا روند رسیدگی به تخلفات، مشکلات و جرایم روان باشد و این کاری است که باید مشترکا با قوه‌ مقننه صورت گیرد.

به گفته لاریجانی، بخشی از مباحثی که در جلسه سران قوا مطرح شد، بحث قوانین و اصلاح آنها بود؛ به طوری که مردم بتوانند ارتباط نزدیکی با قوانین برقرار کنند و به موضوعات راحت رسیدگی شود؛ مشکلات به زندان‌ها کشیده نشود و فضایی شکل گیرد که هم با متخلف برخورد شود و هم قوانین جنبه بازدارنده داشته باشد. رییس مجلس تامین این هدف را نیازمند اصلاح بسیاری از مسائل در عدلیه دانست و تاکید کرد: نظارت مجلس از دل تعامل موثر و فعال درمی‌آید. نظارت برای این است که قوانین و مقررات و کارها خوب اجرا شود. اگر از ابتدا قوانین خوب تنظیم شود، درست پیش برود و اجرا شود، نظارت خیلی روان و ساده خواهد بود. وی اظهار امیدواری کرد که این مسیر، مسیر خوبی باشد. او افزود: با توجه به ذهن فعال ریاست قوه‌ قضائیه و همکاری این قوه با مجلس هشتم که تازه نفس است، به شکل مثبت این تعامل امیدواریم.

تمجید هاشمی‌شاهرودی از لاریجانی

همچنین محمود هاشمی شاهرودی در جمع خبرنگاران هدف از این دیدار را عرض تبریک به رییس، هیات رییسه و نمایندگان مجلس هشتم دانست و گفت: امیدواریم با مدیریت آقای لاریجانی، مجلس هشتم بتواند گام‌های بسیار مثبت و چشمگیری در راستای اهداف نظام بردارد.

وی در خصوص همکاری دو قوه گفت: آقای لاریجانی در این مورد پیشنهاد خوبی داشتند که کمیته‌های مشترکی تشکیل شود؛ یک کمیته در خصوص مسائل فی‌مابین دو قوه در مسائل اجرایی و حل‌وفصل اختلافات، و یک کمیته در خصوص بازنگری قوانین مخصوصا لوایح قضایی و لوایح مادر از قبیل قانون مدنی، قانون تجارت، آیین دادرسی و قانون مجازات اسلامی رییس قوه قضائیه با بیان اینکه قوانین ما به یک بازنگری اساسی نیاز دارد، اظهار کرد: خوشبختانه در مجلس هفتم یک کمیته برای بازنگری قوانین تاسیس شد و ان‌شاا... در این دوره در خصوص قوانین قضایی نیز کارهای مشترک انجام می گیرد.

هاشمی‌شاهرودی با تبریک مجدد ریاست لاریجانی بر مجلس هشتم به ملت ایران، برای وی آرزوی موفقیت کرد و افزود: همان‌طور که ایشان در پست‌های قبلی بسیار موفق بودند، ان‌شاءا... در این پست نیز توفیق پیدا کنند تا گام‌های بلندی بردارند.

هاشمی شاهرودی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت لایحه مجازات اسلامی که بیش از ۱۶ سال است هر سال به‌طور آزمایشی در مجلس تصویب می‌شود، گفت: لایحه‌ دائمی مجازات اسلامی به مجلس ارائه شده و بنا است در مجلس هشتم بررسی و ان‌شاءا... تصویب شود.

لزوم جدیت در پیگیری پیشنهادها

موسی قربانی، عضو هیات رییسه مجلس، پیشنهادهای علی لاریجانی برای تشکیل کمیته بازنگری در قوانین قضایی و رسیدگی به مسائل فی‌مابین دو قوه مقننه و قضائیه را مثبت ارزیابی و تاکید کرد: فراهم آمدن این چشم‌انداز مطلوب زمانی محقق می‌شود که با جدیتی که هم‌اکنون مطرح شده پیگیری و دنبال شود و پس از گذشت زمان رنگ نبازد. وی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، پیشنهادهای رییس مجلس در دیدار با رییس قوه قضائیه را در راستای تعامل مطلوب‌تر دو قوه دانست و گفت: این پیشنهادها از ابتکارات خوب آقای لاریجانی است که به دنبال عینی کردن و تحقق بخشیدن به چارچوب‌های لازم برای تعامل مثبت و سازنده است. وی افزود: در مجلس هفتم نیز اقدامات مختصری در این رابطه انجام شد که البته خیلی جدی گرفته نشد و برخی مسائل روی آن تاثیرگذار بود. این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس هفتم تصریح کرد: البته این پیشنهادها در تعامل با دولت نیز مطرح شده است و حکایت از هدف ایجاد تعامل سازنده قوه مقننه با دو قوه دیگر دارد. قربانی تاکید کرد: اجرایی شدن این پیشنهادها ارزشمند است و می‌تواند در جهت مشخص کردن اولویت‌های قوه قضائیه از آن بهره گرفت. همچنین می‌توان در مواردی که اختلافاتی پیش می‌آید سریع‌تر عمل و قبل از آنکه موضوع اختلاف سلیقه‌ها به بیرون کشیده شود در این کمیته‌ها آنها را حل وفصل کرد.